Dodaj do ulubionych

Zakaz posiadania psa

21.11.09, 20:59
wiadomosci.onet.pl/2081389,69,sad_ukaral_wlasciciela_za_utuczenie_psa,item.html
Nawet pomijając wątek utuczenia psa (choć dla mnie 70 kg dalmatyńczyk jest nie
do wyobrażenia), to iluśletni sądowy zakaz posiadania psa jest genialny. Czemu
u nas nie można tego wprowadzić chociażby za znęcanie się nad zwierzętami?
Obserwuj wątek
    • deszcz.ryb Re: Zakaz posiadania psa 21.11.09, 21:39
      Bo takie prawo jest nie do realizacji w praktyce. Nie będzie możliwości sprawdzić, czy ludzie przestrzegają takiego zakazu. W końcu nikt takich "skazanych" nie będzie nachodził i przeszukiwał ich domów, żeby sprawdzić, czy może chowają tego pieska pod łóżkiem, czy nie.

Jak dla mnie takie zakazy są głupie.
      • zahukana_sowa Re: Zakaz posiadania psa 21.11.09, 22:02
        Bo u nas nie ma nad tym zupełnie kontroli.
        Dla przykładu- u nas idziesz do schroniska, bierzesz psa, uiszczasz symboliczną
        opłatę i masz psa. W UK, RSPCA kontroluje to jak pies ma się u Ciebie przez
        bodajże pół roku- prawie jak przy adopcji.
        U nas części ludzi nie chce się za psa opłacić podatku, nie zachipują psa mimo
        możliwości zrobienia tego za darmo.
        Ludzie też częściej reagują na złe traktowanie zwierząt
        • deszcz.ryb Re: Zakaz posiadania psa 21.11.09, 22:41
          I jeszcze długo nie będzie kontroli. Skoro w takim Krakowie już od tylu lat nikt nie umie sobie poradzić z problemem ludzi niesłusznie posiadających inwalidzkie karty postojowe [a to jest "tylko" parę tysięcy osób]; to wątpię, żeby ktoś mógł ogarnąć krajowe psy i koty.

Zresztą RSPCA jest, o ile wiem, organizacją utrzymującą się z datków obywateli, państwo na nią nie łoży.
    • masher Re: Zakaz posiadania psa 21.11.09, 22:08
      czyli idac tym tokiem myslenia, jesli rodzice doprawadzaja dzieci do otylosci to
      co zrobic? odebrac dzieci i umiescic w sierocincu? a jesli ktos sam sie utuczy
      to co, moze kogos ubezwasnowolnia?
      kretynizm czystej wody. czemu sad np nie pomyslal jaka szkode wyrzadzaja psu
      rozlaczajac go z panem :]
      • zahukana_sowa Re: Zakaz posiadania psa 21.11.09, 22:11
        Dlatego napisałam o pominięciu wątku tuczenia. Choć na marginesie, czekoladą to
        psa mógł zabić (teobromina)
      • cherry.coke Re: Zakaz posiadania psa 21.11.09, 22:56
        Byl gdzies taki przypadek, odebrania dzieci za utuczenie ich (monstrualne). W
        Anglii chyba. Ale w Anglii to w ogole jest ciekawie, pamietam artykul o jakiejs
        megagrubej mlodej kobiecie (oczywiscie zyjacej z zasilku spolecznego w domu
        socjalnym), ze ona swoje tez grube dzieci MUSI karmic fastfudami, bo nie stac
        jej na kupowanie swiezego jedzenia.
    • rzeka.chaosu Re: Zakaz posiadania psa 21.11.09, 23:02
      W Afryce ludzie, zwierzęta i pewnie nawet pchły głodują :/ a na tzw. Zachodzie
      trzeba karać za przekarmianie. WTF? No dobra... u nas też niektórzy głodują...
      Niektórzy specjalnie.
    • co.tam.panie BMI 21.11.09, 23:47
      Psy mają mieć BMI od 18 do 24.
      W przeciwnym razie ich właściciele będą karani odebraniem psa i zakazem posiadania.
      Zakaz można poszerzyć na koty i rybki!!!
      • rzeka.chaosu Re: BMI 22.11.09, 00:01
        A moja znajoma ma upasionego chomika. Chyba też się zalicza, coooooo?
        • co.tam.panie Re: BMI 22.11.09, 00:05
          rzeka.chaosu napisała:
          > A moja znajoma ma upasionego chomika. Chyba też się zalicza, coooooo?

Podejrzenie może być niesłuszne.
          Trzeba go wypatroszyć z zachomikowanego żarcia i dopiero wtedy zważyć, zmierzyć
          i wyliczyć BMI.
          • cus27 Re: BMI 22.11.09, 07:04
            -Ale problem!
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka