Dodaj do ulubionych

CouchSurfing

12.07.12, 13:58
Ostatnio w DF ukazał się artykuł o CouchSurfingu. Jestem użytkownikiem, poznałam przez CS masę fajnych ludzi, ale... nie do końca zdawałam sobie sprawę z tego co się teraz dzieje z CS jako organizacją. Z tego na przykład, że pan właściciel zmienił status organizacji z non-profit na zwykłe przedsiębiorstwo, trzepiące grubą kasę. I że ciągnie zyski, z tego co przez 10 lat wypracowali mu wolontariusze pracujący dla idei. Kurczę, chyba przesiądę się na BeWelcome.
Obserwuj wątek
    • kitek_maly Re: CouchSurfing 12.07.12, 14:09

Znam jednego CS. Facet z problemami ze sobą.
      • allegria.de.vida Re: CouchSurfing 12.07.12, 14:13
        Um. Czy to stwierdzenie się jakoś dalej rozwija, czy tylko chciałaś się pochwalić kolegą?
        • kitek_maly Re: CouchSurfing 12.07.12, 14:21

A czym tu się chwalić? Facet ma problem ze sobą i to jedyny przedstawiciel tej 'elitarnej' grupy, którego znam, więc takie mam zdanie o osobach, którym się nie chce dorastać.
          • allegria.de.vida Re: CouchSurfing 12.07.12, 14:37
            I swoją opinie o 4 milionach ludzi bazujesz na jednym przypadku?
            • kitek_maly Re: CouchSurfing 12.07.12, 14:40
              Yyyy to chyba oczywiste, że skoro znam jakąś osobę a 4 miliony są dla mnie całkiem anonimowe, to jestem w stanie powiedzieć coś o tej, którą znam a nie o tych, którzy są a może ich nie ma?
              Zresztą Ty jesteś druga i Ty też masz problem ze sobą, więc to są już dwie osoby.
              • allegria.de.vida Re: CouchSurfing 12.07.12, 14:57
                Nie powiedziałabym, że mam problem ze sobą, a przynajmniej nie większy niż inni. To normalne, że ludzie zadają sobie pytania o siebie, ale wyrabianie sobie opinii o masie ludzi na podstawie jednego przypadku normalne już nie jest. Na studiach poznałam jednego Hindusa, jego ojciec był ultrabogaty, ale to nie znaczy, że wszyscy Hindusi są bogaci. Rozumiem, że jakiś tam ciasny światopogląd może czasami podsuwać ochotę na formułowanie generalizujących sądów, ale na litość, jest też logika i zdrowy rozsądek, które mówią na przykład to, że takie coś jest zwyczajnie głupie.

PS. Może cię to zaskoczy, ale jest jeszcze parę innych cech, które odróżniają couchsurferów od twojego kumpla. na przykład nie każdy jest facetem. I nie każdy jest twoim kumplem. I nie każdy ma problemy z dorastaniem. Niesamowite, co?
                • kitek_maly Re: CouchSurfing 12.07.12, 15:00
                  "Znam jednego CS. Facet z problemami ze sobą. "

Nie wiem na jakiej podstawie wyciągnęłaś z jednego zdania wniosek, że twierdzę, że wszyscy są tacy. Być może lubisz generalizować.
              • simply_z Re: CouchSurfing 12.07.12, 14:58
                no patrz ,a ja znam 5 osob i wszystkie sa normalne.
                • kitek_maly Re: CouchSurfing 12.07.12, 15:01

A ja znam jednego i nie jest normalny. To mam mówić o tych 4 mln, których nie znam. No zastanów się.
                  • stokrotka_a Re: CouchSurfing 12.07.12, 15:06
                    A w jakim celu mówisz o tym jednym? Jaki w tym sens?
                  • simply_z Re: CouchSurfing 12.07.12, 15:09
                    to po co w takim razie wstawilaas komentarz o tym ,ze znasz jednego nienormalnego?
                    • kitek_maly Re: CouchSurfing 12.07.12, 15:14
                      A co, nie wolno?
                  • jamesonwhiskey Re: CouchSurfing 13.07.12, 17:18

> A ja znam jednego i nie jest normalny. To mam mówić o tych 4 mln, których nie z
                    > nam. No zastanów się.

takiego pustaka to dawno tu nie widzialem
          • allatatevi1 Re: CouchSurfing 12.07.12, 15:30
            Ja akurat nie korzystam Cs bo nie odpowiada mi mieszkanie u nieznajomych, ale zwiedzanie miasta z miejscowymi uważam za super pomysł.
            Kitek mały to natomiast sztandarowy przykład sfrustrowanej Polki, która wszystkich, którzy mają ciekawsze życie od niej (czyli 90% populacji) nazywa osobami które nie chcą dorosnąć.

Dla niej dorosłość oznacza koszmarną nudę i rutynę, w której się kisi i szlag ją trafia, że jej rówieśnicy żyją inaczej.
            • kitek_maly Re: CouchSurfing 12.07.12, 15:42
              > Kitek mały to natomiast sztandarowy przykład sfrustrowanej Polki, która wszystk
              > ich, którzy mają ciekawsze życie od niej (czyli 90% populacji) nazywa osobami k
              > tóre nie chcą dorosnąć.

A kto jest tą wyrocznią stwierdzającą czyje życie jest ciekawsze? Ty?
              Co do problemów z dorastaniem - napisałam to tylko dlatego, że wątkodawczyni kiedyś się tu żaliła, że boi się dorastania i co ma zrobić.

> Dla niej dorosłość oznacza koszmarną nudę i rutynę, w której się kisi i szlag j
              > ą trafia, że jej rówieśnicy żyją inaczej.

Tak jest, Sherlocku. :D
              Dodam tylko, że mój znajomy powiedział mi kiedyś, że chciałby się zajmować tym czym ja się zajmuję, ale... tego nie potrafi. :D No tak, bo ja się przecież nauczyłam z wszelką wiedzą którą posiadam.
              • maitresse.d.un.francais Kitku, obecnie definicja ciekawego życia jest pros 12.07.12, 16:45
                ta: dużo się miotać, najlepiej w grupie, najlepiej za granicą, najlepiej aktywnie.

Im bardziej intensywna aktywność, tym lepiej. Couchsurfing jest lepszy od czytania książek, od cs jest lepszy kanioning, od niego skoki spadochronowe itd.
    • swiete.jeze Re: CouchSurfing 12.07.12, 14:13
      > Z tego na przykład, że pan właścici
      > el zmienił status organizacji z non-profit na zwykłe przedsiębiorstwo, trzepiąc
      > e grubą kasę

Kiedyś z tego korzystałam, ale teraz nawet nie wchodzę na tę stronę. Zrobili jakieś płatne konta? Na czym on zarabia?
      • allegria.de.vida Re: CouchSurfing 12.07.12, 14:18
        Zrobili płatną weryfikację tożsamości, teraz już chyba obowiązkową. W Danii kosztuje to ok. 60$...
        • swiete.jeze Re: CouchSurfing 12.07.12, 15:46
          U nas Minimalna sugerowana opłata dla Twojego kraju wynosi 17.55 USD.
        • mocno.zdziwiona Re: CouchSurfing 12.07.12, 17:26
          Zmiany zaszły z rok temu, wszyscy uczestnicy byli informowani mailowo + wrzały dyskusje na forach. Nie trzeba weryfikować konta żeby móc korzystać z CS więc można go używać całkowicie gratis.
          Sam pomysł bardzo fajny, ja od dość dawna przyjmuję ludzi i wszystkie spotkania były bardzo ciekawe. Dzięki CS zwiedziłam np. Budapeszt "od podszewki" - zajął się nami kolega, którego wcześniej nocowaliśmy i pokazał nam tyle ciakwych zakątków, że nie bylibyśmy w stanie nawet 1/5 na własną rękę znaleźć. Wcześniej należałam do Serwasu do Hospitality Club. Lubię takie akcje, takie idee, chociaż powoli wycofuję się z CS bo czasu mam mało i nie ma kiedy ludzi przyjmować. Wrócę do tego na starość albo jak odchowam dzieci :)
        • krakowskim_targiem Re: CouchSurfing 13.07.12, 14:46
          jakoś nigdy nie miałam odwagi sprobować tej formy podróżowania.. to naprawdę się sprawdza? nie macie żadnych złych doświadczeń?
          • mocno.zdziwiona Re: CouchSurfing 13.07.12, 15:48
            Ja nie miałam żadnych złych doświadczeń. Do tej pory przyjęłam około 30 osób, sama nocowałam tylko kilka razy. Z reguły goście gotują coś lokalnego abo przywożą jakiś alkohol żeby razem wypić więc nieraz się siedzi długo w noc i gada albo słucha muzyki na youtubie (każdy puszcza coś od siebie). Jest fajnie. Poza tym gospodarz występuje jako osoba dyktująca warunki - jeśli np. wychodzi do pracy o 6 rano i nie zostawia kluczy to goście muszą opuścić dom razem z nim. Dalej jesteś panem własnego domu i własnego czasu więc nie przypomina to hostelu.
    • vandikia Re: CouchSurfing 13.07.12, 15:51
      niestety, za dużo świrów na świecie, żebym wpuściła zupełnie obcą osobę do domu

korzystam z rad czy uwag "miejscowych" dot. tego co zobaczyć, gdzie zjeść ale nie potrzebuję czyjegoś towarzystwa, najlepiej wypoczywam sama albo z mężem
    • zeberdee28 Re: CouchSurfing 16.07.12, 00:15
      Dla mnie to ciekawostka.
    • see.berja matkojedyna 16.07.12, 00:26
      Nie wiem, o czym rozmawiacie. CS to jakaś gra, tak? Ja to chyba mam nudne życie :(
      • see.berja Ok 16.07.12, 00:32
        wujek google już mi pomógł ;) Idea fajna, ale ja bym bała się ryzykować. Jak ktoś napisał - za dużo świrów chodzi po tym świecie wolno ;D
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka