puchatka3 11.02.11, 20:32 Czy to rzeczywiście działa, że można prać pościel 'bez wody'? racjonalne-oszczedzanie.blogspot.com/2011/01/jak-oszczedzic-na-praniu-poscieli-i.html Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
alpepe Re: Jak oszczędzić na praniu pościeli 11.02.11, 20:37 ja bym to raczej widziała jako alternatywę do prania bielizny pościelowej w silnych środkach roztoczobójczych, a nie jako alternatywę do prania tradycyjnego. Odpowiedz Link Zgłoś
jan_hus_na_stosie Re: Jak oszczędzić na praniu pościeli 11.02.11, 20:38 a łyżka na to - niemożliwe ;) Odpowiedz Link Zgłoś
puchatka3 Re: Jak oszczędzić na praniu pościeli 11.02.11, 20:41 ale idą mrozy za kilka dni, może naprawdę wymrozić warto Odpowiedz Link Zgłoś
wicehrabia.julian Re: Jak oszczędzić na praniu pościeli 11.02.11, 20:44 proponuję nie robić kupy do łóżka Odpowiedz Link Zgłoś
puchatka3 chłopy to zaraz chamsko! 11.02.11, 20:47 wicehrabia.julian napisał: > proponuję nie robić kupy do łóżka > > chłopy to zaraz chamsko, seks albo kupa! Odpowiedz Link Zgłoś
maitresse.d.un.francais Re: Jak oszczędzić na praniu pościeli 11.02.11, 20:45 Słyszałam o dzielnym studencie, który dla dobra nauki nosił przez 15 miesięcy te same dżinsy. Żeby mu nie śmierdziały, wkładał do zamrażarki, więc coś w tym jest. Odpowiedz Link Zgłoś
g.r.a.f.z.e.r.o Re: Jak oszczędzić na praniu pościeli 11.02.11, 20:49 Ja słyszałem o naukowcu któremu wyszło że dzinsy mają na sobie tyle samo bakterii po jednym dniu noszenia i po jednym miesiącu. Odpowiedz Link Zgłoś
puchatka3 Re: ale pachną inaczej 11.02.11, 21:22 pompeja napisała: > Pachną? :D w sensie "smell" :) Odpowiedz Link Zgłoś
lorusza Re: Jak oszczędzić na praniu pościeli 02.08.11, 20:37 Ja tam bakterii sie nie boje :D piore dzinsiorki by ladnie pachnialy i plamek nie mialy :) a bakteryjki sa potrzebne, po co je zabijac :) Odpowiedz Link Zgłoś
pompeja Re: Jak oszczędzić na praniu pościeli 11.02.11, 21:07 Owszem, to się sprawdza. W mieście ciężko zobaczyć pościel przewieszoną przez otwarte okno, ale przykładowo na wsiach jest to częste zjawisko. Mowa oczywiście o odświeżaniu pościeli, a nie zupełnym zaniechaniu prania standardowego :) Odpowiedz Link Zgłoś
lacido Re: Jak oszczędzić na praniu pościeli 11.02.11, 21:24 kurz i roztocza się wytrzepią ale pot, który wsiąkł w materiał chyba nie ;/ Odpowiedz Link Zgłoś
pompeja Re: Jak oszczędzić na praniu pościeli 11.02.11, 21:33 Dlatego trzeba śnić o różowych jednorożcach i lodach waniliowych, nie o mięsistych sąsiadach ;) Odpowiedz Link Zgłoś
lacido Re: Jak oszczędzić na praniu pościeli 11.02.11, 21:35 i bez tego człowiek się może spocić;) Odpowiedz Link Zgłoś
pompeja Re: Jak oszczędzić na praniu pościeli 11.02.11, 21:39 Dobra, dobra. Masz nieczyste sny, się nie wykręcisz :P Odpowiedz Link Zgłoś
lacido Re: Jak oszczędzić na praniu pościeli 11.02.11, 21:42 oki przyznam się oszczędzam ma myciu ;) Odpowiedz Link Zgłoś
pompeja Re: Jak oszczędzić na praniu pościeli 11.02.11, 21:46 No to ja się przyznam, że nie używam pościeli ;) Odpowiedz Link Zgłoś
pompeja Re: Jak oszczędzić na praniu pościeli 11.02.11, 21:50 Polecam. Piżamy też nie mam. Po co tracić pieniądze na pranie tego wszystkiego. Nie mam też firan i zasłon, dywanów i płaszcza ;) Odpowiedz Link Zgłoś
lacido Re: Jak oszczędzić na praniu pościeli 11.02.11, 21:53 Ty, Ty dzikusko jedna ;) Odpowiedz Link Zgłoś
puchatka3 Re: Jak oszczędzić na praniu pościeli 11.02.11, 21:56 gdzie mieszkasz, że takie luksusy? wyspy szczęśliwe? Odpowiedz Link Zgłoś
grassant Re: Jak oszczędzić na praniu pościeli 03.08.11, 22:45 i bez tego człowiek się może spocić nie śpij latem pod pierzyną, a jak sie spocisz , zmień koszulę :) Odpowiedz Link Zgłoś
lacido Re: Jak oszczędzić na praniu pościeli 03.08.11, 23:31 a jak masz coś napisać - pomyśl z cyklu: ciotka dobra rada ;) Odpowiedz Link Zgłoś
dziewczyna_rzeznika Re: Jak oszczędzić na praniu pościeli 12.02.11, 16:18 pompeja napisała: > Dlatego trzeba śnić o różowych jednorożcach i lodach waniliowych, nie o mięsist > ych sąsiadach ;) :D:D:D Odpowiedz Link Zgłoś
zimno-krwisty Re: Jak oszczędzić na praniu pościeli 11.02.11, 22:16 SPAM! Żeby reklamować swojego bloga wykup reklamę. Odpowiedz Link Zgłoś
puchatka3 Re: Jak oszczędzić na praniu pościeli 11.02.11, 22:34 jasne, spam, to może ja jeszcze środki piorące sprzedaje przez internet, i może jeszcze nielegalnie i bez akcyzy Odpowiedz Link Zgłoś
racjonalne-oszczedzanie Re: Jak oszczędzić na praniu pościeli 17.02.11, 12:34 link jest zgodny z regulaminem forum nie widzę powodów aby się czepiać Odpowiedz Link Zgłoś
mandolinka.bramborova Re: Jak oszczędzić na praniu pościeli 12.02.11, 10:38 Też mi nowość, moja babcia już od _przed_wojną_ to praktykowała - to czyli wynoszenie pościeli - kołdry, poduszek, prześcieradła, na podwórko, zawieszała na sznurku - czy to wiosna, czy lato, czy jesień, czy zima, byleby nie padało. Ale nigdy to nie była alternatywa dla prania, i tak regularnie prała bieliznę pościelową. W wietrzeniu chodziło o to, żeby codziennie miło się zasypiało przy zapachu wiatru ;) Odpowiedz Link Zgłoś
lacido Re: Jak oszczędzić na praniu pościeli 12.02.11, 14:51 czyli wietrzenia jako alternatywa prania to jednak nowość ;) Odpowiedz Link Zgłoś
racjonalne-oszczedzanie Re: Jak oszczędzić na praniu pościeli 02.08.11, 18:20 teraz jest ciepło i w końcu wyszło słońce więc jest okazja wypróbować Odpowiedz Link Zgłoś
hejterzyna Re: mozna spac w ubraniu 12.02.11, 15:00 ale jak nie spac, to juz w poscieli? Odpowiedz Link Zgłoś
charlie_x Re: Jak oszczędzić na praniu pościeli 12.02.11, 14:55 najlepszy sposob to studenckie 'jak sie wysuszy to sie wykruszy' Odpowiedz Link Zgłoś
lacido Re: Jak oszczędzić na praniu pościeli 12.02.11, 14:58 studenckie to było: -pożycz mi skarpety bo moje się połamały ;) -stoją pod łóżkiem ;) Odpowiedz Link Zgłoś
puchatka3 Re: studenckie? 12.02.11, 23:04 koleżanka kumpeli w mieszkaniu studenckim trzymała swoje brudne majtki pod łóżkiem, na podłodze, komplecik się zbierał kilka dni feeeee! Odpowiedz Link Zgłoś
akle2 Re: Jak oszczędzić na praniu pościeli 12.02.11, 16:31 Ja to mam taki pomysł, który zamierzam sukcesywnie wdrożyć: kupić dużo kompletów pościeli i prać rzadko. To znaczy prać często, ale pranie jednostkowe przypadające na jeden komplet będzie wtedy rzadkie, bo zawsze będę miała coś innego na zmianę. Typowy efekt skali. I nie zniszczy się po miesiącu. Ooo! Odpowiedz Link Zgłoś
hejterzyna Re: Jak oszczędzić na praniu pościeli 12.02.11, 16:40 a co ma piernik do wiatraka? Odpowiedz Link Zgłoś
akle2 Re: Jak oszczędzić na praniu pościeli 12.02.11, 16:48 Puchatka zrozumie, nie martw się. Jak trzesz i szorujesz ciągle tą samą rzecz, to wiadomo, że zaraz się zniszczy. Jeśli ją odłożysz i szorujesz następną, to szorowanie przypadające na każde z osobna jest rzadsze czyli mniej się zniszczy. Chyba że ma pościel z satyny i jedwabiu, to wtedy koszty odtworzenia mogą być większe niż wody i energii. Odpowiedz Link Zgłoś
olewka100procent Re: Jak oszczędzić na praniu pościeli 13.02.11, 18:25 no racja racja, nie bez potrzeby nasze babki wystawiały pierzyny na sznur przed chałupą . Odpowiedz Link Zgłoś
puchatka3 Re: Jak oszczędzić na praniu pościeli 14.02.11, 00:40 Rozumiem oczywiście. Ale coraz mniej miejsca w mieszkaniu, dużo niepotrzebnych ubrań oddajemy, mimo to jest ciasno. Odpowiedz Link Zgłoś
racjonalne-oszczedzanie kupujcie pościel przystosowaną do częstego prania 08.03.11, 00:03 kupujcie pościel przystosowaną do częstego prania w wysokiej temperaturze taka się niszczy o wiele mniej wystarczy sprawdzać etykiety - * * * Prowadzę bloga o racjonalnym oszczędzaniu w naszych domach: www.racjonalne-oszczedzanie.blogspot.com/ Odpowiedz Link Zgłoś
disa Re: Jak oszczędzić na praniu pościeli 02.08.11, 19:38 Poszewki piorę raz na tydzień. Materac raz w miesiącu odkurzam i co 3 miesiące przewracam. Wystawianie kołdry (nie poszewki) na mróz to genialny pomysł na zabicie roztoczy tylko co wtedy? Tarza się człowiek w zwłokach zamrożonych roztoczy ??? Są kołdry które można prać, oddawać do pralni chemicznych (raz na 3-5miesięcy). Odpowiedz Link Zgłoś
racjonalne-oszczedzanie Eliminacja roztoczy - bardzo proste 02.08.11, 19:54 a proszę bardzo: 1. Możesz wytrzepać wymrożoną pościel - na pewno usuniesz cześć zwłok roztoczy 2. Wymrożoną pościel możesz przepłukać na szybko w pralce automatycznej - potem podwójne odwirowanie i dosuszenie na grzejniku 3. Wymrażając regularnie (w obecnej chwili w zamrażarce) zachamowujesz ich namnażanie się i nie trzeba ciągle płukać Odpowiedz Link Zgłoś
miau_weglowy Re: Jak oszczędzić na praniu pościeli 02.08.11, 19:54 z zywymi sypiasz w symbiozie, a zwlokami sie przejmujesz? ;) Odpowiedz Link Zgłoś
racjonalne-oszczedzanie Roztocza i odchody roztoczy 02.08.11, 19:59 wiesz, ona ma rację roztocza, żywe czy martwe to syf a najgorsze paskudztwo to odchody roztoczy czasem po prosto śpimy w niewidzialnym gołym okiem oborniku zdrowe to to nie jest Odpowiedz Link Zgłoś
miau_weglowy Re: Roztocza i odchody roztoczy 02.08.11, 20:04 tak wiem ale pranie nie odbywa sie codziennie jedyne wyjscie to zakup specjalnej poscieli Odpowiedz Link Zgłoś
racjonalne-oszczedzanie Re: Roztocza i odchody roztoczy 02.08.11, 20:09 wiesz, i specjalna pościel nie pomoże, jeśli nie zadbasz o higienę pościeli, kołder, łózka... Odpowiedz Link Zgłoś
miau_weglowy Re: Roztocza i odchody roztoczy 02.08.11, 20:16 zakładając, że w obu przypadkach nie jesteśmy brudasami, wygrywa specjalna ;P Odpowiedz Link Zgłoś
racjonalne-oszczedzanie Re: Roztocza i odchody roztoczy 02.08.11, 20:17 no a do tego specjalne łóżko i cała galeria specjalnego wyposażenia :) Odpowiedz Link Zgłoś
i.nes Re: Jak oszczędzić na praniu pościeli 02.08.11, 22:12 regularnie zimą wymrażam kołdry, poduchy i koce - ale bieliznę pościelową jednak piorę Odpowiedz Link Zgłoś
puchatka3 Re: Jak oszczędzić na praniu pościeli 06.08.11, 20:17 od zimy też to robię Odpowiedz Link Zgłoś
senseiek Re: Jak oszczędzić na praniu pościeli 02.08.11, 22:19 > Czy to rzeczywiście działa, że można prać pościel 'bez wody'? Nie czytalem linka. Ale ja po prostu kupuje zamiast 1 szt, wiele takich samych (przez co nie ma problemu z ew. farbowaniem), i wtedy jak sie uzbieraja brudne to piore je za jednym razem. Odpowiedz Link Zgłoś
racjonalne-oszczedzanie Re: Jak oszczędzić na praniu pościeli 03.08.11, 22:41 no to też pomysł tylko gdzie to trzymać, kołdry, pościele? innych rzeczy także nie mam po 1 sztuce Odpowiedz Link Zgłoś