Dodaj do ulubionych

HISTORIA - 2006

IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.05.05, 19:27
Z czego sie uczyc do matury z histy w przyszlym roku? Zaczynam ostro od
lipca, bo widze, ze ciezko bedzie. Jestem w klasie matematycznej - u nas
masa osob zdaje histe. Przynajmniej chciala, ale nie wiem jak teraz.
Obserwuj wątek
    • Gość: *** Re: HISTORIA - 2006 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.05.05, 19:35
      wiesz ja tez jestem znaczy bylam:P w mat fizie zdawalam matme i historie bardzo
      przyjemnie wspominam nauke bo lubie te przedmioty choc na historie zdecydowalam
      sie pozno... duzo czasu poswieccilam na nauke wpsolczesnosci tznXXw. bo mnie to
      interesowalo widzialam na probnej ze bylo tych pytan z tego okresu troszke wiec
      sie przykladalam z tego dzialu a na maturze okazalo sie ze bylo zaledwie 3,4
      pytania wiec troche bylam zaskoczona i byly naprawde banalne jak dla mnie
      powtarzalam sobie to co mnie interesowalo ale nauke trzeba prowadzic
      systematycznie szukac wiadomosci mi pomagalo czytanie tekstow zrodlowych w
      ktorych pewne zagadnienia zrozumialam lepiej niz podreczniki opisywaly wiec
      tobie tesz polecam jako lekture do poduszki albo na zimowe wieczory:) no to
      tyle chyba pozdrawiam:)nie przejmuj sie bedzie dobrze;)
    • Gość: ziomalka Re: HISTORIA - 2006 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.05.05, 20:29
      ja też byłam w klasie mat - fiz , jak moja psorka z histy dowiedziała się ,ze z
      mojej klasy 12 osób chce historie zdawać powiedziała "samobójcy " hehe , nie
      zrezygnowały 3 osoby z żałuja :( bo mimo wszystko ,żeby jeszcze dobrze mate
      zdać , to mate trzeba ćwiczyć i robic przeróżne zadania :D
      • Gość: tom Re: HISTORIA - 2006 IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.05.05, 20:33
        To ile osob w koncu zdawalo histe u was? I jak im poszla? W koncu histy trzeba
        sie uczyc samemu przede wszystkim, a matme raczej trzeba zrozumiec :P

Do 1 odpowiedzi: A gdzie sie wybierasz jak zdawalas matme i histe?
        • Gość: *** odp:) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.05.05, 20:42
          na SGH;)
    • Gość: maturzystka Re: HISTORIA - 2006 IP: 82.177.98.* 14.05.05, 20:39
      przezylam wlasnie mature z histy ktora byla dosc zaskakujaca:| nie trzeba sie
      bardzo skupiac na wiedzy tylko logicznie myslec przerabiac duzo testow i
      roznych obrazkow
    • Gość: niedostosowana Re: HISTORIA - 2006 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.05.05, 21:01
      Wiesz... Tak szczerze powiedziawszy, jeżeli uczyłeś się systematycznie przez ostatnie dwa lata i zrobisz tak samo w nadchodzącym roku, to ja nie widze potrzeby żebyś jakoś szczegolnie się przygotowywał. Według mnie przy systematyczniej nauce, wystarczą Ci dwa tygodnie przed maturą na powtórzenie całości materiału. Polecam kupić duuużo książek z arkuszami maturalnymi- mi na tej maturze powtórzyło się jakies 10 pytań(!). Jeżeli chcesz zdać dobrze maturę, to sama wiedza nie wystarczy (w dodatku dosyć szczegółowa wiedza). Na egzaminie raczej nie pytano wprost- musiałes skojarzyć pewne fakty, coś wywnioskować. Według mnie nalezy połączyć GRUNTOWNĄ wiedzę z umiejętnościami PRAKTYCZNYMI. Cwicz dużo! :)
    • Gość: Historyk Re: HISTORIA - 2006 IP: *.interclik.pl / 82.160.28.* 14.05.05, 21:06
      Jeśli mogę doradzić - to wybierz sobie jeden komplet dobrych podręczników
      (które są przystępnie napisane, a do tego mają dużo róznych zdjęć, szkiców,
      drzewek genealogicznych, map, tekstów źródłowych itp.) Do tego warto korzystać
      z jakiegoś atlasu historycznego, a jeśli sięgać do tekstów źródłowych, to
      samodzielnie raczej tych wyposażonych w pytania i klucz odpowiedzi. w dodatku
      jest trochę przeróżnych wydawnictw w księgarniach z próbnymi testami z
      historii, które przygotowują do zmierzenia się z określonymi typami zadań (aby
      nie być zaskoczonym na maturze). A z tą nauką w lipcu - to pewna przesada.
      Wystarczy połowa września, w wakacje trzeba dobrze odpocząć. I uczyć się raczej
      powierzchownie całej historii aniżeli szczegółowo jednego okresu.
    • Gość: e-e Re: HISTORIA - 2006 IP: *.chello.pl 15.05.05, 01:12
      Niczego - wiedza na nowej maturze z historii jest praktycznie niepotrzebna na
      poziomie podstawowym - na rozszerzonym do analizy zrodel tez minimalnie. Jedyne
      cwiczenie, gdzie potrzebna jest jakakolwiek wiedza to rozprawka.
    • Gość: jajn Re: MATURA? KONKURS HISTORYCZNY!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.05.05, 01:18
      1) W tym roku były tramwaje, więc przygotuj się to wysunięcia wniosków i
      wykazania ku uciesze wszystkich z CKE tzw. myśleniem ( które z klasycznym
      rozumieniem tego słowa ma niewiele wspólnego. ) na temat KONI.
      2) W tym roku były ptaki, więc przygotuj się na FLAGI.
      3) W tym roku były cytaty piosenek prl, więc przygotuj się na cytaty WAŁĘSy.

Nie zapominaj, że to nie jest matura tylko KONKURS HISTORYCZNY i jak do konkursu
      się przygotuj.
      • Gość: pizzastyczny Re: MATURA? KONKURS HISTORYCZNY!!! IP: *.szczecin.mm.pl 16.05.05, 19:39
        Przesadzasz. :/
    • Gość: gap Re: HISTORIA - 2006 IP: *.opole.sdi.tpnet.pl 16.05.05, 16:24
      ja proponuje porzadne podreczniki, nie tylko te do nowego licemu, bo po
      doswiadczeniach tegorocznej matury widac ze tamte to za malo. polecam przede
      wszystkim 4 tomowy podrecznik Roszkowski, Radziwill Historia 1789-1997,
      porzadnie napisany podrecznik z materialami inkonograficznymi. a do pozostalych
      okresow to co chcesz:) wazne zeby robic testy, cwiczyc te zadania.
    • drobiazg_lesny Re: HISTORIA - 2006 16.05.05, 18:28
      podręczniki roszkowski-radziwił - wszystkie maturalne obrazki (no, prawie, ale
      wiekszość) pochodzą z tych książek właśnie..
    • Gość: Milady kino IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.05.05, 21:10
      duuzo filmow historycznych i tegoz rodzaju ksiazek (mam na mysli powiesci-
      oczywiscie potem trzeba pogrzebać i skonfrontować powiesc z prawdziwa historia
      zeby nie bylo).
    • Gość: samanta Re: HISTORIA - 2006 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.05.05, 21:20
      na nic nie przyda ci się wkuwanie suchych faktów. Lepiej pooglądaj mapki,
      obrazki, zdjęcia. koniecznie oglądaj filmy z PRLu :)
      • Gość: geniusz historyczn kujonie!!!!!!!!!!!! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 17.05.05, 21:41
        dam ci dobra radę lepiej już zacznij jutro wkuwać bo nie zdążysz czas ucieka
        kujonku hahahahahahahahahaha
        • Gość: zmeczona Re: kujonie!!!!!!!!!!!! IP: *.udn.pl 17.05.05, 22:32
          --> geniusz
          i co? lepiej ci ? :]
    • Gość: max Re: Moja rada IP: *.internetdsl.tpnet.pl 17.05.05, 22:35
      Ucz sie czlowieku najpozniej od wrzesnia... dobrze zrobic kilka powtorek w
      wakacje (no ale bez przesady, nie za duzo:)) U mnie niektorzy
      mawiali... "poucze sie miesiac przed matura a i tak nasciagam"... i co? No i
      spotkaja sie z Toba w 2006 roku!
      • Gość: wiecznie spiaca Re: Moja rada IP: *.udn.pl 17.05.05, 22:47
        ucz sie starozytności - czesc osób to olała i źle na tym wyszla
        bez przesady ze szczegolami - najwazniejsze to sie orientowac w najwazniejszych
        faktach
        zwracaj uwage na obrazki, mapki, dziela szztuki ktore opisuja dane wydarzenie,

- i mature masz z glowy

p.s. nie jest az tak strasznie jak mowia ;)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka