justynka87 07.02.06, 15:24 Kto zna bohaterów tragicznych z każdej epoki? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: robertos1987 Re: Bohater tragiczny IP: *.tosa.pl 07.02.06, 23:19 starożytność : antgona król edyp romantyzm : kordian, konrad wallenrod współczesność : zbiorowść ludzi np w utworach rózewicz lub baczyńskiego ...mozesz tez wziąśc tomasza judyma ale tutaj bedzie bardzo trudno ci udowodnic konflikt tragiczny , ja bym tez odwołal sie do " Innego świata " czyli społeczeństwo obozowe ...twój temat jest w zasadzie naprawde łatwy ..wystarczy scharakteryzowac tych bohaterów pokazując tylko konflikt tragiczny i pokazać ze bohater tragiczny to bohater ponadczasowy dlatego pjawia sie w kazdej epoce ale ewoluował on wraz z ideologia danej epoki az po wspolczesnosc gdzie bohater jednostkowy zostaje zastapiony bohaterem zbiorowym..poniewaz czasy i idee wspołczesne nie dotykają tylko pojedynczych jednostek ale zbiorowośc ludzi !!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: anka Re: Bohater tragiczny IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.02.06, 21:00 hehe...to moj temat z zeszlego roku..nawet niezle mi poszedl..tyle ze ja mialam w starozytnosci, romantyzmie i wspolczesnosci tego bohatera...to edyp, antygona,kordian,wallenrod,bohaterowie z opowiadan borowskiego itd :)) powodzenia zycze Odpowiedz Link Zgłoś