Dodaj do ulubionych

Podzial spoleczny

07.01.11, 18:21
Czytajac ostatnio gazete.pl mam nieodparte wrazenie, ze redaktorem jest jakis zakompleksiony idiota, ktory za wszelka cene chce polakow podzielic i poroznic zamiast zjednoczyc.
Czytam, ze jest ta "polska lepsza" i "polska gorsza" czyli zachodnia i wschodnia. Czytam, ze jest ten polak lepszy i gorszy bo jeden kupuje w sklepie X a drugi w Y (pierwszy zarabia kwote A a drugi B; pierwszy posluguje sie poprawna polszczyzna, drugi nie; zasob slownictwa pierwszego).
Czy ktos mi moze powiedziec o co w tym chodzi? Jakie podloze moze miec chec do poroznienia ludzi tego samego narodu? Jaki moze byc powod do stwarzania nowych podzialow? Czy to jakis kompleks "pseudo - warszawiaka" daje o sobie znac?

Obserwuj wątek
    • g.r.a.f.z.e.r.o Re: Podzial spoleczny 07.01.11, 18:24
      Ten artykuł o zakupach był tak infantylny i wymyślony że szkoda o nim gadać.
    • ultraviolet6 Re: Podzial spoleczny 07.01.11, 18:24
      "Polska" i Polak" piszemy z dużej litery.
      • katiko Re: Podzial spoleczny 07.01.11, 18:29
        Dziekuje za lekcje gratis. Rzeczywiscie byk i wstyd.
        Niemniej jednym z podstawowych zadan na lekcjach jezyka polskiego jest nauczenie sie pisania na zadany temat.
        Tu nie dosc, ze temat dosc jasny to jeszcze z instrukcja czego sie oczekuje od piszacego...
        • ultraviolet6 Re: Podzial spoleczny 07.01.11, 18:32
          > Dziekuje za lekcje gratis.

Ależ proszę bardzo.
      • dziewczyna_rzeznika Re: Podzial spoleczny 07.01.11, 21:27
        Tak samo jak nie mówi się "z dużej litery" tylko "dużą literą", ew. "wielką" :P
        • ultraviolet6 Re: Podzial spoleczny 08.01.11, 02:00
          Masz rację.
    • maitresse.d.un.francais Re: Podzial spoleczny 07.01.11, 18:26
      a) ja znam ten podział w wersji "wykształceni, wielkomiejscy, zamożni" oraz "reszta świata"
      b) ten podział ma już dobrych kilka lat
      c) i nic wspólnego z Warszawą
      • teletoobis Re: Podzial spoleczny 07.01.11, 18:28
        bach
        • real_mayer Re: Podzial spoleczny 08.01.11, 18:19
          a Ty co? za efekty dźwiękowe ostatnio robisz?
          • teletoobis Re: Podzial spoleczny 08.01.11, 18:26
            yes yes yes. Metresa wie dlaczego
      • katiko Re: Podzial spoleczny 07.01.11, 18:32
        mozna nalezec do kilku czy tylko do jednej z grup?
        • maitresse.d.un.francais Re: Podzial spoleczny 07.01.11, 21:23
          katiko napisała:

> mozna nalezec do kilku czy tylko do jednej z grup?

tylko do jednej, z tym że grupy są nacechowane
    • piotr_57 Re: Podzial spoleczny 07.01.11, 18:43
      Ja, jak najbardziej jestem "za" dzieleniem społeczeństwa.
      Równo wszystkim?-to już było.
      Nie wiem czy zarysowane przez Ciebie linie podziałów są dobre/- chyba nie, ale to nie zmienia zupełnie faktu, że jest wiele, nieformalnych "grup społecznych", z którymi absolutnie się nie utożsamiam. Brak podziałów w społeczeństwie powoduje stagnację. Bariery "klasowe" czy kastowe, "nakręcają" młodych do zmian, do marzeń, do dążeń, mających na celu pokonywanie kolejnych. Zresztą nie ma już żadnej wątpliwości, że nie będzie żadnego równouprawnienia, równego dostępu i tym podobnych pierdół. A tak naprawdę, to już nie ma.
      • ritsuko Re: Podzial spoleczny 08.01.11, 18:26
        Tyle, że artykuł, o którym, jak domyślam się, katiko wspomina, ze świątecznej, był tak bzdurny, że szkoda gadać. Niezależnie od klasy do której należę zajrzę czasem do Biedronki czy Tesco i nie uważam, że urąga to mojej godności czy z automatu kwalifikuje mnie do klasy niższej :). I musiałabym paść na głowę, żeby przyglądać się fakturze papieru toaletowego ;)
        Co do samych zaś barier, to niestety nie nakręcają zawsze
    • ursyda Re: Podzial spoleczny 07.01.11, 21:30
      Poproszę o link do artykułu.
      Ja jestem tak zwana Polska B i chcę poczytać jak bardzo "bee" jestem
    • rzeka.chaosu Re: Podzial spoleczny 07.01.11, 21:37
      Czy to jakis kompleks "pseudo - warszawiaka" daje o sobie znac?

Pamiętam artykuł czy list do redakcji, którego autor/ka opisywał/a sposób w jaki Warszawianie patrzą na resztę kraju (pewnie nie o wszystkich chodziło tylko o osobę z którą polemizował/a - nie pamiętam). Zapało mi w pamięci jedno zdanie: ludzie z "wielkiego świata" widza biedę i ubóstwo duchowo-moralne w Polsce B, ale nie widzą tego samego u siebie, nawet w swoim najbliższym otoczeniu. Potem padały jakieś przykłady. Zastanowiłam się i przyznałam autorowi rację. Nawet w Warszawie wystarczy wejść na tyły Nowego Światu a tam niekoniecznie nowy i niekoniecznie wspaniały świat się otwiera. ;( Z tym, że "tego się nie zauważa". ;/
      • ursyda Re: Podzial spoleczny 07.01.11, 21:39
        na przodzie NŚ ja wielkiego świata też nie widziałam
        • rzeka.chaosu Re: Podzial spoleczny 07.01.11, 21:42
          Ludzie som tam fajne czasamy. :D
    • princess_yo_yo Re: Podzial spoleczny 07.01.11, 21:47
      ale podzialy spoleczne/ klasowe istnieja wszedzie i nie ma w tym nic dziwnego ani strasznego, tak samo jak jest dobre i slabe dziennikarstwo. czytanie idiotyzmow a tymbardziej analizowanie ich to strata czasu.
    • venettina Re: Podzial spoleczny 07.01.11, 21:52
      Katiko, przemawia przez ciebie szlachetne pragnienie, by wszyscy byli rowni. Niestety, tak nie jest i nie bedzie. Bylo troche w PRL, niestety teraz roznice beda sie stale poglebiac, bo nasze panstwo nie dazy do wyrownywania szans lecz do kopania rowow. Dziennikarz niczego nie chce, ani do niczego nie dazy, tylko OPISUJE zjawiska ktore widzi.

Jeszcze przez chwile, przez parenascie lat bedzie mozliwy awans spoleczny, ale te sciezki sie zamykaja. Niedawno syn malorolnego chlopa mogl zostac profesorem czy znanym aktorem, juz teraz jest to bardzo trudne a wlasciwie niemozliwe. Mury rosna.
      • paco_lopez Re: Podzial spoleczny 08.01.11, 08:40
        załosna sprawa gdy syn małorolnego chce zostać aktorem. on lepiej by zrobił jakby chciał zostać więcej rolnym niż jego tata i mniej ankoholowym.
        • venettina Re: Podzial spoleczny 08.01.11, 18:04
          Tak uwazasz?
        • zeberdee24 Re: Podzial spoleczny 08.01.11, 20:37
          Obecnie syn chłopa małorolnego z reguły żyje lepiej niż mgr w mieście, ma ubezpieczenie za grosze z KRUS, dorobi w Irlandii na budowie, a dom wybuduje własnoręcznie w miejscu w którym zburzy chałupę swoich dziadków i z reguły ten dom ma na własność przed 35 rokiem życia.
          • venettina Re: Podzial spoleczny 09.01.11, 11:31
            Taaaak, dorabianie w Irlandii to cud, miod i awans spoleczny oraz wspaniale perspektywy.
    • teletoobis Re: Podzial spoleczny 08.01.11, 07:51
      ja tam dziele ludzi na madrych i glupich. Niezaleznie od tego, gdzie mieszkaja.
      Podzialy o ktorych Ty piszesz sa dokonane przede wszystkim przez polityke. Dziennikarz je jedynie opisuje i pokazuje.
      • ritsuko Re: Podzial spoleczny 08.01.11, 18:26
        To napisz od razu, że dzielisz ludzi na siebie i resztę świata :)
        • teletoobis Re: Podzial spoleczny 08.01.11, 18:39
          no ty sie do mojej druzyny nie lapiesz.Przykro mi
          • ritsuko Re: Podzial spoleczny 08.01.11, 19:37
            Kiepsko działa Twój miernik, ale wiedzą to wszyscy- poza Tobą :).
            Bez odbioru
            • teletoobis Re: Podzial spoleczny 08.01.11, 19:46
              Ja nie narzekam na moj miernik. Jesli ty masz z tym problemy, to wez sie za nauke. Jak bedziesz na etapie zlazenia z drzewa, to sie zglos
    • paco_lopez Re: Podzial spoleczny 08.01.11, 08:36
      dlatego tez radziłbym nie czytać artykułów opiniotwórczych, a samemu tworzyc opinię. po przejechaniu tysięcy kilometrów wzdłuż i w szerz naszego kwadratu zauważam, że to polska wschodnia ma lepszy wyględów niz zachodnia, większe domy, większe werandy i ładniejsze ogródki, więcej przestrzeni itd.
    • bimota Re: Podzial spoleczny 08.01.11, 20:40
      Ja tam nie wiem czy sa jakies podzialy, ale mama zabronila mi sie zadawac z babami ze wschodu. :P

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka