Dodaj do ulubionych

479 ze znaczkiem 9 kpc

01.07.05, 11:58
Będąc w błogim nastroju po wczorajszch wiadmościach w sprawie ustawy
korporacyjnej, mam jedno pytanie:
- czy według Was na podstawie art 479 ze znaczkiem 9 par 1 kpc można zwrócić
zarządzeniem wniosek o sporządzenie uzasadnienia wyroku w sytuacji gdy taki
wniosek nie został wysłany do strony przecwinej, a tylko do sądu. Rzecz
oczywiscie dotyczy gospdoarczego.
Interesuje mnie wasze zdanie, zwłascza, że praktyka sądów jest bardzo różna.
Pozdrawiam.
Obserwuj wątek
    • fiordilligi Re: 479 ze znaczkiem 9 kpc 01.07.05, 13:06
      Art 479 ze zn 9 nie dotyczy wniosku o doręczenie wyroku z uzasadnieniem.
      Dotyczy on tylko pism stricte procesowych, w których strony przedstawiają
      zarzuty przeciw twierdzeniom przciwnika na zasadzie art.479 ze zn 12 i 479 par
      2 zn 14.
      Wniosek o sporządzenie uzasadnienia i doręczenie go wraz z wyrokiem składa w
      jednym egzemplarzu wprost do sądu strona, która żąda uzasadnienia i tylko jej
      ten wniosek dotyczy. Wniosek podlega opłacie stałej, uiszcza się ją w znakach
      na wniosku.

Wniosku nie przedstawia się stronie przeciwnej, a jedynie późniejszą apelację
      sporządza się w dwóch egzemplarzach., ale apelację słada się bezpośrednio w
      dwóch( bądź więcej) egzemplarzach wprost do sądu.

Zatem zwrócić nie można na powołanej podstawie, nie mozna go nawet zwrócić gdy
      nie uiszczono opłaty,tylko wezwać pod rygorem ściągnięcia w trybie egzekucji.
      Można odrzucic, gdy wniesiony po terminie.
      • ellal2 Re: 479 ze znaczkiem 9 kpc 01.07.05, 15:31
        I tu cię muszę rozczarować, bo opisana sytuację przeżywam na własnej skórze.
        Powiem więcej Sad wymaga aby wniosek o zwolnienie od kosztów szedł również do
        strony przeciwnej. A to są informacje dotyczące kondycji firmy. czyli scyzoryk
        sie otwiera w kieszeni sam.
        • fiordilligi Re: 479 ze znaczkiem 9 kpc 01.07.05, 17:30
          Ale w pierwszym poście pisałaś o wniosku o uzasadnienie :-)
          Wniosek o zwolnienie od kosztów, chociaż co do istoty odmienny, tez absolutnie
          nie podlega temu przepisowi. Sąd źle wymaga. Po rozpoznaniu odmowne
          postanowienie doręcza się tylko stronie która wnioskowała o zwolnienie, jeśli
          Sad zwalnia to postanowienie dorecza się obydwu stronom bez uzasadnienia jako
          nie podlegające zaskarżeniu.
          Nie spotkałam się z tym jeszcze, zadzwoniłabym do asystenta sędziego i w
          ostateczności skarżyłabym zarządzenie o zwrocie wniosku. Absolutnie nie doręcza
          się odpisu wniosku stronie przeciwnej.Faktycznie wesze tu jakąś pomyłkę.
          • g273 Re: 479 ze znaczkiem 9 kpc 03.07.05, 00:07
            Witam
            Jestem adwokatką z Wrocławia. Niestety wykladnia przepisu dokonana przez
            Wroclawski sąd odwławczy jest jednoznaczna: wniosek o uzasadnienie wyroku nie
            wysłany stronie przeciwnej sąd pozostawi w aktach bez skutku prawnego.
            Prejudykat poszedł po odrzuceniu apelacji przez przedsąd w okręgowym
            gospodarczym i traz wszyscy już mamy tę świadomość prawną odnośnie wykładni
            przepisu 479(9)k.p.c Zatem w sprawach gospodarczych trzeba wysyłać i w/u
            stronie przeciwnej -niestety
            • fiordilligi Re: 479 ze znaczkiem 9 kpc 03.07.05, 10:32
              Witam na forum
              Warto wiedzieć, ja w tutejszym Sadzie przez trzy lata nie praktykowałam tego
              wcale - wnioski o uzasadnienie wysyłałam bez doręczenia przeciwnej stronie.
              Nadto tutaj w ogóle nie praktykuje się doręczeń na zasadzie 479(9), tylko w
              większości składa się bezpośrednio do sądu pisma procesowe w odpisach.

No dobrze, wniosek o uzasadnienie można ostatecznie przeboleć. Ale jak to się
              ma w takim razie do wniosku o zwolnienie od kosztów, bo ella też o nim pisała?
              W takiej sytuacji jest w istocie gorzej. Ostatnio wysyłałam wniosek do Sądu
              Okręgowego w Koszalinie i ani przez myśl mi nie przeszło, żeby doręczać go
              stronie przeciwnej z załacznikami ( opinie bankowe, numery kont, zaświadczenia
              o zarobkach małżonka, wykaz posiadanych nieruchomości i ich obciążeń). Wniosek
              naturalnie w tej postaci przeszedł.
              To jak z tym u Was będzie?

w sumie można miec wątpliwości,czy oba wskazane wnioski są pismami
              procesowymi.Przyznam, że trochę mnie zaskakuje przedstawiona wykładnia, ale za
              to ciesze się, ze jest to forum

Pozdrawiam
              • ellal2 Re: 479 ze znaczkiem 9 kpc 04.07.05, 14:22
                "No dobrze, wniosek o uzasadnienie można ostatecznie przeboleć" - ja osobiście
                nie jestem w stanie przebolec zwrotu takiego wniosku, ale wydaje mi się, ze
                wniosek o zwolnienie, jak i o uzasdnienie nie są pismami składanymi w toku
                procesu, gdyz prawo do złozenia takiego pisma przysługuje tronie która ubiega
                się o zwolnienei od kosztów czy o uzasadnienie. A co drugiej stronie do tego
                (ujmując to dość niegrzecznie)skoro to jest sprawa między sądem a wnioskujacym?
                • fiordilligi Re: 479 ze znaczkiem 9 kpc 04.07.05, 21:04
                  och ja dobrze rozumiem. Nie mówiłam o zwrocie tego wniosku. Zwrot jest
                  krzywdzący .
                  Chodziło mi o to, że ostatecznie można przeboleć wymóg ( tylko nie wiem z
                  jakiej podstawy ten wymóg) doręczenia stronie przeciwnej wniosku o
                  uzasadnienie. Chodziło mi też o to, że wniosek o zwolnienie od kosztów a w
                  szczególności załączniki do niego nie powinny trafić w ręcę przeciwnika. W
                  każdym bądź razie, ja się z tym nie spotkałam a taką wykładnie uważam za zbyt
                  daleko idącą.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka