16.09.10, 19:36
Był wątek o Housie i True Blood, to teraz Dexter. Kto ogląda? Ja się powoli wkręcałam, dopiero po kilku odcinkach byłam w stanie podejść do jego "profesji" z dystansem i się wciągnąć.:) Teraz robię powtórkę 4-go sezonu. Aha, uwielbiam Debrę.
Obserwuj wątek
    • pennies Re: Dexter 16.09.10, 20:01
      Debra doprowadzała mnie do szału w pierwszej serii. Odbierałam ją tam jako dość głupią, za to nadrabiającą ambicją, panienkę. Dopiero chyba w drugiej (albo i później) zaczęła bardzo ładnie się rozwijać jako postać. Przestała być płaska i wtedy ją polubiłam. Za to rozwój samego Dextera mi się nie podoba. Wolałam go zdecydowanie przed Trinity. Te jego emocjonalne rozterki na temat wyimaginowanych powinności rodzinnych i rodzicielskich momentami były nie do zniesienia.

Moim zdaniem ten serial traci wszędzie tam, gdzie zaczyna się nadmierne psychologizowanie i włażenie w obyczajowość. Dlatego też z każdą kolejną serią coraz częściej mnie drażni. Choć po zakończeniu ostatniej mam nadzieję, że Dexter wreszcie dojdzie do siebie (z 1, ewentualnie 2 serii).
      • sid.leniwiec Re: Dexter 16.09.10, 20:05
        Mnie się 4 seria podobała (a najmniej 3), ale Dexter jako ojciec dzieciom i jego relacje z Ritą też mnie wkurzały.
        • pennies Re: Dexter 16.09.10, 20:17
          Mnie chyba cały czas w ogóle Rita doprowadzała do szału. W pierwszej serii była klasyczną szmatą do podłogi. W kolejnych być może się trochę pozbierała (nie pamiętam już dokładnie zresztą), ale cały czas ten dominujący rys modelowej ofiary przemocy domowej był obecny i naprawdę trudno mi było obdarzyć ją sympatią choćby na podstawowym poziomie. Bo poza tym, że była tą ofiarą i matką, ta postać nie ma żadnych znaków szczególnych. Ritę pamiętam jako straszliwą nudziarę. Postaci też na pewno nie pomogła sztuczna (po operacji plastyczej ) twarz aktorki od chyba 2 serii.

Lubiłam za to szefową Dextera, detektywa Angela i Doakesa. A z postaci z kręgu zła - Lilę i upiornego braciszka Dextera. Ogólnie rzecz biorąc w tym serialu akcja jest dla mnie chyba ważniejsza niż postaci. No i, oceniając pod tym kątem, najlepiej mi się oglądało 1 serię.
          • sid.leniwiec Re: Dexter 16.09.10, 20:28
            Też nie cierpiałam Rity, no nic tylko ją udusić.:) A ta sztuczna twarz to chyba od 3 sezonu była.
            Również lubiłam Doakesa, a jego następca przystojniak już jest imo taki sobie jako postać. Szefową i Angela też lubię, Lundy'ego również. Nie cierpię Masuki.
            A moim zdaniem postacie są mocną stroną serialu, przynajmniej niektóre. Trinity z 4 serii miodzio, ale ja lubię tego aktora. Ale za Harrym nie przepadam, tzn. za dużo go i za często, na początku był potrzebny żebyśmy wiedzieli skąd wziął się Dexter taki, jakim jest, ale później już zaczął być nudny.
            • pennies Re: Dexter 16.09.10, 20:54
              A ja Masukę lubię. Taki pocieszny zbok. Może dlatego, że sama, niestety, mam tendencję do pokrewnych tematycznie żartów i wszelkiego rodzaju wulgarnych wyrażeń. (Na forum ze zrozumiałych względów muszę się cenzurować.)

> A moim zdaniem postacie są mocną stroną serialu, przynajmniej niektóre.

Z całą pewnością. Poza tym, nie przypominam sobie, by którakolwiek postać utkwiła w martwym punkcie i nie rozwijała się ani o jotę. Sama historia postaci jest interesująca. Ale gdy wysuwa się na pierwszy plan, moim zdaniem, serial nie wychodzi na tym dobrze.

A drugiej serii chyba zaczęło się zmaganie Dextera z własną ciemną stroną i scenarzyści nad tym nie zapanowali. Za dużo tego było. I ten nieszczęsny Harry zza grobu pomagający Dexterowi przejść przez życie. Jeszcze tylko go zabrakło w lodówce i w koszu na śmieci.

Ale ogólnie rzecz biorąc Dexter to bardzo sympatyczny i wart obejrzenia serial.

• sid.leniwiec Re: Dexter 16.09.10, 20:59
                Tak, Harry zza grobu zdecydowanie na minus. Tak samo jak wątek z Miguelem, za długo to ciągnęli.
                • pennies Re: Dexter 16.09.10, 21:03
                  A o nim to już zupełnie zapomniałam... Musiałabym chyba sobie odświeżyć, żeby w ogóle coś na ten temat powiedzieć.
          • real_mayer Re: Dexter 16.09.10, 20:37
            oooo upiorny brat Dextera - ciachoooo.
            • sid.leniwiec Re: Dexter 16.09.10, 20:39
              Nieee, Quinn ciacho.:)
              • real_mayer Re: Dexter 16.09.10, 20:47
                ja tam wolę inne ciacha <mniej ciachowate?> , kiedyś przychodził do nas klient kropka w kropkę brat Dextera, aż miałam dreszcze jak go widziałam :D
                • sid.leniwiec Re: Dexter 16.09.10, 20:49
                  On mi przypomina jakiegoś innego aktora, ale już nie pamiętam jakiego...
                  • real_mayer Re: Dexter 16.09.10, 20:52
                    może Bena Wishawa
                    • sid.leniwiec Re: Dexter 16.09.10, 20:57
                      Tak! Koleś z Pachnidła.:)
              • pennies Re: Dexter 16.09.10, 20:56
                Za dużo, zdecydowanie za dużo żelu na włosach, a za mało charakteru. Przynajmniej na razie.
                • sid.leniwiec Re: Dexter 16.09.10, 21:07
                  Charakteru mało, ale ciacho.;)
                  • pennies Re: Dexter 16.09.10, 21:15
                    Hm. No, może to zabrzmi jak tekst z wyciągu ze stereotypów płciowych, ale preferuję jednak ludzi z charakterem, choćby tylko do tego, żeby sobie popatrzeć. Chyba że widzę tylko zdjęcie, bez dodatkowych informacji - ale to nie ten przypadek.
                    • sid.leniwiec Re: Dexter 16.09.10, 21:24
                      A ja tego aktora pierwszy raz zobaczyłam w jakimś horrorze i stwierdziłam, że bardzo na plus.:)
                      • sid.leniwiec Re: Dexter 18.09.10, 16:48
                        A w sumie Dexter też nie najgorszy.:)
                        • pennies Re: Dexter 18.09.10, 17:01
                          O matko. Nie bez kozery wybrali go do tej roli. Wiem, że Lambroso już przepadł w otchłani dla skompromitowanych naukowców, ale ten aktor ma urodę psychopaty. Yyy.
                          • pennies * 18.09.10, 17:02
                            Lombroso
                          • sid.leniwiec Re: Dexter 19.09.10, 19:37
                            Jak dla mnie to on wygląda jak taki miły chłopiec, który nosi zakupy sąsiadkom. Ale może jakiś rys psychopatyczny jest, jakby się przyjrzeć.
                            • pennies Re: Dexter 19.09.10, 19:44
                              Głęboko osadzone i wąsko rozstawione oczy. Wydatne, wystające łuki brwiowe i czoło. Jeśli o mnie chodzi, to przesądza sprawę. No i wolę brunetów jednak.
                              • sid.leniwiec Re: Dexter 19.09.10, 19:47
                                Chyba nie jestem aż tak szczególasta, poza tym nie mam preferencji w kwestii koloru włosów.:)
                                • pennies Re: Dexter 19.09.10, 20:42
                                  Ależ to nie jest kwestia "szczególastości" tylko racjonalnego uzasadnienia dla intuicyjnej decyzji, żeby nikt emocjonalności nie zarzucał ;)

Pierwsze wrażenie - psychopata. A potem to już tylko trzeba przekonujące argumenty znaleźć. Jak we wszystkim w życiu ;>
              • sid.leniwiec Re: Dexter 29.09.10, 16:56
                Chciałam tylko powiedzieć, że wczoraj wieczorem miałam przyjemność zakosztować S05E01 Dextera i nie wiem, czy Quinn oberwał patelnią, czy gra w Mechaniku 2, ale już nie jest ciacho.

A co do samego serialu, to ciekawa jestem co dalej.:)
    • alpepe Re: Dexter 16.09.10, 20:52
      pół odcinka nawet nie zdzierżyłam
      • pennies Re: Dexter 16.09.10, 20:55
        A którego, z której serii i dlaczego?
        • alpepe Re: Dexter 16.09.10, 21:35
          Marcel Proust, mówi ci to coś? Gość spłodził ponoć arcydzieło w dwudziestu kilku tomach, tak mi świta. Jak potrafiłam przeczytać w ciągu dwóch dni Wahlverwandschaften Goethego, grube dziełko, tak tego Prousta za ch. Nawet jednego tomu, a przymierzałam się, że może środek będzie pasjonujący, albo choć koniec.
          Serialom nie daję takiej szansy, ot, latam pilotem po programach, tu serial, tam coś tam, co mnie zainteresuje, to oglądam. Nie wiem, który to był odcinek, ani która seria, oglądałam to coś w niemieckiej telewizji
          • pennies Re: Dexter 16.09.10, 21:53
            No, lans pierwsza klasa :D

W skrócie: Dexter cię po prostu nie zainteresował. Dziękuję za odpowiedź. Udało mi się ją wyłuskać.

• black-emissary Re: Dexter 18.09.10, 17:04
            alpepe napisała:
            > Serialom nie daję takiej szansy, ot, latam pilotem po programach, tu serial, ta
            > m coś tam, co mnie zainteresuje, to oglądam. Nie wiem, który to był odcinek, an
            > i która seria, oglądałam to coś w niemieckiej telewizji

Nic dziwnego, że w takich okolicznościach Cię nie zainteresował.
            • alpepe Re: Dexter 18.09.10, 21:35
              black-emissary napisała:

> Nic dziwnego, że w takich okolicznościach Cię nie zainteresował.
              The Killing mnie zainteresował, Terapeuta mnie zainteresował, choć jest cholernie późno, Closer mnie zainteresował, CSI i Crossing Jordan mnie zainteresował, Cold Case mnie zainteresował, Twoandhalfmen mnie zainteresował... a wszystko było przez przypadek.
              Żeby choć główny bohater mi się podobał fizycznie, to może bym się przemogła.
    • bijatyka Re: Dexter 16.09.10, 20:57
      Dexter to jest ten z archiwum X ?
      • czarna.koza Re: Dexter 16.09.10, 21:02
        dexter to bardzo dobry serial ktory ma naprawde malo minusow. To moj "krag serialowy": La Femme Nikita, Desperate Housewives, Dexter, House i Friends :) Natomiast nie rozumiem zachwytow nad Lost.
      • pennies Re: Dexter 16.09.10, 21:03
        Tak, ten zielony bez nosa ;)
        • bijatyka Re: Dexter 16.09.10, 21:07
          Aaaaa. No nie nadanżam wogle z tymi serialami ! Jak się zatrzymałam na Santa Barbara, tak stoję !
          • pennies Re: Dexter 16.09.10, 21:17
            To bardzo dużo prądu ciągniesz. Wyjątkowo nieekologicznie.
            • bijatyka Re: Dexter 16.09.10, 21:22
              Ale zęby myję po ciemku.
              • pennies Re: Dexter 16.09.10, 21:48
                Lepiej czyścić też bez wody - skrobiąc.
    • real_mayer a ja jeszce lubię fringa :P 16.09.10, 21:16
      i prawie każdy serial, którego mogę obejrzeć całą serie od razu <no wujek torrent mi pomaga> bo jak mam co tydzień przed telewizorem siadać o określonej porze, to kiepsko mi to wychodzi i każdy serial mi się nudzi.
      • pennies Re: a ja jeszce lubię fringa :P 16.09.10, 21:19
        Czy dobrze wnoszę z cytatu z sygnaturki, że Futuramę też oglądasz?
        • real_mayer Re: a ja jeszce lubię fringa :P 16.09.10, 21:51
          bardzo dobrze :)
          • pennies Re: a ja jeszce lubię fringa :P 16.09.10, 21:57
            Ja się dopiero przymierzam. Muszę sobie kiedyś zrobić seans z prawdziwego zdarzenia i wyjść poza dwa pierwsze odcinki. Zapewne zorganizuję to, gdy będę miała bardzo dużo pilnej pracy...
            • real_mayer Re: a ja jeszce lubię fringa :P 16.09.10, 22:07
              futurama to taki specyficzny humor, mnie bawi, mojemu znajomemu nie podoba się w ogóle :)
              Ja uwielbiam, Futuramę, Family Guya, Simpsonów. Wolę to oglądać niż inne komedie, które potem okazują się bardziej romantyczne niż faktycznie komediowe :D
              • pennies Re: a ja jeszce lubię fringa :P 16.09.10, 22:21
                No, Family Guy jest następny w kolejce, z polecenia zresztą, ale do Simpsonów zawsze jakoś trudno było mi się przekonać. Zamiast tego katowałam South Park. A Futuramę będę musiała oglądać sama, bo współogladaczowi nie odpowiada kreska.

> futurama to taki specyficzny humor, mnie bawi, mojemu znajomemu nie podoba się
                > w ogóle :)

Pod tym względem chyba trafia w mój gust, bo pierwsze dwa odc. poruszyły moją kamienną twarz, co nie jest znowu takie proste (na nieszczęście moje i otoczenia).
                • real_mayer Re: a ja jeszce lubię fringa :P 16.09.10, 22:26
                  jak współoglądacz lubi Simpsonów, to jak mu może Futurama nie odpowiadać kreską?? To ta sama <ten sam autor> :) w Futuramie jest dużo odnośników do simpsonow i odwrotnie :D

Jak podoba Ci się taki humor, to weź piwko <wino, drinka> i oglądaj; zabawa świetna
                  • real_mayer Re: a ja jeszce lubię fringa :P 16.09.10, 22:28
                    oj przepraszam, nie napisałaś , że współoglądacz lubi Simpsonów, sama sobie dopowiedziałam :D
                    • pennies Re: a ja jeszce lubię fringa :P 16.09.10, 22:36
                      No. Współoglądacz w sposób dość aktywny nie lubi Simpsonów. Dynamicznie to wyraża - znaczy się. Maruda taka.
                      • real_mayer Re: a ja jeszce lubię fringa :P 16.09.10, 22:43
                        no to nie oglądaj sama, weź sobie szklankę i wódkę i colę :D
                        • real_mayer Re: a ja jeszce lubię fringa :P 16.09.10, 22:44
                          o ten tam niech sam siedzi <no może z nudna kanapą, i dywanem>
    • masher Re: Dexter 17.09.10, 00:13
      sie przekonalem z braku rzeczy do patrzenia. szkoda ze blondi juz nie bedzie bo fajnista babeczka z niej jest :D ale bedzie w nowym serialu i tam bedzie super babeczka :D
    • gr.een Re: Dexter 18.09.10, 18:28
      ja :)
      fajny facet :)
    • kolor_purpury Re: Dexter 18.09.10, 22:48
      mi debra straszliwie działa na nerwy! to pewnie wina tej aktorki, jest jakaś taka pokraczna. normalnie psuje mi cały serial ;)
    • nom73 Re: Dexter 18.09.10, 22:53
      Pierwszy odcinek V sezonu już 26 września 2010r.
      Czekam z niecierpliwością. :-)
    • babaniejaga Re: Dexter 19.09.10, 00:18
      Mnie wzięło, uwielbiam Dextera!
      Chwasty trzeba wyrywać....

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka