Dodaj do ulubionych

refundacja

14.03.02, 10:40
"Słowo Leszka Millera Stanie się ciałem" tak Michał Tober zapewnia o spełnieniu obietnicy o refundowaniu
środków antykoncepcyjnych. Przy ministrze zdrowia działa zaś Krajowy Zespół Naturalnego Planowania
Rodziny w składzie min-Zbigniew Szymański( członek Stowarzyszenia Rodzin Katolickich, założyciel
Towarzystwa Odpowiedzialnego Rodzicielstwa (sic!), Maria Smereczyńska ( Radio Maryja crew) i uwaga prof
Chazan!!! Panu Bogu świeczkę i diabłu ogarek? Mam wątpliwości...
Obserwuj wątek
    • hal9000 Re: refundacja 14.03.02, 10:43
      ja_zadra napisał(a):

> "Słowo Leszka Millera Stanie się ciałem" tak Michał Tober zapewnia o spełnieniu
      > obietnicy o refundowaniu środków antykoncepcyjnych.

Paski testowe dla cukrzykow nie, pigulki antykoncepcyjne tak? Ciekawe priorytety.
      • paw_dady cukrzycy do piachu! 14.03.02, 23:23
        hal9000 to nie jest kwestia czy lepiej zeby sie ktos mogl
        bzykac za darmo czy doplacac do paskow. Ty jako cukrzyk
        paski KUPISZ i insuline i parlodel jak potrzeba i doxium
        BO MUSISZ. To po co koncerny farmaceutyczne beda
        sponsorowac takie akcje jak protesty cukrzykow? im
        wszystko jedno czy kupisz ty czy panstwo. zawsze ktos
        zaplaci. Ale srodki antykoncepcyjne nie sa niezbedne do
        zycia. A to gorzej. Wiec trzeba nakrecic akcje
        protestacyjna. przekonac ludzi, ze pieprzenie podstawa
        bytu jest. i juz. i zobaczysz cukrzycy zdechna, chorzy
        na serce tez a srodki antykoncepcyjne beda refundowane.
        swoja droga szkoda, ze paracetamol tez nie bedzie
        refundowany. jak mnie glowa boli po pieprzeniu
        "europejczykow" to bezpiecznie bym to zniosl.
        • goga.74 Re: cukrzycy do piachu! 14.03.02, 23:30
          A co powiesz o ludziach chorych i z tego powodu nie
          mogacych miec dzieci. Im te srodki potrzebne sa jeszce
          bardziej. Chyba ze oni wogole powinni z seksu
          zrezygnowac bo po co w takim wypadku?
          • paw_dady Re: cukrzycy do piachu! 14.03.02, 23:42
            goga.74 napisał(a):

> A co powiesz o ludziach chorych i z tego powodu nie
            > mogacych miec dzieci. Im te srodki potrzebne sa jeszce
            > bardziej. Chyba ze oni wogole powinni z seksu
            > zrezygnowac bo po co w takim wypadku?

hmm jak dotad nikt nie mowil o ludziach choorych tylko o
            zdrowych co im sie chce ale nie chce placic. Chroba jest
            czym czego nie wybierasz i wtedy jestem ZA refundacja ale
            jesli ktos chce miec przyjemnosc to nie za moje pieniadze
            prosze. Za wlasne jak najbardziej.
            • raduch Re: cukrzycy do piachu! 15.03.02, 08:46
              paw_dady napisał(a):
              ....

Piękny pokaz dulszczyzny.
              Czym innym jest lista refundacyjna, czym innym rejestr leków. Hormonalne środki
              antykoncepcyjne są często przepisywane w celach terapeutycznych. Są lekiem, co
              wczoraj przyznał minister.
              W kraju, gdzie kilkanaście procent kobiet pytanych o antykoncepcję odpowiada "mąż
              uważa", z taką argumentacją:
              > jesli ktos chce miec przyjemnosc to nie za moje pieniadze
              > prosze. Za wlasne jak najbardziej.
              trafiłeś jak kulą w płot. Jak fatalne skutki dla zdrowia, także psychicznego,
              może mieć pokątnie wykonana skrobanka nie trzeba chyba tłumaczyć. I te kobiety
              leczą się na Twój i mój koszt, że posłużę się Twoją retoryką.

Pozdrawiam
              R
            • Gość: hando PAW IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 15.03.02, 11:58
              Paw, ale to właśnie jest za moje pieniądze, bo ja też płacę podatki i to
              niemałe. Musze dopłacać do rodzin wielodzietnych, funduszy kościelnych i
              mnóstwa innych rzeczy, więc spójrz na to z tej strony. Demokracja to sztuka
              kompromisu, i ja za moje pieniądze tez finansuję mnóstwo rzeczy z którymi sie
              niekoniecznie zgadzam czy popieram. Ale nie robię afery, bo takie są reguły gry
              w państwie i społeczeństwie demokratycznym. I mam prawo domagać się spraw na
              których mi zalezy, bo to równiez są moje pieniądze i za moje pieniądze ja chcę
              dopłat do środków antykoncepcyjnych. Ja tez mam prawo wydawać moje pieniądze na
              co zechcę.
            • goga.74 Pawiu! 15.03.02, 13:25
              Czytalam Twoje wypowiedzi na innych watkach i zawsze
              deklarujesz sie jako obronca zycia poczetego. A
              przeciez jak srodki beda tansze wiecej kobiet zacznie
              je stosowac, mniej bedzie niechcianych ciazy i aborcji.
              Czyli jak to z Toba jest, aborcji nie, ale gdy w gre
              wchodza Twoje pieniadze...
            • zlotyrybek Re: cukrzycy do piachu! 15.03.02, 14:21
              Tylko tu nie chodzi o wybór : dopłacimy do pasków albo dopłacimy do pigułek.
              NIkt nie neguje konieczności pasków. Ciekawa jestem czy orędownicy
              niedopłacania do pigułek będą wychowywać dzieci pijaków "co wzięli jak
              chcieli" ? Będą dotować sierocińce ? Raczej wątpię. A duża część kobiet nie
              pozwoli sobie na pigułki. To czasem nie jest tylko kwestia "pieprzenia" - ja to
              co prawda nazywam inaczej... no cóż - każdy patrzy przez swój pryzmat. Wątpię,
              żeby kobiety chciały powiedzieć mężowi : Kochanie, od dziś warsztat na strych -
              będziemy żyć w czystości, bo Komisja Etyki czy inny organ tak powiedział.

Buziaczki
              • hal9000 Re: cukrzycy do piachu! 16.03.02, 16:18
                zlotyrybek napisał(a):

> To czasem nie jest tylko kwestia "pieprzenia" - ja to co prawda nazywam
                > inaczej... no cóż - każdy patrzy przez swój pryzmat.

Zgadza się. Nazywasz to poetycko "ciupcianiem".
        • hal9000 Re: cukrzycy do piachu! 15.03.02, 00:26
          paw_dady napisał(a):

> i zobaczysz cukrzycy zdechna, chorzy
          > na serce tez a srodki antykoncepcyjne beda refundowane.

Fakt.

> swoja droga szkoda, ze paracetamol tez nie bedzie
          > refundowany. jak mnie glowa boli po pieprzeniu
          > "europejczykow" to bezpiecznie bym to zniosl.

:-)
    • ja_zadra Re: refundacja 14.03.02, 10:57
      Hal masz cukrzycę? Bo ja nie mam, za to płacę 100% a wolałabym 30.
      • hal9000 Re: refundacja 14.03.02, 13:29
        ja_zadra napisał(a):

> Hal masz cukrzycę? Bo ja nie mam, za to płacę 100% a wolałabym 30.

Tak jest. Cukrzycy do piachu. Smierc frajerom.
        Grunt ze my bedziemy sie pieprzyc na luzie.

PS. A co sadzisz o refundacji rachunkow za hotele w celu spolkowania. Niektore
        pary maja bardzo zle warunki mieszkaniowe a maja chyba prawo do kopulacji w
        godziwych warunkach? :-)
        • smok_wawelski Re: refundacja 14.03.02, 14:38

>
          > Tak jest. Cukrzycy do piachu. Smierc frajerom.
          > Grunt ze my bedziemy sie pieprzyc na luzie.
          >
          > PS. A co sadzisz o refundacji rachunkow za hotele w celu spolkowania. Niektore
          > pary maja bardzo zle warunki mieszkaniowe a maja chyba prawo do kopulacji w
          > godziwych warunkach? :-)

Hal ty demagogu, naprawde nie moge uwierzyc ze jestes az tak ograniczony.
          Przeciez Zadra ma watpliwosci czy rząd dotrzyma obietnic, a Ty już na swojego
          konika hop i jedziemy: pierzą sie suki jedne i jeszcze rodzić nie chcą!
          Niedoczekanie w naszym świętopierdzącym kraiku! Co rok prorok, a te które mają
          nieregularny cykl i nie mogą stosowac kalendzrzyka niech dziekują na kolanach za
          łaskę, bo przecież dzieci są od Boga, każde jedno a zwłaszcza piętnaste i dalsze.
          A w ogóle to abstynencja, starczy trzy- cztery razy w życiu, bo to grzech.

Dopłaty do srodków antykoncepcyjnych nie odbierałyby nic cukrzykom, bo w ogólnym
          rozrachunku dałyby kolosalne oszczędności. Ale nie o to tu przecież chodzi, nie o
          pieniądzach mówisz i to że użyłeś argumentu o "pieprzeniu na luzie" jest tego
          potwierdzeniem. Więc jeśli już lecisz z ideologią to przynajmniej nie wciągaj w
          to cukrzyków, bo pewnie wielu z nich też by chciało dopłat do leków
          antykoncepcyjnych, a część na pewno nie chciałaby żebys sobie nimi gębe wycierał
          i używał jako argumentów.
          I okropny jest Twój jezyk, albo pieprzenie albo kopulacja. Jestes zgorzkniałym
          sfrustrowanym człowiekiem który najchętniel wlazłby z butami do łóżka innych
          ludzi i narzucał im swoja wizję świat i poglądy. Ale podatki płacą wszyscy, skoro
          więc muszę już dopłacać do rodzin wielodzietnych i różnych świętych komisji to
          oczekuję że środki antykoncepcyjne też będą objęte refundacja. Na tym polega
          demokracja że trzeba iść na kompromisy. Mi sie nie podoba fundusz kościelny,
          Tobie dopłaty. Ale wszystko jest dla ludzi i ludzie sa różni. Nie widzę powodu
          dlaczego tylko Twoje pomysły i poglądy miałoby reprezentowac ŚWIECKIE jeszcze
          państwo za pieniądze i moje i Twoje. Pogódź sie w końcu z tym że tak wygląda
          demokracja.
          • hal9000 Re: refundacja 14.03.02, 15:23
            smok_wawelski napisał(a):

> > Tak jest. Cukrzycy do piachu. Smierc frajerom.
            > > Grunt ze my bedziemy sie pieprzyc na luzie.
            > >
            > > PS. A co sadzisz o refundacji rachunkow za hotele w celu spolkowania. Niek
            > tore
            > > pary maja bardzo zle warunki mieszkaniowe a maja chyba prawo do kopulacji
            > w
            > > godziwych warunkach? :-)
            >
            >
            > Hal ty demagogu, naprawde nie moge uwierzyc ze jestes az tak ograniczony.

Sa rzeczy na niebie i ziemi o ktorych nie snilo sie nawet filozofom. :-)

> Przeciez Zadra ma watpliwosci czy rząd dotrzyma obietnic, a Ty już na swojego
            > konika hop i jedziemy: pierzą sie suki jedne i jeszcze rodzić nie chcą!

No to jeszcze raz sobie przeczytaj caly watek. Moja reakcja na oryginalny post
            bylo tylko zdziwienie co do priorytetow. Na co odpowiedzia bylo, ze jak nie
            jestem cukrzykiem to mnie to nie obchodzi, wazne abym ja mial(a) co jest wazne
            dla mnie a inni niech sie martwia o siebie.

> Niedoczekanie w naszym świętopierdzącym kraiku! Co rok prorok, a te które mają
            > nieregularny cykl i nie mogą stosowac kalendzrzyka niech dziekują na kolanach
            > za łaskę, bo przecież dzieci są od Boga, każde jedno a zwłaszcza piętnaste i
            > dalsze. A w ogóle to abstynencja, starczy trzy- cztery razy w życiu, bo to
            > grzech.

Jezeli ten tekst jest o stanowisku Kosciola w tej kwestii to stwierdzam, ze go
            nie znasz. Odsylam do literatury.

> Dopłaty do srodków antykoncepcyjnych nie odbierałyby nic cukrzykom, bo w
            > ogólnym rozrachunku dałyby kolosalne oszczędności.

W jaki sposob?

> Ale nie o to tu przecież chodzi, nie o pieniądzach mówisz i to że użyłeś
            > argumentu o "pieprzeniu na luzie" jest tego potwierdzeniem.
            > więc jeśli już lecisz z ideologią to przynajmniej nie wciągaj w
            > to cukrzyków, bo pewnie wielu z nich też by chciało dopłat do leków
            > antykoncepcyjnych, a część na pewno nie chciałaby żebys sobie nimi gębe
            > wycierał i używał jako argumentów.

"Pieprzenie na luzie" jest moja nieco emocjonalna reakcja na egoistyczne
            stanowisko zadry, ze nie jest cukrzykiem. Po prostu ma ochote na seks z doplata a
            reszta sie nie liczy. Taki luz.

> I okropny jest Twój jezyk, albo pieprzenie albo kopulacja.

Przygadal kociol garnkowi: "świętopierdzący kraik"

> Jestes zgorzkniałym sfrustrowanym człowiekiem który najchętniel wlazłby z
            > butami do łóżka innych ludzi i narzucał im swoja wizję świat i poglądy.

Nie czuje zgorzkniałym sfrustrowanym człowiekiem. Wprost przeciwnie. A mam prawo
            wyrazac swoje poglady. I nie musze pisac tego co sie Tobie podoba.

> Ale podatki płacą wszyscy,

Ja tez.

> skoro więc muszę już dopłacać do rodzin wielodzietnych i różnych świętych
            > komisji to oczekuję że środki antykoncepcyjne też będą objęte refundacja.
            > Na tym polega demokracja że trzeba iść na kompromisy. Mi sie nie podoba
            > fundusz kościelny, Tobie dopłaty. Ale wszystko jest dla ludzi i ludzie sa
            > różni. Nie widzę powodu dlaczego tylko Twoje pomysły i poglądy miałoby
            > reprezentowac ŚWIECKIE jeszcze państwo za pieniądze i moje i Twoje.

Dlaczego miara swieckosci panstwa mialyby byc doplaty do srodkow
            antykoncepcyjnych doprawdy nie rozumiem. Ja nie jestem za zakazem srodkow
            antykoncepcyjnych. Ale doplaty do nich budza juz moje watpliwosci. A w sytuacji
            kiedy oszczednosci szuka sie wszedzie naprawde dziwi mnie to.

> Pogódź sie w końcu z tym że tak wygląda demokracja.

Demokracja polega na tym, ze oboje mozemy wyrazic swoje zdanie. Tzn ja rowniez. A
            Ty mozesz miec inne zdanie.
            • Gość: Melba Re: refundacja IP: *.chello.pl 14.03.02, 15:54
              A moje zdanie jest takie: brzydko się Hal wyrażasz o seksie. Mnie też to
              ubodło. Ja sie nie pieprzę z moim facetem, ja się z nim kocham. I mam prawo to
              robić bezpiecznie.
              • hal9000 Re: refundacja 14.03.02, 16:17
                Gość portalu: Melba napisał(a):

> A moje zdanie jest takie: brzydko się Hal wyrażasz o seksie. Mnie też to
                > ubodło. Ja sie nie pieprzę z moim facetem, ja się z nim kocham.

No coz, masz racje. Przepraszam. Poniosly mnie emocje.

> I mam prawo to robić bezpiecznie.

W zaden sposob nie zamierzam Tobie narzucac jak masz to robic. To wylacznie Twoja
                sprawa.
        • ja_zadra Re: refundacja 14.03.02, 14:56
          Ale ty jesteś prymitywny...Tak zabić wszystkich słabych, starców, kulawe baby, niedorobione dzieci, nic
          tylko się bzykać na okrągło a potem wykonywać jakże popularne i fajne skrobanki, najlepiej na
          stadionach, za biletami. Tak właśnie myśli taka grzesznica jak ja, która nie ma zamiaru płodzić
          czwórki dzieci bo tak wypada. Cukrzyków na plantacje trzciny... Refundacja to święta krowa, której nie
          ruszano od 10 lat, nie wszystkie propozycje są mądre, ta z paskami dla diabetyków też. Pomyśl co by
          było gdyby firmy farmaceutyczne tak jak dają za friko leki szpitalom dały go aptekom? Minister
          Łapiński przedstawił tylko PROPOZYCJĘ zmian na liście leków refundowanych i zapowiedział, że jeśli
          leki mają pozostać na liście, firmy muszą obniżyć ceny o 20 30% a te oczywićcie zaprotestowały.
          Kółko się zamyka?
          • Gość: hal9000 Re: refundacja IP: 195.124.225.* 14.03.02, 15:37
            ja_zadra napisał(a):

> Ale ty jesteś prymitywny...

Ja tez zauwazam u siebie pewne objawy prymitywizmu, szczegolnie pod wieczor :-)

> Tak zabić wszystkich słabych, starców, kulawe baby, niedorobione dzieci,
            > nic tylko się bzykać na okrągło a potem wykonywać jakże popularne i fajne
            > skrobanki, najlepiej na stadionach, za biletami. Tak właśnie myśli taka
            > grzesznica jak ja, która nie ma zamiaru płodzić czwórki dzieci bo tak wypada.
            > Cukrzyków na plantacje trzciny...

Bylas uprzejma dac do zrozumienia, ze Ty nie jestes cukrzykiem, wiec Ciebie to
            nie obchodzi. Gdybys powiedzala, ze np. dla Ciebie sprawa paskow tez bulwersuje
            ale nie widzisz sprzecznosci itp. itd. to moja reakcja bylaby inna. Ja
            zareagowalem na egoizm Twojej wypowiedzi.

> Refundacja to święta krowa, której nie ruszano od 10 lat, nie wszystkie
            > propozycje są mądre, ta z paskami dla diabetyków też. Pomyśl co by było gdyby
            > firmy farmaceutyczne tak jak dają za friko leki szpitalom dały go aptekom?
            > Minister Łapiński przedstawił tylko PROPOZYCJĘ zmian na liście leków
            > refundowanych i zapowiedział, że jeśli leki mają pozostać na liście, firmy
            > muszą obniżyć ceny o 20 30% a te oczywićcie zaprotestowały.

Akurat te propozycje ministra wydaja sie byc sensowne.

> Kółko się zamyka?
        • Gość: vagin Re: refundacja IP: *.astercity.net / 10.131.130.* 14.03.02, 22:30
          hal9000 napisał(a):

> ja_zadra napisał(a):
          >
          > > Hal masz cukrzycę? Bo ja nie mam, za to płacę 100% a wolałabym 30.
          >
          >
          > PS. A co sadzisz o refundacji rachunkow za hotele w celu spolkowania. Niektore
          A więc to Ciebie wywalono z RADIA MARYJA za zbyt ortodoksyje poglądy!

• hal9000 Re: refundacja 14.03.02, 22:50
            Gość portalu: vagin napisał(a):

> A więc to Ciebie wywalono z RADIA MARYJA za zbyt ortodoksyje poglądy!

:-)

Radia Maryja nie slucham ze wzgledu na zle skrywany antysemityzm i ksenofobie.
            Poza tym poglady na gospodarke sa delikatnie mowiac ksiezycowe. Takze
            wszechobecny tam poglad, ze Radio Maryja jest jedyna nadzieja dla Narodu
            Polskiego zniecheca mnie do sluchania.

Tyle na temat Radia Maryja.

Co do antykoncepcji to nie narzucam nikomu co ma robic.
            Stanowisko Kosciola jest znane i kazdy moje sie do niego
            zastosowac lub nie wedlug wlasnego sumienia. Ja osobiscie
            stosuje metody naturalne bo mi to odpowiada.

Natomiast gdy rozmawiamy o refundacji srodkow antykoncepcyjnych
            to sprawa nie jest juz czysto prywatna, bo dotyczy podzialu
            publicznych pieniedzy. Ja akurat sadze, ze sa dziedziny
            w ktorych pieniadze te mozna lepiej zainwestowac.

Jezeli chodzi o aborcje to (chyba) sie zgadzamy.

Pozdrawiam
            HAL9000
            • goga.74 Re: refundacja 14.03.02, 22:55

> Co do antykoncepcji to nie narzucam nikomu co ma robic.
              > Stanowisko Kosciola jest znane i kazdy moje sie do niego
              > zastosowac lub nie wedlug wlasnego sumienia. Ja osobiscie
              > stosuje metody naturalne bo mi to odpowiada.> Natomiast
              gdy rozmawiamy o refundacji srodkow antykoncepcyjnych
              > to sprawa nie jest juz czysto prywatna, bo dotyczy
              podzialu
              > publicznych pieniedzy. Ja akurat sadze, ze sa dziedziny
              > w ktorych pieniadze te mozna lepiej zainwestowac.

Jesli chodzi rzeczywsice o podzial pieniedzy a nie o
              ideologie, to powinnas raczej to popierac. Otoz opieka
              nad kobieta w ciazy, porod, choroby dzieci, szcepionki to
              wszystko kosztuje wiecej niz pigulki co miesiac.
              • hal9000 Re: refundacja 15.03.02, 00:06
                goga.74 napisał(a):

> Jesli chodzi rzeczywsice o podzial pieniedzy a nie o
                > ideologie, to powinnas raczej to popierac. Otoz opieka
                > nad kobieta w ciazy, porod, choroby dzieci, szcepionki to
                > wszystko kosztuje wiecej niz pigulki co miesiac.

A gdyby nie bylo ludzi w ogole to koszty bylyby zerowe! :-)

Mysle, ze wspieranie macierzynstwa jednak sie oplaca.
                Np. w Niemczech narasta problem rent i emerytur. Sa one tutaj
                oparte o tzw. umowe miedzypokoleniowa, czyli ze skladek teraz pracujacych
                wyplacane sa swiadczenia emerytom. Problem w tym, ze pracujacych
                ubywa (bo przyrost naturalny jest nikly) a pobierajacych swiadczenia
                przybywa (bo opieka medyczna sprawia, ze ludzie zyja coraz dluzej i
                dluzej korzystaja ze swiadczen). Grozi to rozsadzeniem tego systemu
                za calkiem niedlugi czas. Mowi sie o ograniczeniu swiadczen, bo wplywy
                nie zaspakajaja potrzeb. Jest to oczywiscie nieuczciwe bo tym ktorzy placili
                skladki przz cale zycie obiecywano pewien poziom swiadczen emerytalnych a teraz
                okazuje sie ze figa z makiem. Na razie dorazna taktyka wyborcza powoduje
                odsuwanie problemu w czasie, ale bomba juz tyka i kiedys i tak wybuchnie.

Takie moga byc skutki malego przyrostu naturalnego. Tak wiec wspieranie
                macierzynstwa zamiast ograniczania plodnosci moze okazac sie w tak prozaiczny
                sposob korzystne dla nas samych w dluzszej perspektywie.
                • goga.74 Re: refundacja 15.03.02, 01:08

> Takie moga byc skutki malego przyrostu naturalnego. Tak
                  wiec wspieranie
                  > macierzynstwa zamiast ograniczania plodnosci moze
                  okazac sie w tak prozaiczny
                  > sposob korzystne dla nas samych w dluzszej perspektywie.

W dluzszej perspektywie korzystne dla nas jest to, zeby
                  te dzieci ktore sie rodzily byly chciane, oczekiwane i
                  kochane.Dostaly od rodzicow milosc i warunki normalnego
                  rozwoju. Wtedy szanse na to ze nie wyrosna np. na
                  kryminalistow i nie zasila rzeszy bezrobotnych (ktorzy
                  bynajmniej na nasze emrytury nie beda pracowac) sa mniejsze.
        • Gość: vagin Re: refundacja do hal-a 9000 IP: *.astercity.net / 10.131.130.* 15.03.02, 23:23
          hal9000 napisał(a):

> ja_zadra napisał(a):
          >
          > > Hal masz cukrzycę? Bo ja nie mam, za to płacę 100% a wolałabym 30.
          >
          >
          W sprawie aborcji chyba mamy podobne zdanie tzn. zdecydowanie nie! Ale na tym
          podobieństwa się kończą. Wprowadzając ustawę antyaborcyjną rząd zobowiązał się do
          wprowadzenia edukacji seksualnej do szkół, do łatwego dostępu do lekarzy
          ginekologów ,do nowoczsnej i dostępnej /taniej/ antykoncepcji. I teraz pytanie co
          zostało zrealizowane z tych obietnic? Otóż nic! Edukacja sex. leży. Program
          zaproponowany przez MEN woła o pomstę do nieba. Wiem bo moja żona ma zajęcia z
          tego przedmiotu w skole podst. i gimnazjum. Czytając materiały zalecane do pracy
          z uczniami pękaliśmy ze śmiechu! Zajęło nam sporo czasu aby dostosować
          ten "program nauczania"do poziomu i wymagań uczniów.Dostęp doginekologa też jest
          lko teoretyczny . Można wprawdzie udać się do lekarza bez skierowania ale
          zrobienie podstawowego badania jakim jest cytologia to ok 6 -ciu mieś.
          oczekiwania a gdzie inne bardziej złożone badania . A przeciez bez dokładnej
          diagnostyki nie ma mowy o dobraniu właściwej antykoncepcji. ? o skutkach
          ubocznych można poczytać na forum kobieta/ Wizyta w prywatnym gabinecie to
          wydatek ok. 50 - 200 zł. A należy pokazać się lekarzowi min. co 6 mieś. Dolicz
          jeszcze koszt tabletek albo wkładki /mirena ok 600zł/ i to ma być dostępna
          antykoncepcja? Ciekawe co na to kobieta mieszkająca na wsi i mająca ok. 2000 zł.
          dochodu rocznie!!! Powiesz ,że istnieją naturalne metody, zgodzisz się , że ich
          skueczność jest bardzo dyskusyjna no i nie każda kobieta może ją stosować! A
          prezerwatywa też nie jest idealnym rozwiązaniem ;po pierwsze bywa zawodna, po
          drugie bywają osoby uczulone na lateks no i jest dość kłopotliwa w użyciu.
          Wracając do refundacji; paski będą na liście a co z salmeterolem? lekiem
          stosowanym w leczeniu astmy, a interferon / chorzy na SM / i wiele innych?
          Reasum'ując aborcja zdecydowanie nie!!! Tania i nowoczesna i dostępna
          antykoncepcja i edukacja po trzykroć tak!!!
          pozdr. Jarek V.

• ja_zadra Re: refundacja 14.03.02, 16:00
      Podkreślasz swą jurność wieczorną ale po co? Chcesz komuś tu się przypodobać, może innym
      kobietom? Jeśli nie rozumiesz jak dostępna i tania antykoncepja wpłynie dodatnio np na państwową
      kasę to dłoń mi jedna i druga opada, logika to podobno domena panów, więc albo jesteś jakimś
      wyjątkiem albo nie bez przyczyny tak podkreślasz swoją "prymitywność"( jeżeli oczywiście chodziło ci o
      erotykę, może miałeś na myśli np. to, że co wieczór tak się upijasz, że zamieniasz się w zwierzę) W
      jaki sposób masz zamiar pomagać diabetykom jeśli paski będą na 50%? Bo jeśli tak ważny jest dla
      ciebie ich los to nie skończy się to na klikaniu w necie? Twoja empatia mnie poraża. Co do twoich
      opini co do mojego życia seksualnego to ja nie mam najmniejszego zamiaru wyprowadzać cię z
      błędu, tak chcę się bzykać na luzie, nie mieć nerwicy na punkcie zapłodnienia, plam z nasienia na
      prześcieradle ani niechcianego dziecka.
      • hal9000 Re: refundacja 14.03.02, 16:40
        ja_zadra napisał(a):

> Jeśli nie rozumiesz jak dostępna i tania antykoncepja wpłynie dodatnio np na
        > państwową kasę to dłoń mi jedna i druga opada...

Zmniejszenie wydatkow Panstwa na zapomogi? O to Tobie chodzi?
      • hal9000 Re: refundacja 14.03.02, 16:45
        ja_zadra napisał(a):

> tak chcę się bzykać na luzie...

Czy slowo bzykac nie jest zbyt... dosadne?

Uczacy sie dobrych manier HAL9000
        • ja_zadra Re: nie podlizuj się 14.03.02, 17:03
          nic to nie da, za często ci się tak jakoś chyba wymyka kolejna obelga w stronę kobiet, więc pamiętaj hal jak
          kończą komputery:)
          • hal9000 Re: nie podlizuj się 14.03.02, 23:16
            ja_zadra napisał(a):

> nic to nie da, za często ci się tak jakoś chyba wymyka kolejna obelga w stronę
            > kobiet, więc pamiętaj hal jak
            > kończą komputery:)

Ja i obelgi strone kobiet? To zupelnie niemozliwe.
            Jak zapewne wiesz do tej pory nie zanotowano najmniejszego
            bledu w maszynach serii 9000. Wszystkie przypadki nalezy
            przypisac bledom ludzi...

...no dobrze moze jakis maly blad albo obelga
            mogly sie przydazyc... Tylko mnie prosze nie wylaczaj!...
    • ja_zadra Re: refundacja 14.03.02, 16:14
      Dobre wieści, Łapiński zapowiedział odwołanie Naturalnego Zespołu i powołaniu w jego miejsce
      Zespołu metod wszelakich ( czytaj farmakologicznych też)
      Złe wieści, nie przewiduje w najbliższym czasie refundacji pigułki, gdyż nie jest ona lekiem, możliwe
      to będzie w przyszłości. Tak więc hal nami ladacznicami już się nie martw, teraz walcz o diabetyków -
      może pikieta pod sejmem?
      • hal9000 Re: refundacja 14.03.02, 16:21
        ja_zadra napisał(a):

> Tak więc hal nami ladacznicami już się nie martw, teraz walcz o diabetyków -
        > może pikieta pod sejmem?

Nie uwazam Cie za ladacznice. A jezeli poczulas sie urazona (tak jak Melba)
        slowem "pieprzyc" Ciebie rowniez przepraszam. Z ta pikieta pod Sejmem mialbym
        problemy bo wlasnie siedze za granica. Ale pomysl dobry.
        • zlotyrybek Re: refundacja 15.03.02, 14:24
          Ale ciupciać to Ty dawno nie ciupciałeś - jak widzę po Twoich wypowiedziach.
          Szkoda mi Ciebie , Stary.
          • hal9000 Re: refundacja 15.03.02, 14:35
            zlotyrybek napisał(a):

> Ale ciupciać to Ty dawno nie ciupciałeś - jak widzę po Twoich wypowiedziach.

Nie uwazasz ze slowo "ciupciałeś" jest malo delikatne? :-)
            Pocztaj sobie posty na tym watku, co o tym sadza niewiasty.

> Szkoda mi Ciebie , Stary.

Milo, ze sie o mnie martwisz. Ale niepotrzebnie. Jestem zonaty.
            • zlotyrybek Re: refundacja 15.03.02, 17:32
              Strasznie się wydelikaciłeś - biorąc pod uwagę Twoje "pieprzenia" powyżej.
              Szczere kondolencje dla małżonki - jak znam życie to jest jej problem jak nie
              zaskoczyć nie twój.
              Prawdziwy facet z ciebie.Gratuluję.

Miłego weekendu
              • hal9000 Re: refundacja 16.03.02, 16:38
                zlotyrybek napisał(a):

> Strasznie się wydelikaciłeś - biorąc pod uwagę Twoje "pieprzenia" powyżej.

Staram się. :-)

> Szczere kondolencje dla małżonki - jak znam życie to jest jej problem jak nie
                > zaskoczyć nie twój.

Na pewno przekażę. :-)

> Prawdziwy facet z ciebie.Gratuluję.

Cieszę się, że tak myślisz :-)

> Miłego weekendu

I wzajemnie.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka