Dodaj do ulubionych

Sztuka jest kobieta :))

05.12.06, 00:15
Watek poswiecony kobietom i ich tworczosci.
Obserwuj wątek
    • dori7 Babcia Moses 05.12.06, 00:22
      Moja ukochana postac ze swiata sztuki i jedna z moich ulubionych w ogole
      bohaterek tego swiata: kobieta, ktora po siedemdziesiatce chwycila za pedzel,
      bo nie mogla juz utrzymac igly. Wspaniala malarka-prymitywistka, ktorej obrazy
      maja w sobie pogode ducha, zachwyt nad pieknem swiata i milosc do ludzi.

Wczoraj napisalam o niej tekst: "Basn prawdziwa o Babci, ktora na pedzlu
      latala", pozwalam sobie podlinkowac:
      kuferek.blox.pl/2006/12/Basn-prawdziwa-o-Babci-ktora-na-pedzlu-latala.html
      A tu wrzucilam jej kolorowe i tchnace radoscia zycia obrazy:
      kuferek.blox.pl/2006/12/Komentarz-obrazkowy-do-horoskopu-Babci-Moses.html
      :))
    • pani.jazz Sally Mann 05.12.06, 00:42
      Wspaniala fotografka, ktora wywolala w USA skandal swoimi zdjeciami rodzinnymi. Wyniosla sie z miasta na wies, na farme gdzie zyje w komunie nudystow (tak przynajmniej pamietam :)). Portretowala swoje dzieci, czesto nagie, a zawsze bardzo intymnie i poruszajaco, choc przeciez w tak codziennych momentach. Magiczne, a tak zwyczajne chwile uchwycone z mistrzostwem na blonie - coreczka spadla z drzewa, a teraz przysnela pod nim na chwile; dziewczynka o intrygujacym spojrzeniu trzyma reke, ktora przed chwila ugryzla, widac jeszcze slad malych szczek; pulchna, dziecieca raczka wyciaga paluszki w strone zwiotczalej reki starej kobiety...

www.art-forum.org/z_Mann/gallery.htm
      • iokepine Re: Sally Mann 06.12.06, 01:17
        Fantastyczne zdjęcia! Niepokojące niekiedy, ale to Art przez duże A!
      • beata2802 Re: Sally Mann 29.12.06, 19:21
        Hmm... niepokojące, niektóre mogą być wykorzystywane jako pedofilskie.
        • iokepine Re: Sally Mann 08.01.07, 23:08
          beata2802 napisała:

> Hmm... niepokojące, niektóre mogą być wykorzystywane jako pedofilskie.

Mogą, ale to jest sztuka moim zdaniem. Sztuka bywa niepokojąca.
      • lunatica Re: Sally Mann 17.07.07, 10:36
        Wczoraj na Canal+ leciał świetny dokument o Sally Mann "To pozostaje" - polecam,
        jeśli jeszcze komuś uda się trafić :-) Jestem pod wrażeniem...
    • iokepine Cynthia MacAdams 06.12.06, 01:20
      Też fotograficzka:)

Uwielbiam zarówno sposób, a jaki robi akty, jak i architekturę:)

www.cynthiamacadams.com/
      • beata2802 Dziewczyny, a znacie może jakąś fotografkę z Polsk 29.12.06, 19:24
        Dziewczyny, a znacie może jakąś "czującą" fotografkę z Polski, a może z
        Warszawy? Szukam kogoś do zrobienia fotografii na ślubie, ale jesli to nie
        będzie ktoś naprawdę fajny, to chyba zrezygnuję w ogóle ze zdjęć.
        • beata2802 Re: Dziewczyny, a znacie może jakąś fotografkę z 02.01.07, 09:35
          www.iwonadziuk.com/sluby/?Iwona=.&Dziuk=a%26m.jpg&DM=thumbs&p=M
          • iokepine Re: Dziewczyny, a znacie może jakąś fotografkę z 02.01.07, 13:53
            Zobacz foty naszej forumowiczki, Pani.Jazz:
            ksiezyc.deviantart.com/
            Moze się zgodzi:)
            Uważam, zę jest świetna i jestem bardzo zadowolona ze zdjęć portretowych, jakie
            mi zrobiła:)
            • pani.jazz Re: Dziewczyny, a znacie może jakąś fotografkę z 02.01.07, 20:43
              Oj, Iokepine, bo sie zarumienie :)).
              Dziekuje za mile slowo na forum publicznym :D.
              • pani.jazz Re: Dziewczyny, a znacie może jakąś fotografkę z 02.01.07, 20:50
                ... i oczywiscie rowniez zapraszam Beate do obejrzenia moich prac :).
    • skrzydlate Re: Sztuka jest kobieta :)) 07.12.06, 13:12
      lubie rysowac i malowac kobiety, to sama przyjemnosc
      • iokepine Re: Sztuka jest kobieta :)) 07.12.06, 17:56
        A masz gdzieś w necie swoją galerię?

:)
    • pani.jazz Eva Rubinstein 11.12.06, 10:57
      Fotografka, corka znanego kompozytora i pianisty - a wlasciwie moznaby o niej mowic bez tego wstepu, bo jej prace sa nie do przecenienia i powinny byc kojarzone z nia wlasnie, a nie z nieco anonimowa corka genialnego pianisty.
      U nas, w kraju ojczystym, malo znana. Wydano tylko jeden album z jej zdjeciami z okresu 1967-1990, za to wydanie to jest dobrawdy wspaniale. Na zachodzie, gdzie fotografie bez zastrzezen uwaza sie za sztuke, zdobyla slawe i jej zdjecia sprzedawane sa za zawrotne pieniadze (sic! oto miara geniuszu artysty!). Obecnie, z tego co mi wiadomo, zaprzestala fotografowania.
      Jej zdjecia, zazwyczaj z drogi, w ktorej nieustannie przebywala, pelne sa dziwnego napiecia, tesknoty za staloscia, osamotnienia. Jeden z moich wykladowcow fotografii powiedzial kiedys o nich, ze "sa zjeciami bez ludzi, ktore pokazuja ludzi". I rzeczywiscie tak jest. Kazde zdjecie jest portretem czlowieka, portretem bez fizycznego udzialu jego samego.

Niestety, nie znalazlam rzadnej strony z jej zdjeciami, podrzucam wiec to male conieco, ktore wyszperalam:

www.fotal.pl/artykul/poprzedni_doc12608.html?PHPSESSID=e55e...
      www.horvatland.com/pages/entrevues/10-rubinstein-en_en.htm
      www.luzdia.com/maestros/eva_rubinstein.htm
      images.google.com/images?hl=pl&client=opera&rls=pl&hs=1YM&q=eva%20rubinstein&btnG=Szukaj&lr=&ie=UTF-8&oe=UTF-8&sa=N&tab=wi
    • lubna Frida Kahlo 29.12.06, 12:13
      Lepiej znana po głośnym filmie, ale i tak potraktowana dość powierzchownie. Pisałam o niej obszerną pracę roczną na studiach i byłam zachwycona twórczością. Nie rozmawiamy tu o przekonaniach ;-) Sposób oddawania tęsknoty za macierzyństwem na płótnie - jedyny w swoim rodzaju. Przepastność bólu i rozgrywający się w głowie dramat oddany dosłownie i dosadnie. Cudowny sposób malowania kobiet. Cudowne podkreślanieswojej kobiecości.

images.google.com/images?q=frida+kahlo&hl=pl&lr=&client=opera&rls=pl&hs=5zZ&sa=X&oi=images&ct=title
      • iokepine Re: Frida Kahlo 29.12.06, 13:13
        Hmm, a jak to z nią było, bo słyszałąm 2 wersje - nie mogła mieć dzieci z z
        powodu choroby, czy partner nie chciał?

W sumie jednoz jej zdjeć zaważyło na moim życiu, choć nie będę wchodzić w
        szczegóły:) Stoi na nim ze swoim facetem i z 2 pieskami, i ewidentnie widać, ze
        jest smutna, słaba i strasznie jej dzieci brakuje, i że te pieski są dziećmi
        zastępczymi.
        • anahella Re: Frida Kahlo 29.12.06, 19:30
          iokepine napisała:

> Hmm, a jak to z nią było, bo słyszałąm 2 wersje - nie mogła mieć dzieci z z
          > powodu choroby, czy partner nie chciał?

Wersja, ktora ja znam z jakiegos filmu dokumentalnego na jej temat - jeszcze w
          Peerelu: ulegla wypadkowi, chyba wpadla pod tramwaj i dlatego nie miala dzieci,
          bo pojazd zmiazdzyl jej miednice i uszkodzil narzady kobiece.
        • lubna Re: Frida Kahlo. Macierzyństwo. 08.01.07, 16:13
          Przepraszam, że tak późno, dopiero teraz wróciłam do tego wątku. Piszę, co wiem.

Była inwalidką, przeszła szereg operacji, była jak nie domykająca się rana. Uraz kręgosłupa i miednicy były najpewniej przyczyną poronień, a jej mąż często dawał do zrozumienia, że nie chce dziecka i nie starał się jej wspomagać w dążeniu do donoszenia ciąży. Z drugiej strony sama Frida obawiała się zajścia w ciążę ze względu na, jak to nazywała, ‘krew obciążoną dziedzicznie’ (podejrzewa się, że miała na myśli epilepsję ojca). Pierwszej aborcji poddała się mniej więcej rok po ślubie, płód był źle ułożony. Kolejne dziecko straciła po następnych dwóch latach- to wtedy po poronieniu, drugiego dnia pobytu w szpitalu błagała doktora o książki medyczne z ilustracjami płodu- chciała narysować swoje utracone dziecko. Doktor odmówił, na co mąż Fridy, Diego, odparł: ‘Nie, ma pan do czynienia ze zwykłą osobą. Ona coś z tym zrobi. Stworzy dzieło sztuki’. W tym zdaniu Diego zamknął jedną z wielkich prawd o żonie. Rzucała na płótno swoje udręczenie nie pozbawiając go poezji. Frida raz jeszcze starała się o dziecko (jak wynika ze wspomnień męża i zapisków szpitalnych). Nigdy się to nie udało.
          • iokepine Re: Frida Kahlo. Macierzyństwo. 12.01.07, 12:54
            Czyli w sporej części dobrze zakojarzyłam.
    • iokepine Julia Margaret Cameron 18.01.07, 01:38
      Wiktoriańska fotograficzka:)

O artystce:
      fototapeta.art.pl/2003/cmr.php
      Foty:
      images.google.pl/images?svnum=10&hl=pl&lr=&client=firefox-a&rls=org.mozilla%3Apl-PL%3Aofficial&q=julia+margaret+cameron&btnG=Szukaj
      • pani.jazz Re: Julia Margaret Cameron 18.01.07, 15:10
        O tak, genialne zdjecia. Zaluje, ze nie dotarlam do galerii ZPAFu na wystawe, gdzie bylo ich kilka.
        Sama chcialam kiedys w podobnym stylu robic, bo jej sposob siegania do wnetrza czlowieka jest wprost niesamowity. Ale tego nie da sie powtorzyc, to jest unikalne i dzieki temu wspaniale.
    • lubna Lhasa 16.03.07, 11:26
      Znacie ją? Jeśli nie - posłuchajcie. Znam dwie płyty:
      La Llorona i The Living Road.

Jestem zakochana i poruszona najmocniej!
    • iokepine Georgia O'Keeffe :) 17.03.07, 19:10
      Wspaniała malarka:)
      www.ellensplace.net/okeeffe1.html
      en.wikipedia.org/wiki/Georgia_O%27Keeffe
      I obrazy:
      images.google.pl/images?hl=pl&client=firefox-a&rls=org.mozilla:pl-PL:official&q=Georgia%20O'Keeffe%20&btnG=Szukaj&lr=lang_pl&ie=UTF-8&oe=UTF-8&um=1&sa=N&tab=wi
      • pas.ja sylvia plath... 28.03.07, 14:10
        ...i chyba nie trzeba dodawać, co i jak z nią...
    • skrzydlate Re: Sztuka jest kobieta :)) 17.07.07, 18:00

piękne

to ja dodam fotoblog mojej córki
      www.photoblog.pl/jakasz/
      artystka na starcie

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka