Dodaj do ulubionych

soczyste kawałki

15.02.06, 19:30
Dziś miałam w ręku postanowienie sądu, w którym w trzech miejscach zamiast "pełnomocnik" napisano PEŁNONOCNIK. :D

Mała rzecz, a cieszy <lol>
Obserwuj wątek
    • akikoo Re: soczyste kawałki 17.02.06, 08:14
      W uzasadnieniu słowo "wieża" (jako budynek) było napisane "wierza" :)
    • paul_ina Re: soczyste kawałki 21.02.06, 17:27
      Z pisma Prezydenta Miasta Poznania w sprawie rejestracji pojazdu: "dnia ...
      pojazd UBYŁ do innego powiatu".

Tu ubył, tam go przybyło. Obrazowe :)))))))))))))
      • akikoo Re: soczyste kawałki 21.02.06, 18:11
        Jeśli chodzi o tego typu pisma, to można by całe tomy spisać na ten temat :))
    • fiordilligi Re: soczyste kawałki 26.02.06, 11:17
      co prawda tylko notatka policyjna w aktach ale rozbawiła mnie jakoś do łez : "
      wchodząc do lasu zauważyliśmy spokój"
      • danko Re: soczyste kawałki 16.03.06, 11:30
        dziś rano podczas wizyty w sekretariacie sądu widziałem szafę z aktami, na
        której urocze panie nakleiły kartkę z napisem "KLAŁZULE". szacuneczek...
        • fiordilligi Re: soczyste kawałki 16.03.06, 14:05
          Och nie, jejku, prawie się posiusiałam ze śmiechu ;-)
    • a_ndzia2 Re: soczyste kawałki 19.07.06, 14:22
      z policyjnego protkołu zeznań: "spółka z o.o. ustami swojego prezesa zeznała,
      że ..."
    • avio_netka Re: soczyste kawałki 19.07.06, 15:18
      Pracuję w spółce, którą w "większych" sprawach reprezentuje bardzo znana,
      ceniona i droga kancelaria. Hitem było dla mnie zakończenie jednej z
      umów: "Umowa została sporządzona w dwóch egzemplarzach, po dwa dla każdej ze
      stron".
      Do dziś nie wiem, jak te egzemplarze podzielić...
      • paul_ina Re: soczyste kawałki 19.07.06, 21:42
        Hehe,
        standardem w umowach z ppup poczta polska jet to, że wrzucają na końcu "niniejsza umowa składa się z 4 stron..." hihi - ilość stron oczywiście jest najistotniejsza!
        • drakkar1 Re: soczyste kawałki 20.07.06, 19:13
          hehe...a najlepsze prawniczko jest to, że zapis ten jakkolwiek znajduje się w
          ostatnich ustaleniach umowy, to z formalnego punktu widzenia może byc bardzo
          istotny. KAŻDY szanujący się prawnik sporządzając projekt takiej umowy musi o
          takich zapisach pamiętać...także o innych, jak właściwość sądu na wypadek
          sporu, klauzule interpretacyjne, zapisy na sąd polubowny i także o tym ( w tym
          przypadku) kto te cztery egzemplarze otrzymuje. Rzeczy tej wcale nie wymysliła
          PP, bo jak śmiem przypuszczać, tak umowy sprządza sie od "zawsze", czyli od
          czasu, gdy prawnicy nauczyli się pisać.
          • banylus Re: soczyste kawałki 07.08.06, 00:31
            panie mecenasie... czytanie ze zrozumieniem. w tym poscie bylo o ilosci stron w
            umowie, a nie ilosci egzemplarzy umowy. i prosze bez takiego prymitywnego
            pouczania, co musi sie znalezc w umowie, bo o tym kazdy z nas wie. moze blysnie
            pan czyms naprawde blyskotliwym, jak na brylant palestry przystalo? i moze pan
            mecenas przytoczy jakis przyklad z judykatury, kiedy rozpisanie, kto otrzymuje
            ile egzemplarzy umowy ">z formalnego punktu widzenia może byc bardzo istotny".
            czekam obgryzajac paznokcie z niecierpliwosci...
            B.
        • banylus Re: soczyste kawałki 07.08.06, 00:42
          moje ulubione to:

"majac powyzsze na uwadze, Sad ZAWYŁ co nastepuje"

(oto co robi nadgorliwa autokorekta w kompie:)
          B.
          • szokokasia Re: soczyste kawałki 07.08.06, 13:00
            z ostatnio przegladanej umowy:
            "czynsz miesięczny wynosi 200 zł (słownie: trzysta złotych)"
            • agentka00007 Re: soczyste kawałki 19.08.06, 18:36
              > "czynsz miesięczny wynosi 200 zł (słownie: trzysta złotych)"

Ja wielokrotnie natknęłam się na takie "pomyłki". Chyba jakiś miesiąc temu w
              umowie z biurem nieruchomości: 500 zł (słownie: osiemset złotych) :/
    • kate-gun Re: soczyste kawałki 19.08.06, 17:10
      buahahha, no to teraz ja

pare dni temu czytalam wyrok z uzasadnieniem, z zakresu prawa pracy, w ktorym
      bylo napisane:

"(...) PRAWNICY pracowali po 18h dziennie przy odśnieżaniu drog w okresie(...)"

oczywiscie z miejsca wybuchnelam smiechem... nie powiem w jak powaznym
      miejscu :)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka