sonne-mond 05.04.12, 22:24 jutro wielki piatek, kto z was posci, nie je miesa ? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
pamplemousserose Re: wielki piątek 05.04.12, 22:26 > jutro wielki piatek, kto z was posci, nie je miesa ? Ja jem. Od rana do wieczora, żadne posty mi niestraszne:) Odpowiedz Link Zgłoś
lidka449 Re: wielki piątek 05.04.12, 23:21 wlasnie,na usta az sie cisnie czy rzecz tylko w nie konsumowaniu miesa itp bo to rzecz wielce problematyczna w innych krajach w czasie postu jadalo sie kielbase,sledzie byly za drogie i co ludzie dopuszczali sie wielkiego grzechu ? wielki piatek - to nie tylko wstrzemiezliwosc w jedzeniu i piciu ... jesli juz chcesz rozwinac temat :) Odpowiedz Link Zgłoś
sonne-mond Re: wielki piątek 05.04.12, 23:30 a więc według Ciebie, czego jeszcze trzeba sobie odmówić? Odpowiedz Link Zgłoś
lidka449 Re: wielki piątek 05.04.12, 23:49 to Twoja sprawa,ja nikomu nie kadze :) Odpowiedz Link Zgłoś
ultimate.strike A co mają zrobić wegetarianie? 06.04.12, 08:31 Oni mięsa i tak nie jedzą, więc to dla nich żadne wyrzeczenie. Moze w ten jeden dzień powinni zamiast pokarmów roślinnych się na mięso przerzucić i cierpieć? Odpowiedz Link Zgłoś
ultimate.strike Re: wielki piątek 05.04.12, 22:40 Parówki wytwarza się z celulozy, to danie postne. Odpowiedz Link Zgłoś
ciastko_z_kota Re: wielki piątek 05.04.12, 23:14 Moje mówią, że mają 90% mięsa i ja im wierzę. I się nie zagłębiam. .. No, ja naprawdę wiem z czego są parówki, ale jakoś mam fazę ostatnio. Odpowiedz Link Zgłoś
wicehrabia.julian Re: wielki piątek 05.04.12, 22:32 sonne-mond napisała: > jutro wielki piatek, kto z was posci, nie je miesa ? a co zmienia w twoim życiu taka informacja? Odpowiedz Link Zgłoś
iwona334 pewnie nie moze sie przemoc 06.04.12, 13:41 tylko wstydzi sie przyznac - w ktora strone :) Odpowiedz Link Zgłoś
hotally Re: wielki piątek 05.04.12, 22:34 JA JA JA JA JA!!! Zjem tylko zupe z warzyw Odpowiedz Link Zgłoś
fajnajozia Re: wielki piątek 05.04.12, 22:36 jutro wielki piatek, kto z was posci, nie je miesa ? Będę się umartwiać. Kupię GP, bo dają w niej nowy film dokumentalny o naszej nowej Matce Boskiej Polskiej vel Marcie Kaczyńskiej. Odpowiedz Link Zgłoś
ciastko_z_kota Re: wielki piątek 06.04.12, 10:14 Mnie by nie było na to stać. Gratuluję silnej woli. Odpowiedz Link Zgłoś
fajnajozia Re: wielki piątek 06.04.12, 10:26 Mój mąż też się mieni na twarzy:D Widzi jakiś mocny tytuł w GP i widzę, że marzy, żeby to poczytać, więc bez ceregieli biorę ze stojaka GP i idę do kasy wysoko niosąc owego szmatławca. Uwielbiam to. Mąż wtedy się gubi na pół godziny w sklepie i znajdujemy się dopiero w samochodzie na parkingu:D Reakcja ludzi jest różna, od szczerych uśmiechów (jeden pan bił mi kiedyś brawo) po komentarz w stylu"zobacz co ona ma w ręce!" i pełne politowania kiwanie głową. Spróbuj! To świetna rozrywka:) Odpowiedz Link Zgłoś
ciastko_z_kota Re: wielki piątek 06.04.12, 12:15 W sytuacji w kiosku, którą Ty opisujesz, to ja jestem Twoim mężem. Mój mąż raz z ciekawości nabył "Uważam Rze" i bardzo się cieszyłam, że mnie wtedy z nim nie było. Choć tak sobie myślę, że mi by było chyba łatwiej sięgnąć już po coś takiego niż po "Świat kobiety", albo inne "Naj". Odpowiedz Link Zgłoś
fajnajozia Re: wielki piątek 06.04.12, 15:20 nabył "Uważam Rze" i bardzo się cieszyłam, że mnie wtedy z nim nie było No coś Ty!:) Przecież wszyscy wiedzą, że GP czy Urz, kupuje się dla jaj:) Odpowiedz Link Zgłoś
ciastko_z_kota Re: wielki piątek 06.04.12, 22:18 Obawiam się, że niekoniecznie ;) Odpowiedz Link Zgłoś
fajnajozia Re: wielki piątek 07.04.12, 12:10 Obawiam się, że niekoniecznie ;) Naprawdę obchodzi Cię, że jakiś moher weźmie Cię za swoją?:) Może już taki mam charakter, ale mi to zwisa i powiewa:) Odpowiedz Link Zgłoś
wojskowe_sluzby_informacyjne kupie sobie specjalnie tłusta kiełbache 05.04.12, 22:43 zeby ktos grzeszył za was i rownowaga byla zachowana Odpowiedz Link Zgłoś
georgia241 Re: wielki piątek 05.04.12, 23:56 Ja w ogóle nie jem mięsa, więc cały rok poszczę. A Jezusa też kocham cały rok i nie obchodzę wielkiego piątku. Obchodzę tylko niedzielę, bo wtedy zmartwychwstał i mnie zbawił! Jednak nie idę do kościoła, tylko dziękuję w sercu przez większość roku, że pomógł ludziom znaleźć drogę do Boga. Odpowiedz Link Zgłoś
wersja_robocza Re: wielki piątek 06.04.12, 08:40 georgia241 napisała: > A Jezusa też kocham cały rok i nie obchodzę wielkiego piątku. Obchodzę tylko ni > edzielę, bo wtedy zmartwychwstał i mnie zbawił! > Jednak nie idę do kościoła, tylko dziękuję w sercu przez większość roku, że pom > ógł ludziom znaleźć drogę do Boga. Kochasz Jezusa i nie obchodzisz Wielkiego Piątku? To jak to dziwne określenie katolik wierzący niepraktykujący. A uznanie niedzieli jako dnia świętego ma związek z odpoczynkiem Boga po stworzeniu świata. Niedziela jest ofiarą dla Boga. Triduum Paschalne to z deka coś innego, to najważniejsze święto chrześcijan. Coraz dziwniejsi bywają katolicy. Odpowiedz Link Zgłoś
georgia241 Re: wielki piątek 06.04.12, 10:00 Ja nie jestem katoliczką! Dziecka nie chrzciłam, slubu koscielnego nie mam... Odpowiedz Link Zgłoś
georgia241 Re: wielki piątek 06.04.12, 10:03 Siódmy dzień tygodnia to sobota i dlatego w sobotę należy odpoczywać. Jezus zmartwychwstał w niedzielę, czyli w pierwszy dzień tygodnia. W soboty odpoczywam, w niedzielę zwyczajnie pracuję, bo takie są biblijne przykazania. Kościelne mam koło pióra. A w niedzielę faktycznie dłużej się modlę i dziękuję za odkupienie. Odpowiedz Link Zgłoś
koham.mihnika.copyright business as usual, szyneczka, ogoreczki 06.04.12, 02:42 a wieczorem winko. Cztery dni dolce far niente Odpowiedz Link Zgłoś
wez_sie Re: wielki piątek 06.04.12, 09:12 nie pamietam, zebym mial w swoim zyciu bezmiesny dzien Odpowiedz Link Zgłoś
hotally Re: wielki piątek 06.04.12, 09:53 a tak w ogole dzisiaj jest SCISLY POST!! kromka suchego chleba i woda!!! a nie, ze "bez miesa"... bez miesa to kazdy piatek, WY POGANIE!! Odpowiedz Link Zgłoś
a_nonima Re: wielki piątek 06.04.12, 09:58 Hot ja nie mogę cały dzień o kromce suchego chleba bo wieczorem byłabym na pogotowiu. Odpowiedz Link Zgłoś
a_nonima Re: wielki piątek 06.04.12, 11:30 O samym chlebie daleko nie zajadę ;) Muszę wypić herbę z cukrem żeby nie paść. Na nogach jestem od 5.40 i zejdzie mi do 23.00. Energię muszę mieć nie?? ;) Odpowiedz Link Zgłoś
sundry Re: wielki piątek 06.04.12, 10:18 Nie chrzań, chyba w kościele dawno nie byłaś. Post w Wielki Piątek jest ilościowy plus wstrzemięźliwość od pokarmów mięsnych. Z wiki: "W Polsce post ścisły oznacza spożycie w ciągu dnia wyłącznie jednego posiłku do syta i dwóch niepełnych." Odpowiedz Link Zgłoś
hotally Re: wielki piątek 06.04.12, 11:30 znam te masonskie zmiany... Trzymajmy sie prawdziwego, radykalnego akaosciola Jezusa. Dzien glodowki nikomu nie zaszkodzi... Odpowiedz Link Zgłoś
a_nonima Re: wielki piątek 06.04.12, 11:35 Jakbym mogła pospać do 8.00, nie musiałabym iść do pracy, robić zakupów, zajmować się dziećmi mogłabym sobie leżeć i głodować. Tym czasem żeby dotrwać do wieczora muszę wypić herbatę słodką i zjeść coś więcej niż suchy chleb. Odpowiedz Link Zgłoś
sundry Re: wielki piątek 06.04.12, 15:47 Nie tobie oceniać, jaka zmiana jest słuszna, bo mądrzejsi od ciebie to wymyślili. Btw, mnie z moją wagą i poziomem cukru zaszkodziłby z pewnością:/ Odpowiedz Link Zgłoś
jan_hus_na_stosie Re: wielki piątek 06.04.12, 12:56 ja kulturalnie dziś na stołówce zamówiłem ogórkową i pierogi z wiśniami, a dwóch kolesi zamówiło schabowe, no normalnie aż nieładnie ;) Odpowiedz Link Zgłoś
wez_sie Re: wielki piątek 06.04.12, 13:07 ogorkowa, rumburaku jest robiona na miesnym wywarze Odpowiedz Link Zgłoś
swiete.jeze Re: wielki piątek 06.04.12, 15:12 Poszczę od poniedziałku, bo tak mnie rozłożyło, że dopiero w środę zjadłam pierwszy posiłek, więc skoro dzisiaj wreszcie mam siłę jeść, to tak robię. Odpowiedz Link Zgłoś
varna771 Re: wielki piątek 06.04.12, 16:36 przez cale moje życie nigdy nie zjadłam pokarmu "miesnego" w wielki piatek :) mam zamiar również dzisiaj pojsc do kościola wieczorem... Odpowiedz Link Zgłoś
silic Re: wielki piątek 06.04.12, 18:24 Pewnie poszczą czy też nie jedzą mięsa z własnej woli katolicy ( bo już chyba nawet nie chrześcijanie ). Pewnie lepiej na forum katolickim spytać. Ja mięso jem kiedy mam na nie ochotę a nie jem kiedy nie mam. Dni tygodnia wpływu na to nie mają. Odpowiedz Link Zgłoś
astrofan Re: wielki piątek 06.04.12, 18:53 oczywiście nie jem, po ch.. mi dzień jak co dzień w święta? :) Odpowiedz Link Zgłoś
good_morning Re: wielki piątek 07.04.12, 12:23 jesli chodzi o swieta kosciol przejal obrzedy poganskie, narzucajac troche swoich rozporzadzen na zasadzie, bo tak (mu pasowalo) nie mowcie, ze nigdy nie zainteresowalo was dlaczego tak, a nie inaczej i skad sie to wzielo Odpowiedz Link Zgłoś