Gość: Lek IP: *.aster.pl / *.aster.pl 28.08.04, 01:39 Niesamowite - ktoś z Polski był nominowany do Oskara?!? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: m. Re: Ida Kamińska, aktorka IP: 213.39.193.* 28.08.04, 10:07 niesamowita historia...niesamowita kobieta! w koncu zaczynam rozumiec, ze to przez praktyki peerelu w wielu polakach ciagle siedzi najgorsza z mozliwych cech - nieuzasadniona nienawisc do innego narodu, w tym wypadku zydow... kiedy to sie zmieni?! Odpowiedz Link Zgłoś
alpepe Re: Ida Kamińska, aktorka 28.08.04, 10:50 Kiedy Polaków już nie będzie, wtedy nie bedzie bezinteresownej zawiści i nienawiści. Smutne. Zamierzam wraz z mężem opuścić ten kraj, żeby nasza córka miała większe szanse... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jasna Re: Ida Kamińska, aktorka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.08.04, 13:27 i to szybko, moge ci dorzucic grosz, nigdy nie mow o sobie Polka Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Emigrantka Re: Ida Kamińska, aktorka IP: *.telia.com 28.08.04, 13:37 I po co od razu taka niechec do kogos kto chce opuscic kraj? Ja mieszkam zagranica 25 lat, nauczylam sie inaczej patrzec na mniejszosci narodowe wliczjac w to Zydow i obrzydzenie we mnie wzbudza polski antysemityzm, ktorego rzekomo nie ma w/g bardzo wielu Polakow, polska zawisc, katolicyzm na modle o. Rydzyka, pijanstwo, zlodziejstwo ( to niemalze chwala wsrod czesci "turystow" z Polski). Sukces Idy Kaminskiej nie zostal uznany przez polskie wladze tylko ze wzgledu na pochodzenie zydowskie aktorki. Wstydzmy sie wszyscy razem! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: realistka jaka marudna ta nasza emigracja IP: *.cable.ubr08.edin.blueyonder.co.uk 28.08.04, 14:49 A co ty wiesz o tym co dzieje sie w Kraju? W Polsce? Jestes na emigracji, odwiedzasz rodzinne miasto co jakis czas i czytasz Gazete Wyborcza - to nie wystarczy by wiedziec co sie dzieje. Wiem bo sama nie mieszkam w Kraju. Z laski swojej - jak nie wiesz to nie mow. Zeby bylo jasne - ja nie mowie, ze jest idealnie ale wkurza mnie kolejna osoba biadolaca jak to fatalnie jest bo 1. antysemityzm 2. katolicyzm Rydzyka 3. pijanstwo 4. zlodziejstwo - poczytaj dziecinko, sprawdz jakie klopoty mamy rzeczywiscie, a potem sie wypowiadaj. Wyrazy szacunku. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: JL Re: jaka marudna ta nasza emigracja IP: *.acn.waw.pl 28.08.04, 17:39 Czy to znaczy, że tych zjawisk (1-4) nie ma? Czy też że są mało ważne w porównaniu z innymi? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: defetysta czyzby bylo inaczej? IP: *.centertel.pl 28.08.04, 18:27 tak się składa, że też mieszkam w tym kraju i jakoś widzę antysemityzm, cholernego Rydzyka i reszte bagatelizownych przez Ciebie problemów, dziecinko. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Emigrantka Re: jaka marudna ta nasza emigracja IP: *.telia.com 28.08.04, 20:33 Musze cie zmartwic, mloda osobo, zblizam sie do 60-tki, jestem w kraju co 6 tygodni i podejrzewam, ze wiem tyle co i ty o Polsce. A polskich pijakow widuje zagranica rownie czesto co w Polsce. I sama dokladnie wiesz jak jest w Polsce tylko prawdopodobnie zle pojety patriotyzm nie pozwala ci sie do tego przyznac. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jerzy Re: Ida Kamińska, aktorka IP: *.karczma / *.internetdsl.tpnet.pl 28.08.04, 20:25 I to jest wlaśnie ta Polska w Unii Europejskiej. W każdym calu europejska.Wszyscy głupi , mało cwani , tylko my dobrzy. Niemcy drętwi, Francuzi leniwi, Anglicy brzydcy itd. No i oczywiscie Zydzi , czyli Mośki , ktorzy w Polsce tylko kradli , oszukiwali , wykorzystywali . Acha i ten Michnik wredny . Własciwie wszyscy Żydzi to zlodzieje i łachmaniarze. Tylko My , kurw jesteśmy OK. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: http://pamietamy.t Re: jestes co 6tyg to niezle musisz krecic IP: 200.160.128.* 30.08.04, 09:10 kase na tych wizytach wiec nic dziwnego ze lubisz opluwac tych ktorych pewnie wyzyskujesz to juz taka cecha lubiacych byc wybranymi polish-jewish-heritage.org/Pol/Feb_04_Karuzela_na_pl_Krasinskich.htm zastępcę prokuratora okręgowego w Gdańsku Ryszarda Paszkiewicza. Jego ojciec był zastępcą szefa gdańskiej Służby Bezpieczeństwa i w latach 80. miał pieczę nad działaniami podejmowanymi m.in. przeciwko ks. Jankowskiemu. hyperreal.info/drugs/go.to/art/3715 homepages.uni-tuebingen.de/student/timo.herrmann/Humor/Privacy-klein.jpg pamietamy.tripod.com pamietamy.tripod.com rzeczenie krola angielskiego karola II: ujrzawszy pod pregierzem skazanca spytal co sie stalo odpowiedziano mu milosciwy panie pisal satyry na ministrow odrzekl krol co za glupiec czemuz nie pisal na mnie ? nic by mu sie nie stalo prawem ktore najlepiej odslania zamiar despotow , jest kara smierci ustanowiona przeciw autorom pamfletow i przeciw poetom to nie jest zgola z ducha republiki, w ktorej lud rad widzi upokorzenie moznych. ale ludzie pragnacy obalic wolnosc republiki lekali sie pism ktore mogly obudzic ducha wolnosci. sulla ktory polaczyl tyranie anarchie i wolnosc wydal prawa kornelianskie zda sie na to jedynie wydal ustawy , aby tworzyc zbrodnie tak obejmujac niezliczona liczbe uczynkow mianem morderstwa znajdowal wszedzie mordercow i za pomoca praktyk ktore az nadto znalazly nasladowcow zastawial pulapki, rozsypywal ciernie otwieral przepascie pod stopami wszystkich obywateli ubostwo i niepewnosc mienia rozwija w panstwach despotycznych lichwe gdyz kazdy drozy sie z pieniedzmi w proporcji do niebezpieczenstwa na jakie sie pozyczka naraza nedza sie wciska ze wszystkich stron w te nieszczesne kraje wszystko tam jest wzbronione nawet ratowanie sie pozyczka kupiec zyje z dnia na dzien totez prawo handlowe ogranicza sie do prostych policyjnych zarzadzen niesprawiedliwy rzad nie moze sie obejsc bez rak, ktore by spelnialy jego niesprawiedliwosc: otoz niepodobna aby te rece nie krzataly sie dla siebie samych kradziez gropsza publicznego jest tedy naturalna dla panstw despotycznych wobec powszechnosci tej zbrodni konfiskaty tam sa bardzo uzyteczne w ten sposob przynosza one ulge ludowi pieniadz uzyskany ta droga jest powazna danina, ktorej wladca by nie sciagnal ze zrujnowanych poddanych w kraju takim nie ma jednej rodziny ktora despotyzm pragnalby zachowac w despotyzmie wladza przechodzi calkowicie w rece tego komu sie ja powierza wezyr sam jest despota a kazdy poszczegolny urzednik wezyrem w republikach podarki sa sprawa ohydna cnota zas ich nie potrzebuje w panstwie despotycznym gdzie nie ma ani cnoty ani honoru jedyna rzecza ktora moze sklonic do czynu to nadzieja wygodniejszego zycia Platon zadal aby ci ktorzy przyjmuja podarki za spelnienie swej powinnosci byli karani smiercia zlym bylo tez prawo rzymskie ktore pozwalalo przyjmowac drobne podarki byle nie przekraczaly stu talarow na rok ale tym ktorym sie nic nie daje nie pragna niczego natomiast tym ktorym daje sie troche, pragna niebawem wiecej a pozniej duzo zreszta latwiej jest dowiesc temu ktory nie powinien nic brac , a mimo to bierze niz temu ktory bierze wiecej , gdy powinien brac mniej i ktory zawsze znajdzie po temu pozory , wymowki , przyczyny i racje powszechnym wiadomym jest ze wielkie nagrody w republice sa oznaka upadku gdyz gdy w republice wlada cnota polityczna pobudka ktora wystarcza sama sobie i wyklucza calkowicie inne to panstwo nagradzajace przez dawanie swiadectwa spelnienia obywatelskiej powinosci w sluzbie republiki O duchu praw Monteskiusz POLAKU ODPOWIEDZ SOBIE SAM W JAKIM KRAJU ZYJESZ W 21 wieku pamietamy.tripod.com Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nie_antysemita Przecież Żydzi wyjechali w 68 do "lepszego świata" IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.08.04, 22:34 w sytuacji, gdy przeciętny Polak nie miał co marzyć o wyjeździe. Poza tym z punktu widzenia narodu polskiego wyjazd większości z tych Żydów w 68 był korzystny, bo byli to zatwardziali komuniści (niejednokrotnie stalinowscy oprawcy). Oczywiście nie wszyscy. Byli i tacy, których wyjazd to strata dla Polski a przede wszystkim wielka niesprawiedliwość(przykładem bohaterka artykułu). Myślę jednak, że sprawy tej nie da się ocenić jednoznacznie .... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jerry Re: Przecież Żydzi wyjechali w 68 do "lepszego św IP: *.karczma / *.internetdsl.tpnet.pl 28.08.04, 22:51 Sam sobie palancie wyjedż do lepszego świata, wtedy , kiedy Cie wyrzucaja z kraju , na takich warunkach . Polska przez setki lat byla domem dla wielu narodowosci , nie tylko Żydów i jakoś to działało. A tych kilkuset komunistów nie może tłumaczyć odpowiedzialności zbiorowej , jaką tłumaczono tak haniebne postępowanie. W Polsce tez bylo prawie trzy miliony członków PZPR i co z tego . Obrzydliwa jest ta polska cecha - niby patriotyzmu . Ciekaw jestem , co warta byłaby polska literatura i nauka bez tych wszystkich nie-Polaków z Sienkiewiczem i Jasienicą na czele , ktorzy miele np. tatarskie korzenie. O Żydach przezornie nie wspominam . Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Malg Re: Przecież Żydzi wyjechali w 68 do "lepszego św IP: *.ipt.aol.com 29.08.04, 09:04 Nareszcie jakas madra, wywazona wypowiedz. Dzieki, stary. Cala ta historia z "wytykaniem" czyjejs narodowosci to najglupsza rzecz jaka moze byc. I najgorsze jest to, ze to jest tak oczywiste, ze trudno znalezc slowa, ktore by przemowily do rozsadku niektorych. Jeszcze raz dziekuje. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Lola Re: Przecież Żydzi wyjechali w 68 do "lepszego św IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 30.08.04, 20:24 Nie jestem czysto polskiej narodowości (ani też Żydowskiej). Ale większość moich znajomych w ogóle nie zdaje sobie z tego sprawy, z bardzo prostego powodu - nim zdążyłam im o tym powiedzieć, oni już zdążyli mnie obrazić. Więc nie wspominam o tym, spełniam się zawodowo, ale czy bym się mogła spełniać, gdybym wspominała? Również dziękuję Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pierdole to glupia kobita IP: *.client.comcast.net 29.08.04, 05:22 miala szanse wyjechac do usa jako mloda utalentowana osoba, i to z rodzina. a ona wybrala komune? popierdolona. calkowicie. nie wspolczuje glupocie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: http://pamietamy.t Re: nie kazdy mial w tym czasie na trzy samochody IP: 200.160.128.* 30.08.04, 09:17 i nikt nie oferowal teatru za publiczne pieniadze kobieta zyla w prl-u jak paczek w masle obejrzyjcie film matematyka historia polski uslyszycie autentyczny smiech zydowskiego ubeka na temat dobrego zycia na plecach zniewolonych polakow pamietamy.tripod.com Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Prawdziwek Janko Muzykant nie byl Zydem, choc zdolny byl jak IP: *.nsw.bigpond.net.au 28.08.04, 15:05 Zyd. Eech, wy rasisci Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: syrenka Re: Ida Kamińska, aktorka IP: *.chello.pl 28.08.04, 16:23 Ciekawy tekst. Jedna uwaga: Autor pisze: "Jednak w 1946 r. w 'Prawdzie' ukazał się artykuł... Pojawiło się hasło: 'Kto dziś gra jazz, jutro zdradzi ojczyznę!'. Gorki napisał rozprawę o jazzie jako muzyce duchowej nędzy, aż w końcu Stalin zabronił używać tego słowa." Gorki zmarł 10 lat wcześniej, w 1936. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Historyk Po Idzie Kaminskiej IP: *.telia.com 28.08.04, 16:47 Kaminska wyjechala, ale Teatr Zydowski pozostal i przez ponad 20 lat spelnial agenturalna funkcje dla PRL, pokazujac wszem i wobec jak to w Polsce kwitnie kultura zydowska. Podobnie jak wychodzila gazeta Folks sztyme, bez czytelnikow, a nawet bez cenzora (ostatnia cenzorka w jezyku jidysz wyemigrowala w 1969). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Abram Re: Po Idzie Kaminskiej IP: *.karczma / *.internetdsl.tpnet.pl 28.08.04, 20:16 Przez lata nie wiedzialem , ze moja pra, czy tez pra pra babka byla Zydowka. Nigdy mnie w domu i w szkole nikt nie uczyl niecheci do Zydow . No moze do Ruskich i Niemcow , bo modne byly kawaly o Polaku , Niemcu i Ruskim. Kiedy jednak na studiach , po lekturze Singera , zafascynowany nieznana kultura , w rozmowie z kolega przyznalem sie do przodka , zauwazylem ze nagle pojawily sie usmiechy , aluzje . Po kilkunastu latach pracy uslyszalem uwagi , a niektorzy koledzy dorabiali mi nazwiska o ' swojskim " ich zdaniem brzmieniu. W kraju tolerancji . Urodzilem i wychowalem sie w rodzinie katolickiej , dzieci otrzymuja nalezne sakramenty i tylko wciaz te uwagi . Zeby nie bylo watpliwosci moje srodowisko zawodowe , o wysokich uniwersyteckich kwalifikacjach , taka sol ziemii. I panom profesorom tez nie sposob odmowic antysemizmu. Zycze powodzenia w tym kraju. Chyba jednak nie bede tu dlugo pozostawal Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gucio Re: Po Idzie Kaminskiej IP: *.karczma / *.internetdsl.tpnet.pl 28.08.04, 20:33 To jest problem . Odkryc po latach , że sie jest ( ?) Żydem . Nie żaden wstyd , ale czynnik niezależny , w jakiej rodzinie sie rodzi. Dlaczego kolor skóry , oczu, Babka , Dziadek , czy inne umowne cechy maja miec znaczenie , a nie to kim sie jest , jakim człowiekeim , co soba przedstawia? Mieszkałem prze lata wśród Niemców poza granicami Niemiec i Polski i nie zauważylem niechęci z Ich strony do innych narodowości , a przecież " wiadomo " , że to naziści. WSZYSCY ! pzdr Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Emigrantka Re: Po Idzie Kaminskiej IP: *.telia.com 28.08.04, 20:41 Niestety, tak tez to jest. Moj kolega Zyd zawsze mawial, ze zydowstwo w Polsce to jak wstydliwa choroba. O tym sie nie mowi. W kraju, w ktorym mieszkam ten problem nie istnieje. Ktos jest wyznawca judaizmu, inny jest luteraninem a jeszcze inny katolikiem. No i dobrze, co komu to przeszkadza? W koncu wiekszosc z nas i tak jest osobnikiem w cos tam wierzacym ze strachu przed smiercia i wielka niewiadoma. A w ktorym niebie wyladujemy to okaze sie kiedys tam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Lola Re: Po Idzie Kaminskiej IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 30.08.04, 20:25 Koszmarne jest doświadczenie antysemityzmu na własnej skórze. Tym bardziej dziwi mnie druga strona tego medalu. Na tak zwanych "salonach warszawskich" bycie Żydem stało się swego rodzaju snobizmem. Znam ludzi doszukujących się swojego żydowskiego pochodzenia, choć w rzeczywistości wcale go nie mają. Kradną sobie jakieś cierpienie, jakieś rany, licho wie dlaczego, może psychoanalityk by wiedział. W badaniach nad pamięcią jest taki termin shared memory, albo post memory oznaczający jakąś pamięć komunikowaną, którą się dziedziczy, choć samo doświadczenie jest właściwie obce. Wystarcza sama pamięć, wciągająca jak czarna dziura. Taka pamięć tworzy wspólnotę latami, ba - wiekami. Więc jeżeli o jakąś przynależność chodzi, to może tak można wytłumaczyć psychopatologiczny snobizm. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kazimierz Re: Po Idzie Kaminskiej IP: *.telia.com 28.08.04, 23:59 Przeciez Teatr Zydowski i TSKZ to byl jeden wielki Judenrat. Naprzod wyslugiwali sie PZPR, a teraz twierdza ze chodzilo im o "przetrwanie" i "zachowanie ciaglosci zycia zydowskiego". Taka "Placowka". Oczywiscie bylo to dzialanie swiadome:-), juz w 1968 wiedzieli, ze za 22 lata komuna padnie. W koncu mieli paru prorokow w narodzie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pako Re: Czkawka betonu IP: 82.160.8.* 29.08.04, 08:31 Wysługiwali sie komunie? A ty pewno w lasach siedziałeś, partyzantem byłeś. Albo wynosiłeś artykuły kancelaryjne z biura do domu, żeby walczyć z komuną. Taki "pryncypilany Kazimierz". Jak to mówią w ZBOWiD-zie "Im dalej od wojny, tym więcej kombatantów". Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jjjjjjjjj "Ida Kamińska, aktorka" - a nie Żydówka IP: 217.153.179.* 28.08.04, 22:18 Jakoś zapomnieliśmy, że ten tekst jest nie tylko o Żydówce i paradoksalnym antysemityzmie - bo antysemityzm po Holokauscie jest czymś podwójnie obrzydliwym i wlasnie niezrozumiałym, paradoksalnym - ale po prostu o kobiecie, starej, nieszczęśliwej kobiecie zmuszonej znów do ucieczki, tym razem przez "prawdziwych Polaków", jakich niestety pełno jest na każdym forum na gazeta.pl. Miłe, że jak dotąd tu się żaden taki nie zjawił. A tekst bardzo dobry - i jak zwykle bardzo kobiecy. Zadziwia mnie wiedza tego Autora o kobietach. Skad Pan to wie, Panie Mariuszu? Wie Pan naprawdę dużo o kobietach, o sekretach i tajemnicach kobiet, o naszym sposobie myślenia, może zechce Pan udzielać korepetycji innym mężczyznom. Nam, kobietom, byłoby wtedy łatwiej ;))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ar Re: "Ida Kamińska, aktorka" - a nie Żydówka IP: *.pekaes.com.pl 30.08.04, 12:54 p. M. Szczygieł - znawca kobiet??? To już druga sprawa, której nie rozumiem. Bo pierwsza - to sam tekst. Bardzo chaotyczny - jak wiele innych artykułów, które napisał p. Szczygieł... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: LLLLLL Re: "Ida Kamińska, aktorka" - a nie Żydówka IP: *.internetdsl.tpnet.pl 30.08.04, 18:24 A kolezanka to po kazdym tekscie tego autora dostaje tu orgazmu, zawsze tym samym stylem, zawsze na wydechu... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Lola Re: "Ida Kamińska, aktorka" - a nie Żydówka IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 30.08.04, 20:27 Złote myśli na temat autora przyćmiewają tekst! Autor sam najpewniej potrzebuje gruntownych korepetycji, ale to chyba nie powód, żeby komuś przerywać orgazm??? Poza tym, Szczygieł rzeczywiście pisze dobre teksty. Jeżeli nie wszystkie są olśniewające, to tylko dlatego, że niewielu jest geniuszy, którzy wszystko, co dotkną zamieniają w złoto. Ten tekst jest akurat niezły. On nie musi być nie chaotyczny, może się w ogóle nie zaczynać albo nie kończyć. To reportaż, kawałek jakiejś pamięci, opowieść, a nie faktografia. Co Szczygieł miał zrobić? Wypunktować? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sergiusz Re: Ida Kamińska, aktorka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.08.04, 22:45 Kolejny świetny tekst Mariusza Szczygła. Naprawdę- chylę czoło! Zastanawiam się, czemu tyle lat rozmieniał się na drobne w kiepskim polsatowskim Tok-Szoku. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: czytelnik panie Szczygiel! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 29.08.04, 00:01 gdzie gdanski a gdzie umschlagplatz??? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ada Re: panie Szczygiel! IP: *.aster.pl / *.aster.pl 29.08.04, 00:30 Dość blisko, właściwie można powiedzieć, że niedaleko. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: czytelnik Re: panie Szczygiel! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 29.08.04, 14:02 rownie blisko jest kirkut- mozna bylo 'napisac' - zorientowala sie, ze blisko gdanskiego jest kirkut .... Odpowiedz Link Zgłoś
niedzwiedziczka Raniące uogólnianie 29.08.04, 00:33 I znowu czytam, że Polacy to taka zakała Europy , antysemici, wyznawcy o. Rydzyka, pijacy i złodzieje. Czy nie myślicie czasami, że opisując ogół Po;aków w ten sposób całkiem niepotrzebnie obrażacie większość z nas? Ja rozumiem, że zawsze zauważa się skrajności. I mnie też jest wstyd za o. Rydzyka, ks. Jankowskiego, Jedwabne, rok 68 i wiele innych spraw. Tylko powiedzcie mi, czy więcej jest tych, którzy wydawali Żydów, czy tych którzy ich ratowali, tych, którzy piszą na murach "Życdzi precz!", czy tych którzy przechodząc obok takiego napisu spuszczają głowę ze wstydu. Takie gadanie przypomina narzekanie, jaka ta młodzież niedobra, bo chodzi z kijami basebolowymi, podczas gdy większośc z nich jest zwykłymi uczniami, wkuwającymi do matury, marzącymi żeby żyć trochę lepiej niż ich rodzice. Zastanówcioe się czasami, zanim napiszecie "wszyscy Polacy", bo może chodzi tylko o tych, których Wy znacie. Ja znam wielu, całkiem uczciwych... Odpowiedz Link Zgłoś
danutabis Re: Raniące uogólnianie 29.08.04, 09:01 z człego artykułu zapamiętałam jedno jak można było mieć tyle pieniędzy po wojnie aby za szmaragd zapłacić równowartość trzech samochodów w 68r, kiedy ...dwa lata później robotnicy Wybrzeża wyszli na ulicę krzycząc "chcemy chleba" i....wyszły im naprzeciwko celne kule za to. padło ich...o każdego z nich za dużo jak tu nie być antysemitą? danka Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Malg Re: Raniące uogólnianie IP: *.ipt.aol.com 29.08.04, 09:17 Bardzo maluczkie patrzenie na historie. Zadnego zrozumienia i ogolnego ogladu. Wtedy byly rozne sytuacje i w rozny sposob ludziom udawalo sie utrzymac rodzinne dobra. I NIE MA TO ZWIAZKU Z NARODOWOSCIA ALBO RELIGIA. Jezeli tylko tyle zapamietalas z artykulu, to pewnie z innych rzeczy ktore czytasz tez zapamietujesz tylko wybiorcze informacje. W ten sposob nigdy nie nauczysz sie niczego nowego i nie zdobedziesz bardziej doglebnego rozumienia swiata. Odpowiedz Link Zgłoś
danutabis Re: Raniące uogólnianie 29.08.04, 09:23 Gość portalu: Malg napisał(a): > Bardzo maluczkie patrzenie na historie. Zadnego zrozumienia i ogolnego ogladu. > Wtedy byly rozne sytuacje i w rozny sposob ludziom udawalo sie utrzymac > rodzinne dobra. I NIE MA TO ZWIAZKU Z NARODOWOSCIA ALBO RELIGIA. mylisz się bardzo TO MA ZWIĄZEK Z TEMATEM !!! > Jezeli tylko tyle zapamietalas z artykulu, to pewnie z innych rzeczy ktore > czytasz tez zapamietujesz tylko wybiorcze informacje. W ten sposob nigdy nie > nauczysz sie niczego nowego i nie zdobedziesz bardziej doglebnego rozumienia > swiata. i znowu twoja "wpadka" myślowa, bo antysemityzm opiera się na "nierozumieniu świata" oraz....wybiórczym na niego patrzeniem poprzez wybiórcze informacje ja zadałam pytanie "jak tu nie być antysemitą?" otrzymując takie informacje bez analizy ich wybiórczego traktowania. po co więc Malg "zinterpretowałaś" mnie a nie moje pytanie? danka nie antysemitka Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: http://pamietamy.t Re: no i skrzynie sreber :-) zapomnialas dodac IP: 200.160.128.* 30.08.04, 09:22 pamietamy.tripod.com Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Malg Re: Ida Kamińska, aktorka IP: *.ipt.aol.com 29.08.04, 09:20 Fenomenalny artykul! Dziekuje za ta piekna, pelna wrazliwosci opowiedz. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mk-a Re: Ida Kamińska, aktorka IP: *.pool82104.interbusiness.it 29.08.04, 16:57 Mam odmienne zdanie na temat tego tekstu .Pana Szczygła darzę sympatią i cenię jego pracę, ale tym razem strasznie się zmęczyłam czytając wspomnienia o Idzie Kamińskiej. Raz pisze w czasie przeszłym, to znów w teraźniejszym, skacze z tematu na temat , nagłówki ni w pięć , ni w dziewięć. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Just Właśnie te "nagłowki" czyli śródtytuły sa najlepsz IP: *.aster.pl / *.aster.pl 29.08.04, 18:31 oto co znalazłam między innymi o nagłowkach ni w pieć, ni w dziewięć na jednym z blogów: """""(...)Krystyna Janda na swojej stronie też napisała, że tekst świetny. Szczygieł powinien zacząć pisać reportaże o polskiej historii i o bohaterach codzienności - powinien pisać o nas takie teksty jak o Czechach. Jestem przekonany, że Polska okazałaby się dla nas terra incognita. To mogłoby być naprawdę ciekawe. Uważam, że tekst o Idzie Kamińskiej, poza treścią, jest też świetnie skonstruowany. A te kapitalne śródtytuły odnoszące się do tego, co wyrzucani z Polski Żydzi mogą wywozić: "Najlepiej kupić nowe dywany i podeptać. Tak jak rodzina jednej kobiety z Bydgoszczy. Rozłożyli dwa nowe dywany w mieszkaniu i przez pięć dni chodzili po nich w butach." "Najlepiej nie brać żadnej patelni. A już w żadnym wypadku nowej, bo zaczną się kłopoty" "Ze wszystkich patelni zdzierają emalię, pod nią szukają złota" "Po zwolnieniu z pracy, a przed oddaniem mieszkania, należy zdać dowód osobisty i paszport. Dostaje się zaświadczenie, że nie jest się już obywatelem polskim, oraz bilet w jedną stronę zwany dokumentem podróży" Ida Kamińska interesowała mnie jako postać od dawna. Wielokrotnie mijałem dom w Alejach Jerozolimskich, gdzie mieszkała i czytałem tekst tablicy pamiątkowej. Czytałem z poczuciem absurdu, wiedząc przecież, dlaczego wyjechała z Polski. Czytałem to, co napisał o niej Kott. Czytałem jej autobiografię wydaną w Stanach. Interesowałem się nią i historią jej rodziny również pisząc "Bagaże Franza K.", będące też opowieścią o teatrze żydowskim w Europie Środkowej i Wschodniej. Dopiero jednak film "Sklep przy głównej ulicy" pokazał mi jak wielką była aktorką. Stara właścicielka sklepu, która jest tak naiwna i tak nieświadoma wydarzeń, że nie wie nawet, że dwadzieścia metrów dalej grupują Żydów do wywózki. Nie wie, co się dzieje. Historia gdzieś obok. A ona w swojej dobroci i przywiązaniu do ludzi nawet nie umiałaby w to uwierzyć. Prawie do końca nie reflektuje się, o co chodzi. W końcu jednak przychodzi strach... Wstrząsający fragment tekstu Szczygła o Idzie Kamińskiej: "Od niedawna bierze tabletki nasenne. Miesiąc temu usłyszała przez sen: Sieg heil! Sieg heil! Obudziła się, jednak krzyki nie ucichły. Pobiegła do drugiego pokoju, gdzie stał telewizor: Wiesław! Wiesław! - krzyczeli ludzie. Gomułka krzyczał, że jeśli komuś w Polsce się nie podoba, drzwi są otwarte, może wyjechać. Ludzie wołali: Teraz! Dzisiaj! Precz! Wiec odbywał się w Sali Kongresowej, niemal naprzeciwko ich domu. Po słowie "Precz!" rozpłakała się. - Musimy natychmiast uciekać, będzie pogrom - powiedziała do męża." To ciekawe, że kiedy Lautmanowa, właścicielka sklepu przy głównej ulicy, w końcu zauważyła grupowanych Żydów, zrozumiała to właśnie jako pogrom. Tak krzyczała zamykając się w pokoju. Wstrząsająca analogia Kamińskiej: Dworzec Gdański, z którego odjeżdżali Żydzi i Umschlagplatz. W każdym razie tych, którzy jeszcze nie przeczytali, zachęcam."""""""" ------------- Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: m-ka Re: RIPOSTA do Justa IP: 82.53.176.* 02.09.04, 21:10 Jestes zakrecony jak bak w tulipanie! Niech wiec tak zostanie. Nie wmawiaj mi jednak , ze tekst jest wspanialy , bo i tak mnie nie przekonasz! Niestety nie mam dostepu do polskich gazet , czytam tylko to , co znajde w internecie, wiec moze moj punkt widzenia jest nieco spaczony. Na razie jednak nic innego nie potrafie o tym tekscie napisac, nie podoba mi sie i juz!Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Andrzej Raczyński Zobaczyć i umrzeć IP: *.zgora.dialog.net.pl 29.08.04, 19:48 Widziałem kilka fragmentów z kronik filmowych z Jej udziałem. Mimo tego, że nic nie rozumiałem -grała w jidisz-to było porażające. Porażające. Powiedziałem sobie, Boże dlaczego ja jej wcześniej nie znałem!? Teraz wiem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: http://pamietamy.t Re: tez jestes porazajacy swoja glupota IP: 200.160.128.* 30.08.04, 09:27 newsweek.redakcja.pl/archiwum/artykul.asp?Artykul=10109&Strona=5 pamietamy.tripod.com Odpowiedz Link Zgłoś
danek4 Re: tez jestes porazajacy swoja glupota 30.08.04, 09:39 po co dałeś (aś) link do tego artykułu w tym wątku? żeby uzmysłowić nam "zaprogramowanie" pamięci i jej manipulowaniem? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Czytelnik Re: Ida Kamińska, aktorka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.08.04, 00:40 Ten tekst Mariuszu jest absolutnie fatalnie napisany. Wprost okropnie, wątki się mieszają, gubią, zupełnie do niczego, za mało nad nim popracowałeś, nikt ci go nie zredagował czy co? Nie dawaj takiej kiszki do druku, błagam... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: czytelnikII Re: Ida Kamińska, aktorka IP: *.aster.pl / *.aster.pl 31.08.04, 02:21 Mnie się podoba, wszystko rozumiem, nic mi się nie miesza, ludzie czytajcie teksty w gazecie a nie w internecie, tu naprawde jest pozornie pokręcone wszystko i sprawia wrażenie chaosu, mozna sie zagubic, ciezko wrocic do tego, co sie przed chwila czytało. Uważam, że to wspaniałe, że tacy autorzy jak Tochman, Szczygieł, Krall, Mikołajewski nie piszą prostacko jak Newsweek czy Wprost. Jest zawsze jakas zagwozdka, konwencja, koncepcja. Owszem zdarzają się takie teksty proste jak Kaprysik (jest na www.mariuszszczygiel.com.pl/teksty_kaprysik.asp ) ale bardzo fajnie, ze istneije pismo, gdzie istneije coś takiego jak zaskoczenie, gra, suspens. Odpowiedz Link Zgłoś
nefil Re: Ida Kamińska, aktorka 31.08.04, 23:27 Za ten tekst Mariusz Szczygieł powinien dostać nagrodę- Dziennikarz roku. Naprawdę niesamowita rzecz. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jpm Re: Ida Kamińska, aktorka IP: *.autocom.pl 31.08.04, 15:31 Zdjęcie na stronie 8 - to dyplom nominacji do Złotego Globu, a nie do Oscara Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kanadol "Syjonisci do Israela!" IP: *.tkg.bc.tac.net 01.09.04, 19:08 OK, w '68 Gomula i partyjniacy robili przegiecia. Ja jednak wciaz twierdze: Syjonisci do Izraela!!! Nie jest to w interesie polskim, albo jakimkolwiek popierac czy wybielac ten wrazy ruch ultra religijno-nacjonalistyczny, ktory chce osiagnac swe cele kosztem gnojenia innych. Nie kazdy Zyd (a nawet duza mniejszosc) syjonista, wiec prosze mi nie wmawiac antysemityzmu. Odpowiedz Link Zgłoś
nefil Re: "Syjonisci do Israela!" 01.09.04, 20:57 Gość portalu: Kanadol napisał(a): > OK, w '68 Gomula i partyjniacy robili przegiecia. > Ja jednak wciaz twierdze: Syjonisci do Izraela!!! > Nie jest to w interesie polskim, albo jakimkolwiek popierac czy wybielac ten > wrazy ruch ultra religijno-nacjonalistyczny, ktory chce osiagnac swe cele > kosztem gnojenia innych. > Nie kazdy Zyd (a nawet duza mniejszosc) syjonista, wiec prosze mi nie wmawiac > antysemityzmu. Naprawdę współczuję... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ziuta Re: "Syjonisci do Israela!" IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.09.04, 12:11 Biedny Kanadol.Ciężko mu pewnie. Syjaniści na każdym rogu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sale pepe Re: "ksieza na ksiezyc!" IP: 82.53.176.* 02.09.04, 20:54 Ziuta! jak czesto nie masz racji, tak tym razem sie z Toba zgadzam! Odpowiedz Link Zgłoś