Dodaj do ulubionych

Paradoks UW.

08.07.05, 00:44

Dotyczałam się dzisiaj, że w postępowaniu rekrutacyjnym na filologię białoruską brany jest pod uwagę li i jedynie język polski. Ok, wiem, że naprawdę niewiele osób w naszym kraju zdawało język białoruski na maturze, a jeszcze mniej z nich wybiera się na ten kierunek na UW, ale dlaczego do jasnej anielki osoby zdające ten przedmiot na maturze nie zostały wzięte w wymaganiach pod uwagę? Ja na przykład polski zdałam na 69% na poziomie podstawowym i 79% na rozszerzonym, białoruski zaś na odpowiednio 96% i 90%. I co z tego? Nic. Udokumentowana znajomość tego języka się nie liczy :>
Obserwuj wątek
    • gdabski Re: Paradoks UW. 08.07.05, 01:08
      Bo nie każdemu było wolno zdawać białoruski na maturze, a porównywanie wyników z
      polskim ze względu na różną (?) formę byłoby trudne? W zasadzie nie powinien być
      ignorowany fakt, że ktoś taką maturę zdał, natomiast nie bardzo wiem, jak można
      by wziąć go pod uwagę. Przy małej ilości kandydatów z maturą z białoruskiego nie
      można zastosować takiego patentu jak np. WNE przy geografii/historii.

/Gdabski
      • solitaire Re: Paradoks UW. 08.07.05, 01:54
        dlaczego uwazasz, ze nie kazdy mogl zdawac ten jezyk na maturze? jesli chodzi o jezyki mniejszosci narodowych-jestem Polka, mam obywatelstwo polskie. mimo wszystko uwazam, ze osoby, ktore zdaly ten jezyk na maturze, maja wieksze predyspozycje do tego, aby go studiowac. Nie skladalam papierow na filologie bialoruska (o ironio, wole studiowac filolofie polska na zupelnie innym uniwersytecie) ale zastanowil mnie fakt pominiecia matury z jezyka bialoruskiego przez wladze UW...w dalszym ciagu upieram sie, ze egzamin taki (a raczej wyniki z niego) powinien byc punktowany wyzej niz jezyk polski.
        • gdabski Re: Paradoks UW. 08.07.05, 22:22
          Być może nie mam racji, ale byłem i po ponownej analizie tego dokumentu nadal
          jestem przekonany, że Rozporządzenie MENiS w sprawie warunków i sposobu
          oceniania, klasyfikowania i promowania uczniów i słuchaczy oraz przeprowadzania
          sprawdzianów i egzaminów w szkołach publicznych nie dopuszcza możliwości
          zdawania matury z języka białoruskiego osobom nie uczęszczającym do szkół lub
          oddziałów z nauczaniem języka tej mniejszości narodowej. W związku z tym nie
          można by punktować tego egzaminu wyżej niż matury z polskiego. Natomiast, jak
          pisałem wyżej, szukałbym jakiegoś rozwiązania, które pozwalałoby na uznanie
          wyników matury z języka białoruskiego.

/Gdabski
      • solitaire Re: Paradoks UW. 08.07.05, 01:57
        a co do formy, byla identyczna-matury roznily sie tylko jezykiem, przy pomocy ktorego usilowano je zdac. wiec test z czytania ze zrozumieniem po bialorusku, a potem wypracowanie. na poziomie rozszerzonym tylko wypracowanie.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka