Dodaj do ulubionych

Siła plotki.

03.12.11, 11:45
Czy warto prowokować ludzi do plotki, skoro i tak już plotkują? Czy plotkarzy można bezkarnie podpuścić? Czy w końcu zachowując 'udając to i owo na pokaz' się w sposób dla plotkarzy oczywisty w efekcie osiągnie się znużenie osób plotkujących? Czy taka sytuacja może obrócić się przeciw mnie ' obiektom, plotek', nawet jeśli mam czyste sumienie?
Obserwuj wątek
    • garraretka Re: Siła plotki. 03.12.11, 11:49
      Przypomniał mi się ten film.
      • samuela_vimes Re: Siła plotki. 03.12.11, 11:56
        Nie widziałam.
        A sobie rozpuścili tą plotkę czy o kimś innym?
        • garraretka Re: Siła plotki. 03.12.11, 12:32
          Film najwyższych lotów nie jest - ale pokazuje jak silnym orężem jest plotka puszczona w obieg. Tam puścili plotkę o kimś. Pewnie nieco przejaskrawili - ale plotki zatrzymać się nie da. Ona żyje własnym życiem.
          • spicy_orange Re: Siła plotki. 04.12.11, 13:46
            a mnie ten:
            www.filmweb.pl/Plotka
            francuski,tym razem komediowy ;)
    • charles_chaplin Re: Siła plotki. 03.12.11, 11:56
      Nie warto prowokować moim zdaniem, ani walczyć z tymi, które już żyją własnym życiem.
      Ludzie są głupi (niektórzy) i trzeba się z tym pogodzić i być ponad tym:-)
      • samuela_vimes Re: Siła plotki. 03.12.11, 11:59
        Ja się nie przejmuje tym, że plotkują. Nie mam powodów, żeby się przejmować. Tylko chce się troszkę pobawić kosztem osób, które bardziej pilnują cudzego nosa niż własnego.
        Tylko nie wiem jakie mogą być negatywy prowokowania takich zachowań.
        • samentu Re: Siła plotki. 03.12.11, 12:04
          > Tylko nie wiem jakie mogą być negatywy prowokowania takich zachowań.
          Vox populi vox Dei
          plotka nie dementowana staje się prawdą
          • samuela_vimes Re: Siła plotki. 03.12.11, 12:06
            samentu napisał:

> [i]> Tylko nie wiem jakie mogą być negatywy prowokowania takich zachowań.[/
            > i]
            > Vox populi vox Dei
            > plotka nie dementowana staje się prawdą

Skoro tak to co z powiedzeniem winny zawsze się tłumaczy?
            • samentu Re: Siła plotki. 03.12.11, 12:09
              dlatego dementować trzeba tylko raz i dac spokój bo jak się dementuje co chwila to efekt ten sam jakby się nie dementowało w ogóle
              • samuela_vimes Re: Siła plotki. 03.12.11, 12:17
                A ja myślę, że jakiekolwiek dementowanie w tej kwestii będzie tylko potwierdzeniem tego w co plotkujący wierzą.
                Weź pod uwagę, że w tej sytuacji nic nie dzieje się wprost.
        • charles_chaplin Re: Siła plotki. 03.12.11, 12:19
          samuela_vimes napisała:

> Tylko nie wiem jakie mogą być negatywy prowokowania takich zachowań.

Że może pójść to nie w tym kierunku, który zakładałaś, albo wymknie się spod kontroli i stanie się w rezultacie problemem? Ja bym chyba nie ryzykowała. Zgadzam się z tym, co tu już napisano, że trzeba z plotkami żyć racjonalnie, raz zdementować, czyli nie walczyć i zostawiać tematy. I nie dokładać do pieca;-)
    • samentu Re: Siła plotki. 03.12.11, 12:00
      plotka nie jest hobby - jest orężem w relacjach między ludzkich
      i jak każdy oręż może zranić inicjatora
      nie da się osiągnąć efektu znużenia
      sumienie nie ma tu nic do rzeczy bo jego czystość może być mocno wątpliwa jak ktos opanował sztuke projekcji
      • samuela_vimes Re: Siła plotki. 03.12.11, 12:04
        > sumienie nie ma tu nic do rzeczy bo jego czystość może być mocno wątpliwa jak k
        > tos opanował sztuke projekcji

Ale fizoloficznie. Dobrze, a plotkowanie na czyiś temat jak się ma do sumienia?
        • samentu Re: Siła plotki. 03.12.11, 12:10
          Dobrze, a plotkowanie na czyiś temat jak się ma do sumienia?

a to już zależy od indywidualnych poglądów i zdolności sumienia do absorpcji :P
          • samuela_vimes Re: Siła plotki. 03.12.11, 12:15
            Więc wg Ciebie plotki na swój temat należy znosić z pokorą.
            A podpuszczanie tych co plotkują jest nieetyczne.
            Aha.
            • samentu Re: Siła plotki. 03.12.11, 12:18
              nie zrozumiałaś
              wszystko zależy od tego kto i po co plotkuje
              i jakie mogą być konsekwencje plotek
              jak plotkuje Kasia z Krysią w piaskownicy obserwując swoje maluchy to mozna sobie darować takie plotki
              ale jak Kasia ma jakiś cel i dla tego celu plotke produkuje to tego odpuścić sobie nie można
              podpuszczanie plotkar nie jest nieetyczne
              dużo gorzej
              jest niebezpieczne
              bo nie skontrolujesz jaka plotka wyjdzie jak się rozejdzie i jaki bedzie miała odbiór
              • samuela_vimes Re: Siła plotki. 03.12.11, 12:22
                Ok i tego się właśnie obawiam. Ja mam na myśli jedynie pogrążenie i ośmieszenie plotkującego. Tylko, że poza plotkarzami są też inni i właśnie podejście innych do całej sytuacji mnie najbardziej ciekawi, a konkretnie ich reakcja.
                • samentu Re: Siła plotki. 03.12.11, 12:28
                  Jeżeli plotkujący jest plotkującym "zawodowym" tzn o osobowości manipulacyjnej to zdecydowanie odradzam amatorce taką konfrontację
                  bo jak się plotkująca zorientuje - a nastąpi to bardzo szybko - to wdepcze w glebę
                  a reakcje poznaje się niestety tylko na konkretne zdarzenie
                  nie da się przeprowadzic wcześniej symualcji
                  więc jak plotkarą nie jesteś to nie chwytaj za broń którą dobrze nie władasz
                  • samuela_vimes Re: Siła plotki. 03.12.11, 12:35
                    Problem w tym, że plotkują dwie osoby. Czy są manipulantami? Jedną bym o to podejrzewała, drugą osobę trochę mniej. Na pewnie dwie te osoby bardzo silnie działają na siebie. Reszta raczej patrzy na nie z litościwym uśmiechem. Jeśli coś się rozeszło, to wiadome, że te dwie osoby maczały w tym swoje paluszki.
                    • samentu Re: Siła plotki. 03.12.11, 12:39
                      tym bardziej odradzam
                      bo cios musi się spotkać z odpowiedzią i spotka się na pewno
                      to raz
                      dwa przeciwniczki będą co najmniej dwie
                      i trzy
                      będzie szło o pozycje więc będzie to walka na śmierć i życie
                      panie z pewnością sobie nie odpuszczą
                      a Ty ile wytrzymasz?
                      • samuela_vimes Re: Siła plotki. 03.12.11, 12:42
                        Jest dwóch na dwóch. I kto powiedział, że w przypadku plotkujących to panie? :-)
                        • samentu Re: Siła plotki. 03.12.11, 12:44
                          OK
                          ostrzegałem
                          chcesz walczyć to walcz
                          tylko potem nie płacz, bo z tej sytuacji nie da się wycofać!
                          • samuela_vimes Re: Siła plotki. 03.12.11, 12:48
                            N razie pytam o opinie.
                            Nie napisałam jeszcze, że chce. Na razie się zastanawiam jakie mogą być negatywy.
                            I podchodzę do tego na zasadzie zabawy nie walki.
                            • samentu Re: Siła plotki. 03.12.11, 12:58
                              > I podchodzę do tego na zasadzie zabawy nie walki.

to źle podchodzisz
                              bo dla Ciebie może to i zabawa, ale dla strony przeciwnej to walka
                              i to taka na życie i smierć, w której nie mozna się poddac i wycofać
                              wiedząc to teraz pomyśl jakie mogą być negatywy
    • mumia_ramzesa Re: Siła plotki. 03.12.11, 12:20
      Plotkarz sie nigdy nie znuzy. On tym zyje, ma z tego frajde, zapewnia mu to dobre mniemanie o sobie i kontakt z in. ludzmi (bo nie jest zdolny do kontaktow na in. poziomie, po prostu nie ma in. tematow do rozmow).
    • miau_weglowy Re: Siła plotki. 04.12.11, 01:19
      plotkarzy sie olewa, ale warto dodac pare absurdalnych szczegolow, dla uciechy wlasnej ;)
    • anna019 Re: Siła plotki. 04.12.11, 16:28
      To mój wątek cie zainspirował? O co chodzi z tą prowokacją z plotką?
      • kseniainc Re: Siła plotki. 04.12.11, 16:41
        Dobrze wymyśloną plotką można nawet zabić
        • anna019 Re: Siła plotki. 04.12.11, 17:00
          i popartą "świadkami". :(
          • kseniainc Re: Siła plotki. 04.12.11, 17:08
            Nawet niekoniecznie
        • samuela_vimes Re: Siła plotki. 04.12.11, 17:16
          Jeszcze nigdy nikogo nie zabiłam. :-)
          • kseniainc Re: Siła plotki. 04.12.11, 17:18
            Szlachetnie-a mogłaś;-);-) Plotka plotkę nakręca.Jak wejdziesz w wir nigdy nikomu nie dasz nauczki, a przeciwnie ostry jęzor czasem podcina też własne gardło;-
            )
      • samuela_vimes Re: Siła plotki. 04.12.11, 17:16
        Też, a chodzi o to, żeby dać nauczkę bezsensownie plotkującemu towarzystwu. :-)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka