Dodaj do ulubionych

Amnestia 2007 !!!!!!!!!!

22.05.07, 16:12
Mam pytania a propo amnestji, jak to wyglada w tym roku, liczy sie 5
obowiazkowych egzaminow? a jak ktos zdawal czesc egzamunow na podstawi a
czesc
na rozszerzeniu, to jak to mu sie liczy. bo na swiadestwie bedzie mial wyniki
z
roszerzonej przeliczone na podstawe. wtedy moze dojsc do sytlacji takiej ze
mam
wynik z 8 egzaminow, np. usnte z polskiego i obcego, pisemne z polskiego,
obcego i wybaranego na poziomie rozszerzonym i podstawowym? Wtedy wylicza sie
srednia z 8 egzaminow, czy moze tylko z poziomu podstawowego, jak to sie
wtedy liczy?

np.
ustne polski - 30 p.
ustny angielski podstawa - 10 p.
pisemy polski rozszerzony - 30 p.
polski podstawa automatycznie - 40 p.
historia rozszerzona - 30 p.
automatycznie podstawa - 40 p.
angielski podstawa - 32 p.
Obserwuj wątek
    • Gość: Konrad Re: Amnestia 2007 !!!!!!!!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.05.07, 16:59
      Zasady są naprawde proste. Masz 3 egzaminy obowiazkowe: polski, język obcy,
      przedmiot wybrany. Do tego mozesz zdawać jeszcze maksymalnie 2 egzamiony na
      poziomie rozszerzonym. Według zasad z tego roku, do każdego przedmiotu zdawanego
      na poziomie ROZSZERZONYM zostanie wyliczona liczba punktów z poziomu
      podstawowego, według tzw. TABELKI GIERTYCHA.

AMNESTIA obejmuje tych, którzy:

1. nie osiągną progu 30% (nie ważne na jakim poziomie, tabelka tez zaczyna się
      od 30%) CONAJWYŻEJ z JEDNEGO egzaminu obowiązkowego.
      2. Średnia liczby punktów z egzaminów zdawanych będzie większa niż 30%.
      Zasada ta jest tak skonstruowana, że jakbys nie liczyć tej średniej, to i tak
      wyjdzie na to samo. Czyli (suma pięciu zdawanych)/5 i (suma zdawanych +
      tabelka)/8 powinny dać taką samą odpowiedz w sensie logicznego TAK / NIE.
      • Gość: Astrid Re: Amnestia 2007 !!!!!!!!!! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 22.05.07, 17:09
        Problem w tym że biorąc pod uwagę przelicznik poziom rozszerzony TRZEBA zdać bo
        inaczej amnestia nas nie obejmie: mniej niż 30% z rozszerzenia to mniej niż 30%
        z podstawy wg. przelicznika - czyli mamy już DWA egzaminy niezdane. A
        wtedy...bardzo mi przykro, amnestia nic nie poradzi.
        • Gość: Astrid Re: Amnestia 2007 !!!!!!!!!! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 22.05.07, 17:11
          Jeżli się mylę to mnie poprawcie
          • Gość: greypc Re: Amnestia 2007 !!!!!!!!!! IP: *.g.intelink.pl 22.05.07, 17:26
            mylisz się, bo rozszerzenia nie trzeba było nigdy zdać. jesli masz <= 30% z
            rozszerzonego, to masz tyle samo z podstawy i wtedy zdajesz z amenstią, bo masz
            po prostu niezaliczony jeden przedmiot podstawowy. rozszerzony nikogo nie
            obchodzi. kiedys (przed zmianami) tez mozna bylo miec nawet 0% z rozszerzenia i
            nie ma to zadnego wpływu na zdanie matury. liczą sie tylko przedmioty
            obowiązkowe na poziomie podstawowym.
            • wacek86 Re: Amnestia 2007 !!!!!!!!!! 22.05.07, 18:13
              Czyli z tego mam rozumiec ze zdajac np. polski na rozszerzeniu na 30% dostaje
              ze podstawy 40% i jak cos to biara pod uwage te 40% z podstawy a 30% z
              rozszerzenia zupelnie sie nie liczy do amnestji?
              • Gość: greypc Re: Amnestia 2007 !!!!!!!!!! IP: *.n.INTELINK.pl 22.05.07, 19:17
                od 0% do 30% poziom rozszerzony = poziom podstawowy, czyli np. 25% z
                rozszerzenia rowna sie 25% z podstawy itd.
                • wacek86 Re: Amnestia 2007 !!!!!!!!!! 24.05.07, 10:36
                  nie zgodze sie tutaj z toba ten przelicznik wyglada troche inaczej niz
                  napisales. od 30 % na pozszerzeniu automatycznie na podstawie masz 40%
              • Gość: Chaciska Re: Amnestia 2007 !!!!!!!!!! IP: *.icpnet.pl 23.05.07, 23:42
                Tak wyglada na to ze tak, właśnie tak zrozumiałam z powyższych wypowiedzi :)
    • armachristi Re: Amnestia 2007 !!!!!!!!!! 22.05.07, 17:17
      Aż tak dobrze ci poszło? ;)
      • Gość: Astrid Re: Amnestia 2007 !!!!!!!!!! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 22.05.07, 17:18
        armachristi napisał:

> Aż tak dobrze ci poszło? ;)

Komu? ;-)
        • Gość: Armachristi Re: Amnestia 2007 !!!!!!!!!! IP: 217.96.105.* 22.05.07, 18:41
          Temu, który założył temat
          • Gość: Michal Re: Amnestia 2007 !!!!!!!!!! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 22.05.07, 19:36
            to amnestia liczy sie z 5 przedmiotow?? tzn liczymy razem ustne i pisemne? np:
            pisemne- polak 10% angol 35% wos 40% ustne- polak 80% angol 40% to zdam?? czy
            nie
            • Gość: Michal Re: Amnestia 2007 !!!!!!!!!! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 23.05.07, 14:33
              nikt nie wie jak sie liczy te amnestie piiii... ?? ;/
              • Gość: asia Re: Amnestia 2007 !!!!!!!!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.05.07, 15:12
                tak Michał, wtedy zdasz. oddzielnie ustne i oddzielnie pisemne-tak jakby było 5
                a nie trzy przedmioty. Masz tylko z ustnego polskiego 10% - zdajesz, masz oprócz
                tego 20% z pisemnego-nie zdajesz.
                • wacek86 Re: Amnestia 2007 !!!!!!!!!! 23.05.07, 19:50
                  a tak ja w moim przypadku zdaje czy nie (wyniki na samej gorze).
                  z gory dzieki za pomoc.
                  • egzzz Re: Amnestia 2007 !!!!!!!!!! 23.05.07, 22:45
                    Nikt Ci nie pomoże, bo nie rozumiemy tego zapisu.
                    Jakie przedmioty obowiazkowe zdawałes i jakie przewidujesz wyniki.Napisz raz
                    jeszcze \
                    • wacek86 Re: Amnestia 2007 !!!!!!!!!! 24.05.07, 00:25
                      dobra wiec tak.

ustne:
                      polak 35%
                      anglik na podstawie 10%

pisemne:
                      polak na rozszerzeniu 30%
                      hista na rozszerzeniu 30%
                      anglik na podstawie 30%

wedługo przelicznika Giertycha automatycznie na podstawie mam:
                      polska podstawa 40%
                      hista podstawa 40%
                      • egzzz Re: Amnestia 2007 !!!!!!!!!! 24.05.07, 00:44
                        polak 35%
                        > anglik na podstawie 10%
                        >

> polak na rozszerzeniu 30%
                        > hista na rozszerzeniu 30%
                        > anglik na podstawie 30%

Srednia wychodzi 27%, więc ponizej 30% => matura niezdana.

Dostałeś z ustnego angielskiego 2 punkty? Moze źle liczysz procenty?

Na pewno będzie też więcej % z pisemnych, uczniowie "średni" są najczęściej
                        mile rozczarowani dobrym wynikiem matury., często w przeciwieństwie do
                        uczniów 'bardzo dobrych", rozczarowanych niemile .
                        • wacek86 Re: Amnestia 2007 !!!!!!!!!! 24.05.07, 01:03
                          nie tu nie chodzi o mnie. chialem po prostu poznac filozofie ministra edukacji
                          jaka sie kierowal twozac tak zadmatwany system zdawalnosci matury.
                          wielkie dzieki z pomoc.
                          • wacek86 Re: Amnestia 2007 !!!!!!!!!! 24.05.07, 10:40
                            ale dalej jedna rzecz nie daje mi spokoju, powiedz mi czemu w tym przeliczniku
                            nie uwzgledniasz wynikow z podstawy?
                            • Gość: greypc Re: Amnestia 2007 !!!!!!!!!! IP: *.n.INTELINK.pl 24.05.07, 15:34
                              nie wiem skad to wziąles:

wedługo przelicznika Giertycha automatycznie na podstawie mam:
                              polska podstawa 40%
                              hista podstawa 40%

bo wedlug przelicznika Giertycha dla 0% do 30% wynik z rozszerzenia = wynik z
                              podstawy, czyli 30% z rozszerzenia przelicza sie na 30% podstawy.
                              • bgwd14 Re: Amnestia 2007 !!!!!!!!!! 24.05.07, 15:40
                                To Ty nie masz racji. Jeśli na rozszerzeniu ktoś ma 30%, to ma 40% z podstawy.
                                www.cke.edu.pl/images/stories/Matura_2007/tab_wyniki.pdf
                                • egzzz Re: Amnestia 2007 !!!!!!!!!! 24.05.07, 15:51
                                  Liczy się deklarowany poziom.

Skoro zadeklarownay przedmiot jest zadawany na poziomie rozszerzonym, liczy sie
                                  wynik % z tego poziomu.

• Gość: greypc Re: Amnestia 2007 !!!!!!!!!! IP: *.n.INTELINK.pl 24.05.07, 16:21
                                  ok, racja, przepraszam z blad ;] 0-29% powinno byc, a 30% to rzeczywiscie w
                                  przeliczeniu 40%
                                  • Gość: jasiu Re: Amnestia 2007 !!!!!!!!!! IP: *.gprsbal.plusgsm.pl 25.05.07, 15:24
                                    Ja pisałem do cke i wiecie co mi odpisali, ze niem jako takiego schematu,
                                    powiedzieli tylko ze kazde swiadectwo bedzie osobno rozpatrywane i wtedy
                                    wszystko sie okaze.
                                    • Gość: aaaa Re: Amnestia 2007 !!!!!!!!!! IP: *.gprspla.plusgsm.pl 28.05.07, 16:21
                                      mysle ze jest to chore i moze sie to przydazyc tylko i wyłocznie w takim
                                      panstwie ja Polska.
                                      • Gość: Antonio Re: Amnestia 2007 !!!!!!!!!! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 29.05.07, 22:55
                                        Czy osoby, które zyskają z jednego z 5 przedmiotów <30%, a więc "z amnestią"
                                        otrzymają świadectwa we wrześniu tak jak to było w zeszłym roku, czy coś się
                                        zmieniło w tej kwestii? Bo jeśli tak to z takim świadectwem nijak można
                                        startować na studia - przecież uczelnie w większości kończą proces rekrutacji
                                        już pod koniec lipca...
                                        • Gość: greypc Re: Amnestia 2007 !!!!!!!!!! IP: *.n.INTELINK.pl 29.05.07, 23:40
                                          wszyscy otrzymają swiadectwa tego samego dnia => 29 czerwca 2007

w zeszłym roku świadectwa amenstiowane były dopiero we wrześniu, bo Giertych
                                          wymyslił tę cała amenstie po normalnych wynikach 11 lipca.
                                          • kogiel87 Re: Amnestia 2007 !!!!!!!!!! 31.05.07, 12:56
                                            Ludzie nie panikujcie świadectwa amnestyjne są ważne i to jest dokument gdzie
                                            można na podstawie takiego dokumentu startować na studia są wedle państwowego
                                            prawa takie same świadectwa tak jak byście zaliczyli wszystkie przedmioty
                                            trybunał tylko zakwestionował rozporządzenie z września ale świadectwa
                                            amnestyjne zachowują WAżNOść !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
                                            • kogiel87 Re: Amnestia 2007 !!!!!!!!!! 31.05.07, 12:58
                                              Gdyż trybunał nie ma takich podstaw prawnych aby coś co zostało wydane
                                              unieważnić może tylko zakwestionować rozporządzenie ale świadectwa jeszcze raz
                                              podkreśle zachowują ważność
                                              • Gość: lola Re: Amnestia 2007 !!!!!!!!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.06.07, 12:08
                                                jak to jest z ta manestią na uczelniach? jesli nie wymagaja na kierunku danego
                                                przedmiotu( którego się nie zdało teoretycznie;) ) to można składać i liczyc na
                                                przyjęcie?
                                                • Gość: xxxxxxxxxxx Re: Amnestia 2007 !!!!!!!!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.06.07, 17:24
                                                  Podobno tak. Ale weźmy pod uwagę fakt, że taka sytuacja ma miejsce w tym roku po
                                                  raz pierwszy (i ostatni), bo ubiegłoroczni amnestyjni maturzyści mogli brać
                                                  udział w rekrutacji wrześniowej, czyli w ostatnim naborze na uczelnie, więc
                                                  trudno przewidzieć jak zachowają się uczelnie wobec amnestiowanych w naborze
                                                  lipcowym 2007.
    • kogiel87 Re: Amnestia 2007 !!!!!!!!!! 04.06.07, 11:31
      W tym roku będzie normalna rekrutacja nawet ludzie z amnestią mają szanse dostać
      się na studia .
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka