31.05.11, 12:54
witam,
znajoma poprosiła mnie o pożyczkę 4 000 pln na 1 m-c. Umówiłyśmy się, że nie chcę żadnych odsetek. Ale dla świętego spokoju wolałabym spisać umowę....teraz mam pytanie, czy korzystniejsza jest umowa czy podpisanie weksla?
Obserwuj wątek
    • piotr-wwa Re: Pożyczka 31.05.11, 12:58
      Łatwiejszy w egzekwowaniu jest weksel, ale nie wiem jaką ma moc bez umowy.
      Sama doskonale wiesz, czy jest to osoba, która odda, czy nie.
      Jak wiesz, że odda, to wystarczy umowa.
      A jak nie, to lepiej nie pożyczać i powiedzieć, że się nie ma.

• fabrizia Re: Pożyczka 31.05.11, 13:01
        Ludzie czasem zaskakują...więc wolałabym jakiś kwitek ;) na to...
        • profesore7 Re: Pożyczka 31.05.11, 13:05
          fabrizia napisała:

> Ludzie czasem zaskakują...więc wolałabym jakiś kwitek ;) na to...

Wiadoma sprawa, tym bardziej, że 4.000 to nie jest mała kwota. Z drugiej strony jeśli to dobra znajoma (byle komu zakładam, że byś nie pożyczała?) to na propozycję weksla może się z lekka "oburzyć" :D Jeśli nie chcesz nadwątlić Waszych relacji to umowa wystarczy, ale to Twoje pieniądze, więc wiesz najlepiej jak się zabezpieczyć i jak zechcesz tak zrobisz :)
          • fabrizia Re: Pożyczka 31.05.11, 13:12
            To taka znajoma ....mojego szefa ...:) i ta pozyczka to tak na zasadzie, że ona kiedyś mnie przywiozła torebkę z Włoch (oczywiście zapłaciłam za nią) i teraz wykorzystała okazję...i poprosiła mnie o pozyczkę....
            Czy w treśći umowy pozyczki ma byc jakaś inf. że zabezpieczeniem jest weksel?
            • g.r.a.f.z.e.r.o Re: Pożyczka 31.05.11, 13:16
              fabrizia napisała:

> To taka znajoma ....mojego szefa ...:)

To niech od szefa pożyczy. Serio.
              Bo mi to wygląda na wykorzystanie silniejszej pozycji - znajomości z szefem. No bo co będzie jak będziesz próbowała ją zmusić do zwrotu? Szefowi to się spodoba?
              • tygrysio_misio Re: Pożyczka 31.05.11, 13:21
                da pociechy bedzie mozna doniesc do US na niezaplacony podatek ;]
                • piotr_57 Re: Pożyczka 01.06.11, 10:25
                  tygrysio_misio napisała:

> da pociechy bedzie mozna doniesc do US na niezaplacony podatek ;]

Marna pociecha, z zostanie donosicielem.
                  >
                  >
            • piotr_57 Re: Pożyczka 31.05.11, 13:29
              fabrizia napisała:

> To taka znajoma ....mojego szefa ...:) i ta pozyczka to tak na zasadzie, że ona
              > kiedyś mnie przywiozła torebkę z Włoch (oczywiście zapłaciłam za nią) i teraz
              > wykorzystała okazję...i poprosiła mnie o pozyczkę....
              > Czy w treśći umowy pozyczki ma byc jakaś inf. że zabezpieczeniem jest weksel?

Nie pożycza się pieniędzy w ogóle, a w tej sytuacji szczególnie.
              Jeżeli się uprzesz, ze musisz, to weksel własny!! najlepiej in blanco i do tego umowa upoważniająca do windykacji całej sumy, wraz z kosztami postępowania windykacyjnego.
              Ale słusznie ktoś powyżej zauważył ; niech jej szef pożycza!
            • tabeletka Re: Pożyczka 31.05.11, 17:38
              powiedz, ze tez jej cos z zagramanicy przywieziesz i jestescie kwita. inaczej mozesz byc 4 tys. w plecy
      • klawiatura_zablokowana Re: Pożyczka 01.06.11, 10:17
        Myślę, że weksel ma moc bez umowy, tylko musi być poprawnie sporządzony. Chyba są jakieś instrukcje w necie albo zapytaj na forum prawniczym.
        • piotr_57 Re: Pożyczka 01.06.11, 10:24
          klawiatura_zablokowana napisała:

> Myślę, że weksel ma moc bez umowy, tylko musi być poprawnie sporządzony. Chyba
          > są jakieś instrukcje w necie albo zapytaj na forum prawniczym.

Do weksla pożyczkodawcy nie jest potrzebna żadna umowa!!!
          Umowa potrzebna jest pożyczkobiorcy!, jeżeli podpisuje weksel in blanko, bo jakkolwiek ta umowa w niczym nie ogranicza możliwości przedstawienia weksla do wykupu, w każdej chwili, to jednak jeżeli czas lub suma są niezgodne z umową, może to rodzić roszczenie w stosunku do pożyczkodawcy!.
          To proste :)
          >
    • kol.3 Re: Pożyczka 31.05.11, 18:29
      Nie pożyczyłabym. Ludzie jak mogą nie oddać to nie oddadzą. Jeśli to jest znajoma szefa to dodatkowo niekomfortowa sytuacja. Czemu szef jej nie pożyczy?
      4 tys. jak na prywatną pożyczkę to duża kwota, jak na bankową to niewielka. Niech pożyczy z banku.
      • akle2 Re: Pożyczka 31.05.11, 22:04
        Z banku? No wiesz co? A te wszystkie prowizje, odsetki, ubezpieczenie, zaświadczenia z pracy, obniżony credit scoring, sprawdzanie w biku? ;P

Jak wyskoczy z umową bądź wekslem (i deklaracją!) to myślę że koleżance się odechce transakcji. Oby tak było.
        W razie czego można powiedzieć, że teściowa też chce pożyczyć, a jej boi się bardziej niż przyjaciółki szefa.
    • grassant Re: Pożyczka 31.05.11, 20:44
      jaka umowa? prostszy jest weksel - w treści i egzekucji sądowej.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka