Dodaj do ulubionych

Żmije podłe!

27.06.11, 19:03
No właśnie, jadę pod koniec lipca w Bieszczady i na Ukrainę.

Jak powszechnie wiadomo żmije lubią Bieszczady, a ukąszenie tego milusińskiego stworzonka bywa śmiertelne no i ja jako laik, mam takie pytanie do zaznajomionych z górami? Czy te żmije, to one są takie agresywne, bo ja oczami wyobraźni widzę już siebie kroczącą górskim szlakiem, opędzającą się wszystkimi kończynami od tych z piekła rodem pełzaków.
No i jak tu ich unikać, w sensie jakich miejsc unikać, aby ze żmiją się nie spotkać?

Przy okazji jakie obuwie na tą przechadzkę mi się przyda? Jakieś porządne trekkingowe, tyle wiem, ino może jakiś sklep ktoś dobry mi poleci?

Dziękować.
Obserwuj wątek
    • tanebo Re: Żmije podłe! 27.06.11, 19:06
      Ja nie wiem! Dlaczego kobiety tak boją się natury. Będziesz miała szczęście jeśli zobaczysz żmiję.
      • spina-longa Re: Żmije podłe! 27.06.11, 19:08
        tanebo napisał:

> Ja nie wiem! Dlaczego kobiety tak boją się natury. Będziesz miała szczęście jeś
        > li zobaczysz żmiję.

Moze niektóre udaja strachajly bo licza na rycerzy przeganiajacych zmije na odleglosc c najmniej kolimetra
        • krwawa_orlica Re: Żmije podłe! 27.06.11, 19:13
          > Moze niektóre udaja strachajly bo licza na rycerzy przeganiajacych zmije na odl
          > eglosc c najmniej kolimetra

Rycerz jedzie ze mną, ale ja się sama chcę od nich odganiać, bez niczyjej pomocy. :P
          • spina-longa Re: Żmije podłe! 27.06.11, 19:17
            nie marudz
            jak rycerz chce przeganiac te gadziny niech przegania
            a ty mu nie przeszkadzaj
            • krwawa_orlica Re: Żmije podłe! 27.06.11, 19:26
              A jak pójdę w krzaki za nagłą potrzebą i tam mnie zaatakują, przecie nie godzi się by wać pannę rycerz w takiej pozie uświadczył, jeszcze martwą i przez żmije zagryzioną. :>
              • devilyn Re: Żmije podłe! 27.06.11, 19:38
                Pisz testament w razie "W" :D
      • krwawa_orlica Re: Żmije podłe! 27.06.11, 19:13
        A jak mnie ugryzie, to też będę szczęśliwa? :P
        • spina-longa Re: Żmije podłe! 27.06.11, 19:17
          krwawa_orlica napisała:

> A jak mnie ugryzie, to też będę szczęśliwa? :P

ktos zlosliwy moglby napisac: swoj swego nie ruszy
          • krwawa_orlica Re: Żmije podłe! 27.06.11, 19:25
            Ktoś niezłośliwy mógłby rzec, przyganiał kocioł garnkowi. :P
        • tanebo Re: Żmije podłe! 27.06.11, 19:38
          W Polsce liczba zgonów spowodowanych ukąszeniem żmii wynosi 0. Praktycznie to może dziecku zagrozić tylko. Dorosłemu nic nie będzie. Ból, gorączka. Ale przeżyjesz. To primo. A secundo - trudno żmiję dziś spotkać.
          • krwawa_orlica Re: Żmije podłe! 27.06.11, 19:44
            Ja wiem, ale jak napisałam dalej, jestem alergikiem, dlatego wolę uniknąć ukąszenia.
    • wicehrabia.julian Re: Żmije podłe! 27.06.11, 19:06
      krwawa_orlica napisała:

> Czy te żmije, to one są takie agresywne, bo ja oczami wyobraźni wi
      > dzę już siebie kroczącą górskim szlakiem, opędzającą się wszystkimi kończynami
      > od tych z piekła rodem pełzaków.

skąd się biorą takie idiotki? mnożycie się jak króliki :/
      • krwawa_orlica Re: Żmije podłe! 27.06.11, 19:11
        Jak na razie idiotę za każdym razem, to robisz z siebie Ty, ale ponoć ci mało inteligentni nie znają takiego pojęcia jak poczucie humoru.
    • triismegistos Re: Żmije podłe! 27.06.11, 19:33
      Z tego, co wiem o tych sympatycznych skądinąd stworzonkach wystarczy ich nie nadeptywać. W razie wu, ich jad nie jest aż tak śmiertelny jak się wydaje.
    • devilyn Re: Żmije podłe! 27.06.11, 19:33
      Oj tam, oj tam...ja ostatnio na widok czarnego wielkiego ślimaka bez skorupy wołałam zabij go zabij... :D:D:D
      • krwawa_orlica Re: Żmije podłe! 27.06.11, 19:37
        Ja kiedyś takiego zjadłam kawałek. :D
        Nie pytaj o nic.
        • devilyn Re: Żmije podłe! 27.06.11, 19:39
          Nie pytam...o nic nie pytam...:D

Luby się tylko śmiał, że chodzę jak po polu minowym...:D
    • soulshunter2 Re: Żmije podłe! 27.06.11, 19:35
      trzeba tupac i robic halas tak zeby zmija wyczula ze zbliza sie cos wiekszego od niej samej, wtedy ucieka. Idac w wysokiej trawie najlepiej miec kijki turystyczne i jak najdalej przed soba nimi sondowac i patrzec pod nogi. Reszta porad ponizej

żmije
      • krwawa_orlica Re: Żmije podłe! 27.06.11, 19:43
        O dziękować, no to, że ich nie dotykać i nie siadać na nich, to sama na to wpadłam, a panikuję lekko, bo jestem alergiczką i zwykły komar mi robi krzywdę, a osie już nie wspomnę.
    • sumire Re: Żmije podłe! 27.06.11, 19:36
      żmije nie skaczą do gardła, więc zwykłe górskie buciki ponad kostkę powinny załatwić sprawę. notabene jest dużo bardziej prawdopodobne, że żmija zobaczy Ciebie, niż że Ty ją.
      • krwawa_orlica Re: Żmije podłe! 27.06.11, 19:38
        [b]otabene jest dużo bardziej pr

I to jest w tym wszystkim najbardziej przerażające. :D
      • soulshunter2 Re: Żmije podłe! 27.06.11, 19:39
        podobnie z reszta jak z bombą. Jesli ty widzisz bombę, bomba widzi ciebie.
      • tanebo Re: Żmije podłe! 27.06.11, 19:39
        Bardziej obawiałbym się żubrów...
        • krwawa_orlica Re: Żmije podłe! 27.06.11, 19:45
          Żuberki, te misiowe przytulaski? :P
          • tanebo Re: Żmije podłe! 27.06.11, 20:20
            Raczej nie.
    • rach.ell Re: Żmije podłe! 27.06.11, 19:40
      Zmija moze cie ukasic dopiero wtedy kiedy sama poczuje sie zaatakowana. One siedza zwykle daleko od miejsc uczeszczanych bo nie lubia halasu, uwazaj na kamienie w sloncu (zmije lubia sie wygrzewac), nie martw sie, ukaszenie zmijki moze byc smiertelne ale nie musi, zagrozone sa osoby o slabyml sercu, dzieci, osoby starsze...poza tym zzmije to niezwykle pozyteczne stworzenia wiec trzeba je szanowac i zostawic w spokoju.
      • soulshunter2 Re: Żmije podłe! 27.06.11, 19:41
        > .poza tym zzmije to niezwykle pozyteczne stworzenia wiec trzeba je szan
        > owac i zostawic w spokoju.
        pacz pani, toz to zupelne przeciwienstwo kobiet.
    • horpyna4 Re: Żmije podłe! 27.06.11, 20:35
      Żmije są płochliwe i trzymają się z daleka od wydeptanych szlaków, ja na połoninach nigdy żmij nie widziałam. Za to kilkakrotnie widziałam na niewielkich łączkach w pobliżu potoków.

A największe "żmijowisko" widziałam nie w Bieszczadach, tylko niedaleko Suchej Beskidzkiej. W dodatku blisko ludzkich siedzib, tuż przy działkach. Ciekawe, czy ci działkowicze zdawali sobie sprawę z takiego sąsiedztwa.

Tak w ogóle to żmije można spotkać w całej Polsce. Nie należy panikować.
      • lonely.stoner Re: Żmije podłe! 27.06.11, 20:50
        ja na takie wyprawy zawsze bralam glany (poza glanami innych butow wtedy zreszta nie uznawalam haha), zero szans ze jakas zmija sie przez taki obuw przegryzie :) chyba zeby mnie powyzej lydki miala ukasic, albo tuz pod kolanem, ale zmije z tego co wiem to kasaja w okolicy kostki- dlatego but musi miec zakryte piety i kostki (najlepiej), no i unikaj takich haszczy, jakis dolow zasypanych np. suchymi liscmi . Nie wiem gdzie w te Bieszczady jedziesz ale jesli w jakies dosc czesto uczeszczane szlaki to bedziesz miec sporo szczescia jesli jakas zmije spotkasz, juz predzej bym sie bala kleszczy.
        • leziox Re: Żmije podłe! 27.06.11, 21:13
          Dla pocieszenia dodam ze nawet po ugryzieniu zmiji naszej rodzimej ma sie zawsze czas aby dowlec sie do lekarza.
          A ponoc w Afryce oprocz roznokolorowych mamb,koralówek i innych tego rodzaju stworzen,mozna spotkac wéza co sie nazywa "A".
          Jak twierdza tubylcy,po jego ugryzieniu wlasnie tyle zdazy sie powiedziec.
    • masher Re: Żmije podłe! 27.06.11, 21:19
      zasadniczo to zwierze ktore sie bardziej boi ciebie niz ty jej. wiec jesli tylko zostawisz takiej droge odwrotu to nie tylko sama odejdzie ale ominie cie z daleka jak tylko wyczuje. jak sobie radzic? jak masz jakis kij czy kijki to sprawa jest prosta.
      a buty, za kostke powinny sie sprawdzic. wszystko zalezy ile chcesz chodzic, bo jak tylko sie przejsc gdzies czasami to tez nie ma co cudowac.
    • ferrita Re: Żmije podłe! 29.07.11, 10:14
      No, na żmije trzeba bardzo uważać, to bez dwóch zdań. A już zwłaszcza, jak tak jak ja, ma się alergię na wiele różnych rzeczy… Bo jak właśnie przeczytałam w artykule na mojealergie.pl, żmije są dla alergików jeszcze znacznie większym zagrożeniem, niż dla „zwykłych” ludzi. I to nawet nie tyle same żmije, co surowica, na którą u alergika mogą wystąpić silne objawy uczuleniowe, a wtedy to dopiero robi się cyrk… Ale za bardzo kocham góry, żeby z tego powodu z nich rezygnować. Trzeba być po prostu baaardzo ostrożnym!
    • berta-death Re: Żmije podłe! 29.07.11, 10:27
      One zdaje się są pod ochroną, więc jak cię ugryzie i się czymś od ciebie zarazi to możesz mieć problemy, więc lepiej trzymaj się od nich z daleka. ;)
    • maitresse.d.un.francais wysokie buty, długie spodnie 29.07.11, 15:55
      poza tym żmija nie leci za człowiekiem, zwłaszcza stadnie ;-)

raczej wygrzewa się w suchych miejscach, dlatego patrz pod nogi ;-)
    • xolaptop Re: Żmije podłe! 29.07.11, 16:55
      Możesz wędrować z gałązką w dłoni.
    • g.r.a.f.z.e.r.o Re: Żmije podłe! 29.07.11, 17:19
      Po pierwsze - ukąszenie żmiji zygzagowatej nie jest śmiertelne - ciężko będzie znaleźć jakikolwiek przypadek w ostatnich latach.
      Po drugie - żmije są płochliwe i leniwe. Dopóki jej nie nadepniesz - nie będzie nawet myślała o kąszeniu.

A poza tym jadąc w Bieszczady nigdy się żmijami nie martwiłem, do głowy mi to nie przyszło.
      Jak bym spotkał to conajwyżej bym zdjęcie zrobił.
    • grassant Re: Żmije podłe! 29.07.11, 17:25
      żmija unika człowieka i CIe nie zaatakuje, jeżeli jej nie zaskoczysz.
    • pendzacy_krolik Re: Żmije podłe! 29.07.11, 20:33
      bylam w Bieszczadach dwa lata temu . przeszlam cale Poloniny i zadnego padalca ani innego gada nie widzialam.a lato bylo wyjatkowo upalne, bo takie tylko zmije lubia. jak nie nadepniesz to ci nic nie zrobi:)
    • 0ffka Re: Żmije podłe! 29.07.11, 20:51
      Zastrzyki z surowica? ;)
    • soulshunter2 Re: Żmije podłe! 29.07.11, 21:07
      a zmije wcale nie sa podle tylko bardzo pozyteczne.
    • kora3 przeszłam Bieszczady całe i 29.07.11, 23:15
      powiem ci tak: żmije nie sa agresywne. Żmija się ciebie boi i dlatego atakuje, To nie czarna mamba:) Lubią spokojne nasłonecznione miejsca, a takie trafiają się i na szlaku. W zadnym wypadku nie nalzey lexzcego gada zaczepiac kijem, ani niczym innym, jesli go nie zaczepiaczsz i nie idziesz bardzo blisko jest duza szansa , ze nie zareaguje wcale. Buty : dosc wysokie, skórzane. Wazne byś miała sprawny telefon. W Bieszczadach bywa problem z zasiegiem. Najgorszy ma tam chyba orange. W przypadku ukaszenia nie kombinuj, nie próbuj sama nic robić, od razu dzwoń na pogotowie, albo ... dfo placówki SG. Mają quady szybko mogą pomóc sami zawiadomią szpital. Wpisz w gooigle straz graniczna albo Bieszczadzki Oddział SG. Bieszczadzkie placowki nto: Ustrzyki Górne, Stuposiany, Wojtkowa, Czarna Górna. W razie "wu" pomogą.

Na Ukrainie: w miejwscach "dziwnych" munikaj picia 2wody z niewiqadomego źródla, kup hernetycznie zamykaną. Licz się z wyłączaeniem wody i brakiem kanalizacji nawet w dobrych hotelach. Uwqzaj na drodze, ludzie parkują na srodku ulicy. Nie daj się wkrecić z "ubezpieczenie" dziwne oferowane tuż za granica, to lewe. Poza tym - miłego wypoczynku :) Bywa naprawde fajnie, ale raczej pojedź z kimś kto zna teren, bo BieszczaDY BYWAJĄ BARDSZO NIEBEZPIUECZNE, A uKRAINA JEST PIEKNA, ALE JAK SIE TROCHE ZNA REALIA.
      • kora3 a i jeszcze 29.07.11, 23:26
        uwazaj na misie ..,. Sporo ich w Bieszczadach zwykle poza szlakiem ale moze się zdarzyć. Nie próbuj filmnowac ani fotografowac, nawet jesli to niedźwiedzie dziecko. W poblizu z pewnosciąś jest mama, a mama misia jest napraewde bardzo agresywna i bardzo szybka. Widzac misia z daleko najlepoiej sobie spokojnie pójśc. Miedszkając w namiocie nie zostawiaj zdatnych do jedzenia resztek, bo istnieje ryzyko, ze mis po nie ptzyjdzie.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka