Dodaj do ulubionych

Pytanie o chanel 5

22.11.10, 15:32
Mam swoje chanel 5, wodę perfumowaną, bardzo je lubię, pachną na mnie ciepło, otulająco. Są w szklanej butelce, ze szklanym korkiem, dostałam je rok temu. Koleżanka pokazała mi swój egzemplarz, który dostała około 3 lat temu, jest w prostej podłużnej butelce z czarną zakrywką i złotym poprzecznym paskiem pomiędzy - to też jest woda perfumowana. I oba egzemplarze pachną inaczej (nawet na mojej skórze) te drugie są mydlano - ostre. Dlaczego?
Obserwuj wątek
    • forevermore79 Re: Pytanie o chanel 5 22.11.10, 15:46
      Tak, to dwie wersje flakonow, obydwie oryginalne- pierwsza, slynna, klasyczna, druga juz rzadsza, wykorzystywana np. w mniejszych pojemnosciach np. 35ml
      www.strawberrynet.com/images/products/01292980206.jpg
      Jest jeszcze odmiana wymienna- zupelnie czarna ze zlotym paskiem, czy tez wersje travel.
      Co do roznic zapachu- wiek i sposob przechowywania moga miec tu znaczenie.
      A i fakt faktem, ze Chanel no.5 co jakis czas po cichu sa reformulowane- zmieniaja sie proporcje coraz drozszych skladnikow naturalnych, role tu graja tez normy narzucone przez IFRA.
      Ekstrakt vintage Piatki, a obecna wersja to tez niestety dwa rozne zapachy. Ale coz, to wciaz piekna, mityczna kompozycja, ktora nalezy sie cieszyc, no i jest tez udane Eau Premiere.
      Pozdrawiam!
      • gekontoke Bardzo dziękuję za wyczerpującą odpowiedź 22.11.10, 18:01
        • minniemouse Re: Bardzo dziękuję za wyczerpującą odpowiedź 23.11.10, 00:55
          ale, tyko juz nie pamietam, z rok temu byla jakas promocja/reklama ze niby "like orginal"

czy nie orinetujesz sie Forever czy przypadkiem nie bylo serii gdzie formula miala byc zblizona do oryginalu jak najbardziej mozliwe,
          czy mi sie tylko tak snilo
          bo i to mozliwe??

Minnie
          • forevermore79 Re: Bardzo dziękuję za wyczerpującą odpowiedź 23.11.10, 08:56
            Ciaglosc, historia i mit nadal sa podkreslane przez kolejne kampanie No.5, choc reformulacje i tak maja miejsce, na szczescie nie sa b. drastyczne, jak np. w obecnym Opium w nowym flakonie. Formula zblizona do oryginalu? Tak, slyszalem o tym, choc bylo to dawno, tak samo i Elixir Sensuel mial opierac sie na podstawowej woni wody. Pozdrawiam!
            Przy okazji pare notek Octaviana o historii Piatki (we Francji sprzedawany jest nawet album wlasnie o Chanel no.5):
            1000fragrances.blogspot.com/2008/05/chanel-no5-extrait-vintage.html
            1000fragrances.blogspot.com/2007/06/chanel-no5-extrait-versus-edp.html
            1000fragrances.blogspot.com/2009/08/chanel-no5-new-or-not-new.html
            1000fragrances.blogspot.com/2010/03/origin-of-aldehydes-and-chanel-no5.html
            • minniemouse Re: Bardzo dziękuję za wyczerpującą odpowiedź 24.11.10, 05:44
              bardzo dziekuje Forever - a po przeczytaniu juz pierwszego artykulu niezmiernie zaluje ze
              nie dane mi bylo powachac oryginalu stworzonego przez sama Chanel.
              to musialo byc zupelnie co innego...mimo wszystko.

Minnie
    • michau2312 Przy okazji spytam o Chanel No. 19 23.11.10, 09:20
      Analogicznie - czy na rynku są różne wersje-formulacje EDP i czy ta w kanciastym flakonie z czarnym korkiem jest lepsza?
      • forevermore79 Re: Przy okazji spytam o Chanel No. 19 23.11.10, 09:31
        EdP 19-tki jest juz w ogole rzadsze, np. w USA jest juz tylko EdT.
        We Francji gama jest ciagle dostepna w roznych koncentracjach, a EdP w historii tez dotknela reformulacja IFRA, ale nie byla ona dotkliwa. Czarne flakony sa po prostu starsze, ale nie lepsze, czy gorsze.
        Obecny asortyment:
        www.chanel.com/fr_FR/parfums-beaute/Parfums-N°19-89995
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka