Dodaj do ulubionych

biologia,chemia

05.09.06, 22:18
jakie ksiazki polecacie czy chemia z operonu jest dobra ?
Obserwuj wątek
    • Gość: napewno nie kujon Re: biologia,chemia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.09.06, 10:38
      do podstawowej i rozszerzonej matury z chemii proponuje: 'Chemia. Podręcznik i
      zbiór zadań w jednym' wydawnictwa:M.Rożak( cz 1 i cz 2, z 3 cz nie korzystałam,
      bo lepsza jest cz 2 z operonu), napewno 'Podstawy chemii. Dla kandydatów na
      wyzsze uczelnie.' Pazdro, do tego zbiór zadań tez Pazdry, i gorąco polecana
      przez mojego nauczyciela 'Chemia organiczna' Witold Dankiewicz. Do tego zbiory
      zadń operonu. Sam wybierzesz, ale najlepiej jest napisany Pazdry i Dankiewicza.
      a co do biologii, ja się uczyłam z operonu, ale lepszy jest WSiP, jak sie nie
      myle 6 części jest.
      • aquira Re: biologia,chemia 07.09.06, 23:02
        WSIP Biologia rozszerzona ma 5 części;) Uczę się z ich w liceum. Szczerze mówiąc
        są dość przeciętne, ale nie wiem czy gorsze, czy lepsze od operonu (nie mam
        porównania). I tak uzupełniam je min. notatkami z lekcji (tylko kręgowce),
        Zoologią Lewińskiego i kserówkami z Fizjologii Wiśniewskiego (bardzo dobra
        rzecz!). Posiadam też tabele biologiczne i genetykę (ale nie pamiętam czyją...
        jest skserowana od 3 strony). No i mam też VADEMECUM maturzysty (podstawa!).
        Z Chemii mam właśnie Chemię Organiczną Danikiewicza- nowe wydanie. Stare ponoć
        lepsze. U nas podstawą jest Pazdro - zbiór:)
        • Gość: mloda86 Re: biologia,chemia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.09.06, 14:23
          ja niby mature mam już dawno za sobą :) ale do tej pory pamietam jak się uczyłam. WSiP-u ksiązek osobiście nie lubie, korzystałam z nich jedynie na lekcjach bo moja nauczycielka je lubiła, ale czytając je ciężko było coś zozumieć, natomiast Operon na poziomie rozszerzonym ma dużo schematów i pisany jest językiem łatwo wchodzącym do głowy ( przynajmniej mojej :) )

A co do chemii to polecam książkę tym razem WSiP-u - nie pamiętam tytułu, ale to było coś w stylu wademekum, w żółto-pomarańczowej oprawie z dołączoną płytą CD z zadaniami. Chemia nieorganiczna była naprawde dobrze w niej wytłumaczona, gorzej z organiczną, ale z tego co teraz już wiem jeden chemik nie da rady napisac jednej książki z chemii organicznej i nieorganicznej, bo to dosłownie dwie inne dziedziny. Z tego powodu do organicznej polecam książke Bożeny Kałuży i Feliksy Kamińskiej - "Chemia organiczna" -jest to podręcznik do liceum w zakresie rozszerzonym.

Pozdrawiam i miłej nauki :)
          • Gość: allotment Re: biologia,chemia IP: *.75.58.133.brzesko58.ptc.pl 08.09.06, 14:33
            Biologia Villego- najlepsza książka, czy raczej tomisko... ale najlepsze! Nie
            wiem, czy dobre do matury (bo ta sprawdza raczej umiejętności a nie stricte
            wiedzę) ale merytorycznie jest bardzo dobra.
            • Gość: smon1 Re: biologia,chemia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.09.06, 21:49
              hej. mam do sprzedania materialy przygotowawcze z bioli, chemii ( a takze z
              fizyki) chetnych prosze o kontakt na maila gazetowego - wysle spis ksiazek i
              foty
              • Gość: smon1 Re: biologia,chemia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.09.06, 21:50
                smon1@gazeta.pl
              • Gość: mac Re: biologia,chemia IP: *.internetdsl.tpnet.pl 10.09.06, 16:07
                mac881@gazeta.pl, jeśli jeszcze aktualne, ale wolę na m._.g@interia.pl
                • Gość: ^ Re: biologia,chemia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.09.06, 22:59
                  ^
            • panna_anna19 Re: biologia,chemia 12.09.06, 17:50
              Ville - dobry jest, ale wcale nie taki najlepszy... Zadarzają się błędy
              merytoryczne, i nie zapominajmy o tym, że jest to podręcznik amerykański i w
              związku z tym, trochę się różni od polskich. (przykład: inna klasyfikacja
              bezkręgowców, trzy prawa Mendla). A jeśli chodzi o maturę, to jest
              wystarczająca.
    • smon1 Re: biologia,chemia 12.09.06, 16:06
      up
      • Gość: kamil Re: biologia,chemia IP: 82.139.52.* 27.09.06, 21:25
        Biologia najlepszy operon i noattki pisane na lekcji są niezast ąpione,a co do
        chemii to an pewno brązowy zbiór pazdry, podręczniki rozaka są spoko, a do
        organicznej to robimy chemiii orgamnicznej danikiewicza wyd. oe pazdro,
        operponu do chemii nie polecam - zwłąszcza momotonnych i beznadizjnie prostych
        zbiorów zadań.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka