Dodaj do ulubionych

mycie szyb okiennych

06.04.12, 14:02
macie jakieś sposoby na ich szybkie umycie? mam płyn do szyb :)
Obserwuj wątek
    • chienne_mechante_1 Re: mycie szyb okiennych 06.04.12, 14:13
      > macie jakieś sposoby na ich szybkie umycie? mam płyn do szyb :)

Tak. Zatrudniam tzw. kobietę
    • headvig Re: mycie szyb okiennych 06.04.12, 14:18
      1) wiadro z wodą + płyn do mycia naczyń
      2) szmata na mokro
      3) szmata na sucho
      4) ircha
      5) płyn do szyb

szmatę na mokro zamoczyć w wiadrze z wodą i płynem, przejechać po oknach i szybach, odmoczyć brud. popsikać szyby płynem do szyb, zebrać ten płyn i wodę z szyb irchą, dopucować szmatą na sucho.

można jeszcze w wersji bez irchy, wszystkie kroki tak samo, tylko jak popsikasz, od razu pucujesz na sucho.

może być jeszcze wersja ze szmatką-cud, ale ja takiej nie lubię

:P
      • gocha033 To jest full program :) 06.04.12, 14:23
        headvig napisała:

> 1) wiadro z wodą + płyn do mycia naczyń
        > 2) szmata na mokro
        > 3) szmata na sucho
        > 4) ircha
        > 5) płyn do szyb

Na szybko - to zapodalam :)
        • headvig Re: To jest full program :) 06.04.12, 14:27
          na szybko to bez ram, zmywasz na mokro brud szmatą, psikasz płynem i pucujesz na sucho :)

może być jeszcze program super light
          pisikasz i jedziesz na sucho, ale efekt może być mierny :)
          • gocha033 moja metoda jest szybsza n/t 06.04.12, 15:16
            ...
      • chat_calin Re: mycie szyb okiennych 06.04.12, 15:49
        O panie, ale skomplikowane. Zycia by mi nie starczylo na mycie takim systemem.

Wystarczy sam plyn + reczniki jednorazowe. Psikasz plynem, scierasz.
        Czynnosc powtarzasz. Na koncu polerowanie swiezym kawalkiem recznika jednorazowego lekko spryskanym plynem do szyb.

Przy drewnianych framugach trzeba miec jeszcze sciereczke do framug i miske z woda i jakas chemia do jej plukania
    • gocha033 myjesz - jak profesjonalisci :) 06.04.12, 14:21
      wyzuta napisała:

> macie jakieś sposoby na ich szybkie umycie? mam płyn do szyb :)

spryskujesz plenem do mycia szyb (musi byc areozolowy)
      sciagasz sciagaczka i jedna szyba umyta jest w 5 minut...
      mycie ram zostawiasz sobie na przyszly rok... :)
      www.google.de/imgres?q=gumka+do+mycia+szyb&um=1&hl=de&biw=1280&bih=923&tbm=isch&tbnid=7nXkaljXElpBkM:&imgrefurl=http://aleczysto.pl/pl/sprzet-reczny-do-sprzatania/288-zbierak-sciagaczka-do-mycia-okien-25-55cm-tts-.html&docid=bjC-KrXFO3tfpM&imgurl=http://aleczysto.pl/288-358-thickbox/zbierak-sciagaczka-do-mycia-okien-25-55cm-tts-.jpg&w=600&h=600&ei=Ld9-T7faIIbP4QTx7OT4Bw&zoom=1&iact=hc&vpx=297&vpy=135&dur=1931&hovh=225&hovw=225&tx=131&ty=106&sig=102374646122814643379&page=1&tbnh=136&tbnw=118&start=0&ndsp=33&ved=1t:429,r:1,s:0,i:66
    • kbjsht Re: mycie szyb okiennych 06.04.12, 14:38
      po co je szorować, jak i tak jest pochmurno i pada i zaraz znowu beda zacieki i brud :D
      • marguy Re: mycie szyb okiennych 06.04.12, 15:05
        Od lat myje okna tylko i wylacznie woda i sciereczkami z mikrofibry. Najpierw zmiotka omiatam ramy i szyby, pozniej najgrubsza ze sciereczek zmywam najwiekszy brud nastepnie myje ramy i na koniec szyby. Najpierw mokra sciereczka, potem wycieram do sucha inna.
        W ten sposob malo wazne czy myje sie okna w sloncu czy nie, nie ma smug jakie pozostawia plyn a okna sa idealnie czyste i nie pozostaje na nich warstwa plynu do ktorej szybko przykleja sie kurz.
        • chat_calin Re: mycie szyb okiennych 06.04.12, 15:50
          Potem pierzesz dywany, myjesz tapicerke i robisz malowanie? Caly kurz zmieciony z okien masz bowiem w domu. Wszedzie.
          • marguy Re: mycie szyb okiennych 07.04.12, 19:22
            chat_calin napisała:

> Potem pierzesz dywany, myjesz tapicerke i robisz malowanie? Caly kurz zmieciony
            > z okien masz bowiem w domu. Wszedzie

Nie mieszkam obok kopalni ani na Saharze, a okna omiatam z zewnatrz.
            Cierpisz na nadmiar wyobrazni.
    • soulshunter Re: mycie szyb okiennych 06.04.12, 15:03
      sposob na czyste szyby? Walnac mlotkiem i zadzwonic po szklarza :P
      • six_a Re: mycie szyb okiennych 07.04.12, 19:47
        ja bym była za wywaleniem całości, wtedy i ramy będą czyste. przynajmniej przez jakiś czas.
    • vandikia Re: mycie szyb okiennych 07.04.12, 19:46
      ramy okna + szyby ciepłą wodą z detergentem typu Ajax, CIF
      spryskanie szyb płynem, ściągaczka (jeden z najlepszych sprzętów w domu), przetarcie suchą szmatką bawełnianą
      włala
      czy szybko, hm. ja myłam okno kuchenne i zajęło mi ok kwadrans, mąż mył resztę okien, zajęło mu ze 2 h - 6 sztuk

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka