Dodaj do ulubionych

Prasa kobieca

09.03.13, 16:55
Znajoma mi dala bardzo gruby plik polskiej prasy kobiecej. Po kilku wieczorach sumiennego czytania w celach zapoznawczych o malo co nie popadlam w nieuleczalna bezsennosc.
Czytajac te smieci mozna odniesc wrazenie, ze statystyczna polska kobieta jest niedojrzala, umyslowo ociezala idiotka. O niechlujstwie jezykowym nawet nie wspominam.
Jedyny pozytyw - kilka dobrych przepisow.
Powiedzcie mi kto to czyta?
Obserwuj wątek
    • berta-death Re: Prasa kobieca 09.03.13, 17:01
      Sugerujesz, że francuska prasa kobieca jest na wyższym poziomie?
      • mvszka Re: Prasa kobieca 09.03.13, 17:41
        może łatwiej się czyta ;)
      • allatatevi1 Re: Prasa kobieca 09.03.13, 19:37
        Nie wiem, jak francuska, ale powiedziałabym że włoska prasa kobieca jest na odrobinę wyższym poziomie. We włoskim Cosmopolitanie zdarzają się artykuły z poradami jak znaleźć stypendia i granty na studia doktoranckie i post-doc.
        Są też np. wywiady z właścicielami najlepszych kancelarii prawniczych i studiów architektonicznych we Włoszech - ci ludzie tłumaczą, na co zwracają uwagę przy rekrutacji stażystów i praktykantów.
        W polskim Cosmo porady ograniczają się zazwyczaj do tego jak znaleźć kulki gejszy i dobry utrwalacz do lakieru.
        • berta-death Re: Prasa kobieca 09.03.13, 19:44
          U nas tego typu porady by się nikomu nie przydały. U nas robotę dostaje się po znajomości. A w tym temacie to nie ma co radzić. Albo jest się pociotkiem albo nie, żadne dobre rady tego nie zmienią. Zdecydowanie w PL brakuje typowej klasy średniej i co zatem idzie nie ma też czasopism przeznaczonych dla takich osób.
          • allatatevi1 Re: Prasa kobieca 09.03.13, 19:52
            No we Włoszech jest podobnie jeśli chodzi o pracę :-(
            Natomiast jeśli chodzi o te rodzaje grantów dla naukowców, stypendia dla młodych artystów itd. to akurat jest fajne, zwłaszcza że piszą często o możliwościach w krajach cywilizowanych - UK, Skandynawii.
            • light_in_august Re: Prasa kobieca 09.03.13, 23:18
              Ale po co pisać/czytać o grantach w pismach kobiecych? Przecież jest wiele innych, bardziej wartościowych źródeł dot. takich tematów. A tu takie jakby założenie, że jak baba nie przeczyta w Cosmo, to nie przeczyta nigdzie, bo nic innego nie czyta...
              • allatatevi1 Re: Prasa kobieca 10.03.13, 12:30
                Ale myślę że takie właśnie jest założenie - że przeczytają to kobiety które się tymi grantami nie interesowały/nie wiedziały że takie coś istnieje i jak je to bardziej zainteresuje, to już na własną rękę poszukają bardziej obszernych informacji.
                Moja koleżanka Hiszpanka właśnie w takim włoskim Cosmo przeczytała o bezpłatnym kursie dla aktorów amatorów.

Teraz już dawno wróciła do Hiszpanii, gra w tamtejszych teatrach, a przyjechała do Włoch jako pielęgniarka (nie lubiąca swojej pracy w szpitalu).
      • senseiek Re: Prasa kobieca 09.03.13, 22:41
        > Sugerujesz, że francuska prasa kobieca jest na wyższym poziomie?

Jak sie nie zna jezyka, to sie oglada obrazki, i od razu wszystko lepiej wyglada.. ;)

To tak samo jak z tekstami piosenek - w wiekszosci zagranicznych czlowiek wogole sie nie zastanawia co tak naprawde oni spiewaja, po prostu slucha sie muzyki.
        • kino.mockba Re: Prasa kobieca 09.03.13, 23:13
          > Jak sie nie zna jezyka, to sie oglada obrazki, i od razu wszystko lepiej wyglad
          > a.. ;)

Myślisz, że marguy po 30 latach we Francji zna język tak jak Polacy na londyńskim zmywaku?
          • senseiek Re: Prasa kobieca 09.03.13, 23:25
            > Myślisz, że marguy po 30 latach we Francji zna język tak jak Polacy na londyńsk
            > im zmywaku?

Wszystko jest mozliwe.. ;)

Szczegolnie ze francuski jest duzo trudniejszy od angielskiego. Szczegolnie mowiony. m.in. to jak wymawiamy slowo moze zalezec od tego jakie slowa pozniej powiemy..
            • simply_z Re: Prasa kobieca 10.03.13, 01:05
              biorąc pod uwagę fakt ,że jest tłumaczem...na pewno zna język bardzo dobrze.
            • allatatevi1 Re: Prasa kobieca 10.03.13, 13:52
              Francuski nie jest trudny, ja nigdy się go nie uczyłam, a rozumiem bardzo dużo, szczególnie na piśmie.
              W ogóle nie ma czegoś takiego jak trudny język romański. Wystarczy opanować biegle (na poziomie użytkownika natywnego) przynajmniej jeden język romański. Dzięki temu rozumie się wszystkie pozostałe języki romańskie łącznie z takimi językami jak kataloński, galicyjski i dialekty kreolskie oparte w znacznej mierze na hiszpańskim i portugalskim (np. papiamento).
              Ja znam włoski i hiszpański i jak jeżdżę do Portugalii to rozumiem wszystko co ludzie do mnie mówią. Kwestia wyczucia melodii języka.
              • simply_z Re: Prasa kobieca 10.03.13, 20:35
                ja mam tak z wloskim rozumiem 90% ,gorzej mam z portugalskim.
                • eat.clitoristwood Re: Prasa kobieca 10.03.13, 20:39
                  simply_z napisała:
                  > ja mam tak z wloskim rozumiem 90% ,gorzej mam z portugalskim.

Ja mam odwrotnie, 90% nie rozumiem, ale z portugalskim też mam gorzej.
                  • senseiek Re: Prasa kobieca 10.03.13, 20:41
                    > Ja mam odwrotnie, 90% nie rozumiem, ale z portugalskim też mam gorzej.

Ja tam z francuskiego znam
                    voulez vous coucher avec moi
                    I nic wiecej juz nie potrzebuje rozumiec..
                    • eat.clitoristwood Re: Prasa kobieca 10.03.13, 20:48
                      senseiek napisał:
                      > Ja tam z francuskiego znam
                      > voulez vous coucher avec moi
                      > I nic wiecej juz nie potrzebuje rozumiec..

Tylko, że kobiety rozumieją po tym pojęciem co innego, bynajmniej nie robienie brzuszków i pompek.
                      • senseiek Re: Prasa kobieca 11.03.13, 17:50
                        > Tylko, że kobiety rozumieją po tym pojęciem co innego

No to mi beda musialy pokazac co rozumieja pod tym pojeciem.. ;)
                  • kalllka Re: Prasa kobieca 11.03.13, 12:00
                    ty nie kokietuj wloskim, ecie
                • allatatevi1 Re: Prasa kobieca 10.03.13, 20:48
                  Domyślam się, że portugalski brazylijski dużo łatwiej Ci zrozumieć ze względu na jego "otwartą" wymowę. Portugalczycy połykają samogłoski.
                  • simply_z Re: Prasa kobieca 10.03.13, 22:18
                    tak.
    • soulshuntr Re: Prasa kobieca 09.03.13, 17:02
      niedojzale idtiotki ociezale umyslowo
    • rekreativa Re: Prasa kobieca 09.03.13, 17:14
      "Powiedzcie mi kto to czyta?
      > "

Ty i Twoje koleżanki.
    • doral2 Re: Prasa kobieca 09.03.13, 17:23
      ja nie czytam, obrazki tylko oglądam..
    • kochanic.a.francuza Re: Prasa kobieca 09.03.13, 17:26
      Etap czytania tzw. prasy kobiecej zakonczylam jako licealistka. Tresci tam zawarte sa akurat dla dziewczyn w tym wieku.
      • to.niemozliwe Re: Prasa kobieca 09.03.13, 19:44
        Trzeba by jeszcze sie dowiedziec jakie tytuly. Przeciez one sa kierowane do okreslonej grupy docelowej, tak, zeby kazda znalazla na weekend cos dla siebie, i pani profesor i pani kura domowa.:-)
        Ciekawe czego by chciala Marguy w prasie kobiecej, by uznac ja za wartosciowa?
    • ganna_risatdinova Re: Prasa kobieca 09.03.13, 17:38
      Ja czytam tylko podczas farbowania u fryzjera, Twój Styl najczęściej, bo jedynie to jeszcze trawię. Natomiast ostatnio moja fryzjerka tak się spręża, że zdążę przeczytać ledwo z dwa wywiady, ale może to i lepiej;).
      A jak ktoś chce przeczytać coś wartościowego, to polecam lekturę czegoś, co właśnie sama wchłonęłam i nad czym się zadumałam dłuższą chwilę:
      www.polityka.pl/spoleczenstwo/artykuly/1535703,1,uczmy-rodziny-patologiczne-normalnosci.read
      www.polityka.pl/spoleczenstwo/artykuly/1535483,1,czy-mozna-nie-kochac-wlasnego-dziecka.read
      www.polityka.pl/spoleczenstwo/artykuly/1531801,1,okna-zycia---porazka-panstwa.read?backTo=http://www.polityka.pl/spoleczenstwo/artykuly/1535703,1,uczmy-rodziny-patologiczne-normalnosci.read
      • simply_z Re: Prasa kobieca 09.03.13, 18:43
        uhm bardzo optymistyczne artykuły ..zwlaszcza o tych patologicznych rodzinach ,nie ma to jak strzelić sobie po artykule w weekend.
      • to.niemozliwe Re: Prasa kobieca 09.03.13, 19:40
        Tak, Polityka jeszcze trzyma jako taki poziom.
        • jan_hus_na_stosie2 Re: Prasa kobieca 09.03.13, 19:49
          to.niemozliwe napisał:

> Tak, Polityka jeszcze trzyma jako taki poziom.

tak, zwłaszcza Janina Paradowska... Don't make me laugh :)
          • to.niemozliwe Re: Prasa kobieca 09.03.13, 20:00
            Akurat szczegolnie Paradowska sobie cenie za wnikliwosc oceny i trafnosc analiz. Rozumiem, ze masz inne zdanie i je szanuje i nie zamierzam tu dyskutowac wyzszosci swiat bn nad wn lub odwrotnie. :-)
        • kochanic.a.francuza Re: Prasa kobieca 10.03.13, 09:54
          No i taka "prasa kobieta" powinna, w miare mozliwosci swoich i czytelniczek, przedrukowywac artykuly z Polityki, zeby sie kobiecosc nie kojarzyla ludziom tylko z fatalaszkami i problemami ze zdradzajacymi mezczyznami.
          Co do Twojego Stylu, zamieszczaja tam wywiady z interesujacymi paniami, ktore (i panie i wywiady) moga inspirowac. Nietety na sto kika stron to zdziebko tylko. Reszta to reklamy drogich kosmetykow i zegarkow, od ktorych kobietom sie proporcje w zyciu plataja.
          Dlatego sie nie fatyguje kupnem.
    • mvszka Re: Prasa kobieca 09.03.13, 17:43
      ale podaj konkretne tytuły bo naprawdę jest różnica w zawartości między miesięcznikiem a dwutygodnikiem, a podrzuciła Ci może polskie wydanie Harper's Bazaar?
    • to.niemozliwe Re: Prasa kobieca 09.03.13, 18:22
      Opowiedz cos wiecej o Twojej znajomej, to sie zorientujemy kto to czytuje.
    • jan_hus_na_stosie2 Re: Prasa kobieca 09.03.13, 18:27
      Zapewne kobiety które nie mają żadnych zainteresowań, pasji ani hobby. Gdyby takowe miały to by czytały prasę specjalistyczną.
      • mvszka Re: Prasa kobieca 09.03.13, 20:09
        jeśli pasją pewnej pani jest szydełkowanie to wg ciebie czytać może tylko "politykę" lub/i " gazetę prawną" a całkowicie pogardzi " galą", "vivą" "życiem na gorąco"??
        • jan_hus_na_stosie2 Re: Prasa kobieca 09.03.13, 20:19
          osoby jarające się życiem celebrytów nie stoją u mnie wysoko jeśli chodzi o ich wartości intelektualne :)

• mvszka Re: Prasa kobieca 09.03.13, 20:33
            > osoby jarające się życiem celebrytów nie stoją u mnie wysoko jeśli chodzi o ich
            > wartości intelektualne :)

to nie jest wątek o tym które kobiety stoją u ciebie wysoko, tylko o poziomie prasy kobiecej, natomiast zasugerowałeś, że ktoś kto ma pasję (a pasją mogą być bardzo różne zajęcia) nie przeczyta tzw. brukowca plotkarskiego, a nie raz pewnie byś się zdziwił ile osób wartościowych intelektualnie czyta "show" czy " party" w ramach tzw.odmóżdżającego relaksu
            • mila2712 Re: Prasa kobieca 09.03.13, 20:40
              są lepsze sposoby na relaks

nie wiem kto tak się odmóżdża

z ciekawości zapytuję ty też czytasz ?
      • nie.mam.20 odpowiedzialem na Twoj krzyk rozpaczy 09.03.13, 23:54
        wzgledem czytelnictwa ksiazek w Polsce.
        No, wytrwalo jakies 1-2 minuty, ale na Osla sie nie zalapalo.
        Zatem -
        napisalem, ze Polacy, jak przyslowiowy sierzant milicji, juz jedna ksiazke w domu maja.
        Ksiazke do nabozenstwa.
        Dyzurna wylapala natychmiast i odeslala w niebyt.
        Zastanawiam sie, czemu wpisy innych sa usuwane, ale pozostaje slad. Natomiast moje gina w czaso-przestrzeni.
        Moze to z powodu koham.mihnika.copyright? :(
    • salsadura Re: Prasa kobieca 09.03.13, 19:51
      Rzuć jakimiś tytułami ,bo tak, to takie samo gadanie o niczym, jak pytanie końcowe Twojego postu.
      • jan_hus_na_stosie2 Re: Prasa kobieca 09.03.13, 19:56
        Pani, Twój Styl, Zwierciadło, Glamour, Cosmopolitan, Życie na Gorąco
        • salsadura Re: Prasa kobieca 09.03.13, 20:03
          Ty jej wysyłałeś, czy po prostu w i e s z ?
          • jan_hus_na_stosie2 Re: Prasa kobieca 09.03.13, 20:07
            wpisałem tytuły, które przyszły mi do głowy :)

• gr.eenka Re: Prasa kobieca 09.03.13, 20:24
      ja czytam jedną gazetę babską. kupuję bo lubię ją kupować :)
      przeglądam zdjęcia - zdjęcia też lubię oglądać.
      No i przepisy.
      Rzadko czytam, podczas jedzenia obiadu pierwszego dnia szybko przelatuję wzrokiem.
      I to tyle - tego czytania kobiecej prasy.
    • mila2712 Re: Prasa kobieca 09.03.13, 20:28
      marguy napisała:

> Znajoma mi dala bardzo gruby plik polskiej prasy kobiecej. Po kilku wieczorach
      > sumiennego czytania w celach zapoznawczych o malo co nie popadlam w nieuleczaln
      > a bezsennosc.
      > Czytajac te smieci mozna odniesc wrazenie, ze statystyczna polska kobieta jest
      > niedojrzala, umyslowo ociezala idiotka. O niechlujstwie jezykowym nawet nie wsp
      > ominam.
      > Jedyny pozytyw - kilka dobrych przepisow.
      > Powiedzcie mi kto to czyta?

Kobiety a nawet faceci

Ja nie czytam a przepisy biorę z blogów kulinanrnych
    • banksia Prasa kobieca-wszedzie z grubsza to samo niestety 10.03.13, 01:01
      tu gdzie mieszkam, prasa kobieca (tygodniki) to podobnie, dno. przepisy, obciachowa moda, "z zycia wziete" historie i wrozka prawde ci powie. z tego co pamietam mieszkajac na Wyspach tez podobny chlam byl.

w polsce chyba jedyna pulikacja dla kobiet w krorej moge znalezc cos ciekawego to... wysokie obcasy (tak, raraz bedzie ze reklame GW robie;) - a to dlatego ze mozna poczytac artykuly na tematy rozmaite, spoleczne, kulturalne, psychologiczne, reportaze, recenzje, wywiad z kims ciekawym, i strona z moda sie zmiesci... wszystko jakos laczy sie z tematyka kobieca ale bez fiksacji na tortach i porodach.
      bardzo chcialaym widziec wiecej takiej, i bardziej ambitnej prasy kobiecej - ale nie wiem, moze klimaty paznokciowo-zakupowo-kuchenne spzedaja sie lepiej...

zaznaczam - wypowiadalam sie o tygodnikach.
      miesieczniki - cosmo, elle, glamour - papka mielona, ladne obrazki.
      swoj styl - magazyn dla snobistycznych starzejacych sie bogatych bab, inny target.
      • marguy Re: Prasa kobieca-wszedzie z grubsza to samo nies 10.03.13, 02:21
        Ufff !!!
        Myslalam, ze bedzie gorzej. Mam szanse, bo zyczliwi posadzili mnie tylko o ogladanie obrazkow we francuskiej prasie. Dobrzy ludzie, bo mogli mnie oglosis kompletna analfabetka.

Ktos pytal o tytuly. Juz wymieniam: Na zywo, Zycie na goraco, Swiat i ludzie, Przyjaciolka, Tina, Kobieta i zycie oraz Twoje imperium. Tyle o prasie kobiecej oprocz ktorej dostalam kilka egzemplarzy Polityki, Forum, Uwazam rze i Angory, ktorych jeszcze nie czytalam.

Na sugestie, ze kolezanka jest idiotka odpowiadam stanowczo - nie, nie jest!
        Po prostu maja abonament na prawie wszystko co sie ukazuje. Zlosliwcom zycze takze tak obszernej biblioteki jak ta, ktora posiadaja. I tak aktualnej. Z kazdej wyzyty w Polsce wracaja z autem zaladowanym ksiazkami, a oprocz tego zamawiaja poczta wiec nie idioci.

Co do francuskiej prasy kobiecej, to przyznam szczerze, ze znam ja jedynie z poczekalni u lekarza. Przyznac jednak musze, ze nawet tak nikla znajomosc pozwala mi na stwierdzenie, ze polska prasa kobieca jest o wiele nizszej jakosci pod wzgledem zawartych w niej informacji oraz sposobu ich przekazania. Ktos wyzej pisal o prasie wloskiej przeznaczonej dla klasy sredniej. Przyjmijmy, ze we Francji rzecz ma sie tak samo.
        A co ja czytam? Z prasy codziennej La voix du nord, z tygodnikow Marianne i Le nouvel observateur. Przez wiele lat mialam abonament takze na Paris Match ale ostatnio sie spaskudzil i przestalam.

To co bardzo mnie uderzylo w tych kilku gazetach ktore przeczytalam, to niesamowity natlok watpliwych informacji dotyczacych zdrowia. Dzieki temu zaczelam rozumiec skad bierze sie tyle watkow na jego temat... i hipochondria w narodzie. Ale i to jest zrozumiale przy nie najsprawniejszej sluzbie zdrowia. Jesli lekarz nie wytlumaczy, to kazde inne zrodlo jest dobre.

Watek zalozylam nie tylko z powodu kilku gazet ale takze z powodu artykulu na temat czytelnictwa w Polsce, ktory pojawil sie na stronie gazety wczoraj lub przedwczoraj.
        Podsumowanie jest tragiczne : narod glupieje.
        Oto link:
        wyborcza.pl/piatekekstra/1,129976,13524123,Nie_czytamy__Narod_glupieje.html?fb_action_ids=2932153760505&fb_action_types=og.likes&fb_source=other_multiline&action_object_map=%7B%222932153760505%22%3A571522482866556%7D&action_type_map=%7B%222932153760505%22%3A%22og.likes%22%7D&action_ref_map=%5B%5D
        • kalllka Re: Prasa kobieca-wszedzie z grubsza to samo nies 10.03.13, 12:30
          i to jest klopot z polskimi mediami,
          szczegolnie trudno o znalezienie (w polskiej prasie) interesujacej unisex -propozycji
          (przypadek upadku- Przekroju, koronnym przykladem 'beztalencia' w przejmowaniu tytulu')

ps
          z podobnym ignoranctwem wobec tradycji wykazano sie gdy zmieniano Duzy Format, Wysokie obcasy zas w sieci -rozwalajac spojne logo Wyborczej w gazetowy szescian z kropek
          -
        • jan_hus_na_stosie2 Re: Prasa kobieca-wszedzie z grubsza to samo nies 10.03.13, 13:14
          Ja kiedyś lubiłem czytać FORUM, ale wtedy kosztowało 4 zł, potem cena wzrosła do 4,5, potem do 5 zł i przestałem czytać bo stwierdziłem, że cena jest za wysoko jak na tak cienki objętościowo tygodnik. Teraz kosztuje 6 zł.
        • stedo Re: Prasa kobieca-wszedzie z grubsza to samo nies 11.03.13, 13:09
          Akurat te tytuły ,które wymieniłaś to są najbardziej brukowe z brukowych. Trochę wyżej stoją Gala, Twój Styl, Uroda i wymieniony już Cosmopolitan, Poradnik domowy, Elle, Pani, Glamour.
          Co do tamtych tytułów to w przeciętnych kręgach wstyd przyznać się że się coś takiego czyta.
      • nie.mam.20 ciekawe, bo w mojej okolicy panie czytuja 10.03.13, 08:17
        Money (miesiecznik), AFR, SMH dzial businesowy.
        a moja Better Home & Gardens oraz periodyki o kwiatkach.
        • banksia Re: ciekawe, bo w mojej okolicy panie czytuja 10.03.13, 12:07
          nie.mam.20 napisał:

> Money (miesiecznik), AFR, SMH dzial businesowy.
          > a moja Better Home & Gardens oraz periodyki o kwiatkach.

no dobra, ale my tu rozmawiamy o prasie kobiecej, czyli adresowanej specyficznie do kobiet - czyli cos jak woman's day, new idea, cleo itp.

smh tez czytam, tak samo jak wyborcza czy guardiana. (money i inne biznesowe to raczej nie moja dzialka). w polsce lubie tez polityke i forum.
          no a na Better Home & Gardens przyjdzie czas jak stane sie powazna pania domu;)
          • nie.mam.20 smh, guardian, gw - to Ty lewaczka straszna jestes 10.03.13, 13:28
            osobiscie przepadam za The Australian, bodaj jedyna gazeta, ktora Rupert rozwinal i nie zmarnowal.
            nie tych "kobiecych" tytulow to nawet do reki nie bierzemy, nawet w poczekalni. Prenumerujemy Time Magazine.
            Dawno temu czytalem Wprost, jest jak wiemy. Polityke czytalem za Rakowskiego. Kiedys jeszcze Rzepa byla, ale Lisicki zrobil z niej PiS gadzinowke. I juz nie wrocilem.
            • banksia no pacz pan;) 10.03.13, 23:04
              Time'a mi sie zdarza podczytywac online, podobnie jak i new york timesa ale to raczej nieregularnie. Australian jeszcze czeka u mnie na odkrycie...
              Polityke online to ja bym bardzo chetnie tyle ze na ich stronie to juz praktycznie nie ma dostepu do niczego bez uiszczenia sie.

Wprost pomine milczeniem....;)
              • nie.mam.20 pacze, pacze 11.03.13, 11:50
                Australiana nie odkryjesz bez kasy, ten dziany dziad chce forsy!
                Nawet niedrogo, czy dulary za tydzien, ale to wbrew moim zasadom. Skupilem sie na kupowaniu wydania sobotniego za czy dulary.
                Online mam The Daily Telegraph, bardzo intelektualny dziennik z bogatym dzialem o modzie, celebrytach etc.
                Wprost - chytre pismo ;)
    • triismegistos Re: Prasa kobieca 10.03.13, 08:01
      Prasa kobieca prasie kobiecej nierrówna. Czytuję czasem. Moja babcia uwielbia "Życie na gorąco", a także Tiny, Panie Domu i inne takie. To jest głupie po prostu przeraźliwie. Nawet te przepisy nieszczęsne są jakieś dziwne,
      Mama moja czytuje z kolei "Twój Styl", "Zwierciadło" i jeszcze coś, wszystko daje się czytać. Nie jest to może jakoś specjalnie ambitna lektura, ale bez przesady, nie każda musi taka być. Chociaż i tak mam wrażenie, że 75% treści stanowią jawne, bądź zakamuflowane reklamy...
      Kiedyś wynajmowałam mieszkanie, w którym poprzednia właścicielka zostawiła stos gazet typu "Cocmopolitan", czy "Hot" To są pisma tak durne, że w pale się nie mieści. Nie mam pojęcia kto to kupuje i czyta.
    • rekreativa Re: Prasa kobieca 10.03.13, 12:31
      Dla pocieszenia dodam, że tak zwana popularna prasa dla mężczyzn przedstawia poziom zbliżony.
      Tutaj artykulik:
      wulkanyisushi.bloog.pl/id,5638627,title,Subiektywne-porownanie-meskiej-prasy,index.html?ticaid=510345
      • jan_hus_na_stosie2 Re: Prasa kobieca 10.03.13, 13:03
        no tak, prasy męskiej jest aż 4 (powtórzę słownie CZTERY) tytuły z nakładami:
        Logo - 71 262
        CKM - 70 151
        Men's Health Edycja Polska - 60 948
        Playboy - 50 672

źródło: www.wirtualnemedia.pl/artykul/logo-wyprzedzilo-ckm-playboy-stracil-najwiecej

Natomiast pism kobiecych jest setki... gdzie tylko jeden tytuł "Poradnik Domowy" ma nakład 499 138, czyli więcej niż wszystkie męskie pisma razem wzięte :D

źródło: czasopisma.agora.pl/serwisczasopism/0,108655.html

• rekreativa Re: Prasa kobieca 10.03.13, 17:41
          Wynika z tego tylko tyle, że faceci mają większą awersję do słowa pisanego.
          • gr.eenka Re: Prasa kobieca 10.03.13, 20:25
            obrazki im wystarczą?:)
        • gr.eenka Re: Prasa kobieca 10.03.13, 17:45
          to właśnie ten Poradnik Domowy kupuje
          kupuję bo lubię, kiedyś u nas w domu czytało się dużo gazet, wraz z cenami to podupadło, a ten poradnik pozostał. Wydaje się mieć wszystko co nam potrzebne w babskiej gazecie.
        • rekreativa Re: Prasa kobieca 10.03.13, 17:48
          Z drugiej strony fakt, że tych babskich tytułów też by starczyło tak z 5, bo we wszystkich wypisują dokładnie to samo.
    • lonely.stoner Re: Prasa kobieca 10.03.13, 20:06
      te pisma nie sa do czytania tylko do ogladania.
    • eat.clitoristwood Prasa "kobieca" 10.03.13, 20:09
      jest adresowana do "targetu" reklam środków czystości i tabletek na przeziębienie. Ja bym się czuł obrażony. Skoro jednak protestów nie słychać... :)
      • simply_z Re: Prasa "kobieca" 10.03.13, 23:13
        podobają mi się te wasze lansy;)
        lans na nie posiadanie tv ( bo wszystko jest w necie) ,na nieczytanie tfu prasy kobiecej ,na nieczytanie gazet w ogole ( tylko świetna gazeta.pl ,zwlaszcza dział deser jest świetny) ,na nie słuchanie radia ,bo mamy Yt. I tak to się kręci.
    • wez_sie super ze jestes taka inteligientna 11.03.13, 12:45
      super ze jestes taka inteligientna i oczytana i czytasz encyklopedie
    • laelia Re: Prasa kobieca 11.03.13, 14:00
      Ja nie czytam prasy kobiecej, poza poczekalniami wszelakimi.
      Ze względu na przewagę reklam nad treścią przestałam czytać Zwierciadło, które w mojej opinii było kiedyś naprawdę dobrym tytułem.
      Czytałam wcześniej (ładnych parę lat temu) i prenumerowałam Kwietnik i Mój piękny ogród, okraszając to Działkowcem. Przestałam kupować głównie dlatego, że przestałam dostrzegać między nimi jakąkolwiek różnicę poza tytułem. I nie mówię o sezonowości w ogrodnictwie ale o tym, że jeżeli numer poświęcony miał być różom, to w tym samym miesiącu pozostałe ogrodnicze magazyny pisały o różach, jak hortensje - to wszędzie. Gdzie sens? Gdzie logika?
      To akurat segment prasy hobbystycznej, ale mam wrażenie, przynajmniej sądząc z okładek i zajawek w internecie, że w typowej prasie kobiecej rzeczywiście "wszędzie jest to samo".
    • sid.l Re: Prasa kobieca 11.03.13, 19:11
      > Powiedzcie mi kto to czyta?

Moja znajoma, niepracująca matka z gatunku "projekt-dziecko", hobby: kupowanie ciuchów i obrabianie tyłka każdemu, kogo zna. Kobieta jest na utrzymaniu dobrze zarabiającego męża, starszego o kilkanaście lat. Prenumeruje kilka tytułów z tzw. babskich pism. Jest jedyną znaną mi osobą, która czyta te gazety w sytuacjach innych niż w poczekalni lub w pociągu.
    • kbjsht Re: Prasa kobieca 22.04.13, 20:16
      no chyba.. ewryłan :(
    • rudenko Re: Prasa kobieca 23.04.13, 12:01
      ja zadałabym inne pytanie, kto to pisze?
      Jakim trzeba być idiotą, żeby wymyślać takie bzdety.

A poza tym w prasie kobiecej raczej się ogląda niż czyta.
      • rudenko Rozkminianie oczywistych oczywistości 23.04.13, 12:03
        W zasadzie tematyka dość podobna do tej na forumie. Rozkminianie oczywistych oczywistości. Czymś w końcu te 20-scia stron trzeba zapełnić.
      • ankietaa2013 Re: Prasa kobieca 23.04.13, 19:33
        To Twoje zdanie...każdy ma do niego prawo...
        • rudenko Re: Prasa kobieca 24.04.13, 09:56
          ankietaa2013 napisał(a):

> To Twoje zdanie...każdy ma do niego prawo...

A ja myślałam, że to Twoje zdanie. No rynce opadajo panie, rynce opadajo....
          • ankietaa2013 Re: Prasa kobieca 24.04.13, 18:02
            Słowa krytyki przyjęłam.
            Chociaż nie uważam, że prasa kobiece służy tylko do ogladania obrazków...to nie bajka dla 2-latka...

rudenko napisała:

> ankietaa2013 napisał(a):
            >
            > > To Twoje zdanie...każdy ma do niego prawo...
            >
            > A ja myślałam, że to Twoje zdanie. No rynce opadajo panie, rynce opadajo....
        • rudenko Re: Prasa kobieca 24.04.13, 13:54
          no, sama nie wiem
      • ankietaa2013 Re: Prasa kobieca 24.04.13, 18:03
        Słowa krytyki przyjęłam.
        Chociaż nie uważam, że prasa kobiece służy tylko do ogladania obrazków...to nie bajka dla 2-latka...

rudenko napisała:

> ja zadałabym inne pytanie, kto to pisze?
        > Jakim trzeba być idiotą, żeby wymyślać takie bzdety.
        >
        > A poza tym w prasie kobiecej raczej się ogląda niż czyta.
    • akle2 Re: Prasa kobieca 23.04.13, 14:58
      A ja sobie czasami czytam - w pociągu np albo w kolejce albo u kogoś. Nigdy bym natomiast nie wydała na to pieniędzy.
      • solaris_1971 Re: Prasa kobieca 24.04.13, 12:55
        Tytuly, ktore wymienilas to brukowce , " prasa dla kucharek ".

Z czasopism kobiecych czytam tylko " Pania " i " Zwierciadlo".
        W " Pani" np wywiady z Hanuszkieiwczem, Gajosem, Zamachowskim. Inteligentne artykuly o psychologii.
        Przestalam czytac " Twoj Styl", ktory kilka lat temu lubilam.

Regularnie czytam Polityke i Newsweeka.

Prasa francuska jest na tym samym poziomie. Zjrze dzisiaj do kiosku i podam Ci pare tytulow do przejrzenia. Porownaj. Tearz przychodzi mi do glowy tylko " Eva " i " Femme actuelle ".

• ankietaa2013 Re: Prasa kobieca 24.04.13, 17:54
          Dziękuję.
      • maly.jasio Chodzisz w gosci ? 24.04.13, 14:01
        akle2 napisała:
        > A ja sobie czasami czytam... albo u kogoś.

Chodzisz w gosci - by czytac prase ?
        co za afront.
        • akle2 Re: Chodzisz w gosci ? 25.04.13, 19:05
          Afront dla kogoś, komu pilnowałam mieszkania, faktycznie straszne.
    • samuela_vimes Re: Prasa kobieca 25.04.13, 19:29
      zgadzam się. Jedyne na co mi przydają się takie śmieci to do inspiracji modowo-makijażowych. Jak kiedyś wspominałam jestem ciucho,buto, kosmetykoholiczką i czerpie zeń pomysły.
      A, że nowa sąsiadka 'mama lat 19 :-D' ma tego pełno, to zawsze coś mi podrzuci.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka