evunaa 05.12.07, 11:56 Wie ktoś czy może sa już gdzieś arkusze i klucze w internecie? No i jak poszło/ Moim zdaniem podstawa nie była trudna, nie wiem jak rozszerzenie. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Martiii Re: Próbna matura - polski IP: *.internetdsl.tpnet.pl 05.12.07, 12:17 no podstawa wypracowanie :D znowu Lalka :D było nieźle... choć test taki sobie... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: KAsia Re: Próbna matura - polski IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.12.07, 12:29 Lalka i Wesele, no nie wiem :) Ja pisałam o Weselu a wy? Odpowiedz Link Zgłoś
avonika Re: Próbna matura - polski 05.12.07, 12:51 witam proszę mi powiedzieć jakie były tematy ? Odpowiedz Link Zgłoś
tomekmanu Re: Próbna matura - polski 05.12.07, 12:59 na rozszerzonym pisałem temat 2: analiza i interpretacja utworu Władysława Broniewskiego " Ballady i romanse" i wskazanie jakie funkcje pełni odwołanie do romantyzmu... nie było żle... byle trafić w klucz odpowiedzi Odpowiedz Link Zgłoś
tomekmanu Re: Próbna matura - polski 05.12.07, 12:32 arkusze i klucze odpowiedzi mają być ponąć na stonie operonu, rozszerzona była w miarę łatwa... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: madzia Re: Próbna matura - polski IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.12.07, 12:54 pisalam rozszerzona- nie bylo zle. choc test baardzo podchwytliwy. dlugo sie zastanawialam. a wypracowanie? pisalam o smierci zolnierza w oparciu o "ogniem i mieczem" h. sienkiewicza oraz "rozdzióbia nas kruki, wrony..." s. zeromskiego. zle poszlo. juz wiem, jakie bledy popelnilam. bardzo istotne bledy rzeczowe. zamiast o powstaniu styczniowym napisalam o listopadowym...ehh, czas do nauki. wyniki beda jutro ok. 16:00 na stronie operonu. pozdarwiam:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kasia Re: Próbna matura - polski IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.12.07, 12:59 Dopiero jutro? dopiero o 16 :/ Co za łosie :D Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosc Re: Próbna matura - polski IP: *.chello.pl 05.12.07, 13:06 jakie byly tematy na podstawowej?? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: user Re: Próbna matura - polski IP: *.chello.pl 05.12.07, 12:44 a jakie były tematy ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosc Re: Próbna matura - polski IP: *.chello.pl 05.12.07, 13:07 jakie byly tematy na podstawowej? Odpowiedz Link Zgłoś
blackaneta Re: Próbna matura - polski 05.12.07, 13:08 Rozwiązania będą wcześniej w gazecie wyborczej, tzn od rana ;) A w necie dopiero o 16.00... Swoją drogą to dobrze sobie to obmyślili, bo każdy będzie chciał kupić tę gazetę wyborczą :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Martiii Re: Próbna matura - polski IP: *.internetdsl.tpnet.pl 05.12.07, 13:13 Lalka B. Prusa Wokulski jako "człowiek na przełomie epok", odwołując się do tekstu i do całości utworu. Konkretnie nie pamiętam tematu, ale coś takiego :) a drugi było Wesele Wyspiański coś na temat grup społecznych <szlachty i inteligencji> ale też nie pamiętam... ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Shinyu Re: Próbna matura - polski IP: *.icpnet.pl 05.12.07, 13:14 Od kolegi słyszałam ze na podstawie trzeba było napisać o obrazie wsi w "Weselu" oraz o "Wokulskim jako o człowieku z pogranicza epok" (no to Lalka, wiadomo ;). Tekst do analizy był Jana Pawła II... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wera Re: Próbna matura - polski IP: *.chello.pl 05.12.07, 13:43 o czym był teksty Jana Pawła II ?? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: soso Re: Próbna matura - polski IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.12.07, 13:53 o kulturze:] Odpowiedz Link Zgłoś
dorotek_89 Re: Próbna matura - polski 05.12.07, 18:16 wiecie?tak wg mnie to praca z tekstem była trudan, jak tylko przeczytałam że J.P.II to wiedziałam, że nie będzie prosto..a znowu wypracowanie(pisałam o Wokulski)było tak łatwe, że znając życie klucz bedzie bardzo szczegółowy i trudny ;( a nie wiecie czy są już odpowiedzi gdzieś na stronce? podajcie link prosze Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosc Re: Próbna matura - polski IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.12.07, 13:58 Tematy na podstawowej były nawet w miare... ale czytanie ze zrozumieniem dosyc trudne Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Andrew Re: Próbna matura - polski IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.12.07, 14:38 Noo czytanie ze zrozumieniem do łatwych nie należało, czasem dziwnie skonstruwane pytania, wypracowanie lajt ;) pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
aaagaaach Re: Próbna matura - polski 05.12.07, 15:02 wypracowanie na podstawowej ok, ale ten tekst;/ ... nie wiadomo za bardzo co dokladnie mieli na mysli w pytaniach:/.. jak dla mnie dziwne.. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: graba Re: Próbna matura - polski IP: *.internetdsl.tpnet.pl 05.12.07, 15:10 no trudnie nieco było czytanie...a temat ten z wesela brzmiał tak "na postawie podanego fragmentu i całego utworu skonfrintuj obraz chłopów w weselu z wyobrazeniami(czy jakos tak) inteligencji...jak dla mnie bomba, bo niedawno to przerabialismy i zostało troche w głowie:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aaagaaach Re: Próbna matura - polski IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.12.07, 15:18 temat mi tez podszedl;] tylko na wypracowanie licze;] Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: KAsia Re: Próbna matura - polski IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.12.07, 15:36 A co napisaliście w podstawie w tym pytaniu o Bogurodzicy. O jakiś ideach. trochę pokręcone pytanie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: freyja Re: Próbna matura - polski IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.12.07, 15:53 To pytanie było trudno, bo odpowiedziec trzeba bylo z głowy a nie z tekstu :P ja wymysliłam tylko kult maryjny. A tematy były oklepane, dużo sie o nich mówiło w szkole, dlatego wydaje mi sie, że bardzo mało napisałam :( romantyk- bo romantyczna miłośc pozytywista bo zainteresowanie nauka i chęc pomocy njbiedniejszym... tyle :( Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kasiaaa Re: Próbna matura - polski IP: *.internetdsl.tpnet.pl 05.12.07, 16:40 kurcze :/ pisałam roz. :/ źle mi poszło :/ jestem na siebie zła, bo matura była wyjątkowo prosta :/ wrrrrr :/ Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: znawcamatury Re: Próbna matura - polski IP: 217.153.241.* 05.12.07, 17:24 bitwa pod grunwaldem i uroczystosc sw. stanislawa (spiewano bogurodzice w innym jezyku ale chcac nie chcac i tak to byla bogurodzica ;-) ) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kasia Re: Próbna matura - polski IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.12.07, 20:01 Kurcze, ja to w ogóle tego pytania nie zrozumiałam :p :) Odpowiedz Link Zgłoś