Dodaj do ulubionych

Próbna matura - polski

05.12.07, 11:56
Wie ktoś czy może sa już gdzieś arkusze i klucze w internecie?
No i jak poszło/ Moim zdaniem podstawa nie była trudna, nie wiem jak rozszerzenie.
Obserwuj wątek
    • Gość: Martiii Re: Próbna matura - polski IP: *.internetdsl.tpnet.pl 05.12.07, 12:17
      no podstawa wypracowanie :D znowu Lalka :D było nieźle... choć test taki sobie...
      • Gość: KAsia Re: Próbna matura - polski IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.12.07, 12:29
        Lalka i Wesele, no nie wiem :) Ja pisałam o Weselu a wy?
        • avonika Re: Próbna matura - polski 05.12.07, 12:51
          witam proszę mi powiedzieć jakie były tematy ?
          • tomekmanu Re: Próbna matura - polski 05.12.07, 12:59
            na rozszerzonym pisałem temat 2: analiza i interpretacja utworu Władysława Broniewskiego " Ballady i romanse" i wskazanie jakie funkcje pełni odwołanie do romantyzmu... nie było żle... byle trafić w klucz odpowiedzi
    • tomekmanu Re: Próbna matura - polski 05.12.07, 12:32
      arkusze i klucze odpowiedzi mają być ponąć na stonie operonu, rozszerzona była w miarę łatwa...
      • Gość: madzia Re: Próbna matura - polski IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.12.07, 12:54
        pisalam rozszerzona- nie bylo zle. choc test baardzo podchwytliwy. dlugo sie
        zastanawialam. a wypracowanie? pisalam o smierci zolnierza w oparciu o "ogniem i
        mieczem" h. sienkiewicza oraz "rozdzióbia nas kruki, wrony..." s. zeromskiego.
        zle poszlo. juz wiem, jakie bledy popelnilam. bardzo istotne bledy rzeczowe.
        zamiast o powstaniu styczniowym napisalam o listopadowym...ehh, czas do nauki.
        wyniki beda jutro ok. 16:00 na stronie operonu. pozdarwiam:)
        • Gość: Kasia Re: Próbna matura - polski IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.12.07, 12:59
          Dopiero jutro? dopiero o 16 :/ Co za łosie :D
      • Gość: gosc Re: Próbna matura - polski IP: *.chello.pl 05.12.07, 13:06
        jakie byly tematy na podstawowej??
    • Gość: user Re: Próbna matura - polski IP: *.chello.pl 05.12.07, 12:44
      a jakie były tematy ?
      • Gość: gosc Re: Próbna matura - polski IP: *.chello.pl 05.12.07, 13:07
        jakie byly tematy na podstawowej?
    • blackaneta Re: Próbna matura - polski 05.12.07, 13:08
      Rozwiązania będą wcześniej w gazecie wyborczej, tzn od rana ;) A w necie dopiero
      o 16.00... Swoją drogą to dobrze sobie to obmyślili, bo każdy będzie chciał
      kupić tę gazetę wyborczą :)
      • Gość: Martiii Re: Próbna matura - polski IP: *.internetdsl.tpnet.pl 05.12.07, 13:13
        Lalka B. Prusa Wokulski jako "człowiek na przełomie epok", odwołując się do
        tekstu i do całości utworu. Konkretnie nie pamiętam tematu, ale coś takiego :) a
        drugi było Wesele Wyspiański coś na temat grup społecznych <szlachty i
        inteligencji> ale też nie pamiętam... ;)
      • Gość: Shinyu Re: Próbna matura - polski IP: *.icpnet.pl 05.12.07, 13:14
        Od kolegi słyszałam ze na podstawie trzeba było napisać o obrazie wsi w "Weselu"
        oraz o "Wokulskim jako o człowieku z pogranicza epok" (no to Lalka, wiadomo ;).
        Tekst do analizy był Jana Pawła II...
        • Gość: wera Re: Próbna matura - polski IP: *.chello.pl 05.12.07, 13:43
          o czym był teksty Jana Pawła II ??
          • Gość: soso Re: Próbna matura - polski IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.12.07, 13:53
            o kulturze:]
        • dorotek_89 Re: Próbna matura - polski 05.12.07, 18:16
          wiecie?tak wg mnie to praca z tekstem była trudan, jak tylko
          przeczytałam że J.P.II to wiedziałam, że nie będzie prosto..a znowu
          wypracowanie(pisałam o Wokulski)było tak łatwe, że znając życie
          klucz bedzie bardzo szczegółowy i trudny ;( a nie wiecie czy są już
          odpowiedzi gdzieś na stronce? podajcie link prosze
    • Gość: gosc Re: Próbna matura - polski IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.12.07, 13:58
      Tematy na podstawowej były nawet w miare... ale czytanie ze zrozumieniem dosyc
      trudne
      • Gość: Andrew Re: Próbna matura - polski IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.12.07, 14:38
        Noo czytanie ze zrozumieniem do łatwych nie należało, czasem dziwnie
        skonstruwane pytania, wypracowanie lajt ;) pozdrawiam
    • aaagaaach Re: Próbna matura - polski 05.12.07, 15:02
      wypracowanie na podstawowej ok, ale ten tekst;/ ... nie wiadomo za
      bardzo co dokladnie mieli na mysli w pytaniach:/.. jak dla mnie
      dziwne..
      • Gość: graba Re: Próbna matura - polski IP: *.internetdsl.tpnet.pl 05.12.07, 15:10
        no trudnie nieco było czytanie...a temat ten z wesela brzmiał tak "na postawie
        podanego fragmentu i całego utworu skonfrintuj obraz chłopów w weselu z
        wyobrazeniami(czy jakos tak) inteligencji...jak dla mnie bomba, bo niedawno to
        przerabialismy i zostało troche w głowie:)
        • Gość: aaagaaach Re: Próbna matura - polski IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.12.07, 15:18
          temat mi tez podszedl;] tylko na wypracowanie licze;]
          • Gość: KAsia Re: Próbna matura - polski IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.12.07, 15:36
            A co napisaliście w podstawie w tym pytaniu o Bogurodzicy. O jakiś ideach.
            trochę pokręcone pytanie.
            • Gość: freyja Re: Próbna matura - polski IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.12.07, 15:53
              To pytanie było trudno, bo odpowiedziec trzeba bylo z głowy a nie z tekstu :P ja
              wymysliłam tylko kult maryjny. A tematy były oklepane, dużo sie o nich mówiło w
              szkole, dlatego wydaje mi sie, że bardzo mało napisałam :( romantyk- bo
              romantyczna miłośc pozytywista bo zainteresowanie nauka i chęc pomocy
              njbiedniejszym... tyle :(
              • Gość: kasiaaa Re: Próbna matura - polski IP: *.internetdsl.tpnet.pl 05.12.07, 16:40
                kurcze :/ pisałam roz. :/ źle mi poszło :/ jestem na siebie zła, bo matura była
                wyjątkowo prosta :/
                wrrrrr :/
            • Gość: znawcamatury Re: Próbna matura - polski IP: 217.153.241.* 05.12.07, 17:24
              bitwa pod grunwaldem i uroczystosc sw. stanislawa (spiewano bogurodzice w innym jezyku ale chcac nie chcac i tak to byla bogurodzica ;-) )
              • Gość: Kasia Re: Próbna matura - polski IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.12.07, 20:01
                Kurcze, ja to w ogóle tego pytania nie zrozumiałam :p :)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka