agnieszka_ka 05.09.05, 14:06 Lub tez przygotowywac (bo niekonieczie musi to byc gotowane) Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
kohol Re: Jaka potrawe najbardziej lubicie gotowac? 05.09.05, 14:09 Pizzę. Bo nawet jak nic nie ma, to można zrobić pizzę, no i jest bardzo łatwa do przygotowania. I sałatki. Odpowiedz Link Zgłoś
anetta101 Re: Jaka potrawe najbardziej lubicie gotowac? 05.09.05, 14:11 makaron z kurczakiem, grzybami i cukinią w sosie śmietanowym, pycha:))) Odpowiedz Link Zgłoś
agnieszka_ka do anetta 05.09.05, 14:15 a jakie te grzyby? suszone, mrozone, czy pieczarki? Odpowiedz Link Zgłoś
mmagi Re: Jaka potrawe najbardziej lubicie gotowac? 05.09.05, 14:18 napisz na @ przepis:-) Odpowiedz Link Zgłoś
pinup oooooo :DDD 05.09.05, 14:20 daj przepis bo mam pelna lodowke cukini i grzyby mrozone tez :))) z urlopu na wsi wrocilam a tam urodzaj na cukinie i juz mi sie wyczerpaly pomysly ;)) Odpowiedz Link Zgłoś
mmagi Re: Jaka potrawe najbardziej lubicie gotowac? 05.09.05, 14:17 :O pizzzzza łatwa? no to ja odpadam;-))) Odpowiedz Link Zgłoś
agnieszka_ka Re: Jaka potrawe najbardziej lubicie gotowac? 05.09.05, 14:25 Kurde jesli pizza jest latwa to ja jestem jakies kuchenne beztalencie. No chyba ze mrozona (taka gotowa ze sklepu) i do piekarnika :)) Odpowiedz Link Zgłoś
kohol Re: Jaka potrawe najbardziej lubicie gotowac? 05.09.05, 14:26 No bo co tu musisz mieć - mąkę, suszone drożdże, sól, cukier i woda - to wszystko zawsze w kuchni jest (2 łyżeczki drożdży, łyżeczkę cukru i szklankę ciepłej wody zostawiasz aż się zmusuje, wlewasz to potem do 400g mąki i łyżki soli, gnieciesz i zostawiasz na chwilę, żeby trochę urosło), w spiżarce zawsze warto mieć sos pomidorowy, doprawiasz go, trzesz ser, no i cebula, oliwki, tuńczyk, jak masz kiełbasę, to też jest ok. 10 minut w wysokiej temperaturze i już. Odpowiedz Link Zgłoś
agnieszka_ka Re: Jaka potrawe najbardziej lubicie gotowac? 05.09.05, 14:28 Ale to robisz taka okragla z cienkiego ciasta? czy taka na blasze, z grubego? Odpowiedz Link Zgłoś
kohol Re: Jaka potrawe najbardziej lubicie gotowac? 05.09.05, 14:31 Na blasze, z cienkiego. Odpowiedz Link Zgłoś
mmagi Re: Jaka potrawe najbardziej lubicie gotowac? 05.09.05, 14:31 alez oczywiście...sie robi:-)))) Odpowiedz Link Zgłoś
seiya Re: Jaka potrawe najbardziej lubicie gotowac? 05.09.05, 14:14 wprawdzie nie gotowac ale piec udka, posypuje przyprawa do kurczaka i do piekarnika :))))czas przygotowania 5 min :)))))) Odpowiedz Link Zgłoś
agnieszka_ka Re: A Ty jaką??? 05.09.05, 14:24 Hmmm, ja najbardziej lubie robic kurczaka w sosie curry :) A do tego ryz ze swieza drobniusienko pokrojona zielona papryka. Odpowiedz Link Zgłoś
mmagi Re: A Ty jaką??? 05.09.05, 14:27 to napisz mi to na @:-) wejdz sobie w www.o2.pl i tam jest zielona oliwka i wielkie mnósto przepisów aa i na tlenie tez jest forum;-)))) Odpowiedz Link Zgłoś
agnieszka_ka Re: A Ty jaką??? 05.09.05, 14:39 Pisze ci tu, bo jak klikam na mmagi to mi sie nie otwiera zaden adres: (bedzie dlugo ale to dlatego ze szczegolowo, samo wykonanie jest latwe) Bierzesz piersi kurczaka, (na dwie osoby ze 3 piersi, chyba ze masz "zarliwego" faceta :D to 4). Myjesz je, kroisz w kostke (taka zeby potem byly na jeden gryz kazda kostka), grubo solisz, grubo posypujesz curry w proszku, i rzucasz na patelnie z oliwa. Podsmazasz zeby sie zrumienily, po czym przekladasz je do malego garnuszka (najlepiej maly ale wysoki), na patelnie gdzie sie to smazylo wlewasz troche wody, oplukujesz i to wlewasz do garnuszka. Powinno przykryc piersi. Jak nie sa przykryte, to dolewasz wody. I tam sie dusza na malenkim ogniu jakies 20 - 30 min (w polowie duszenia sprawdz czy ladnie pachna curry, jesli nie to dosyp odwaznie). Pod koniec duszenia bierzesz 1/3 szklanki zimnej wody, 1/3 szklanki zimnej plynnej smietany, 2 lyzki maki i mieszasz dokladnie (az z maki nie bedzie grudek). Wlewasz to do kurczaka, mieszasz, i powinien sie zrobic taki gestawy sos. Sprawdz czy nie jest malo slony i ewentualnie dopraw. Wylaczasz kurczaka. W miedzyczasie gotujesz w slonej wodzie lub w kostce rosolowej ryz. Kroisz drobniusienko (w miniaturowa kosteczke) zielona papryke, podsmazasz przez minutke na oliwie i na to wrzucasz ugotowany ryz. Mieszasz, zdejmujesz z gazu, i na talerze! :) Kurczaka mozna nalozyc obok ryzu, albo na ten ryz. Odpowiedz Link Zgłoś
anetta101 przepis 05.09.05, 14:43 dla 2 osób makaron tagliatelle- 6 gniazdek(mogą być też farfalle) 1/2 piersi z kurczaka mała cukinia kilka grzybków śmietanka 30 lub 36 łyżka masła majeranek 1/3 kostki rosołowej pieprz, sól do smaku parmezan( może być ale nie musi) Makaron gotujemy pokrojonego kurczaka podsmażamy na oleju z kostką rosołową, dodajeny łyżke masła, pokrojoną w plasterki cukinie, grzyby, majeranek i dusimy niecałe 10 min,dodajemy śmietankę, parmezan ( doprawiamy do smaku), łączymy to z makaronem i gotowe. Najlepiej żeby makaron był prosto z wody wtedy nie będzie posklejany Odpowiedz Link Zgłoś
ticoqp Re: Jaka potrawe najbardziej lubicie gotowac? 05.09.05, 14:27 nie, kurze:) Odpowiedz Link Zgłoś
mmagi Re: Jaka potrawe najbardziej lubicie gotowac? 05.09.05, 14:27 na miekko czy na twardo?:-) Odpowiedz Link Zgłoś
ticoqp Re: Jaka potrawe najbardziej lubicie gotowac? 05.09.05, 14:35 na mientko:) Odpowiedz Link Zgłoś
viola2 Re: Jaka potrawe najbardziej lubicie gotowac? 05.09.05, 14:25 wejdz sobie na forum kuchnia, albo na strone knor.pl, a ja polecam salatake 1. Piers z kurczaka gotowana (lub tunczyk z puszki w sosie wlasnym), kukurydza, ok 6 jajek, kapusta pekinska, szynka, ok 20 dag ( a jak tunczyk to ja nie daje) Wszystko pokroic i z majonezem . Pyyychaaa 2. Piers kurczaka, ananas, rodzynki (sparzone), plus ok 3 lyzki wywaru z gotowanej piersi i z anasow, wszystko pokroic w kosteczki i troche majonezu:) PYYYcha 3. Ta taka b.b. szybka - kukurydza z puchy, czerwona fasola z puchy i sloik albo dwa selera konserwowego, i do tego troche majonezu i gotowe. Oczywiscie odaczyc seler:) tez pyszna:) Odpowiedz Link Zgłoś
viola2 Re: Jaka potrawe najbardziej lubicie gotowac? 05.09.05, 14:26 ten tunczyk to ze dwie puszki albo i 3, zapomnialam:) Odpowiedz Link Zgłoś
mmagi Re: Jaka potrawe najbardziej lubicie gotowac? 05.09.05, 14:29 albo na www.poprostugotuj.pl Odpowiedz Link Zgłoś
fajnaret Re: Jaka potrawe najbardziej lubicie gotowac? 05.09.05, 14:38 Ja w wiekszosci lubie wszystko gotowac ale niecierpie jeść zupy owocowej bo jak to niektórzy mówia jedzenie kompotu z makaronem. Odpowiedz Link Zgłoś
agnieszka_ka Re: Jaka potrawe najbardziej lubicie gotowac? 05.09.05, 14:42 Hehehe, a ja uwielbiam zupy owocowe. Najbardziej jablkowa (moja mama robi taka zupe - mus z gozdzikami) i jagodowa :) Odpowiedz Link Zgłoś
vandikia Re: Jaka potrawe najbardziej lubicie gotowac? 05.09.05, 14:41 ostatnio lazanię w ogóle pomidorową, mięso z sosem beszamelowym i makaron pomidorami, mięsem i cebulą Odpowiedz Link Zgłoś
kathryn_26 Re: Jaka potrawe najbardziej lubicie gotowac? 05.09.05, 14:47 ja najczesciej robie spagetti. nie trzeba sie specjalnie starac, zawsze wychodzi. mieso mielone podsmazyc na patelni, makaron ugotowac z dadatkiem lyzki oleju-aby sie nie sklejal. na patelni pod przykryciem dusic pokrojone pieczarki, papryke, troche czosnku, na koncu wrzucic pokrojone w kostke pomidory. mozna dodac tez oliwki-oraz inne rzeczy, wg uznania. jak warzywa beda gotowe dodac sos pomidorowy, doprawic do smaku. na talerzu mozna wszystko posypac startym zoltym serem. Odpowiedz Link Zgłoś
unionjack Re: Jaka potrawe najbardziej lubicie gotowac? 05.09.05, 14:51 zajebiste jest Leczo:) Odpowiedz Link Zgłoś