kitek_maly 07.10.11, 10:03 Uuuu ale afera z tym artykułem 585. Czy w TV też o tym mówią? To element kampanii? Czytam wczorajsze oświadczenia w Rz w związku z tekstem ze środy i się zastanawiam. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
kombinerki.pinocheta [...] 07.10.11, 10:17 Post niedostępny ze względu na naruszenie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
kitek_maly Re: Art. 585 07.10.11, 10:23 Nie chcę wnikać w szczegóły. Czytam różne opinie i ciężko mi się za czymś konkretnie opowiedzieć. Natomiast w środę w Rz był artykuł o tym jak (ponoć) wyglądało 'zgłoszenie' tej poprawki. A w czwartek pisma z reakcją środowisk zamieszanych w tę sprawę. Polecam. Ale pytanie czy w TV też o tym głośno. Nie mam więc nie wiem. ;) Odpowiedz Link Zgłoś
redundant Re: Art. 585 07.10.11, 10:38 kombinerki.pinocheta napisał: > Czy to znaczy, ze po przedstawieniu zarzutow zmieniono prawo i jego sprawa rozp > atrywana jest/byla wedlug nowych przepisow? Gośció, w prawie karnym jest tak, że w razie zmiany przepisów stosuje się wersję mniej dolegliwą dla oskarżonego. Przepis uległ zaostrzeniu - rozpatrujemy wg wersji uchylonej. Przepis uległ złagodzeniu - rozpatrujemy wg wersji obowiązującej. To ogólna zasada, i obowiązuje nie od wczoraj. W resztę nie wnikam, się jeszcze nie zapoznałem ze szczegółami. Chociaż coś mi się kołacze po głowie z czasów, kiedy prokurator próbował się dobierać do Krauzego. Jeszcze przed tą nieszczęsną nowelą. Postawione wtedy Krauzemu zarzuty działania na szkodę spółki wyglądały na piramidalną bzdurę, coś w stylu ścigania kiedyś Romana Kluski, czy teraz Karnowskiego (prezydenta Sopotu). Odpowiedz Link Zgłoś
redundant PS. 07.10.11, 10:40 Nie to powycinałem z cytatu, co trzeba. Odniosłem się do tego fragmentu: > Czy nie jest tak, ze prawo nie dziala wstecz (ustalono nowy przepis, ktory odnosi sie do > sprawy sprzed jego ustalenia) i to wlasnie zostalo zlamane? Nie, nie zostało złamane. Uzasadnienie powyżej. :) Odpowiedz Link Zgłoś