candy24 19.10.09, 19:28 czytam swoja umowe o prace i nie rozumiem jedengo zdania , mianowicie: as you work term time only,your salary incorporates pay for leave entitlement and bank holidays as per the council's scheme pro rata. dziekuje za pomoc. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
annajustyna Re: potrzebuje pomocy od kogos z perfekcyjnym ang 19.10.09, 19:55 Sprobuj tutaj: forum.gazeta.pl/forum/f,517,English_only.html Odpowiedz Link Zgłoś
jsolt Re: potrzebuje pomocy od kogos z perfekcyjnym ang 19.10.09, 19:59 candy24 napisała: > czytam swoja umowe o prace i nie rozumiem jedengo zdania , > mianowicie: > > as you work term time only,your salary incorporates pay for leave > entitlement and bank holidays as per the council's scheme pro rata. > > dziekuje za pomoc. ogólnie chodzi o to, że ponieważ twoja umowa o pracę jest zawarta na czas określony (jak się domyślam, poniżej roku), przysługuje ci urlop proporcjonalnie do okresu zatrudnienia [nie znam się na prawie pracy w UK, ale jeżeli np. pracownikowi przysługuje np. 20 dni rocznie, a ciebie zatrudniają na pół roku, to masz prawo do 10 dni wolnego) Odpowiedz Link Zgłoś
red_mug Re: potrzebuje pomocy od kogos z perfekcyjnym ang 19.10.09, 20:04 Jako że pracuje Pani tylko na czas określony, Pani pensja uwzględnia zapłatę za prawo do urlopu i świąt państwowych proporcjonalnie do systemu zakładowego. ( ewent. jak ujęte w grafiku zakładowym/urzędu). * term time contract to typ umowy np. w czasie uczenia się czy na 1 semestr. Odpowiedz Link Zgłoś
glasscraft Re: potrzebuje pomocy od kogos z perfekcyjnym ang 19.10.09, 20:50 Zakladam, ze pracujesz w szkole albo jakiejs akademickiej placowce skoro jestes zatrudiona na czas semetrow. W zwiazku z tym, ze nie pracujesz w czasie wakacji szkolnych i nie bierzesz urlopu w czasie semetru, Twoje wynagrodzenie obejmuje element platnego urlopu, bo kazdy pracownik w UK (zgaduje :-) jest uprawniony do platnego urlopu i jedynym sposobem na otrzymanie platnego urlopu dla kogos, kto nie pracuje w czasie wakacji szkolnych, jest wlaczenie platnego urlopy do wynagrodzenia. Troche my wyszlo jezykowe potworstwo, ale mam nadzieje, ze pomoglo... Odpowiedz Link Zgłoś
candy24 Re: potrzebuje pomocy od kogos z perfekcyjnym ang 19.10.09, 22:56 dzieki za pomoc, nie wiem czy dobrze zrozumialam bo jesli chodzi o prawo to wiem niewiele i malo rozumiem :) ale generalnie chodzi o to ze bede miala placone za ferie, wakacje itp itd, ( mam byc zatrudniona jako teaching assistant w primary school), nigdy nie pracowalam w placowce edukacyjnej w UK i w ogole to moja pierwsza praca w UK dlatego pytam Odpowiedz Link Zgłoś
mahadeva Re: potrzebuje pomocy od kogos z perfekcyjnym ang 20.10.09, 09:29 zobaczysz w praktyce, w kazdym razie nei wygalda to na nic szczegolnie waznego Odpowiedz Link Zgłoś
glasscraft Re: potrzebuje pomocy od kogos z perfekcyjnym ang 20.10.09, 10:31 Dokladnie - pracujesz w czasie roku szkolnego (i nie bierzesz urlopu w czasie semestrow) wiec Twoje wynagroszenie za prace w czasie semestru ma dolaczona oplate za urlop - w UK minimum platnego urlopu wynosi 28 dni (co niekoniecznie oznacza, ze Twoj pracodawca placi CI za wszystkie wakacje szkolne). Zobacz tutaj: www.direct.gov.uk/en/Employment/Employees/Timeoffandholidays/DG_10029788 Z reguly wynagrodzenie jest podzielone na 12 miesiecy wiec dostajesz je nawet wtedy, gdy w szkole nie pracujesz (np w czasie wakacji letnich). Odpowiedz Link Zgłoś
green-chmurka Re: potrzebuje pomocy od kogos z perfekcyjnym ang 19.10.09, 23:53 Dlaczego nie pisze maitresse.d.un.francais, przeciez zna perfekt angielski. Udziela sie na forum piszac bzdury, a jak ktos potrzebuje pomocy, to jej nie ma?......... Odpowiedz Link Zgłoś
elagresto Re: potrzebuje pomocy od kogos z perfekcyjnym ang 20.10.09, 09:18 z perfekcyjnym angielskim to biorą 30gr za 1 znak tłumaczenia. Dla ułatwienia - treść sms-a kosztowałaby prawie 50 zł. Odpowiedz Link Zgłoś
princess_yoyo Re: potrzebuje pomocy od kogos z perfekcyjnym ang 20.10.09, 10:30 tu nie chodzi o perfekcyjny angielski tylko o kontekst wypowiedzi, i szkolne zwyczaje urlopowe, ktos wyzej sie do tego odniosl i mialo to sens. 'tlumacz smsow' musialby sie troche nagooglowac zeby poprawnie zinterpretowac tekst podejrzewam :) Odpowiedz Link Zgłoś
candy24 do glasscraft 20.10.09, 13:23 dziekuje Ci bardzo za pomoc, czyli sytuacja jest taka jak w Polsce wynagrodzenie dostane stale niezaleznie od tego czy sa wakacje czy swieta itd. jeszcze raz dziekuje. Odpowiedz Link Zgłoś
jamesonwhiskey Re: do glasscraft 20.10.09, 18:06 > czyli sytuacja jest taka jak w Polsce wynagrodzenie dostane stale > niezaleznie od tego czy sa wakacje czy swieta itd. jeszcze raz > dziekuje. raczej nie, skoro masz kontrakt to jesli sie konczy z koncem roku szkolnego no to nie dostaniesz za wakacje nastepujace po nim nie bierzesz urlopow w czasie roku szkolnego a naleza ci sie wiec ci placa za urlop cos kolo 1,6 dnia za miesiac Odpowiedz Link Zgłoś
glasscraft Re: do glasscraft 20.10.09, 22:07 Wynagrodzenia za lipiec i sierpien nie dostanie sie tylko wtedy, jezeli umowa wygasa w ostatnim dniu semetru. Z reguly umowy o prace w szkolach koncza sie w dniu przed rozpoczeciem nowego semestru. Nie wiem, jak w Polsce, pracuje w szkole w Londynie. Odpowiedz Link Zgłoś
jamesonwhiskey Re: potrzebuje pomocy od kogos z perfekcyjnym ang 20.10.09, 18:11 > z perfekcyjnym angielskim to biorą 30gr za 1 znak tłumaczenia. Dla ułatwienia - > treść sms-a kosztowałaby prawie 50 zł. zartujesz sobie?, a jesli nie zapodaj mi adres na priva tych perfekcjonistow, ciekawe czy dadza rade z chavs slang w wersji sms'owej Odpowiedz Link Zgłoś
candy24 Re: potrzebuje pomocy od kogos z perfekcyjnym ang 20.10.09, 18:50 mam umowe do sierpnia 2010 Odpowiedz Link Zgłoś
glasscraft Re: potrzebuje pomocy od kogos z perfekcyjnym ang 20.10.09, 22:00 Wiec - jezeli umowa wygasa 31/8/2010 to zaplaca do do tego dnia. Odpowiedz Link Zgłoś