Dodaj do ulubionych

Jak wyciskacie sok z surowych warzyw?

26.10.05, 12:02
Witam. Jestem w trakcie lektury Michała Tombaka. Dużo pisze o sokach z
buraków, marchwi, ziemniaka i innych surowych warzyw. Jeśli pijecie takie
soki to jak je wyciskacie, w jakich urządzeniach? I przy okazji jak smakuje
sok z surowego buraka? i czy z surowego ziemniaka nie jest szkodliwy?
Pierwszy raz słyszę aby ziemniak był spożywany na surowo. A przy okazji co
zyskaliście stosując zalecenia Tombaka? Pozdrawiam.
Obserwuj wątek
    • asiabed Re: Jak wyciskacie sok z surowych warzyw? 29.10.05, 17:38
      Najprosciej i najskuteczniej w sokowirowce. Inaczej to chyba sie nie da. Mozna
      ucierac recznie - potem wyciskac, ale chyba lepiej zainwestowac te kilkadzisiat
      zlotych w sokowirowke.
      Sok z surowego buraka jest bardzo slodki, jak dodajesz go do innych sokow - to
      trzymaj sie proporcji, ktore podaje Tombak. Ja raz troche przesadzilam i mnie
      normalnie mdlilo...po wypiciu kilku lykow marchwiowo-buraczano-jablkowego soku.

Soku z ziemniaka nie pilam, przez najblizszy czas nie moge tego typu produktow
      jesc - wiec tez nie zamierzam. Mysle, ze nie powinien zaszkodzic. W koncu burak
      surowy tez jest dla wielu nie do przyjecia. Pamietaj, ze chodzi tu tylko o sok z
      niewielka iloscia miazszu (ktory jest na surowo ciezko strawny na pewno).

Ja stosuje diete rozdzielna (jesli moge to tak nazwac) i nie laczenia juz od
      wielu lat. I bardzo dobrze czuje sie po takich posilkach. Weszlo mi to w krwe i
      inaczej juz nie potrafie przyrzadzac sbie potraw (bo rodzina poki co nie chce
      sie przestawiac - wiec jestem sama ze swoim systemem). Z reszta jego zalecenia
      odnosnie nie picia podczas posilkow, zaraz po, albo picia 30 min przed - nie sa
      jego wymyslem, sa to stare prawdy i sie spradzaja...
      Stosowalam kuracje cytrynowa (troche skrocona), dobrze sie po niej czulam (tylko
      baba w sklepie nie mogla sie nadziwic po co mi tyle cytryn..), teraz pije rano
      na czczo oliwe z sokiem z cytryny (do tego dodaje jeszcze aloes - to juz nie do
      konca z przepisu Tombaka). Nie odczuwam w zwiazku z tym jakichs nieprzjemnych
      objawow - pomijajac objawy oczyszczania..

pozdrawiam, Asia

• emml Re: Jak wyciskacie sok z surowych warzyw? 30.10.05, 08:57
      Ja robię soki w sokowirówce: marcherka z jabłkiem , wielowarzywne burak jak
      najbardziej , ziemniaków nie stosowałam.
      Soki surowe najlepiej pić rano i w porze obiedniej, wieczorna pora już nie
      bardzo gdyż soki te są zbyt ciężkie dla żołądka
    • 7777777s Re: Jak wyciskacie sok z surowych warzyw? 01.11.05, 19:07
      sok z surowego buraka solo nie jest zalecany ani przez Tombaka ani przez inne
      źródła.
      Też korzystam z sokowirówki i najlepiej mi smakuje zestaw marchew+seler+jabłko.
      Dawniej piłam też sok z surowego ziemniaka, oczywiście w zestawie z innymi
      warzywami, ale było to tak niedobre że zrezygnowałam, nawet odrobina ziemniaka
      psuła mi cały smak soku.
    • mal20 Re: Jak wyciskacie sok z surowych warzyw? 03.11.05, 14:24
      Ksiązki M.Tombaka są super zastosowałam prawie wszystko to co napisał, soki
      robię codziennie, schudłam 13kg,
      pozdrawiam
    • julajka Re: Jak wyciskacie sok z surowych warzyw? 04.11.05, 14:05
      Dziękuję za odpowiedzi. Właśnie rozglądam się za fajną sokowirówką. Przez
      tydzień mąż i ja stosowaliśmy dietę rozdzielną a w sobotę zjedliśmy
      tradycyjnie. Smaczne było ale samopoczucie okropne. Byliśmy ospali i napchani
      przez wiele godzin. Pozdrawiam.
      • alinaw1 Re: Jak wyciskacie sok z surowych warzyw? 13.11.05, 18:45
        Mój tata przez prawie 2 mce pił sok z ziemniaka (ale nie z sokowirtówki tylko
        wyciskanyprzez lnianą ścierkę). Ponoć ohyda straszna ale kamienie w nerce
        zniknęły!
        Co do reszty- napiszcie co to za gość- niejaki Tombak. Nie znam. Z chęcią wezmę
        się za siebie. Mam 4-miesięczną córcię, którą karmię tylko piersią. Czy soki z
        warzyw mogą wywołać u niej bóle brzuszka (lekarka stwierdziła, że
        bezpieczniejsze są owocowe ale moje dziecko nie jest uczulone, a poza tym jem
        wszystko prócz bigosu i jej nic nie jest!).
        • mal20 do alinaw1 14.11.05, 10:50
          ja też karmie piersią i soki świeżo wyciskane są moim podstawowym żródłem
          witamin, również dla mojego synka,
          nie biorę żadnych syntetycznych witamin, które przechodzą przez organizm
          tranzytem i niewiadomo ile organizm z tego wchłania
          rzeczywiście są tacy niedouczeni lekarze, którzy zdrowia upatrują tylko w
          farmakologicznym leczeniu, prędzej bóle brzuszka u dzidziusia może wywołać
          jedzenie przetworzonej żywności niż soki warzywne, tak myśle,
          • jacek1956 Re: do alinaw1 29.11.05, 13:07
            Tak ogólnie masz rację.Nie podlega dyskusji Twoja opinia o lekarzach i
            wyższości świeżych soków od syntetycznych witamin.
            Nie bierzesz zdaje się tylko jednej sprawy pod uwagę: jakości
            i zanieczyszczenia chemicznego surowca użytego do pozyskania soku.
            Nikt z nas nie ma pojęcia ile syntetyków w formie preparatów ochrony
            roślin,lekarstw,barwników,nawozów i innego badziewia jest w buraczku,ziemniaku
            i selerze.
            Stąd też bierze się popularność naturalnych,ziołowych suplementów żywieniowych
            produkowanych na bazie ziół,owoców z ekologicznych (o ile to wogóle możliwe)
            upraw.
            Pozdrawiam
            Jacek
            • szwedka_kredka Re: do alinaw1 - do jacka 08.03.06, 10:47
              lekarka naturalna do której chodze, powiedziła mi, że akurat w przypadku soków
              więkoszość chemii zostaje w wytłokach, zresztą jaka jest alternatywa? warzwya w
              sklepach eko o tej porze roku są dramatyczne - wysuszone strasnie, nikt tego
              niestety nie kupuje
              a co do produktów dla dzieci - też nie są czyste ekologiczne (tylko HIPP mają
              atest "bio"), tylko po prostu mają całą chemię "w dopuszczalnej normie"
              pozdrowienia
        • justin32 Re: Jak wyciskacie sok z surowych warzyw? 15.03.06, 13:06
          witaj alina ,
          książki Michała Tombaka zdobedziesz w każdej księgarni.To super profesor.Warto
          przeczytać "uleczyć nieuleczalne"
          "czy można żyć 150 lat" i inne.
          Książki te stanowią przewodnik po życiu moim i zapewne tez innych

Pozdrawiam
          Justyna
          justin_wiecz@poczta.onet.pl
      • menago_bb Re: Jak wyciskacie sok z surowych warzyw? 04.07.20, 13:29
        Uwaga na sokowirówki.Burak jest bardzo twardy, jednąsokowirówkę (taką z tych nowszych, delikatnych) wykończyłem -zgięła się oś i zwichrowało sitko. Kupiłem starą poradziecką Malinę, słaby silnik 150 Watt, zatrzymuje się. Na to zwróć uwagę kupując sokowirówkę. Wg. mnie optymalna byłaby wspomniana Malina i inny silnik 400 Watt przynajmniej, robota dla "złotej Rączki" ale jak spróbujesz daj namiary...napisz TU posta :).
    • olka981 Re: Jak wyciskacie sok z surowych warzyw? 14.11.05, 10:07
      ja pije soki z burakow marchewki i celeru i bardzo dobrze sie czuje a kiedys
      chodzilam ciagle zmeczona
    • 7777777s Re: Jak wyciskacie sok z surowych warzyw? 28.11.05, 22:21
      podaję link o Tombaku, opinie są różne, ale to i dobrze

forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=23948&w=16589335&v=2&s=0
    • utopia7 Re: Jak wyciskacie sok z surowych warzyw? 27.02.06, 03:59
      Chcac stosowac diete na sokach wedlug prof.Gerson
      mozesz zapomniec o efektach z sokowirowki.
      Jest specjalny szpei ktorego nazwy nie znam ale wyglada
      to jak maszynka do miesa o b.duzej mocy.Od spodu wylatuje
      sok a z przodu wiora.Roznica jest taka ze np z kilograma
      jablek z takiej wyzymarki do sokow zostaje mala garsc odpadu
      praktycznie suchego.Gerson poleca tez miazdzenie owocow pod
      specjalna prasa.
      Natomiast co do innych sokow.Pije sie owszem wode z gotowanych
      ziemniakow (bez solenia) i to jest dobre na zoladek,ale nie wiem
      zeby pic sok.Rowniez wiem o odwarze z lupin ziemniaka na nerki
      ale nie o soku.
      • szwedka_kredka Jak wyciskacie sok z surowych warzyw? - do utopii 08.03.06, 10:44
        a gdzie to się kupuje?
        i gdzie można przeczytać o tej metodzie Gerson, tudzież Gersona?
    • gosia.kuchareczka kupuje gotowe 10.11.14, 22:10
      Kupuje gotowy sok pomidorowy Vivit, dodaje do niego różne dodatki: soki z warzy, przyprawy. mam na blacie 3 litrowy sok pomidorowy i codziennie z niego przygotowuję sobie inny napój
    • gazela86 Re: Jak wyciskacie sok z surowych warzyw? 16.01.15, 13:06
      A gotowe kupujecie na stoiskach? Jak to się ma do tych wyciskanych w domach? Bo ja nie mam wyciskarki, a teraz się sporo pootwierało tych punktów i ciekawa jestem czy się opłaca? Np. www.sokinazdrowie.pl/? Za taki sok jabłkowy 6 pln to chyba sporo...
      • gazela86 Re: Jak wyciskacie sok z surowych warzyw? 20.01.15, 16:11
        Phi! Sprawdziłam w innych miejscach i jednak Soki Na Zdrowie są raczej z tych tanich, a mają duży wybór i świeże produkty... Polecam punkt w Galerii Wisła w Płocku!
      • jakaterapia Re: Jak wyciskacie sok z surowych warzyw? 05.02.15, 14:58
        Sok wyciskany na swiezo charakteryzuje sie obecnoscia wielu enzymow. Enzymy sa bardzo nietrwale i w ciagu pol godziny sok traci ich juz okolo 50% - swiatlo i temp znacznie przyspieszaja proces. Wniosek z tego taki, ze soki sklepowe owszem maja witaminy, makroelementy itd, ale sa wyprute z drogocennych enzymow - a takie soki bez enzymow nie nadaja sie do terapii Gersona.
    • pasja1234 Re: Jak wyciskacie sok z surowych warzyw? 13.07.18, 09:56
      Jakikolwiek sok samemu wyciśnięty będzie smaczny i zdrowy od soków ze sklepu. Od paru lat wyciskam soki wg. porad /terapiasokami.pl/dlaczego-warto-pic-soki i dzięki tak uzupełnionej diecie sokami, jestem zdrowa i mam dużo energii. Niektórzy też mówią, że odmłodniałam. Najczęściej piję sok z buraka, selera, marchwi i jabłka. Czasami dodaję cytrynę, czosnek lub imbir.
      • aristak Re: Jak wyciskacie sok z surowych warzyw? 18.04.20, 17:21
        nie mam niestety sokowirówirówki ale idealnie wlasnie mi to zastępują soki Nuja i jestem mega zadowolona z ich smaków. a do tego mają sporo wartości odżywczych także mi one bardzo pasują!!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka