Dodaj do ulubionych

Choinka - na topie?

24.12.10, 10:22
Tak się chciałam Was podpytać jakie choinki macie w domu? :) Dokładniej to ozdoby na nich? Niektórzy ubierają całe drzewko pod jeden kolor, inni pod jeden styl. Ja mam w pełni jadalne ozdoby - no może tylko suszone pomarańczki nie nadają się już do zjedzenia. Żadnej bombki, tylko szpic kupny, bo nie wyrobiliśmy się ze zrobieniem swojej gwiazdy ;)

Podobają się mi te wypasione choinki w galeriach, ale w domu cudownie wygląda takie tradycyjne drzewko z ozdobami zbieranymi przez lata. Przywołuje wspomnienia, ożywia historie. Moja Mama ma jeszcze bombki po swojej Mamie :) Zawsze lubiłam takie jakby grzybki - niestety zostało ich niewiele, bo bawiłam się nimi za młodu i pobiłam większość ;/

Macie takie ulubione, ukochane stare bombki? Wspomnienie dzieciństwa :)

Zapodajcie fotką swojego drzewka :D
Obserwuj wątek
    • grzeczna_dziewczynka15 Re: Choinka - na topie? 24.12.10, 10:26
      No Twoja choinka brzmi naprawdę super!

Ja mojej muszę odszukać. Mam malutką, sztuczną wysokości 15 cm;>
      Jestem zbyt bałaganiarą na wielką i prawdziwą, a poza tym i tak mnie nie będzie w święta w domciu.

No ale choinka, szczególnie taka jak Twoja, robi klimat.
      • pompeja Re: Choinka - na topie? 24.12.10, 11:06
        Przyznam, że jak dzieci spały to zaplątywałam nitki na ozdobach. Siedziałam sama i w pewnym momencie musiałam wysłać smsa do MPiW, żeby wrócił już, bo zjadłam połowę ozdób heh
    • qw994 Re: Choinka - na topie? 24.12.10, 10:26
      Nie mam choinki :)
      • pompeja Re: Choinka - na topie? 24.12.10, 11:07
        4 lata z rzędu nie mieliśmy choinki ;)
    • bijatyka Re: Choinka - na topie? 24.12.10, 10:29
      Ja mam królewską - duże drzewko i same złote i brązowe bąbki, gwiazdki, aniołki. Światełka białe. Nie zasłaniam rolet, żeby gawiedź zazdrościła ;)
      • grzeczna_dziewczynka15 Re: Choinka - na topie? 24.12.10, 10:33
        Ja nie zasłaniam okien, bo mi zasłona spadła;> Ale wkurza mnie ten mój ekshibicjonizm. Z drugiej strony, nie na tyle, żeby naprawić karnisz i powiesić zasłonę, bo to za dużo nie potrzebnej pracy.
      • pompeja Re: Choinka - na topie? 24.12.10, 10:41
        Mam świerk pospolity. Zwykła, ale przystrojona w pierniczki, ciasteczka, cukierki, suszone pomarańczki i łańcuch z kolorowych papierowych krążków. Dodatkowo dziś będą zawieszone dwie papierowe bombki - domek Córci i piłka Synka :) Już od rana "golą" drzewko ze słodyczy ;)
        • bijatyka Re: Choinka - na topie? 24.12.10, 10:44
          Mój młody ma własną małą - tam się realizuje artystycznie. Choć wiele miejsca nie ma - drzewko jest niezbyt duże.
          Lubię wigilię. I choć zwykle człowiek się spieszy - nastrój się udziela. Pompo ! Wesołych Świąt !
        • happy_time Re: Choinka - na topie? 24.12.10, 10:49
          Teżś mam taką. Tylko lampki, pierniczki i suszone pomarańcze. Takie najbardziej mi się podobają i do tego jeszcze ładnie pachnie :)
      • albina.siwa Re: same złote i brązowe bąbki 25.12.10, 15:20
        Nie wieżę! ;)
    • lew_ Re: Choinka - na topie? 24.12.10, 10:49
      Mam jodle,jeszcze nie ozdobiona:) Dopiero dzis ja przybiore:)
      • pompeja Re: Choinka - na topie? 24.12.10, 11:01
        Jodły to chyba u nas nie było, znaczy się w tych miejscach, gdzie szukałam drzewka. Szczerze się przyznam, że nie znam się na tym, jeździłam z Bratem - miał być leśnikiem, ale wyjechał na misję i został mundurowym. On mi doradził w wyborze, żebym czasem chorego drzewka do domu nie przytargała. Dzieci fajnie mówiły, że "Tato pójdzie do Pana NaLeśnika i wezmą nóż z ząbkami i uciachają piękną choinkę, bo samemu nie można tak robić, bo to nieładnie, bardzo nieładnie." :)
        • lew_ Re: Choinka - na topie? 24.12.10, 11:13
          W niemczech wiekszosc choinek to jodly,moja jest 180 cm wysoka,zaplacilem 25 € ,zaraz sie wezme za ozdoby
          • pompeja Re: Choinka - na topie? 24.12.10, 11:18
            Moja ma 2,20 i kosztowała mnie 60PLN :)
            • lew_ Re: Choinka - na topie? 24.12.10, 11:25
              Ale swierk?? Zapomnialem ci zyczenie zlozyc:) Wesolych swiat pompa:)
              • pompeja Re: Choinka - na topie? 24.12.10, 11:27
                Dziękuję i wzajemnie.

Co do drzewka - to było jedyne normalne z trzech odwiedzonych miejscach w rozsądnej cenie. Później były srebrzyste za 200++, a tyle to już nie dam za choinkę na niecały tydzień - bo zakładam, że dzieci ją całkiem ogolą do niedzieli ;)
                • lew_ Re: Choinka - na topie? 24.12.10, 11:32
                  :) Masz dwoje urwisow:) Ide teraz stroic to moje drzewko:) Trzymaj sie pompa:)
    • chersona Re: Choinka - na topie? 24.12.10, 10:51
      W tym roku mojemu ukochanemu kupiła się jakaś niewyględna choinka. Powiedzmy fantazyjna i czupurna. Jak co roku sam ją ustroił, dziecko trochę się pokręciło, poprzeszkadzało, ale niezbyt się zaangażowało. Ewidentnymi fanami choinki są moje dwa koty. Lubią przycupnąć sobie pod nią i siedzieć skulone.
      • pompeja Re: Choinka - na topie? 24.12.10, 10:56
        U nas Oskar, Harrier i Salem ukradli już kilka cukierków :) Są w szoku - to Ich pierwsza choinka w kocim życiu ;)

Moje kochane kocury mają ode mnie pełne pozwolenie na kradzież słodkości - nic tak nie bawi wieczorem jak wystająca zza drzewka puchata łapa :) Oczywiście dziecięce uśmieszki i chowanie zdobyczy też cieszy oko, tylko dodatkowo martwi, że się napchają po brzegi ;) Ja mając około 6 lat ogoliłam choinkę i wsunęłam w ukryciu dwie bomboniery świąteczne, co skończyło się dla mnie mega zatorem heh
    • dorota_w_krainie Re: Choinka - na topie? 25.12.10, 21:40
      Wielka, prawdziwa, a na niej kilka bombek z mojego dzieciństwa, +
      drewniane i słomiane ozdoby przeważają,
      kilka grubych aniołków, blaszanych bębenków, pierniki +
      kilkanaście innych, kupionych pod wpływem chwili ;)

jest piękna
    • marguy Re: Choinka - na topie? 26.12.10, 02:14
      pompencjo,
      i tak trzymaj :)
      Takie choinki sa najfajniejsze.
      A cukierki wieszasz? Bo nie ma wiekszej radochy od wyzarcia cukierka i pozostawieniu na choince pustego papierka na ktory daje sie nabrac starszy brat :)
      • voxave Re: Choinka - na topie? 26.12.10, 03:00
        co w tym jest, ze te kradzione słodycze z choinki tak smakowały
        • pompeja Re: Choinka - na topie? 26.12.10, 16:51
          Dzieci "ogoliły" już choinkę do wysokości metr czterdzieści. Obecnie kombinują z krzesełkiem ;)
    • minasz czy w kanadzie ubiera sie choinki? 26.12.10, 10:01
      czyli małe choiny???????

bo skad ta nazwa dla drzewek swierkowych iczy jodłowych
      • pompeja Re: czy w kanadzie ubiera sie choinki? 26.12.10, 16:51
        Co mnie obchodzi, co się w Kanadzie ubiera :D
    • rzeka.chaosu Re: Choinka - na topie? 26.12.10, 16:02
      Ja w tym roku po raz pierwszy ubierałam choinkę w nowym mieszkaniu i z tej okazji dostaliśmy od znajomych i rodziców różne bombki od nich. Więc mam bombki. Tylko jedno pudełko kupowane, reszta od serducha. :)
      Mam pierniki i suszone pomarańcze (krążki), kiedyś suszyłam na kolczyki, ale nie wykorzystałam.

Ja nie lubię sklepowych choinek. :)

A w pracy koledzy ubrali choinkę w stare karty sieciowe, ramy, płytki CD, itp. komputerowe gadżety. ;P Tradycyjne są tylko lampki. ;P
    • gocha033 A detektyw - na tropie? 26.12.10, 16:08
      Co sie porobilo.
      W Swieta gadac o choince ?
      To jak w Anglii o pogodzie.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka