Dodaj do ulubionych

czarcie żebro

05.12.06, 20:11
To inaczej ostrożeń warzywny. Niby jest w necie mnóstwo informacji ale bardzo
enigmatycznych. Np. w dawnych czasach uznawany za cudowny na wiele
dolegliwości. Doszłam juz do tego,ze wykazuje działanie
antybiotyczne ,oczyszcza organizm ,pomaga w chorobach skóry...
Czy ktos z was stosował go ? Jesli tak to na jakie schorzenia i z jakim
skutkiem?
Obserwuj wątek
    • klara551 Re: czarcie żebro 11.12.06, 21:25
      Hej!Nie stosowałam,ale znalazłam ww "Roślinach leczniczych" Ożarowskiego coś o
      zastosowaniu-1,)środek moczpędny i przeciwzapalny/w mieszankach/2)w chorobach
      skórnych-kąpiele/oparzenia,żylaki,trądzik, przy wysypkach alergicznych-
      wyciągiOdwar-1,5 łyżki ziela zalać 2szklankami ciepłej wody,gotować na małym
      ogniu 5min. po 5 min. odcedzić do termosu.Pić 2-3 rzy dziennie po0,5 szklanki
      przed jedzeniem/wzmacniający,moczopędny/ Jako oklady, obmywanie,kompresu przy
      dolegliwościach skornych. Nalewka-25g rozdrobnionego ziela zalać250ml 70%
      alkoholu i macerować przez 14 dni,często wstrząsając.przecedzić i pić po 30
      kropli 0,25 szklanki wody 2-4 razy dziennie między posiłkami.nalewka ma
      silniejsze działanie
      • seren1 Re: czarcie żebro 06.10.07, 19:59
        Czarcie żebro. Niedawno przeczytałem w necie, iż jakieś małolaty zatruły się (
        ma działania narkotyczne) bieluniem. Wrzuciłem nazwę rośliny do WIKipedii i
        okazało się, że ludowa nazwa tego ziela, to czarcie żebro. Mam już 61 lat, ale
        pamiętam, że w dzieciństwie , gdy bolała mnie głowa, to matka przemywała mi
        twarz ,,czarcim żebrem". Polegało to na tym, że zerwane wcześniej liście były
        suszone, a później, gdy kogoś bolała głowa, były one gotowane, a letnim wywarem
        przemywało się całą twarz, tzn twarz, skronie i czoło. Pamiętam, że po takim
        zabiegu, ból głowy ustępował.
        • halszka111 Re: czarcie żebro 03.11.07, 19:59
          Bieluń to nie jest czarcie żebro. CZarcie żebro to ludowa nazwa ostrożenia
          warzywnego.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka