07.10.11, 10:03
Uuuu ale afera z tym artykułem 585.
Czy w TV też o tym mówią?
To element kampanii?

Czytam wczorajsze oświadczenia w Rz w związku z tekstem ze środy i się zastanawiam.
Obserwuj wątek
    • kombinerki.pinocheta [...] 07.10.11, 10:17
      Post niedostępny ze względu na naruszenie prawa lub regulaminu.
      • kitek_maly Re: Art. 585 07.10.11, 10:23
        Nie chcę wnikać w szczegóły. Czytam różne opinie i ciężko mi się za czymś konkretnie opowiedzieć.

Natomiast w środę w Rz był artykuł o tym jak (ponoć) wyglądało 'zgłoszenie' tej poprawki. A w czwartek pisma z reakcją środowisk zamieszanych w tę sprawę. Polecam.

Ale pytanie czy w TV też o tym głośno. Nie mam więc nie wiem. ;)
      • redundant Re: Art. 585 07.10.11, 10:38
        kombinerki.pinocheta napisał:

> Czy to znaczy, ze po przedstawieniu zarzutow zmieniono prawo i jego sprawa rozp
        > atrywana jest/byla wedlug nowych przepisow?

Gośció, w prawie karnym jest tak, że w razie zmiany przepisów stosuje się wersję mniej dolegliwą dla oskarżonego.
        Przepis uległ zaostrzeniu - rozpatrujemy wg wersji uchylonej.
        Przepis uległ złagodzeniu - rozpatrujemy wg wersji obowiązującej.

To ogólna zasada, i obowiązuje nie od wczoraj.

W resztę nie wnikam, się jeszcze nie zapoznałem ze szczegółami. Chociaż coś mi się kołacze po głowie z czasów, kiedy prokurator próbował się dobierać do Krauzego. Jeszcze przed tą nieszczęsną nowelą.
        Postawione wtedy Krauzemu zarzuty działania na szkodę spółki wyglądały na piramidalną bzdurę, coś w stylu ścigania kiedyś Romana Kluski, czy teraz Karnowskiego (prezydenta Sopotu).
        • redundant PS. 07.10.11, 10:40
          Nie to powycinałem z cytatu, co trzeba. Odniosłem się do tego fragmentu:

> Czy nie jest tak, ze prawo nie dziala wstecz (ustalono nowy przepis, ktory odnosi sie do
          > sprawy sprzed jego ustalenia) i to wlasnie zostalo zlamane?

Nie, nie zostało złamane. Uzasadnienie powyżej. :)
          • kitek_maly Re: PS. 07.10.11, 10:49
            Ty tótej? :D
            • redundant Re: PS. 07.10.11, 10:59
              Przez ciebie. :P :)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka