IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 30.04.02, 12:21
spowiedź jest rodzajem masochizmu.
Bo jest! Jest zresztą czymś gorszym, gdy uwzględnić finał. To najstraszliwszy
wymysł Jezusa albo jego tłumaczy – spowiedź i rozgrzeszenie! Absolutorium,
carte blanche, wolne pole dla każdego łotra. Nawet coś z zachęty do łotrostw.
bo przecież „więcej radości w niebie z nawróconego grzesznika”... Kapitalne
wyczucie ludzkich potrzeb! Nie każda ludzka kurwa chce zaraz przestać być
kurwą, ale każda chce mieć taką możliwość, gwarantowaną przez jakiś bank. Na
tym prostym spostrzeżeniu paru mądrych Żydów zbudowało religie i miliony
świątyń...
Obserwuj wątek
    • bukowski27 czesc mario. 30.04.02, 12:24
      wiesz jak jest. ilosc zakladanych watków nie zawsez przechodzi w ich jakosc.
      czesc mario.
    • Gość: Nikki Re: Spowiedz IP: *.prem.tmns.net.au 30.04.02, 12:28
      Mario, jak kiedys pisalam jestes moim faworytem itd ale z tym postem to chyba
      przegioles ... to jest forum pt. KOBIETA!!!! zaloz sobie Ksieza to i ja cos tam
      popisze:-))

Pozdrawiam
    • zlakobieta Re: Spowiedz 30.04.02, 12:31
      Tak sobie chyba napisales zeby napisac, co Mario?
      Chyba nie przemyslales do konca, bo to takie jakies... niskladne.
      • Gość: mario2 Re: Spowiedz IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 30.04.02, 12:45
        dlaczego zarzucasz mi nieskladnosc? Co nie jest przemyslane? Czy napisalem
        nieprawde? jesli tak, to jaka?
    • agniecha27 Re: Spowiedz 30.04.02, 13:27
      Nie zawsze tak jest, że każdy zbój dostaje rozgrzeszenie. Słyszałam o
      przypadkach, że morderca usłyszał od księdza w konfesjonale, że tutaj na ziemi
      nikt nie może go rozgrzeszyć, jedynie może (podkreślam: może) zrobić to Pan Bóg.
      Nie mówię, że spowiedź jest to coś rewelacyjnego i potrzebnego, ale czasem
      wyrwania zęba też nie można uniknąć...
      Pozdrowionka
      • Gość: mario2 Re: Spowiedz IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 30.04.02, 13:30
        Wedlug kanonow wiary to Bog ZAWSZE udziela rozgrzeszenia. Nie czlowiek- ksiadz!
        Spowiadasz sie- jezeli juz- to Bogu!!!!
        Instytucje spowiedzi "konfesjonalnej" wprowadzono za Grzegorza VII jako forme
        kontroli nad pospolstwem.
        • agniecha27 Owszem, ale za pośrednictwem księdza n/txt 30.04.02, 13:39
        • agniecha27 Re: Spowiedz 30.04.02, 13:43
          Gwoli ścisłości, to sama się zastanawiam, czy nie lepiej by było, gdyby
          człowiek sam ze sobą robił rachunek sumienia, bo nie raz spotkałam się z
          niezrozumieniem roli (tylko i wyłącznie pośrednika) przez księdza i naraziłam
          na przykre komentarze (które są całkowicie zbędne).
          Człowiekowi nie łatwo jest przyjść do konfesjonału i już samo to świadczy o
          tym, że żałuje, więc po co ksiądz wciska mu jeszcze te swoje bezpodstawne
          komentarze.
          • Gość: mario2 Re: Spowiedz IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 30.04.02, 13:46
            Oto wielka tajemnica wiary.....

A wyobraz sobie spowiedz na wsi. Facio wie o wszystkich wszystko!
            • agniecha27 Re: Spowiedz 30.04.02, 14:03
              no i ma ich w szachu... Ogłądałeś "U Pana Boga za piecem"? Świetny rys
              chrakterologiczny wsi we wschodniej Polsce - boki zrywać :-))))
              • Gość: mario2 Re: Spowiedz IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 30.04.02, 14:10
                Ba, zastanawiam sie o czym to swiadczy?
                O wrednosci kleru kat. (kolejny dowod)
                czy o glupocie ludzi (na to dowodow nie potrzeba)
                • agniecha27 Nie ma co się zastanawiać... 30.04.02, 14:13
                  życie jest zbyt piękne i trzeba żyć chwilą...
              • Gość: renata Re: Spowiedz IP: *.ath.spark.net.gr 30.04.02, 14:16
                Wiecie co? Do spowiedzi nikt nie musi chodzic, uwazam, ze nie ma sily, ktora
                moglaby mnie do tego zmusic wbrew mojej woli. Chodze, jesli potrzebuje, jesli
                komus nie odpowiada taka forma, moze wyspowiadac sie przed Panem Bogiem, w czym
                problem?? Niech kazdy zyskuje takie rozgrzeszenie jakiego jest wart, niech
                kazdy praktykuje taka forme spowiedzi, jaka mu odpowiada, dlaczego tak sie
                czepiac spowiedzi w konfesjonale, jest wiele osob, ktore takiej wlasnie formy,
                rowniez rozmowy, wywalenia z siebie tego co je boli, wyartykulowania swoich
                grzechow i rozterek, po prostu potrzebuja i uwazam, ze to dobrze, ze maja taka
                mozliwosc w konfesjonale, z gwarancja dyskrecji, inna sprawa, czy duchowny
                stanie na wysokosci zadania. W kazdym razie nie rozumiem tego buntu, skoro nikt
                nikogo do spowiedzi nie zmusza, no moze poza dziecmi przystepujacymi do I kom.
                to fakt, te MUSZA sie wyspowiadac, inaczej nici z komunii, ale moze to tez
                lepiej, niech zaksztuja smaku spowiedzi przed ksiedzem i pozniej zdecyduja co
                im bardziej odpowiada - do spowiedzi chodzic, czy nie chodzic. Pzdrw. renata
                • agniecha27 Re: Spowiedz 30.04.02, 14:28
                  O ile dobrze wiem, to do spowiedzi trzeba przystąpić przynajmniej raz do roku,
                  w okresie Wielkiego Postu, więc jakiś tam przymus jest.
                  Właśnie o tym szwankowaniu instytucji kościoła mówiłam. Nie masz pewności, że w
                  konfesjonale siedzi osoba życzliwie i rzetelnie nastawiona do Twojej
                  spowiedzi... Jedyną prawdziwą i pełną spowiedź przeżyłam przed moim ślubem,
                  kiedy ksiądz w konfesjonale nawiązał ze mną dialog i nie czułam się po tej
                  spowiedzi jak jakaś niegodna istota, tylko jak człowiek...
                  • Gość: renata Re: Spowiedz IP: *.ath.spark.net.gr 30.04.02, 14:34
                    agniecha27 napisał(a):

> O ile dobrze wiem, to do spowiedzi trzeba przystąpić przynajmniej raz do roku,
                    > w okresie Wielkiego Postu, więc jakiś tam przymus jest.
                    >

Trzeba?????? a kto ci kaze????? Jak nie uznajesz spowiedzi to spowiadaj sie przed
                    Bogiem jesli oczywiscie taka forme uznajesz, nie rozumiem tego podejscia, ze
                    trzeba. Takie jest przykazanie koscielne, ale skoro nie odpowiada Ci spowiedz to
                    czym sie przejmujesz? Spowiedz jest takim samym ludzkim wynalazkiem jak to
                    przykazanie wiec olewaj jedno i drugie jesli nie masz do tego przekonania. Moim
                    zdaniem w sprawach ducha nie moze byc i nie ma zadnego przymusu.
                    • agniecha27 Chyba muszę Ci przyznać rację n/txt 30.04.02, 14:39
                      • Gość: de Kosciol Katolicki w Niemczech IP: 134.65.105.* 30.04.02, 15:23
                        w Niemczech jest spowiedz powszechna - wkosciele katolickim
                        mozecie zapytac swojego ksiedza dlaczego u nich jest tak a u nas inaczej?
                        ja pytalem i powiedziano mi
                        .... bo oni by sie nie spowiadali w konfesjonale -taki narod. Powinni ale nie musza .... bo sa inni.
                        Oczywiscie moga i maja do tego warunki bo ksieza tez spowiadaja ale jak ktos nie chce ...
                        • agniecha27 Re: Kosciol Katolicki w Niemczech 30.04.02, 15:58
                          U nas też jest niby spowiedź powszechna, ale ponoć ona uwalnia tylko od
                          grzechów lekkich. A może to rzeczywiście pomysł na rozrywkę dla naszych księży,
                          a dla nas upokorzenie.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka