Dodaj do ulubionych

UMCS- spostrzeżenie

08.07.05, 18:56
Obserwuj wątek
    • adam_nar UMCS- spostrzeżenie-poprawka :) 08.07.05, 19:05
      Nie zapisało wczesniejszego postu- napisze jeszcze raz :)

Zauwazyłem, ze na UMCS przy maturze 'staromaturzystów' stosuje się wzięcie pod
      uwagę lepszej oceny ze świadectwa maturalnego. (przynajmniej na wydziale
      politologii). Chodzi tu o to, ze jeśli ktoś miał np. 2 z egzaminu pisemnego, a
      6 z ustnego to bierze się pod uwagę ocene celującą (co daje 200% pkt.).
      Zastanawiam się więc dlaczego UMCS nie bierze pod uwage naszych egzaminów
      ustnych? Wielu z nas zdało te egzamin przynajmniej nieźle.

Moja 'metoda' polega na następującym działaniu:

Jesli ktoś uzyskał 100% punktów z egzaminu ustnego z języka polskiego, a z
      egzaminu pisemnego miał np. 74% i 45% to pod uwagę powinno się brac 2 najlepsze
      wyniki z 3 podanych. I tu przykładowo uczeń uzyskałby 174% punktów gdyż
      uzyskałby 100% z egzaminu ustnego i 74% z poziomu (zaznaczam dowolnego, ale
      takiego, który 'poszedł' lepiej). Podobnie miałaby się sytuacja z angielskim.

To rozwiązanie moznaby było zastosować do kierunków niebędących filologiami,
      gdzie (jak wiadomo) i egzamin ustny i egzamin pisemny z obu poziomów są ważne.
      • adam_nar Re: UMCS- spostrzeżenie-poprawka :) 08.07.05, 19:12
        Aha i jeszcze jedno spostrzeżenie: nie wiem jak wy, ale ja sądzę, ze Nowa
        Matura nie powinna kwalifikowac na studia do momentu, w którym nikt (pomijając
        wyjątki, które chca studiować np. w wieku 40-50 lat) nie będzie podchodził do
        rekrutacji z dwoma różnymi egzaminami. Moim zdaniem matura mogłaby zostac,
        jednak podstawa kwalifikacji powinien pozostać egzamin dla wszystkich chętnych.
        Jesli nie- nie mam nic przeciwko aby podane przeze mnie rozwiązanie zaczęło
        funkcjonować :).

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka