Dodaj do ulubionych

Help! Krakow i Warszawa

28.06.15, 12:31
Poszukuje opinii osób, które mieszkały w obu tych miastach.
Jakie sa, co lepsze a co gorsze w jednym i drugim?
Obserwuj wątek
    • lorelailee Re: Help! Krakow i Warszawa 28.06.15, 14:14
      w obu nie mieszkalam, teraz mieszkam w Wawie- narzekam na to co wszyscy- korki, wszedzie daleko, scisk, tlok... mieszkalam tu 10 lat temu i wtedy mi sie bardziej podobalo. postanowilam z innego kraju sie przeprowadzic do wawy i juz mniej mi sie teraz podoba. Wczesniej uwazalam ze tu tak duzo sie dzieje, i ze jest tyle mozliwosci... a teraz to nie wiem. Krakow pewnie podobnie, moze ludzie sie mniej spiesza i mniej zarabiaja.
    • obrotowy no - melduje sie :) 28.06.15, 17:39
      emikko napisała:
      > Poszukuje opinii osób, które mieszkały w obu tych miastach.
      > Jakie sa, co lepsze a co gorsze w jednym i drugim?

(warszawiak, absolvent UJ).
      nie da sie dwoch zdaniach.

- jakie masz cele zyciowe ?
      - kariere
      - pieniadze
      - przyjemne zycie
      - mile towarzystwo
      - ladne okolice?
      • emikko Re: no - melduje sie :) 28.06.15, 20:57
        Fajnie ze odpowiedziałeś, dzięki. Wolałabym bez sugestii z mojej strony, napisz, to dla mnie cenniejsze, co najbardziej Tobie się rzuca w oczy. Wróciłeś po studiach do Warszawy czy wybrałeś Kraków?
        • obrotowy Re: no - melduje sie :) 05.07.15, 20:37
          wrocilem do Warszawy, z tego prostego powodu, ze w Warszawie sie lepiej zarabia...
          - ale wkrotce zalowalem.
          gdyz w Krakowie zyje sie ciekawej - bo to szczegolne miasto...
          A Warszawa jest po prostu nijaka.
          - Chociaz latwiej akceptuje przybyszow.
          Do Krakusow trzeba sie przyzwyczaic i traktowac ich czesto jak obrazona panienke,
          czyli chodzic wokol nich na paluszkach - a nie kazdy to lubi i potrafi...
          ja potrafilem i dlatego czulem sie tam swietnie.

Generalnie, jak widzisz, nie ma na to jednej odpowiedzi.
    • ajnina_1972 Re: Help! Krakow i Warszawa 05.07.15, 17:46
      Kraków da się obejść na nogach, w Warszawie przerażają mnie odległości.
      • simply_z Re: Help! Krakow i Warszawa 05.07.15, 19:30
        E tam odległości, to co ma powiedzieć mieszkaniec Nowego Jorku?
        W Krakowie..kiepsko się zarabia w porównaniu z W-wą, powietrze masakrycznie zanieczyszczone, poza outsourcingiem praktycznie nie ma innej pracy, sporo ukraińców, którzy pracują za psie pieniądze. Centrum jest dość brudne i pełne Angoli, Kazimierz fajniejszy ale jak dla mnie przyciąga więcej podejrzanego elementu. Plusem są piękne okolice-Ojców, Jura, góry, do Bieszczad też trochę bliżej, podobnie do Czech i na Słowację.
        sama zdecyduj, osobiscie nie wiem czy nie chciałabym pomieszkać w Gdańsku z uwagi na bliskość morza.
        • ajnina_1972 Re: Help! Krakow i Warszawa 02.09.15, 00:27
          NY ma przynajmniej porządne metro (aczkolwiek cuchnące) - można się nim stosunkowo łatwo przemieszczać
          • raohszana Re: Help! Krakow i Warszawa 02.09.15, 01:44
            Ta, chyba, że akurat zamkną kawał linii np. na weekend, bo jakiś remont albo co ;)
    • mmagi Re: Help! Krakow i Warszawa 02.09.15, 15:17
      wybierz Kraków,Wawa już dziekuje za słoiki :/
    • alpepe Re: Help! Krakow i Warszawa 04.09.15, 08:40
      taka luźna uwaga, bardzo dużo osób mieszkających w Krakowie dzień w dzień jedzie do pracy do Katowic i okolicznych miast. Z prozaicznego powodu, zarobki są lepsze.
    • paco_lopez Re: Help! Krakow i Warszawa 05.09.15, 00:48
      W Krakowie dusi smok. W warszawie nie ma konfliktu kibiców drużyn z jednej ligi. Metro jest, blisko na mazury. Za to z krakowa bliżej w góry i do Chorwacji. Rzuć monetą. Kraków orzełek - Wawa reszka.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka