Dodaj do ulubionych

Stolice innych państw

20.01.11, 10:11
Jak wiadomo stolica naszego państwa jest be. Miasto jest be, mieszkańcy - rodowici, napływowi - są be. ;) Najciekawsze jest to, jak Łorsoł krytykują ci, co nigdy w niej nie byli, albo zwiedzali ją w 6 kl. szkoły podstawowej. :P

No ale wprowadzenie to tak tylko nawiasem mówiąc. ;) A przechodząc do meritum - czy w innych państwach też wszyscy się tych biednych stolic czepiają? Że chamstwo, że krawaciarstwo?
Przecież w państwach zachodnich jeszcze bardziej ludzie są wymieszani, więc nie tylko ścierają się jednostki pochodzenia miejskiego i wiejskiego a wręcz masa kultur. I tam nie ma takich problemów?
Obserwuj wątek
    • havana28 Re: Stolice innych państw 20.01.11, 10:14
      A przechodząc do meritum -
      > czy w innych państwach też wszyscy się tych biednych stolic czepiają? Że chams
      > two, że krawaciarstwo?

W UK jest podobnie - cały kraj nienawidzi Londynu.
      • kitek_maly Re: Stolice innych państw 20.01.11, 10:17
        Szczerze mówiąc - pocieszające. :D
        Ale naprawdę myślałam, że to tylko u nas tak słodko. :P
      • lonely.stoner Re: Stolice innych państw 20.01.11, 21:02
        havana28 napisała:

> A przechodząc do meritum -
        > > czy w innych państwach też wszyscy się tych biednych stolic czepiają? Że
        > chams
        > > two, że krawaciarstwo?
        >
        > W UK jest podobnie - cały kraj nienawidzi Londynu.

i zapomnialas dodac: zazdrosci. I to jak. Wszyscy maja mega kompleksy przed Londynem.
        W Polsce chyba to samo. W sumie dawno juz nie bylam w Wawie ale uwazam ze to jedno z fajniejszych miast w PL i jesli mieszkac w Polsce to tylko tam. Ale wiem wiem- wszyscy narzekaja ze halas, ze korki, ze tamto i sramto, ja uwazam ze w kazdym duzym miejscie tak jest i juz, Norma. A co do rzekomego chamstwa czy krawaciarstwa- jakos nie widze ogormnej roznicy miedzy schamieniem ludzi w stolycy a ludzmi np. w Krakowie.
        • strikemaster Re: Stolice innych państw 21.01.11, 11:48
          A ja i tak wole mieszkać w Metropolii. :)
    • soulshunter Re: Stolice innych państw 20.01.11, 10:16
      > I tam nie ma takich problemów?
      NIe ma. Są inne.
      • kitek_maly Re: Stolice innych państw 20.01.11, 10:21
        Jakie kurna? :P
        • soulshunter Re: Stolice innych państw 20.01.11, 10:46
          czarny prezydent w białym domu. Ty wiesz jak to wyglada? Cala estetyka idzie sie walic.
          • g.r.a.f.z.e.r.o Re: Stolice innych państw 20.01.11, 10:48
            soulshunter napisał:

> czarny prezydent w białym domu. Ty wiesz jak to wyglada? Cala estetyka idzie si
            > e walic.

Eee, bez przesady. Postawić mu z boku odpowiedniego zastępcę to B.O. będzie wyglądał jakby sprzątał. Czyli standardy będą zachowane.
            • soulshunter Re: Stolice innych państw 20.01.11, 10:52
              W sumie racja. Imie Hussain w tym zupelnie nie przeszkadza, a nawet pasuje.
          • ursyda Re: Stolice innych państw 20.01.11, 15:02
            "i nikt nam nie wmówi, że czarne jest czarne a białe jest białe!"
    • g.r.a.f.z.e.r.o Re: Stolice innych państw 20.01.11, 10:20
      >I tam nie ma takich problemów?

W Australii może nie być - bo oni tam stolicę w takiej większej wiosce mają :D
    • funny_game Re: Stolice innych państw 20.01.11, 10:30
      Popytaj Czechów, jak bardzo "kochają" Prażan :)
      Tylko nie mów, że szukasz opinii na ten temat :F
    • alpepe Re: Stolice innych państw 20.01.11, 10:52
      Berlin nie jest be, ale niektóre dzielnice są be. Niemcy "Wessi" z pogardą wypowiedzą się o dzielnicach enerdówka, np. taki Treptow-Köpenick, gdzie to niby jest. To się będzie zmieniało, wystarczy sobie wbić Adlershof, nowe lotnisko, które nam lada moment otworzą, wystarczy wbić FEZ, enerdowski dom kultury z parkiem, wystarczy wbić HTW. Ale struktura mieszkańców jest taka, że większość to klienci zasiłkowi, a do tego, szczególnie w Köpenick spacerują sobie neonaziści. Za to nikt nie lubi Weding ani Neukölln, siedlisko aspołecznych muzułmanów, również klientów zasiłkowych, nieuków gardzących Niemcami i kulturą europejską. Kreuzberg również nie jest dobrą dzielnicą, jeśli masz dzieci w wieku szkolnym. W innych dzielnicach nie jest tak źle. Generalnie hasło ukute kilka lat temu nadal jest aktualne:
      Berlin ist arm, aber sexy.
      Problemy są, oczywiście, ale polityczna poprawność nie pozwala mówić o nich głośno, choć niejaki pan Sarazin (nomen omen), jak już się nachapał kasy i może mieć wszystko w d., odezwał się i politycy czynni również się odważyli.
      • cafem Re: Stolice innych państw 20.01.11, 11:06
        Oczywiscie, ze Berlin dla Niemcow jest be.
        Nie widzisz tego tak bardzo, bo w Berlinie mieszkasz.

Ja mieszkalam w Niemczech zachodnich i kiedys na zajeciach z niemieckiego przedstawiono nam sondaz zrobiony wsrod mlodych Niemcow z calego kraju - 68% uznalo Berlin za jedno z najgorszych miast do mieszkania.
        • qw994 Re: Stolice innych państw 21.01.11, 08:16
          Mam podobne wrażenie. Znana mi osoba z Niemiec zachodnich z pogardą wyrażała się o Berlińczykach i ich mowie - "mówią, jakby mieli kluchy w gębie!".
    • menk.a Re: Stolice innych państw 20.01.11, 10:54
      kitek_maly napisała:

> A przechodząc do meritum -
      > czy w innych państwach też wszyscy się tych biednych stolic czepiają? Że chamstwo, że krawaciarstwo?
      >

Może niektórzy z narzekających mają uzasadnione powody, by się czepić mieszkańców stolic. Poznali jednego czy dwóch ... i mają wyrobione zdanie o reszcie.:>
      • g.r.a.f.z.e.r.o Re: Stolice innych państw 20.01.11, 11:02

>
        > Może niektórzy z narzekających mają uzasadnione powody, by się czepić mieszkańc
        > ów stolic. Poznali jednego czy dwóch ... i mają wyrobione zdanie o reszcie.:
        > 2;

Dokładnie.
        Źle człowiek trafi i ma uraz na całe życie :P :P
        • menk.a Re: Stolice innych państw 20.01.11, 11:04
          g.r.a.f.z.e.r.o napisał:

> Dokładnie.
          > Źle człowiek trafi i ma uraz na całe życie :P :P

To traumy powinien leczyć.:P
          • g.r.a.f.z.e.r.o Re: Stolice innych państw 20.01.11, 11:06

menk.a napisała:

> g.r.a.f.z.e.r.o napisał:
            >
            > > Dokładnie.
            > > Źle człowiek trafi i ma uraz na całe życie :P :P
            >
            > To traumy powinien leczyć.:P

Czyli co, małymi dawkami się przyzwyczajać, jak z odczulaniem alergii?
            • menk.a Re: Stolice innych państw 20.01.11, 11:16
              g.r.a.f.z.e.r.o napisał:

>
              > menk.a napisała:
              >
              > > g.r.a.f.z.e.r.o napisał:
              > >
              > > > Dokładnie.
              > > > Źle człowiek trafi i ma uraz na całe życie :P :P
              > >
              > > To traumy powinien leczyć.:P
              >
              > Czyli co, małymi dawkami się przyzwyczajać, jak z odczulaniem alergii?

Uznać, że ludzie są różni. Nie wszyscy nam życzliwi, nam konkretnie albo ludziom w ogóle. Albo po prostu już tacy są, ograniczeni w swych emocjach, prości czy wręcz prymitywni. I nie każdy kolejny pochodzący z podobnego miejsca, tego samego wzrostu albo o tym samym nazwisku od razu jest nam wilkiem. Bo to już byłoby uprzedzenie. A nie warto mieć uprzedzeń. No chyba, że komuś z tym dobrze. Wtedy w ogóle może się zamknąć w chałupie, świata nie oglądać, wietrzyć spiski i twierdzić, że inni są źli i tylko czyhają na takie niewiniątka jak my.:P
              • g.r.a.f.z.e.r.o Re: Stolice innych państw 20.01.11, 11:28

> Uznać, że ludzie są różni. Nie wszyscy nam życzliwi, nam konkretnie albo ludzio
                > m w ogóle. Albo po prostu już tacy są, ograniczeni w swych emocjach, prości czy
                > wręcz prymitywni. I nie każdy kolejny pochodzący z podobnego miejsca, tego sam
                > ego wzrostu albo o tym samym nazwisku od razu jest nam wilkiem. Bo to już byłob
                > y uprzedzenie. A nie warto mieć uprzedzeń. No chyba, że komuś z tym dobrze. Wte
                > dy w ogóle może się zamknąć w chałupie, świata nie oglądać, wietrzyć spiski i t
                > wierdzić, że inni są źli i tylko czyhają na takie niewiniątka jak my.:P

Jejku, jak poważnie :D

Ja nie mam do nikogo uprzedzeń. Osobiście bym chętnie Warszawę jako miasto do życia wypróbował, choć Berlin jeszcze chętniej.
                • menk.a Re: Stolice innych państw 20.01.11, 11:37
                  Poważnie to w trumnie.:>
                  • g.r.a.f.z.e.r.o Re: Stolice innych państw 20.01.11, 11:38
                    menk.a napisała:

> Poważnie to w trumnie.:>

A ja myślę że wtedy tez warto się wyluzować :D
                    • menk.a Re: Stolice innych państw 20.01.11, 11:41
                      g.r.a.f.z.e.r.o napisał:

> menk.a napisała:
                      >
                      > > Poważnie to w trumnie.:>
                      >
                      > A ja myślę że wtedy tez warto się wyluzować :D

Stężenie pośmiertne nie pozwala.:P
                      • g.r.a.f.z.e.r.o Re: Stolice innych państw 20.01.11, 11:46

> Stężenie pośmiertne nie pozwala.:P

Ono nie trwa zbyt długo. Poza tym umierając warto się w jakąś fajną pozycję ułożyć - ot tak dla żartu.
                        • menk.a Re: Stolice innych państw 20.01.11, 11:48
                          g.r.a.f.z.e.r.o napisał:

>
                          > > Stężenie pośmiertne nie pozwala.:P
                          >
                          > Ono nie trwa zbyt długo. Poza tym umierając warto się w jakąś fajną pozycję uło
                          > żyć - ot tak dla żartu.

Pokombinuję coś w tym stylu.:D
                          https://film.onet.pl/_i/news/duze/e/epoka_lodowcowa_1.jpg
      • menk.a Re: Stolice innych państw 20.01.11, 11:56
        Dodam coś jeszcze. Mianowicie znaczenie ma zwykła zazdrość. O stolicy kraju czy regionu się ciągle mówi, ciągle gdzieś coś słyszy, stale wałkuje w mediach. Mieszkańcy innych miast mogą mieć już tego dosyć lub też zazdrościć, że jakieś tam inne miasto się rozwija, coś buduje, imprezuje (pewnie nie za swoje a za cudze pieniądze, kosztem innych, mniejszych, słabszych), a jej włodarze nie wyłażą wręcz z telewizji. Powoli acz systematycznie kiełkuje niechęć podsycana czasem przez niezdrową wyobraźnię niepopartą żadnymi faktami czy wiedzą.
        Nawet w grupie dzieciaków pupilek nauczycielki wzbudza antypatię.
        ;)
        • marina.sy Re: Stolice innych państw 20.01.11, 13:34
          Menka, ale czy częściowo nie jest, a przynajmniej było, tak, że przez te inwestycje i imprezy to właśnie warszawiacy czuli się lepsi niż cała reszta. Ja akurat do Warszawy nic nie mam (poza tym, że mi się nie podoba), mam tam kilku znajomych i czasem ich odwiedzam.
          Teraz jest to może mniej odczuwalne, jednak w latach 90. mieszkałam w bardzo turystycznym mieście. Warszawiacy nie przyjeżdżali tam nagminnie, bardziej poznaniacy i zachodnia Polska (bo bliżej). Natomiast głównie od warszawiaków można było usłyszeć w jakim to zadupiu się mieszka, że dlaczego tu wszystko takie drogie, dlaczego taki mały wybór itd i na koniec sławne "a u nas w Warszawie". Oczywiście nie wszyscy warszawiacy narzekali, ale nie były to też odosobnione przypadki, raczej jakiś większy trend.
          • menk.a Re: Stolice innych państw 20.01.11, 14:23
            Na pewno masz rację. Trudno lubić zarozumialców. Sama znam jednego takiego 'warszawiaka' (lat ok. 40).
            Wiem, mnie tacy też irytują.

Prowincja to nie miejsce. To stan umysłu.
            • marina.sy Re: Stolice innych państw 20.01.11, 14:30
              Zgadza się. Chciałam jeszcze dopowiedzieć, że niechęć do Warszawy może też wynikać z historycznych pretensji. Kiedy to po wojnie cegły z całej Polski wywożono na odbudowę stolicy i tę stolicę budowano a inne miasta niszczały. Było to dawno temu, ale pewnie jeszcze coś z tego zostało.
              • menk.a Re: Stolice innych państw 20.01.11, 18:16
                Zobacz Nad warszawiaka nie ma cwaniaka.
                • marina.sy Re: Stolice innych państw 20.01.11, 23:06
                  Widziałam - już kiedyś ktoś linkował. Teledysk świetny, ale muzyczne klimaty nie moje.
    • hejterzyna Re: Stolice innych państw 20.01.11, 11:06
      ja nie jestem naplywowcem, a nienawidze warszawy.
      z tym, ze nie wyobrazam sobie zycia w innym miescie polski (no moze jedynie sopot wchodzilby w gre)
      najchetniej przenioslbym sie do berlina, kto tam byl wie o czym mowie
      • g.r.a.f.z.e.r.o Re: Stolice innych państw 20.01.11, 11:10
        > najchetniej przenioslbym sie do berlina, kto tam byl wie o czym mowie

No, kebaba można tanio zjeść...
        • hejterzyna Re: Stolice innych państw 20.01.11, 11:14
          na chilli con carne do teksasu,
          a do szczecina, to nie wiem. chyba, zeby sobie w leb strzelic
          • g.r.a.f.z.e.r.o Re: Stolice innych państw 20.01.11, 11:18

hejterzyna napisał:

> na chilli con carne do teksasu,
            > a do szczecina, to nie wiem. chyba, zeby sobie w leb strzelic

Ja się jeszcze jakoś trzymam, może dlatego że nie mogę broni znaleźć :D
            • hejterzyna Re: Stolice innych państw 20.01.11, 11:21
              mama schowala pistolet od pegasusa?
              • g.r.a.f.z.e.r.o Re: Stolice innych państw 20.01.11, 11:30

hejterzyna napisał:

> mama schowala pistolet od pegasusa?

Dokładnie.
                A ten na kulki nie działa wystarczająco skutecznie.
          • jowita771 Re: Stolice innych państw 20.01.11, 11:22
            > na chilli con carne do teksasu,
            > a do szczecina, to nie wiem.

Na paprykarz. Szczeciński.
            • g.r.a.f.z.e.r.o Re: Stolice innych państw 20.01.11, 11:28
              > Na paprykarz. Szczeciński.

Paprykarza pod Radomiem robią :D :D
              • jowita771 Re: Stolice innych państw 20.01.11, 11:39
                Nie żartuj! Szczeciński w Radomiu? Świat stoi na głowie.
      • grassant Re: Stolice innych państw 20.01.11, 11:43
        hejterzyna napisał:

> ja nie jestem naplywowcem, a nienawidze warszawy.
        > z tym, ze nie wyobrazam sobie zycia w innym miescie polski (no moze jedynie sop
        > ot wchodzilby w gre)
        > najchetniej przenioslbym sie do berlina, kto tam byl wie o czym mowie

w czym problem przenieść cie? dupa za ciężka? jeśli nie ty to pewnie rodzice napłynęli, hehe
        • venettina Re: Stolice innych państw 20.01.11, 17:41
          To jest wlasnie warszawski paradoks. W Warszawie jest garstka rodowitych warszawiakow, glownie zreszta na Pradze. 33% mieszkancow zostala wywieziona do Treblinki. Prawie 30% zostala wymordowana na ulicach tego biednego miasta. Czesc uciekla po wojnie, czesc wyprowadzila sie. W efekcie po wojnie Warszawie ubylo ok. 75% mieszkancow!

Wiekszosc dzisiejszych dumnych warszawiakow to potomkowie budowniczych, ktorzy sciagneli z calej Polski do stolicy do odgruzowywania i juz zostali. Druga grupe stanowi awans robotniczo-chlopski masowo sciagany i ciagnacy do stolicy.
    • sweet_pink Re: Stolice innych państw 20.01.11, 11:37
      Moja kuzynka od lat mieszkająca w Niemczech, ale nie w Berlinie się o nim pogardliwie wyraża, więc pewnie coś podobnego u nich zachodzi.

Co do Warszawy, to teraz jest chyba spokojniej, ale jak byłam w LO to w niektórych rejonach Polski po przyznaniu się że sie jest ze stolycy można było napotkać nieprzyjemności różnego kalibru. Po tym jak mojej koleżance jakaś nowo poznana dziewczyna splunęła z tego powodu na buty przyjęłyśmy strategię:
      - skąd jesteście?
      - z Natolina
      - a gdzie to?
      - niedaleko Grójca
      • venettina Re: Stolice innych państw 20.01.11, 17:01
        Fajne, Sweet_Pink z tym Natolinem.
        Dla Kabatow:
        - skąd jesteście?
        - z Kabatow
        - a gdzie to?
        - taka wies pod Grójcem
      • zloty.strzal Re: Stolice innych państw 20.01.11, 22:28
        > Po tym jak mojej koleżance jakaś nowo poznan
        > a dziewczyna splunęła z tego powodu na buty przyjęłyśmy strategię:
        > - skąd jesteście?
        > - z Natolina
        > - a gdzie to?
        > - niedaleko Grójca

To jest kozackie! W Bieszczadach poznałam gościa "a, z pod Grójca, pewnie nie znacie" i po paru kielonach się okazało, że z Grójeckiej w W-wie:D
    • grassant Re: Stolice innych państw 20.01.11, 11:39
      Barcelona, Bilbao, Gijon na pewno nie lubią Madrytu i ich mieszkańców.
      • jamesonwhiskey Re: Stolice innych państw 20.01.11, 11:59
        > Barcelona na pewno nie lubią Madrytu i ich mieszkańców.

moze powodem jest ze to katalonia , maja swoj jezyk i dosyc mocno separatystyczne poglady

• mocno.zdziwiona Re: Stolice innych państw 20.01.11, 12:02
        Z kolei południowa Hiszpania nic do Madrytu nie ma. Owszem jest jakieś podśmiewanie (Madryt nie ma plaży), są delikatne przytyki, że mieszkańcy Madrytu nosy zadzierają, ale ogólnej niechęci absolutnie nie ma.
        • simply_z Re: Stolice innych państw 20.01.11, 12:33
          nie ma bo większość tam jedzie za pracą;) ,
    • pompeja Re: Stolice innych państw 20.01.11, 12:02
      Ja tam kocham Warszawę, a szczególnie Gucia :D
    • fig-ga Re: Stolice innych państw 20.01.11, 12:33
      Od pewnego czasu mieszkam w łorsoł, ale wkurza mnie okrutnie. Jak się z niej wyprowadzę w końcu to dopiero sobie ponarzekam!
      • kitek_maly Re: Stolice innych państw 20.01.11, 12:37
        A dlaczego tu mieszkasz, skoro Ci się nie podoba?
        Nigdy nie pojmę takich narzekaczy. Nie mogłabym mieszkać w miejscu, którego nie lubię.
      • grassant Re: Stolice innych państw 20.01.11, 13:27
        fig-ga napisała:

> Od pewnego czasu mieszkam w łorsoł, ale wkurza mnie okrutnie. Jak się z niej wy
        > prowadzę w końcu to dopiero sobie ponarzekam!

dokąd? :)
    • 0riana Re: Stolice innych państw 20.01.11, 12:39
      Znajomi Francuzi mi mowili, ze kazdy szanujacy sie Francuz spoza Paryza nie znosi paryzan. Chyba wlasnie bardziej tu o niechec do ludzi niz do samego miasta chodzi.
    • princessjobaggy Re: Stolice innych państw 20.01.11, 12:53
      > czy w innych państwach też wszyscy się tych biednych stolic czepiają?

Nie bede sie tu przechwalac w jakich to ja stolicach nie bylam, wiec powiem krotko: tak, w innych panstwach jest podobnie. To dosc naturalne zjawisko.

Wyjatek stanowia jedynie male panstewka typu Islandia, gdzie az takiej roznicy pomiedzy stolica a reszta kraju nie widac.
      • marina.sy Re: Stolice innych państw 20.01.11, 14:39
        > Wyjatek stanowia jedynie male panstewka typu Islandia, gdzie az takiej roznicy
        > pomiedzy stolica a reszta kraju nie widac.

Na Islandii nie widać różnicy miedzy stolicą a resztą kraju? Pytam, bo nie byłam (choć marzę o tym), ale wydaje mi się, że w Reykjaviku mieszka ponad 1/3 ludności Islandii, a w aglomeracji 2/3, więc różnica chyba być musi. Chyba że chodzi o to, że ich nie ma kto nie lubić :)
        • princessjobaggy Re: Stolice innych państw 20.01.11, 22:12
          > Na Islandii nie widać różnicy miedzy stolicą a resztą kraju? Pytam, bo nie byłam (choć marzę o tym), ale wydaje mi się, że w Reykjaviku mieszka ponad 1/3 ludności Islandii, a w aglomeracji 2/3, więc różnica chyba być musi.

Napisalam, ze nie ma az takiej roznicy jak na przyklad miedzy Tokio a reszta Japonii :)
          Ogolnie w Reykjaviku jest cicho, spokojnie, nie ma wyscigu szczurow, z jakim kojarza sie duze stolice rozwinietych badz rozwijajacych sie krajow.

Niewielu mieszkancow i inny tryb zycia. Jedz, jedz, polecam :)
          • marina.sy Re: Stolice innych państw 20.01.11, 23:11
            Kurczę, ale zazdroszczę! Długo byłaś? Widziałaś tylko Reykjavik czy resztę wyspy też?
            W ogóle cała Islandia wydaje się spokojna, wręcz senna - wniosek wyciągnięty na podstawie kilku filmów, więc możliwe, że błędny. I oczywiście cholernie droga.
            • princessjobaggy Re: Stolice innych państw 20.01.11, 23:40
              Bylam jeszcze przed wybuchem wulkanu, udalo mi sie :)
              W samym Reykjaviku wlasciwie nic nie ma.
              Cala wyspa jest spokojna.
              I rzeczywiscie droga.

Podstawowe miejsca do zobaczenia to oczywiscie wulkany, wodospady, gejzery i kapiel w Blekitnej Lagunie z woda ze zrodel geotermalnych. Warto tez zaliczyc przejazdzke po lodowcu, ogladanie wielorybow polaczone z lowieniem ryb albo podziwianie maskonurow (ptaki).

W ogole samo polozenie i pochodzenie wyspy jest ciekawe - na granicy dwoch plyt tektonicznych, co skutkuje duza aktywnoscia wulkaniczna i czestymi trzesieniami ziemi. Mozna nawet wybrac sie w miejsce, w ktorym widac przebieg tej granicy miedzy plyta eurozajatycka a polnocnoamerykanska.

Fajnie jechac latem, jest dosc chlodno, ale slonce zachodzi wlasciwie tylko na chwile i prawie caly czas jest jasno :)
              • marina.sy Re: Stolice innych państw 21.01.11, 00:11
                Tak, wiem, Islandię teoretycznie to ja znam bardzo dobrze ;) Ale i tak - dzięki. Właśnie tak mi się wydawało, że w samym Reykjaviku za bardzo nie ma co zwiedzać, więc trzeba zebrać dużą kasę, żeby zwiedzić od razu całą wyspę
    • mrsnice Re: Stolice innych państw 20.01.11, 13:09
      to wszystko wynika z zazdrości. Gdyby taki z Ciechanowa czy innych Siedlec (nikomu nie ubliżając) dostał szansę mieszkania w Warszawie, to by się piętami w dupsko kopał ze szczęścia (patrz: Doda).
      Takie tam sranie w banie, że wolą ptaszki, krówki, ciszę, spokój, Zazdroszczą i tyle.
      • kitek_maly Re: Stolice innych państw 20.01.11, 13:16
        Czytaj ze zrozumieniem, nie o to pytałam.
        • mrsnice Re: Stolice innych państw 20.01.11, 13:24
          "Czytaj ze zrozumieniem, nie o to pytałam."

a mnie to g. obchodzi o co pytałaś. Piszę w kontekście innych wypowiedzi. A'propos czytania ze zrozumieniem to zwróć uwagę na siebie, radzę.
          • kitek_maly Re: Stolice innych państw 20.01.11, 13:30
            To naucz się używać drzewka.

Pytałam o to, czy w innych krajach też się to zjawisko obserwuje a nie jakie są jego przyczyny w Polsce. :) Nawet sam tytuł to sugeruje.
            • mrsnice Re: Stolice innych państw 20.01.11, 13:34
              no i w związku z tym, nie można się włączyć do dyskusji?
              Nie przesadzaj.
      • venettina Re: Stolice innych państw 20.01.11, 17:09
        Mrsnice masz racje, z cala pewnoscia w kazdym panstwie wynika to z czystej zazdrosci.
        Ludzie nie lubia lepszych, bogatszych madrzejszych od siebie. Mieszkancy stolic wydaja sie byc lepsi, bardziej uprzywilejowani, wiec przyprawia im sie rogi jak sie tylko da.,
    • magnusg Re: Stolice innych państw 20.01.11, 14:06
      Ja nic do Wawy nie mam.Wszedzie sa ludzie i ludziska.
    • berta-live Re: Stolice innych państw 20.01.11, 14:25
      Zdaje się, że nigdzie na świecie nie lubi się ani nie ceni ani mieszkańców ani życia w stolicy. Rzadko też stolice wypadają dobrze w tych wszystkich rankingach gdzie żyje się najlepiej, najzdrowiej, najmądrzej, najbezpieczniej i najcokolwiek.
      • menk.a Re: Stolice innych państw 20.01.11, 14:29
        berta-live napisała:

> Zdaje się, że nigdzie na świecie nie lubi się ani nie ceni ani mieszkańców ani
        > życia w stolicy. Rzadko też stolice wypadają dobrze w tych wszystkich rankingach gdzie żyje > się najlepiej, najzdrowiej, najmądrzej, najbezpieczniej i najcokolwiek.

A np. najdrożej? Najszybciej? :>
        • princessjobaggy Re: Stolice innych państw 20.01.11, 14:31
          > A np. najdrożej? Najszybciej? :>

Wyjelas mi to z ustow ;)
        • berta-live Re: Stolice innych państw 20.01.11, 14:37
          > A np. najdrożej?

A tak, to jest wyjątek. I tutaj nasza stolica jest w czołówce. :)

> Najszybciej? :>

To chyba nie, w jakiejś pipidówce to chyba o 2-godzinnym staniu w korkach to nikt nie słyszał.
        • g.r.a.f.z.e.r.o Re: Stolice innych państw 20.01.11, 14:40
          menk.a napisała:

> berta-live napisała:
          >
          > > Zdaje się, że nigdzie na świecie nie lubi się ani nie ceni ani mieszkańcó
          > w ani
          > > życia w stolicy. Rzadko też stolice wypadają dobrze w tych wszystkich ran
          > kingach gdzie żyje > się najlepiej, najzdrowiej, najmądrzej, najbezpiecznie
          > j i najcokolwiek.
          >
          > A np. najdrożej? Najszybciej? :>

Ponoć w rankingu życia GW ostatnio wygrał Białystok...
          • tygrysio_misio Re: Stolice innych państw 20.01.11, 15:00
            bo Bialystok jest super...
    • tygrysio_misio Re: Stolice innych państw 20.01.11, 14:58
      poczytaj sobie na forum wpisy warszawiakow na temat innych rejonow kraju.. to zrozumiesz

albo przyjedz do jakiegos miasta, i poogladaj sobie jak w tych miastach na objadku u mamusi zachowuja sie ci, ktorzy wyemigrowali do Warszawy...
      • kitek_maly Re: Stolice innych państw 20.01.11, 15:00
        Ale skąd podejrzenie, że nie rozumiem?

Pytanie o to czy w innych krajach tak samo.
        • tygrysio_misio Re: Stolice innych państw 20.01.11, 15:09
          zastanow sie nad przyczynami takiego stanu rzeczy...

podejrzewam, ze rodowity warszawiak nie mysli o sobie lepiej niz o rodowitym torunczyku np, przynajmniej nie wszyscy... wielu przyjezdnych tez marzy o powrocie do miasta gdzie jazda samochodem jest szybsza niz rowerem ;]... ale wszedzie za pewne jest tak, ze stolica , jako miasto skupiajace najwiecej firm itpe, jest zlepkiem przyjezdnych, ktorzy szukaja w niej lepszego standartu zycia niz sa sobie w stanie zapewnic w innych miastach/wsiach... i tu sie rodzi nagle poczucie wyzszosci i wspanialosci... a w wysluchujacych tego dawnych znajomych rodzi sie niechec do bufonow... a ze tacy najglosniej krzycza to wydaje sie, ze tylko tacy sa w stolicy

podejrzewam, ze takiego problemu nie ma w Australii i Kanadzie, ale tam inne miasta spelniaja role znienawidzonych
          • venettina Re: Stolice innych państw 20.01.11, 17:27
            Z tego co obserwuje, to awantutry miedzy 'prawdziwymi warszawiakami' a przyjezdnymi wynikaja z tego, ze przybysze sa zwykle bardzo przebojowi i walcza klami i pazurami, zeby sie utrzymac. Sa w znacznie trudniejszej sytuacji (male wsparcie rodziny, bliskich, swiadomosc ze jest sie skazanym na samego siebie, a wymuszony powrot oznaczalby porazke) i sa w pewnym stopniu wyselekcjonowani: odwazniejsi, inteligentniejsi, silniejsi - podjeli walke o swoj los.

Wielu warszawiakow to wkurza, bo taki 'prowincjusz' odbiera im awans, prace, kupuje wypasione mieszkanie. Uuuuuu, trzeba wiec takiemu dac popalic, chociaz za plecami w pracy, chociaz na forum, byle odreagowac frustracje i swiadomosc, ze sie jest gorszym i mniej sie osiagnelo, choc mozliwosci byly wieksze.
          • volga_jasnowidzaca Re: Stolice innych państw 20.01.11, 20:57
            i tu sie rodzi nagle poczu
            > cie wyzszosci i wspanialosci... a w wysluchujacych tego dawnych znajomych rodzi
            > sie niechec do bufonow... a ze tacy najglosniej krzycza to wydaje sie, ze tylk
            > o tacy sa w stolicy

Pamietam kiedys na wakacjach poza granicami naszego kraju poznalam dwie SzczecinIanki. Dos dobrze nam sie imprezowalo. Nie mniej jednak nie zapomne pewnego wieczora, kiedy to zaczelysmy sie wzajemnie pytac skad kto pochodzi. Kiedy wyznalam ze z Warszawy, popatrzyly na mnie z lekkim wachanim, typu 'wyjsc z mina obrazona czy jeszcze poczekac'. Wreszcie jedna laskawym i protekcjonalnym tonem rzekla: jak na Warszawianke, to jestes bardzo sympatyczna.

Ja maialm lat 22 a te panie byly pod trzydziestke, i nie byl to zaden element. To tak apropos bufonow.

• 10iwonka10 Re: Stolice innych państw 20.01.11, 15:01
      Wszedzie tak jest ale nie bez przyczyny np wielu Londynczykow podkresla ze polnoc UK to jak 'ANGLIA B' cos jak 'Polska B' paryzanie wyjezdzaja na wakacje na 'rpowincje'...
    • kochanic.a.francuza Re: Stolice innych państw 20.01.11, 16:35
      Warszawskie problemy sa zasciankowe, ze tak powiem. W Londynie nie ma tematow kto jest skad tylko inne. Np. interesujace sa dwie laski z Dubaju ubrane po sama glowe w czarne sari i obwieszone Gucci, Dolce i Gabbana. Jedna nie chodzi na imprezy na ktorych serwuja mieso wolowe ("zabite" pradem) a druga chodzi na wszystko co Londyn proponuje i uzywa sobie jak parys Hilton.
      Akurat dzisiaj takie historie slyszalam. Ciekawsze niz klotnie warszawskiego wisniaka z wiejskim wiesniakim. No i dworzec maja ladniejszy i niektore sklepy z ubraniami.
    • venettina Re: Stolice innych państw 20.01.11, 17:10
      We Francji z Paryzem jest podobnie. Francuzi z prowincji nie lubia paryzan, bo uwazaja ze tamci sie wywyzszaja. Przy czym we Fancji Paryz to naprawde pepek swiata. Wszystko co sie liczy jest w Paryzu, drogi i tory schodza sie gwiazdziscie do Paryza, ruch samolotowy jest zawsze przez Paryz (chocby bylo nie po drodze), itp., itd.
    • sid-the-sloth Re: Stolice innych państw 20.01.11, 18:09
      Jakoś dziwnie o tym narzekaniu na Warszawę, to tylko od Warszawiaków nienarzekających słyszę.;)
    • samentu Re: Stolice innych państw 20.01.11, 19:55
      i owszem
      krytykują
      choć stolica stolicy nierówna
      bo niektóre są bezkonkurencyjne z długim stażem (Rzym, Londyn)
      inne zaś zostały z przypadku (Berlin, Madryt czy Kopenhaga)
      ale najgorsze sa takie które i z przypadku
      i co gorsza wciąz pozostają najwiekszymi wioskami Europy:P
      • lonely.stoner Re: Stolice innych państw 20.01.11, 21:12
        a ja pamietam ze jak zaczelam studia w Warszawie i ogolnie- przeprowadzilam sie tam, to - ilus moich znajomych przestalo ze mna normalnie gadac. Nie wiem czy z zazdrosci czy z jakis kompleksow czy z niewiadomo z czego - na pewno nie zmienialam sie ja sama w taki sposob zeby z tego powodu stac sie nagle wazna albo zadzierac nosa i opowiadac jakies niestworzone historie- chociaz niektorym sie wydawalo ze tak wlasnie zaczne sie zachowywac hehe. Wyszlo to ogolnie na dobre - zweryfikowala sie grupa prawdziwych przyjaciol i tych bardziej falszywych, ale przykrosci mialam z tego naprawde wiele.
        I ogolnie po paru podejsciach kiedy to stwierdzilam ze nie da sie zyc w tym miescie, nagle po prostu doznalam milosci ostatecznej i totalnej, i dzis gdy wspominiam to miasto zawsze z ogormna sympatia i sentymentem, ludzi tez poznalam fantastycznych- i warsiawiakow i przyjezdniakow, no ogolnie lubilam bardzo tam mieszkac i byc :)
        • zloty.strzal Re: Stolice innych państw 20.01.11, 22:24
          Ja jak zaczęłam studia w swoim mieście to miałam to samo, więc to może być z lenistwa i nadmiernego poluzowania nie najmocniejszych kontaktów niż zazdrości;]
          • lonely.stoner Re: Stolice innych państw 20.01.11, 22:38
            zloty.strzal napisała:

> Ja jak zaczęłam studia w swoim mieście to miałam to samo, więc to może być z le
            > nistwa i nadmiernego poluzowania nie najmocniejszych kontaktów niż zazdrości;]

ale w moim przypadku wszysktie uszczypliwosci, zlosliwosci czy po prostu chamskie kmentarze odnosily sie do Warszawy, warsiawskiego stylu zycia, warszawskiego zacofania i narzekania jak tam jest strasznie itd.- oczywiscie dodac musze od ludzi ktorzy albo ta Wawe ogladali glw w tv albo byli tam przelotem. Zreszta- teraz juz w PL dawno nie mieszkam a jak sie spotkam z kims z naszej ojczyzny to tez zazwyczaj spotykam sie z takim naprawde chamskim najazdem na Wawe ( oczywiscie ludzie ktorzy pochodza z Wawy albo tam mieszkaja tez narzekaja, ale wymieniaja jakies prawdopodne powody niecheci- typu korki, ceny, etc.). Rzadko spoytkam kogos kto to miasto chwali.
            A o Wawie to mi sie zawsze ten utowr kojarzy: Tekst linka
      • alpepe Re: Stolice innych państw 20.01.11, 23:07
        Berlin jest stolicą z przypadku? Mógłbyś tę myśl rozwinąć?
        • samentu Oczywiście 20.01.11, 23:38
          > Berlin jest stolicą z przypadku? Mógłbyś tę myśl rozwinąć?

i to przypadku podwójnego
          bo raz stolica Brandenburgii był Brandenburg, a Berolina jedynie osrodkiem mysliwskim
          i po wtóre
          do XVII wieku Berlin był dziurą zabitą dechami niczym - nie przymierzając jakiś Sieradz, czy inny Ciechanów
          formalną stolicą Niemiec był Akwizgran
          miejscami rezydencji cesarskich kilka innych miast
          historia stołeczności Berlina jest podobna do Wawy
          1. awans Brandenburgii dzięki armii ( w większości cudzoziemskiej)
          a potem po 1870 gwałtowny zjazd z całych Niemiec plebsu do "stolicy"
          • samentu Re: Oczywiście 20.01.11, 23:41
            Paryż zresztą też z przypadku
            stolica Galli było Lugdunum (Lyon)
            • tygrysio_misio Re: Oczywiście 20.01.11, 23:51
              idac tym tropem to kazda stolica jest z przypadku... nikt "nadprzyrodzony" nie namaszcza danych miast na stolice

dane miast albo stawaly sie stolica poprzez zdobywanie znaczenia, lub z wyboru danego wladcy/kogokolwiek (do wyboru tez bylo brane pod uwage znaczenie danego miasta dla kraju)
              • samentu Re: Oczywiście 20.01.11, 23:59
                > idac tym tropem to kazda stolica jest z przypadku...

o nie
                bo są takie które właściwie nie mają konkurencji i stolicami były zawsze
                jak Budapeszt, Londyn, Rzym, Kijów, Ryga, Tallin
                ale masz racje
                to zdecydowana mniejszość
                w większosci państw aktualna stolica jest co najmniej 2 z kolei
                • tygrysio_misio Re: Oczywiście 21.01.11, 00:15
                  moge podac Ci taka date w ktorej zadna z tych stolic stolica nie byla ;]

malo tego: to wlasne te miasta stolicami sa najbardziej z przypadku... jesli przypadkiem mozna nazwac to, ze cos sie po prostu rozwinelo na tyle duze, ze stalo sie stolica i z racji pewnych argumentow nigdy nie przestalo byc stolica... w przeciwienstwie do nadania rangi stolicy: czynu celowego
                  • marguy Re: Oczywiście 21.01.11, 01:18
                    Francuzi tez niezbyt lubia paryzan. Za to bardzo lubia Paryz.
                    Osobiscie paryzanie sa mi doskonale obojetni, Paryz podoba mi sie ale nigdy nie zamieszkalabym w nim nawet za darmo.
    • eastern-strix Re: Stolice innych państw 21.01.11, 11:38
      Napisze o dwóch stolicach, które znam z doświadczenia.

Londyn nazywają państwem w państwie i wcale nie jest taki lubiany, szczególnie na północy Anglii. Powód jest prosty - różnice w poziomie życia, płacach itp są bardzo duże (pomiędzy południem a północą Anglii) a Londyńczycy nie do końca są tego świadomi, przynajmniej zdaniem rodaków z północy.

No i północ jest robotnicza i nie przepada za torysami. Żartują sobie, że w Londynie liczą się 3 pytania: gdzie mieszkasz, czym jeździsz i ile zarabiasz. Możesz być chamem, psychopatą i idiotą ale jeśli dobrze odpowiesz, to egzamin zaliczony ;)

Co do Oslo to nie wiem, ale mieszkają tu ludzie z całej Norwegii, więc popularne musi być.

Tak już jest, że nie można obiektywnie ocenić tego, czy ocena stolicy jest krzywdząca bez spojrzenia na nią z innej perspektywy niż ze środka. Bo siedzenie w środku niweluje jakąkolwiek perspektywę do zera.

Mieszkałam na północy Anglii stąd znam te opowieści o Londynie. Ale w Londynie też mieszkałam. Teraz mieszkam w Oslo i dlatego nie wiem, co mówią o nim mieszkańcy innych regionów Norwegii. Tak samo jest z tymi, co mieszkają w W-wie.

• lonely.stoner Re: Stolice innych państw 21.01.11, 14:16
        co do londynczykow i tych pytan to faktycznie wiele z takich osob potwierdza sterotyp- zwlaszcza ci co pracuja w City, ale ja uwazam ze w sumie w wiekszosci przypadkow stolica zawsze ma najwiecej do zaoferowania. W przypadku moze Stanow Zjednocznoych tak nie jest, i np. hiszapni, gdzie od madrytu wypada lepiej barcelona, ale chyba w wiekszosci przypadkow na swiecie stolica jest po prostu takim miastem reprezentacyjnym???
        • 10iwonka10 Re: Stolice innych państw 21.01.11, 15:00
          Nie wiem czy reprezentacyjnym ale z reguly to najwieksze miasto i najdrozsze jesli chodzi o ceny nieruchomosci, ceny w restauracjach..... Niestety troche to smutne ale w porownaniu do Paryza, Rzymu, Londynu Warszawie jakos brakuje uroku.
          • eastern-strix Re: Stolice innych państw 21.01.11, 15:02
            Z tego, co wiem to w Norwegii przeciwwagą dla Oslo jest Bergen. Ale w Anglii Londyn rządzi niepodzielnie.
    • masher Re: Stolice innych państw 21.01.11, 15:11
      no wiesz, do ladnych to tez nie nalezy. jest kilka zabytkowych uliczek, z tego co widzialem to tez taka bida z nedza bo wiele budynkow sie rozpada jako ze nie widzialy remontu od xx lat. nawet te wyremontowane tez sie sypa- odpadajace balkony. jakies zabytkowe sprawy to tez zadne zabytki bo od praktycznie zera odbudowywane. zamkowa obsluga muzealna jest bezczelna i zwiedzajacych potrafi przepedzic bo chca juz zamykac... zeby choc tam bylo co zwiedzac ;) ludzie sa wszedzie tacy sami, zalezy kogo sie trafi ;)

z jednym moge sie zgodzic - nie przenosic nam stolicy do krakowa. niech juz jedno takie spieprzone miasto bedzie, nie trzeba psuc drugiego ;)
      • masher Re: Stolice innych państw 21.01.11, 15:22
        to i pozytyw dopowiem, pan kelner w lazienkach ladnie popyla z taca wszedzie :D jeden plus, nastepny - panowie z jakiejs tam obslugi przylazienkowej tez potrafili udzielic informacji jak najszybciej wyjsc aby jeszcze troche swiatla na belwybieg zlapac.
        ale ogolnie wiecej minusow niz plusow, bo nawet aby cos zobaczyc konkretnego to trzeba sie nachodzic.

jedna rzecz byla bardzo mila. przy jakims kosciele stoi sobie taaaaaaaaka kapliczka krzyz czy cus... z jednej i drugiej strony przedwojenna dedykacja zmarlemu mezowi od zony. tak przy tym stalem dobrych 20 min. dzis takich rzeczy sie nie spotyka i takich zon tez juz nie robia ;)
        • kitek_maly Re: Stolice innych państw 21.01.11, 17:27
          Nie zgodzę się z tym, że stolica nie jest ładna, nie chce mi się rozwijać tematu. :)

tak przy tym stalem dobrych 20 min. dzis takich rzeczy sie nie
          > spotyka i takich zon tez juz nie robia ;)

A może po prostu nie ma już komu takich dowodów uznania składać?
          • kitek_maly Re: Stolice innych państw 21.01.11, 17:28
            > Nie zgodzę się z tym, że stolica nie jest ładna, ALE nie chce mi się rozwijać temat
            > u. :)
          • masher Re: Stolice innych państw 21.01.11, 18:27
            https://images50.fotosik.pl/550/7811704ba263f0c6gen.jpg
            https://images46.fotosik.pl/531/00b8ac8eb3f0607bgen.jpg

zaden dowod uznania, dobra zona chciala aby sie za meza pomodlic ;) moze byl pijakiem, moze sepuku popelnil, moze go z konia zrzucilo i zabilo... nie wiem, prosila to i zdrowaske odmowilem :)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka