maitresse.d.un.francais 07.05.10, 22:25 biurwa? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
silic W sprawie słownych potyczek. 07.05.10, 22:53 Zauważcie, że chyba jedynym słowem, które jest rodzaju męskiego a kończy się, co bardzo niezwykłe, na żeńską końcówkę "a" jest.... mężczyzna. Dla zabawy proponuję znaleźć słowa będące rodzaju żeńskiego a nie kończące się na "a". Na początku jest to pozornie trudne ale jak się załapie odpowiednią końcówkę to już leci. Odpowiedz Link Zgłoś
bijatyka Re: W sprawie słownych potyczek. 07.05.10, 22:55 a maszynista ? traktorzysta ? to co ? jeszcze sadysta ? dentysta ? Odpowiedz Link Zgłoś
papapapa.poker.face Re: W sprawie słownych potyczek. 07.05.10, 23:00 klecha, kolega, daltonista, atleta, kulturysta, encyklopedysta (...) :) Odpowiedz Link Zgłoś
papapapa.poker.face Re: W sprawie słownych potyczek. 07.05.10, 23:10 homoseksualista, idiota, mizoginista, miernota! :) w kontekscie: internauta Odpowiedz Link Zgłoś
bijatyka Re: W sprawie słownych potyczek. 07.05.10, 23:14 przebijam: masochista i organista ! Odpowiedz Link Zgłoś
papapapa.poker.face Re: W sprawie słownych potyczek. 07.05.10, 23:32 haha :) troglodyta-asceta! Odpowiedz Link Zgłoś
bijatyka Re: W sprawie słownych potyczek. 07.05.10, 23:34 koniec, bo ja oszczędzam siły na walkę Pudziana ! tzn na trzymanie kciuków :) Odpowiedz Link Zgłoś
papapapa.poker.face Re: W sprawie słownych potyczek. 07.05.10, 23:37 no fajno, niech nasz atleta sie dobrze spisze :) Odpowiedz Link Zgłoś
silic Re: W sprawie słownych potyczek. 07.05.10, 23:38 Nick pasuje idealnie do sytuacji oczekiwania na walkę (żeby nie powiedzieć - bijatykę) między panami... Odpowiedz Link Zgłoś
bijatyka Re: W sprawie słownych potyczek. 07.05.10, 23:42 wolę boks, ale niech będzie.. Odpowiedz Link Zgłoś
maitresse.d.un.francais Tam zaraz potyczek 07.05.10, 23:04 Taka mała kreacja werbalna, ku rozwojowi wyobraźni ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
silic Re: W sprawie słownych potyczek. 07.05.10, 23:10 No i było mi pisać ? No że mi sadysta do głowy nie przyszedł... Odpowiedz Link Zgłoś
lady.chatterley Re: W sprawie słownych potyczek. 07.05.10, 23:13 Szowinista jeszcze jest! ktoś o nim zapomniał..... Odpowiedz Link Zgłoś
papapapa.poker.face Re: W sprawie słownych potyczek. 07.05.10, 23:18 jeszcze onanista i fetyszysta :) pobluzgac na faceta rodzajem zenskim to by bylo cos... Odpowiedz Link Zgłoś
grassant Re: W sprawie słownych potyczek. 07.05.10, 23:15 silic napisał: > No i było mi pisać ? No że mi sadysta do głowy nie przyszedł... > a masażysta, stylista... Odpowiedz Link Zgłoś
silic Re: W sprawie słownych potyczek. 07.05.10, 23:32 Sadysta jest mi bliski z powodów ideowych. A poza kierowcą wszystkie te wyrazy kończą się na "-sta" . Też ciekawe. Odpowiedz Link Zgłoś
papapapa.poker.face Re: W sprawie słownych potyczek. 07.05.10, 23:40 jeszcze jest np. szuja jestes sadysta łóżkowym czy po prostu wredotą? Odpowiedz Link Zgłoś
bijatyka Szuja ! z pozdrowieniami dla wszystkich ! 07.05.10, 23:56 www.youtube.com/watch?v=myAJUEuLKjE Odpowiedz Link Zgłoś
nawrotka1 Re: W sprawie słownych potyczek. 07.05.10, 23:17 > Dla zabawy proponuję znaleźć słowa będące rodzaju żeńskiego a nie kończące się > na "a". Na początku jest to pozornie trudne ale jak się załapie odpowiednią > końcówkę to już leci. Z końcówką ć - smierć, barć... -ść - kość, maść, kiść itp.... -dź - krawędź, gładź, powódź Odpowiedz Link Zgłoś
silic Re: W sprawie słownych potyczek. 07.05.10, 23:36 Powiedziałbym, że nawet nie "dź" a samo "ź" - gałąź, maź. Ciekawa jest "sól" bo nie kończy się na żadną "ogonkową" literkę i ma konstrukcję taką jak "ból" który jest męski. Odpowiedz Link Zgłoś
puma_z_gminy_biala Re: W sprawie słownych potyczek. 08.05.10, 01:10 krew, brew, żagiew, chorągiew, marchew, cerkiew Odpowiedz Link Zgłoś
puma_z_gminy_biala Re: W sprawie słownych potyczek. 08.05.10, 01:26 jeszcze brukiew, warząchew, psiakrew, o! :p Odpowiedz Link Zgłoś
silic Re: Był idiota? Ciota? 07.05.10, 23:37 Ciota to jednak rodzaj żeński. Ta ciota, z tą ciotą... Odpowiedz Link Zgłoś
bijatyka Re: Był idiota? Ciota? 07.05.10, 23:39 Ciota to rodzaj męski jak się patrzy ! Odpowiedz Link Zgłoś
martishia7 Re: W sprawie słownych potyczek. 07.05.10, 23:59 > Dla zabawy proponuję znaleźć słowa będące rodzaju żeńskiego a nie kończące się > na "a". - i pani, gospodyni, kniahini Odpowiedz Link Zgłoś
mandolinka.bramborova Re: W sprawie słownych potyczek. 08.05.10, 10:28 prościzna ;) klacz, wesz, bladź, sucz, Noteć, Odpowiedz Link Zgłoś
policjawkrainieczarow Re: W sprawie słownych potyczek. 08.05.10, 15:10 psychopata, socjopata, mistrz świata :) Odpowiedz Link Zgłoś
pochodnia_nerona Re: Jaka jest forma męska od słowa 07.05.10, 22:36 Biurak podoba mi się najbardziej ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
lady.chatterley Re: Jaka jest forma męska od słowa 07.05.10, 22:45 pochodnia_nerona napisała: > Biurak podoba mi się najbardziej ;-) Zawsze mozna w słowie "biurak" usunąć jedną literkę ;) Odpowiedz Link Zgłoś
grassant Re: Jaka jest forma męska od słowa 07.05.10, 23:17 lady.chatterley napisała: > pochodnia_nerona napisała: > > > Biurak podoba mi się najbardziej ;-) > > Zawsze mozna w słowie "biurak" usunąć jedną literkę ;) którą? > Odpowiedz Link Zgłoś
papapapa.poker.face Re: Jaka jest forma męska od słowa 07.05.10, 22:45 biurczybyk, biurafon, biuras Odpowiedz Link Zgłoś
funny_game Re: Jaka jest forma męska od słowa 07.05.10, 23:01 Oj, już padły wszystkie moje propozycje. Biurwidamek? Odpowiedz Link Zgłoś
maitresse.d.un.francais Funny! 07.05.10, 23:09 Biurwidamek - podrywacz biurowy. Śliczny neologizm! Odpowiedz Link Zgłoś
funny_game Re: Funny! 07.05.10, 23:16 Dziękuję :) A jest sobie takie forum wyzwalające kreatywność i słowotwórczość i chamstwa brak i same świry, chcesz namiar na @? :) Odpowiedz Link Zgłoś
maitresse.d.un.francais Re: Funny! 07.05.10, 23:19 funny_game napisała: > Dziękuję :) > > A jest sobie takie forum wyzwalające kreatywność i słowotwórczość i chamstwa > brak i same świry, chcesz namiar na @? :) NIEMOŻLIWE chamstwa brak??? To jakaś, kurdebele, netowa Arkadia! Dawaj, dawaj! > Odpowiedz Link Zgłoś
bijatyka maitresse.d.un.francais, prosimy o wyniki 07.05.10, 23:30 konkursu ! A i jeszcze Ty sama nie podałaś swojego typu ! Odpowiedz Link Zgłoś
maitresse.d.un.francais Re: maitresse.d.un.francais, prosimy o wyniki 07.05.10, 23:39 Proszę bardzo: ;-) biur niestety wygląda imho jak słowo niedokończone biurew (jak k...ew) to raczej forma żeńska dyrektor - przez to, że autor nie proponuje neologizmu, wskazuje na fakt, że podoba mu się ustalony porządek językowy (biurwy i dyrektor) i stojący za nim porządek faktyczny Forma "dupektor" jest polemiką z powyższym ;-) biurowiec - gra słów biurak - hmmmm, pasuje tylko do pewnych form pracownika biurowego ;-) ale językowo bardzo celne biurczyfyk, biurafon, biuras - niezłe językowo i z tego samego rejestru języka (choć biuras najmniej się kojarzy) biurwidamek - to podrywacz biurowy, ale też celne i do użycia Odpowiedz Link Zgłoś
maitresse.d.un.francais Re: maitresse.d.un.francais, prosimy o wyniki 07.05.10, 23:41 choć biurwidamek, inaczej niż bawidamek, jest pogardliwy nie przez czynność (bawienie), ale przez obiekt (biurwy), przez co znów wracamy do obraźliwej "biurwy" Odpowiedz Link Zgłoś
martishia7 Re: maitresse.d.un.francais, prosimy o wyniki 08.05.10, 00:02 Skoro "biurwa" stanowi pożenienie dwóch wyrazów - wiemy jakich, to ja proponuję działając przez analogię ożenić "biuro" z "kutasem". Wychodzi mi "biuras". Odpowiedz Link Zgłoś
papapapa.poker.face Re: maitresse.d.un.francais, prosimy o wyniki 08.05.10, 01:13 to juz było. moje! :P Odpowiedz Link Zgłoś
maitresse.d.un.francais Re: maitresse.d.un.francais, prosimy o wyniki 08.05.10, 20:48 papapapa.poker.face napisała: > to juz było. moje! :P Było. W "biurasie" niestety te słowa nie są tak oczywiste jak w biurwie, poza tym może się kojarzyć z burasem Odpowiedz Link Zgłoś
puma_z_gminy_biala Re: maitresse.d.un.francais, prosimy o wyniki 08.05.10, 01:37 Może biurwas - jak odchodząc od okienka rzucisz komus przez ramię biuras, to nie załapie. A tu: i biuro, i urzędas, i urwa :) Biurak tez dobre, ale musi sie przyjąć. Wiem wiem, przyszłam na gotowe... Odpowiedz Link Zgłoś
policjawkrainieczarow Re: maitresse.d.un.francais, prosimy o wyniki 08.05.10, 15:12 > Może biurwas - jak odchodząc od okienka rzucisz komus przez ramię biuras > , to nie załapie. A tu: i biuro, i urzędas, i urwa :) a może być multilinugualnie? biurass? Odpowiedz Link Zgłoś
maitresse.d.un.francais Re: maitresse.d.un.francais, prosimy o wyniki 08.05.10, 20:49 policjawkrainieczarow napisała: > > Może biurwas - jak odchodząc od okienka rzucisz komus przez ramię biur > as > > , to nie załapie. A tu: i biuro, i urzędas, i urwa :) > > a może być multilinugualnie? biurass? ale to musi być i słyszalne w wymowie, i zrozumiałe dla odbiorcy a jak odbiorca anglikańskiego ;-) nie zna? Odpowiedz Link Zgłoś
puma_z_gminy_biala Re: maitresse.d.un.francais, prosimy o wyniki 08.05.10, 22:22 Ma być dosadnie i sugestywnie, o ile adresat zasłużył. Musze przyznać że ostatnio spotykam samych sympatycznych. Może maitresse ma inne doświadczenia i stąd ten wątek. Odpowiedz Link Zgłoś
maitresse.d.un.francais ma być analogicznie językowo 09.05.10, 21:42 to jest wątek o języku, nie o urzędnikach, Pumo Odpowiedz Link Zgłoś
maitresse.d.un.francais Re: BIURW - za trudne do wymówienia 08.05.10, 20:49 j-k napisał: > i prosze sie tego trzymac Odpowiedz Link Zgłoś
green-chmurka Re: Jaka jest forma męska od słowa 08.05.10, 01:23 Biurwa - kurwa, oj cos mi sie popie..... Odpowiedz Link Zgłoś
vandikia Re: Jaka jest forma męska od słowa 08.05.10, 01:45 męska biurwa albo męska, szowinistyczna biurwa Odpowiedz Link Zgłoś
megg78 Re: Jaka jest forma męska od słowa 08.05.10, 11:18 biurwór ;) oddaje i wyglad, i miejsce pracy... Odpowiedz Link Zgłoś
mason_i_cyklista Re: Jaka jest forma męska od słowa 08.05.10, 15:19 biurwa nie ma płci nie tylko jeśli chodzi o określenie rodzaju rzeczownika, dlatego do wszystkich osobników przedstawicieli gatunku mówi się ryczałtowo biurwa. Odpowiedz Link Zgłoś
maitresse.d.un.francais Re: Jaka jest forma męska od słowa 08.05.10, 20:50 mason_i_cyklista napisał: > biurwa nie ma płci nie tylko jeśli chodzi o określenie rodzaju rzeczownika, > dlatego do wszystkich osobników przedstawicieli gatunku mówi się ryczałtowo biu > rwa. Kręcisz. Do bab tylko/o babach tylko. Odpowiedz Link Zgłoś
kochanic.a.francuza A co to znaczy biurwa? 08.05.10, 15:28 Bo ja w polsce nie mieszkam, a zanim wyjechalam nie bylo takiego slowa. Odpowiedz Link Zgłoś
six_a Re: Jaka jest forma męska od słowa 08.05.10, 16:36 może biurafon w wersji do pokolenia wstecz: biurwysyn? alle nie ma to jak trzepnąć faceta żeńskim, czyli biurwą. jak dla mnie może być ten biurwa i ta biurwa. Odpowiedz Link Zgłoś
froneczka Re: Jaka jest forma męska od słowa 08.05.10, 22:27 wg mnie biurwiel cokolwiek to oznacza. Odpowiedz Link Zgłoś