Dodaj do ulubionych

o błędach rzeczowych

04.05.07, 15:11
Oficjalne stanowisko CKE ( 6. punkt listu do maturzystów przed polskim)jest
takie:

Wypracowanie musi być na temat i w związku z tekstem literackim zamieszczonym
w arkuszu. Wypracowanie bez związku z tekstem zamieszczonym w arkuszu
wskazuje, ze maturzysta nie zna utworu, o którym pisze.

Nikt wam natomiast w tej chwili nie powie na 100%, jaki błąd dowodzi
nieznajomości utworu. Nawet szkolenia dla weryfikatorów (czyli sprawdzających
sprawdzających) dopiero się odbędą i na pewno na nich będzie się uściślało
takie rzeczy.

Na logikę, bez żadnych gwarancji: jeśli ktoś myli imię Barykowej i poza tym
pisze wszystko zgodnie z fragmentem i całą powieścią: zero wpływu.
Jeśli ktoś pisze, że Kolichowska to matka Elżbiety i konsekwentnie przypisuje
jej wszystko to, co w powieści dotyczy matki i potrafi wyjść poza podany
fragment, dzięki czemu widać, że "Granicę" zna - błąd, ale nie
dyskwalifikujący, tylko powodujący utratę znaczącej części punktów.

Jeżeli ktoś przeczytawszy informację w arkuszu:
"Elżbieta [opiekując się chorą panią Kolichowską] pomyślała o matce, która
nie pielęgnowała jej nigdy w chorobie."

twierdzi, że Kolichowska to jej matka i nic poza tym w pracy nie wskazuje,na
mechaniczną pomyłkę, jest to dowodem nieznajomości utworu. Kolichowska jest
na tyle ważną postacią, że ktokolwiek "Granicę" przeczytał, musiał ją
zapamiętać.Niekoniecznie nazwisko - ale to jest podane w arkuszu.
A więc taka praca _powinna_ być oceniona na zero.

A czy będzie? Wątpię.Jeżeli obok tego błędu nie wystąpiły inne.

Obserwuj wątek
    • Gość: morawiecka Re: o błędach rzeczowych IP: *.internetdsl.tpnet.pl 04.05.07, 15:14
      Większość osób mykała, że Kochlikowska to matka Elżbiety... czyli sporo osób
      straci dużo punktów:/
    • Gość: gość01 Re: o błędach rzeczowych IP: *.171.152.100.crowley.pl 04.05.07, 15:27
      a jeśli napisałam zamiast Cezary, Seweryn? treść się reszta zgadza, wszystkie
      cechy są dobrze przypisane tylko pomyliłam imię syna z ojca.
    • Gość: Szymon Wąsacz Re: o błędach rzeczowych IP: *.kalisz.mm.pl 04.05.07, 15:34
      Całą prace dobrze, żadnych błędów merytorycznych zawyjątkiem pomylenia nazwiska autorki, ze stresu napisałem Zapolską, jaki to będzie miało wpływ na moją ocene, proszę o odpowiedź
      • mjool Re: o błędach rzeczowych 04.05.07, 15:40
        Gość portalu: Szymon Wąsacz napisał(a):

> Całą prace dobrze, żadnych błędów merytorycznych zawyjątkiem pomylenia
        nazwiska
        > autorki, ze stresu napisałem Zapolską, jaki to będzie miało wpływ na moją
        ocen
        > e, proszę o odpowiedź

Żadnego.Nazwisko autorki było podane w arkuszu, twój błąd zostanie potraktowany
        jako (fakt,absolutnie idiotyczna w tych warunkach) pomyłka, zaznaczona jedynie
        jako błąd rzeczowy na marginesie.
    • Gość: rew Re: o błędach rzeczowych IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.05.07, 15:38
      a ja napisalam wstep o pozytywizmie ;)
      pomylilo mi sie...
    • Gość: mamba Re: o błędach rzeczowych IP: 217.98.25.* 04.05.07, 15:39
      a co myślicie o takim błędzie w którym napisalam że ojciec Cezarego zmarł dlatego chłopak się zaczął buntować (a przecież wtedy on jeszcze nie zmarł tylko wyjechał) no i epoke pomyliłam
      • Gość: foka Re: o błędach rzeczowych IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.05.07, 15:46
        zrobiłam masę błędów rzeczowych, napisałam, że Zeromskiego powieść jest
        modernistyczna, że to przez Cezarego jego mama była skazana na ciężką pracę, że
        Elżbieta była dobrą matką.
        Boję się, że mogę nie zdać:(
        Czy ktoś może mi odpowiedzieć, czy takie błędy bardzo wpłyną na punktację
        mojego wypracowania?
        • mjool Re: o błędach rzeczowych 04.05.07, 15:52
          Gość portalu: foka napisał(a):

[...]
          > Czy ktoś może mi odpowiedzieć, czy takie błędy bardzo wpłyną na punktację
          > mojego wypracowania?

Nie, nie może. Bo musiałby mieć przed sobą całą twoją pracę i zarazem znać już
          oficjalne i szczegółowe wyznaczniki traktowania błędów rzeczowych w tym roku.
        • Gość: Ewelina Re: o błędach rzeczowych IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.05.07, 17:00
          A nie była wydane przez Cezarego :o Ja napisalam ze on ją wydał
          rewolucjonistom :P
    • madi_sc Re: o błędach rzeczowych 04.05.07, 15:49
      a co jeśli napisałam Seweryn zamiast Cezary?
      • mjool Re: o błędach rzeczowych 04.05.07, 15:56
        Ilukrotnie? W jakim kontekście? Co z tego wyniknęło? Czy poza tym widać, że
        znasz utwór?

(zrozumcie: odróżnienie istotnego błędu rzeczowego od bezmyślnej pomyłki wymaga
        przeczytania _całości_ tekstu)
        • Gość: timmy Re: o błędach rzeczowych IP: *.satfilm.net.pl 04.05.07, 16:00
          Jesli mnie pytasz to jedno, góra dwukrotnie. Nie ma to żadnego wpływu na tresc, bowiem pisane bylo jedynie w kontekscie "Matka Elżbiety Łęckiej była taka i owaka", natomiast umiejscowilem Elzbiete w powiesci - a wiec czyja byla zona, co, gdzie, jak. I zdecydowanie WOGOLE nie przejmuje sie bledem typu Biecka-Łęcka.
        • madi_sc Re: o błędach rzeczowych 04.05.07, 16:07
          no właśnie cały czas pisałam Seweryn.. utwór znam, pisałam np że duży wpływ na
          zachowanie Seweryna miał wyjazd ojca... albo że Seweryn sprawiał wiele
          problemów, dostał "wilczy bilet" itp..
          • madi_sc Re: o błędach rzeczowych 04.05.07, 16:21
            no i co o tym myślicie? cechy przypisywałam dobrze, tylko to nieszczęsne imię..:(
    • Gość: timmy Re: o błędach rzeczowych IP: *.satfilm.net.pl 04.05.07, 15:52
      mjool: masz racje, ludzie boja sie o rzeczowosc, ale konsekwetny blad jest wybaczalny. nauczyciele to nie komputery, jesli ktos nie czytal - ma zero. jesli ktos sie zestresowal - zostanie mu wybaczone.
      Sam nie jestem pewien czy nie napisałem gdzieś Elżbieta Łęcka.. Napewno kilka razy Biecka, ale mogło mi wpaść Łęcka. Ełżbiecka :)
    • Gość: askanr13 Re: o błędach rzeczowych IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.05.07, 15:59
      Hmm..to nie wiele mi wyjaśnia. Popełnilam powazny bład, o którym tu mowa.
      Przypisalam wszystkie cechy matki Elżbiety- pani Kolichowskiej!Pisząc np. Pani
      Kolicowska, matka Elżbiety itd.Wnioskowanie jest wporządku, ale przypisane
      niewłasciwej postaci. Co o tym myslicie?
      • mjool Re: o błędach rzeczowych 04.05.07, 16:04
        Ja, prywatnie i osobiście, zakładam, że w takim razie nie
        czytałaś "Granicy".Dlatego nie mogę ci zaufać, że "wnioskowanie jest w
        porządku" - jesli nie czytałaś utworu, to nie masz podstaw, by ocenić to, co na
        jego temat pisałaś ( porównując swój tekst z jakims wzorcowym mamy tendencje do
        szukania podobieństw a unikania róznic, czyli - jeżeli popełniłaś jakies bzdury
        potworne, to i tak ich teraz nie dostrzeżesz.)

Dlatego naprawdę jedyną osobą, która będzie umiała ocenić, co napisałaś, będzie
        czytający _całość_ twojej pracy egzaminator.
    • Gość: Ja8 Re: o błędach rzeczowych IP: *.174.wmc.com.pl 04.05.07, 16:13
      Ja napisałem tak: "...matka Elżbiety Kolichowskiej...", ale tylko raz.

a tresc lektury znam, zapomniałem tylko nazwisk bohaterów :/

mam nadzieje, że egzaminator przymknie na to oko
      • Gość: foka Re: o błędach rzeczowych IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.05.07, 16:32
        moja praca wyglądała następująco:

1 wstęp głównie o roli jaką pełni w naszym życiu matka, o tym że przez niemalże
        wszystkie epoki pisarze, poeci podejmowali motyw matki w swoich dziełach.

2. Rozwinięcie:
        a) matka Cezarego- ogólnie, że bardzo kochala syna jednak była niekonsekwentna
        i brakowało jej stanowczości, nawiązałam do księżnej dla której dom baryków
        stanął otworem, no i tutaj moja pierwsza gafa, że to przez Cezarego była
        rewizja w domu, a matka została skazana na trudne prace w porcie, jednak nie
        żywiła do niego urazy, wybaczyła mu, przyplacając własnym życiem za błędne
        zapatrzenie Czarka w rewoluję. Cezaremu otwarły się oczy dopiero nad zwłokami
        matki, gdy zobaczył, że ta nie ma obrączki.

b) Matka Elżbietynie pamiętałam nazwiska więc pisałam głównie "matka")- dała
        córkę pod opiekę Kolichowskiej, dla córki nie była wzorem matki, była
        raczej "drugą kobietą",Elżbieta nie szanowała jej, ani też nie zywiła większych
        uczuć, była raczej obserwatorem, który dostrzegał kolejnych adoratorów matki,
        oraz piękno i elegancję, która zapierała dech w piersiach. Przypuszczać można,
        że bardziej kochała p.Kolichowską, sama Elżbieta mówi o tym gdy ta umiera.

Podsumowanie: Kolejna gafa pisząc że Żeromski, pisarz modernistyczny, jak i
        Nałkowska pisarka XXlecia przedstawiają dwa różne wizerunki matki; nawiązanie
        jeszcze do różnic; Wnioski: "matka jest tylko jedna" dlatego nalezy ją szanować
        i kochac. Może obraz przedstawiony przez Nałkowską nie jest wizerunkiem
        idealnej matki, jednak mozemy przypuszczać, że ta w głębi duszy kochała swoją
        córkę i postępując wygodniej dla siebie samej, miała wrażenie, że tak będzie
        lepiej dla wszystkich. Mówi się, że kontakt i bliskość z rodzicami wpływa na
        wychowanie kolejnych pokolen, (kolejna gafa)-Nałkowska obala tę tezę pokazując
        jaką kochającą matką była Elżbieta dla swojego dziecka, jak wiele ciepła mu
        poświęciła w trudzie wychowania każdego dnia (całkowicie zapomniałam, żę te
        dziecko później zostawiła rodzinie, pamiętałam tylko jak bardzo się nim
        zachwycała:(). No i na koniec nawołanie do kochania swoich rodzicelek, no i w
        pośpiechu ostatnie podsumowanie jak pisał Mickiewicz:/ "Spieszym się kochać
        ludzi tak szybko odchodzą" - po wyjściu z sali doszło do mnie co napisałam :/

Porażka, tymbardziej, że jestem 5 uczennicą i zawsze wypracowania dobrze mi
        szły:(

Bardzo się obawiam jak mnie egzaminator oceni z takimi błędami :(
        • mjool Re: o błędach rzeczowych 04.05.07, 17:09
          Nie myśl już o tym. Gafy masz, faktycznie, duże. Ale czasami to, co streszczone
          wygląda okropnie, napisane sprawnym językiem wydaje się dużo mniej
          rażące.Możliwe też, że oprócz głupot, które teraz wymieniałaś, napisałaś dużo
          mądrych rzeczy i za nie dostaniesz sporo punktów. W całej pracy mogą się zgubić
          i efekt nie będzie przerażający.

Na pewno nie możesz liczyć na 4 punkty za wnioski, ale to stosunkowo mało wobec
          całości.Zapomnij, bo cię nerwy zeżrą do końca czerwca.
          A przede wszystkim: czy polski ci jest potrzebny do studiów? Nawet jeśli tak,
          to dopiero ogladając skale staninowe w lipcu zobaczysz, jak wypadłaś na tle
          całej Polski i tylko to się będzie liczyło.Zamiast się martwić tym, co było,
          skup się na tych egzaminach, które przed tobą:)
    • Gość: krainaszeptow Re: o błędach rzeczowych IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.05.07, 16:42
      a ja napisalam(raz), że pani bovary to powiesc modernistyczna. jak to zostanie
      potraktowane?
      • Gość: aska Re: o błędach rzeczowych IP: 91.192.165.* 04.05.07, 16:49
        kurcze:/ napisałam na 2 temat i zamiast Cezary pisałam cały czas Zenon :/ pomyliłam bohaterów i co teraz?
        • Gość: aaa Re: o błędach rzeczowych IP: 82.139.29.* 04.05.07, 16:52
          powidzcie po co sie ladowac w jakies nazwiska i opisy epok jak sie nie jest
          wyuczonym...ja napisalem ze problemy z kontaktem z dziecmi wynikaly z trudnej
          sytuacji w kraju...i to moze byc jedyny blad rzeczowy....moze i nie rozwinolem
          dostatecznie tematu ale wiem ze nie popisalem glupot..a o mala ilosc punktow
          moge miec tylko pretensje do siebie...ale bedzie git...:D
    • Gość: ana Re: o błędach rzeczowych IP: *.internetdsl.tpnet.pl 04.05.07, 17:07
      proszę o pomoc:a jesli napisalam (nie wiem jak to sie stalo!!)ze granica i
      przedwiosni to dzieła z dwóch różnych epok to jakie mogą byc tego
      konsekwencje?czy moga mi dac 0?mam nadzieje ze nie;/
    • kamika88 Re: o błędach rzeczowych 04.05.07, 17:08
      A może mi ktoś powiedzieć czy jak ja napisałam że powieść "Granica" jest
      powieścią filozoficzną a nie psychologiczną to jest ogromny błąd ( to było ze
      stresu tak całą powieść dobrze znam). Tak mam wszystko treściowo dobrze i błędów
      w imionach i nazwiskach bohaterów nie mam. boję się że nie zdam przez ten głupi
      bląd. proszę o radę.
      • Gość: dorotka Re: o błędach rzeczowych IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.05.07, 17:18
        rany! ludzie, bez przesady. zaraz się okaże że nikt nie zda. bez paniki!
        zapewniam Cię że zdasz!
      • Gość: mjool Re: o błędach rzeczowych IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.05.07, 17:25
        Kobiety: kamika i ana; ja rozumiem stres, ale zachowajcie minimum logiki!
        Ani "powieść filozoficzna", ani "dwie różne epoki" nie dyskwalifikują całej
        pracy!

Gdyby stosować wasze panikarstwo jako miernik oceny, to zdałoby może 10 % ludzi.

Co, swoją drogą, bardzo, bardzo źle świadczy o nas,ustalających reguły, skoro
        wasze oczekiwania są o niebo bardziej restrykcyjne. Który to wniosek polecam
        uwadze CKE i wszelkich gremiów odpowiedzialnych.
    • kamika88 Re: o błędach rzeczowych 04.05.07, 17:31
      Dziękuję za pocieszenie bo już się bałam. Niestety stres źle robi na myślenie.
      • anushia1 Re: o błędach rzeczowych 04.05.07, 18:53
        ja też dziękuje bo nie wiedziałam już co o tym sądzić
    • Gość: Chapi Re: o błędach rzeczowych IP: 80.55.154.* 04.05.07, 18:58
      A jak napisałem w pierwszym temacie że Janczewski "pozostał patriotą nawet w
      obliczu śmierci" to będzie poważny błąd? On przeciez został wytransportowany na
      Syberię ale nie umarł i w ksiązce nie pisze o jego śmierci.. Proszę o odp :(
    • Gość: aaska_88 Re: o błędach rzeczowych IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.05.07, 20:09
      Czy to jest poważny błąd rzeczowy, jak napisałam, że Cezary się zmienił przez
      to , że jego ojciec umarł( on przecież wyjechał na rewolucjE).
      Taki głupi błąd. Odp, please
    • Gość: Ancyk Re: o błędach rzeczowych IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.05.07, 21:09
      pisalam drugi temat ale mam ogromny dylemat, bo zamiast pisac "narrator"
      pisalam "podmiot liryczny". Jak myslicie uniewaznia mi mature czy odejma tylko
      pare punktow??

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka