Dodaj do ulubionych

72 lata-duzo to czy mało ?

IP: *.acn.pl / 10.72.7.* 14.05.03, 13:44
i czy muszę popadać już w kompleksy ? Jest mi przykro, bo rodzina delikatnie
wprawdzie, ale uporczywie, sugeruje - że czas się ustatkować. Znajomi także
krążą wokół tego tematu i wiem, że kieruje nimi życzliwość a jednak przykro
mi słuchać ich monotematycznych aluzji. Przecież młodośc nie jest wartością
samą w sobie ?!. Pocieszcie mnie, oczywiście jeżeli zgadzacie się ze mną, że
jeszcze moge oczekiwać od życia trochę radości i uczucia. =<:>-<<<<<<<<<<<<>>=
Obserwuj wątek
    • Gość: małgosia Re: 72 lata-duzo to czy mało ? IP: *.katowice.sdi.tpnet.pl 14.05.03, 13:46
      No,jednak 72 lata to juz coś. Ale myślę, że na ustatkowanie się masz jeszcze
      troche czasu, szalej, pókiś młoda
      • p.a.d.a.l.c.o.w.a Re: 72 lata-duzo to czy mało ? 14.05.03, 13:51
        Gość portalu: małgosia napisał(a):

> No,jednak 72 lata to juz coś. Ale myślę, że na ustatkowanie się masz jeszcze
        > troche czasu, szalej, pókiś młoda
        I dzięki Ci za tę szczyptę optymizmu. Fizycznie czuję się świetnie i umysł mam
        jasny. Zero alltzheimera. Z wyglądem trochę gorzej, ponoć wyglądam na swoje
        lata. Teraz odkładam co miesiąc po kilka zet na jakiś sensowny lifting, aby mój
        wygląd dostosować do samopoczucia, bo tego rodzaju rozźiew jest dla mnie
        frustrujący.
    • julla Re: 72 lata-duzo to czy mało ? 14.05.03, 13:46
      To niewiele w porównaniu z 91.
      • Gość: małgosia Re: 72 lata-duzo to czy mało ? IP: *.katowice.sdi.tpnet.pl 14.05.03, 13:52
        julla, Ty masz 91? Witaj, rówieśniczko!
    • capa_negra Re: 72 lata-duzo to czy mało ? 14.05.03, 14:24
      Ty to się ciesz , ze ci sie każą tylko ustatkować, znacznie gorzej by było jak
      by ci katalog z trumnami podrzucili do wglądu....
      • Gość: p.a.d.a.l.c.o.w.a Re:capa_negra - 72 lata- to mało ? IP: *.acn.pl / 10.72.7.* 14.05.03, 14:53
        capa_negra napisała:

> Ty to się ciesz , ze ci sie każą tylko ustatkować, znacznie gorzej by było
        jak
        > by ci katalog z trumnami podrzucili do wglądu....
        Rodzina jest gronem osób o wysokiej kulturze i pewnej subtelności w sposobie
        bycia, ale..porządkując ( odkurzając ) swój księgozbiór, znalazłam - a było to
        około 3 mies. temu,za rzędem voluminów , na najwyższej półce - album z
        reklamami zakładów pogrzebowych. Wtedy,podczas rodzinnego obiadu niedzielnego-
        ogladalismy album a było coś na rzeczy, bo w przeddzień zmarł jeden z wujów (
        nieodżałowany wój Wacek )Teraz kojarzę, że rozmowa w gronie gadających
        głów,uważnie nad albumem pochylonych, schodziła co i raz z prgmatycznego wątku
        wyboru trumny i tak zwanego " pająka" dla wuja Wacka. Za często chyba padały,
        mimochodem jakby - ale zbyt dociekliwe pytania- o MOJE opinie i o MÓJ -w tym
        względzie - gust. Najwiekszą aktywność wykazała wtedy wdowa po Wacku, wiedząc
        dobrze, ze ona po mnie dziedziczy w prostej linii cały majątek. A choc nie jest
        tego wiele, ale w dzisiejszych, nielekkich czasach 4-ry pokoje w betonowym
        blokowisku, jest kąskiem nie-do-pogardzenia. Jednak ja na drugi świat jeszcze
        się nie kwapię i , jak pisałam w wyższym poscie, zbieram na lifting wszystkiego.
        • mala_zabka 72 lata- to mało ? 22.05.03, 00:25
          Dziewczyno, co Ty o wieku swoim gadasz ?! Jaki to wiek i jaka starość u Ciebie,
          jak Ty załapujesz się na osiagnięcia takie, jak pogaduszki przez internet,
          czego niejedna malolata nie potrafi.
          Widać z tego, co mówisz, że młodość aż kipi z Ciebie.
          Oby więcej takich wspaniałych lasek !
        • capa_negra To ile ci brak ?? 22.05.03, 10:35
          No bo jak niewiele to moja droga towarzystwo na FK ma dobre serce
          Na negrę28 chciało się złozyć to przeciez komu jak komu, ale swoje padalcowej
          nie odmówi - mimo że czasy cięzkie :-))

- Włos mój na czworo dziele - rozdrapujcie przyjaciele
          • p.a.d.a.l.c.o.w.a Re:Capa_negro & Żabko ->Toilecibrak? 22.05.03, 16:10
            capa_negra napisała:

> No bo jak niewiele to moja droga towarzystwo na FK ma dobre serce
            > Na negrę28 chciało się złozyć to przeciez komu jak komu, ale swoje padalcowej
            > nie odmówi - mimo że czasy cięzkie :-))
            Capo i Żabko,
            Niech Wam każdy Bóg zapłaci za dobre słowo!!! Osoba stara nie jest skłonna do
            łatwych wzruszeń a dzięki Wam prawdziwie się wzruszyłam. Co do zrzutki to
            dzięki& dzięki& dzięki ! Ja mam naturę nieciekawą a to szczególnie w kontekście
            brania - przyjmowania. I wierzcie mi, ze znane powiedzenie, że .." kto nie umie
            przyjąć, ten i dawać nie potrafi "..na mnie się nie sprawdza. Muszę wybrnąć z
            tego wszystkiego samodzielnie. Nawet pułkownika ( niestety- w stanie spoczynku )
            Ewalda, o wsparcie nie bedę prosić. Taki już ja padalec jestem.
            Ale szarość za oknem jakoś pojaśniała mi po przeczytaniu Waszych postów,
            a i ekran komputerowy jakoś tak dziwnie zajarzył...
            bardzo Was pozdrawiam <:))>->>>>>>>>>>>>>>>=
            • capa_negra Re:Capa_negro & Żabko ->Toilecibrak? 23.05.03, 12:04
              No moja droga - teraz to jam siem wzruszyła.
              w tych czasch to żadkość dobre słowo usłyszeć , a tu tyle miodu w jednym
              poście ;-)))
              oj z tym braniem to prawda - tez bym sobie niejednokrotnie prędziej język
              obgryzła jak o cos poprosiła, ale zdarza się że czasami człowieka przymusi
              Ale wrazie gdybys jednak kiedys zdanie zmnieniła - wal smiało :-)
    • anahella To ty jeszcze gowniara jestes;) 14.05.03, 14:33
      Wyszumisz sie za mlodu, to najdzie ci ochota na
      ustatkowanie sie;)
    • Gość: Andrzej Re: 72 lata-duzo to czy mało ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.05.03, 15:01
      Dziewczyno, dopiero dochodzisz do tartacznego wieku:)) A co do ligtingu..to
      proponuje naciac skore na glowie, ale po naciagnieciu nie zaszywac tylko na
      takie rzepy przyczepic..no wiesz jak kiedys na butach byly. Wtedy co jakis czas
      bedziesz mogla sama sobie odczepic i przyklejajac dalej zlikwidowac kolejne
      zmarszczki:) Jak Ci pepek dojdzie do czola, to niestety znak ze sie
      starzejesz.:)
      • Gość: p.a.d.a..l.c.o.w. Re: Andrzej-trochę szacunku dla mego wieku ! IP: *.acn.pl / 10.72.7.* 14.05.03, 15:14
        jest problem, a ty żartujesz. Gdybym miała 27 a nie 72 lata, to nie byłbys tak
        obcesowy i poważniej potraktował mój wątek.
        PS. musze wydziedziczyć Czarną_82 *) /wdowa po wuju Wacku- lat 82/ bo ona
        najwyrażniej czeka na moje zejście i zaczyna być niebezpieczna. Wczoraj
        przyniosła mi zupkę jarzynową w garnuszku i wmawiała, ze ta piołunowa gorycz w
        smaku jest skutkiem zaburzeń w czynności moich kubków smakowych.
        *) to jej pseudo sceniczne, grała kiedyś 'ogony'w teatrze amatorskim w Supraślu
        • Gość: Andrzej Re: Andrzej-trochę szacunku dla mego wieku ! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.05.03, 15:22
          Czy Ty widzialas zebym ja kiedykolwiek zartowal??? Dobrze Ci radze po prostu. A
          Czarna wydziedzicz koniecznie, nawet jak bedzie Ci wmawiala ze ta gorycz to od
          lubczyku ktory lesniczy wlal do Twojej zupy:)
    • p.a.d.a.l.c.o.w.a Re: 72 lata-duzo to czy mało ? 18.05.03, 21:23
      Dzisiaj znów czuję się bosko. Czy tylko dlatego, ze ON , mądry i przystojny 68-
      osmioletni pułkownik w stanie / niestety / spoczynku, awanse mi czynił ? Tak,
      to główny powód. Jednak i dobre wyniki odebranych w piątek badań także
      podniosły mnie na duchu. Zapach konwalii od Niego, mego boga wojny, pułkownika
      Ewalda,jest wszędzie wokół; czuję je nawet tu,siedząc w pracowni, przy
      komputerze,choć od wazy, gdzie je umieszczono, dzieli mnie przekątna mego M-4
      Teraz ułoże się do snu i w ramionach morfeusza będę śnić konwaliowe sny o
      padalcach,cicho przemykających się wśród konwalii i leśnego runa. Mam nadzieję,
      że myśli o przemijaniu ludzi, padalców i wszystkiego - materii ożywionej i tej,
      pozornie, martwej, nie obudzą mnie przed 5-tą rano, kiedy to zwykle budzę się,
      aby o tej porze roku poczuć - nie zakłóconą jeszcze zapachem cywilizacji- woń
      niosącą się z lasu Kabackiego, aż do " moich" blokowisk.
    • jamniczy_fan Re: 72 lata-duzo to czy mało ? 18.05.03, 21:36
      Gość portalu: p.a.d.a.l.c.o.w.a napisał(a):

> i czy muszę popadać już w kompleksy ? Jest mi przykro, bo rodzina delikatnie
      > wprawdzie, ale uporczywie, sugeruje - że czas się ustatkować. Znajomi także
      > krążą wokół tego tematu i wiem, że kieruje nimi życzliwość a jednak przykro
      > mi słuchać ich monotematycznych aluzji. Przecież młodośc nie jest wartością
      > samą w sobie ?!. Pocieszcie mnie, oczywiście jeżeli zgadzacie się ze mną, że
      > jeszcze moge oczekiwać od życia trochę radości i uczucia. =<:>-<<&#
      > 60<<<<<<<<<>>=
      Ach,jaki piękny tekst, jamnik zachwyca się padalcem zawiązując w ten sposób coś
      na kształt towarzystwa wzajemnej adoracji , jakby nową grupę >>ordynacka<<.
    • Gość: CZARNA_KAPA Re: 72 lata-duzo to czy mało ? IP: *.acn.pl / 10.72.7.* 18.05.03, 22:31
      BARDZO DUŻO, właściwie to już mogiła, ale nie przejmuj się, moja babcia zmarła
      w wieku 73 lat. To fakt, że bardzo dbała o siebie jogging,fitnes i te sprawy
      ( także)a jakże. napisz przy okazji, czy w takim poważnym wieku jeszcze w ogóle
      się chce ? na przykład żyć. Bo ja mam lat 27 i zyć często i coraz częściej ju z
      mi się nie chce. napisz, czy palisz? ja np. palę cygatetki a czasem cygara.
      Poza tym piję dużo wina - nie mniej niż!!!! 1/2 but. dziennie. jedni mówią ze
      to zdrowa inni odwrotnie . pozdrawiam cię i życzę dłuższego zycia, niż było
      dane mojej babci.
    • melinek Re: 72 lata-duzo to czy mało ? 18.05.03, 22:56
      Twoj wiek jest tak w sam raz, zeby dozyc ...... 73 lat. ;))
      • Gość: krowi_placek Re: 72 lata-duzo to czy mało ? IP: *.acn.pl / 10.72.7.* 18.05.03, 23:26
        melinek napisał:

> Twoj wiek jest tak w sam raz, zeby dozyc ...... 73 lat. ;))
        No a dalej? a co po 73? ma umrzeć, czy jakiejś innej meliny sobie szukać?
        Trudno jest żyć w betonowym blokowisku w tym wieku i to na IX p -bez windy.

• p.a.d.a.l.c.o.w.a Re: 72 lata-na kolizje z autob.duzo to czy mało? 19.05.03, 15:18
          miałam dzisiaj ca o godz.12 wypadek samochodowy,właściwie kolizję, ale za to z
          autobusem. ja (i autobus) uszliśmy z życiem, auto ledwo zipie, 1/3 do wymiany.
          tak stare jak ja , więc nieubezpieczone w zakresie OC. Bardzo srednia sytuacja;
          smierć była blisko,kostucha już w oczy zajrzała, ale się rozmyśliła. Nie
          opowiedziałam o tym jeszcze płk. w stanie /niestety!/ spoczynku-Ewaldowi, bo i
          chwalić czym się nie ma. Wina była moja, na szcęscie byłam trzeżwa, co
          nieczęsto zdarza mi się o tej porze ( 12-sta !!! w południe ) Palec boży jednak
          nade mną. No to tyle, bom(bim)zasmucona i zasromana zarazem.
    • wladyslawa1912 Re: 72 lata-duzo to czy mało ? 18.05.03, 23:19

a ja mam 91 lat i nie popadam w zadne kompleksy, czuje sie mloda, piekna i
      statkowac sie nie zamierzam.
      • jamniczy_fan Re: 72 lata-duzo to czy mało ? 18.05.03, 23:21
        wladyslawa1912 napisała:

>
        > a ja mam 91 lat i nie popadam w zadne kompleksy,
        ALE CZY tu ktoś pisał o kompleksach ??
        • Gość: .................. Re: 72 lata-duzo to czy mało ? IP: *.dial.van1.sprint-canada.net 19.05.03, 02:18
          Ej, Sliczna! To z Toba tam nie jest wcale zle, skoro Ty lubisz
          tak mocno sie przypodobac i podsztafirowac.Widocznie masz wielka
          potrzebe czynienia tego. Czy mozesz zdradzic tajemnice i powiedziec
          dla kogo tak pieknie chcesz wygladac? Moze dla mnie? Pozdrawiam
          cieplutko. U mnie wszystkie dziewczynki bez wieku, A Ty szczegolnie.
          • wladyslawa1912 Re: 72 lata-duzo to czy mało ? 19.05.03, 03:48
            ja nie _chce_ tylko _wygladam_ pieknie. i nie musze nic w tym celu robic.
          • p.a.d.a.l.c.o.w.a Re: 72 lata-duzo to czy mało ? 19.05.03, 17:18
            Gość portalu: .................. napisał(a):

> Ej, Sliczna! To z Toba tam nie jest wcale zle, skoro Ty lubisz
            > tak mocno sie przypodobac i podsztafirowac.Widocznie masz wielka
            > potrzebe czynienia tego. Czy mozesz zdradzic tajemnice i powiedziec
            > dla kogo tak pieknie chcesz wygladac? Moze dla mnie? Pozdrawiam
            > cieplutko. U mnie wszystkie dziewczynki bez wieku, A Ty
            szczegolnie.
            Do kogo pisałeś/łaś ten post? do p.a.d.a.l.c.o.w.e.j, czy do władysławy ? Bo w
            moim wieku niełatwo o poprawność w kojarzeniu a z układu/grafu dyskusji to nie
            wynika.
        • wladyslawa1912 Re: 72 lata-duzo to czy mało ? 19.05.03, 03:46
          tak. padalcowa pytala czy powinna popasc w komleksy.
    • Gość: krowi_placek Re: brak zrozumienia i brak serdeczności...... IP: *.acn.pl / 10.72.7.* 19.05.03, 23:43
      .....dla problemów ludzi, a szczególnie kobiet, po 60-siątce jest porażający.
      Nikogo nie obchodza ich sprawy i troski a nawet radości. To bardzo smutne, ale
      i symptomatyczne dla dzisiejszych czasów, w których młodość, nawet ta
      pokraczna,brzydka i byle jaka jest jednak dominujaca nad resztą wartości. Nie
      doceniacie, ze osoba w tak podeszłym już wieku nauczyła się posługiwać kompem i
      chce kontakt wirtualny nawiązać z ludźmi. Zwierza się Wam ze swych problemów,
      dzieli przemyśleniami. I co dostaje w zamian ? 8 zdawkowych postów.I nie
      pociesza mnie w tych refleksjach świadomość, ze za 72 lata bedzie jeszcze
      gorzej ze społeczną empatią.
    • Gość: dupek Re: 72 lata-duzo to czy mało ? IP: *.acn.pl / 10.72.7.* 20.05.03, 00:06
      taaaaa.......ten tego owego tamto owamto. Ludziska dzisiaj to innych mają tam,
      gdzie wstydze sie powiedzieć sam.!!!
    • jamniczy_fan twój wiek-72 lata- jak widać wyklucza 21.05.03, 16:52
      cie z kregu zainteresowań forumowiczów.. moze nie trzeba było przyznawac się
      do swgo wieku biologicznego? opisuj jednak swoje przemyślenia i przezycia. Może
      jednak znajdziesz respondentów; ja, w kazdym razie, podziwiam cię chocby za to,
      ze w tym wieku ( XXI ) nauczyłaś się posługiwania kompem i masz chęć na
      kontakty wirtualne z innymi - ludxmi poniekąd z innej epoki. pozdrawiam, hau-
      hau.
    • Gość: salsa_cubana Re: 72 lata-duzo to czy mało ? IP: *.acn.pl / 10.72.7.* 22.05.03, 18:30
      dbajcie trochę o najstarszą forumowiczkę, bo sama nie da rady tego wątku
      ciagnąc na 1-szą stronę. W ogóle juz długo ona NIE POCIĄGNIE.
      • kurwiki_begerowej Re: 72 lata-duzo to czy mało ? 22.05.03, 23:57
        Gość portalu: salsa_cubana napisał(a):

> dbajcie trochę o najstarszą forumowiczkę, bo sama nie da rady tego wątku
        > ciagnąc na 1-szą stronę. W ogóle juz długo ona NIE POCIĄGNIE.

Nie jest to zabawne, inteligentne czy interesujące.
        Jakiś gnom totalny owo napisał.
        Precz gnomie na drzewo skądeś uciekł.
        kurwiki
        • p.a.d.a.l.c.o.w.a Re: 72 lata-duzo to czy mało ? 23.05.03, 10:40
          kurwiki_begerowej napisał:

> Gość portalu: salsa_cubana napisał(a):
          >
          > > dbajcie trochę o najstarszą forumowiczkę, bo sama nie da rady tego wątku
          > > ciagnąc na 1-szą stronę. W ogóle juz długo ona NIE POCIĄGNIE.
          >
          > Nie jest to zabawne, inteligentne czy interesujące.
          > Jakiś gnom totalny owo napisał.
          > Precz gnomie na drzewo skądeś uciekł.
          -----------------------
          piszę do Cię -kurwiki_bergerowej.....
          Przepraszam, że się wtrącam, ale zaciekawiło mnie, czy napisałaś to- kurwiku
          bergerowej- do mnie-> padalcowej???czy do-> salsa_cubana ?????
          PS. przy okazji dziękuję za tak miłą i merytoryczną odpowiedź Twoją na mój post
          na forum Zdrowie, a dotyczący śmierci najbliższej mi osoby. To miłe, że taki
          nowy i wspaniały a i współczujący z pacjentami ,lekarz zasila, lub niebawem
          zasili szeregi krajowej- a może i zagranicznej- SŁUŻBY zdrowia.
          • kurwiki_begerowej Re: 72 lata-duzo to czy mało ? 23.05.03, 12:55
            p.a.d.a.l.c.o.w.a napisała:

> -----------------------
            > piszę do Cię -kurwiki_bergerowej.....
            > Przepraszam, że się wtrącam, ale zaciekawiło mnie, czy napisałaś to- kurwiku
            > bergerowej- do mnie-> padalcowej???czy do-> salsa_cubana ?????

Do salsy_cubany owo było napisane.
            pozdrawiamy
            kurwiki
    • p.a.d.a.l.c.o.w.a Re: NAPISZCIE DO MNIE !!!!! 27.05.03, 17:25
      A może dopisali byście cosik do mego wątku, który jest jedynie pół- żartem i aż
      PÓŁ_ SERIO ????
      • summa Re: NAPISZCIE DO MNIE !!!!! 27.05.03, 17:54
        Padalcowa, zliiituuj się, wymyśl coś innego! Ja rozumiem, że to coś w rodzaju
        parodii wielonickowców, ale ileż można dyskutować o czyimś wieku??
        • p.a.d.a.l.c.o.w.a Re: TAM NIE TYLKO jest o wieku..... 27.05.03, 18:09
          summa napisała:

> Padalcowa, zliiituuj się, wymyśl coś innego! Ja rozumiem, że to coś w rodzaju
          > parodii wielonickowców, ale ileż można dyskutować o czyimś wieku??
          ..... ale i o życu- an general.... dlatego liczyłam na troche dyskusji w tonie
          groteski. Bo nie można o życiu stale i tylko na serio. Trzeba temat " łodhamić
          i łodśmieszyć" jak mawiał jaremczuk, góral znajomy z chramcówek.
          PS. A co to za góral- z chramcówek ? zeby chocia z Glicarowa.! pozdr. :))
          padalec
          • nieco.niesforny.stefan Re: TAM NIE TYLKO jest o wieku..... 28.05.03, 02:34

>
            > i łodśmieszyć" jak mawiał jaremczuk, góral znajomy z chramcówek.
            > PS. A co to za góral- z chramcówek ? zeby chocia z Glicarowa.! pozdr. :))
            > padalec

Ty Padalcowa masz dorosłą córkę ale lat 48. Tak mi jedni powiedzieli.
            Staro wyglądasz ? Jeśli staro to mogę się za Ciebie zabrać.
            • p.a.d.a.l.c.o.w.a Re: TAM NIE TYLKO jest o wieku..... 28.05.03, 20:29
              nieco.niesforny.stefan napisał:

>
              > Ty Padalcowa masz dorosłą córkę ale lat 48. Tak mi jedni powiedzieli.
              > Staro wyglądasz ? Jeśli staro to mogę się za Ciebie zabrać.
              Ja mam 72 lata i starą córkę ( córka ma lat 50 ) Co do zabierania się, to liczę
              wyłącznie na płkownika ( niestety w stanie spoczynku ) - Ewalda.
              • graeme Re: TAM 28.05.03, 21:04
                gdzies tam na forum ludzie rozpisywali sie na temat:
                zycie w polsce a w ameryce. argumenty padaly pokotem.
                o jednym jednak nikt tam nie wspomnial, tj. jak jest pojecie
                wieku w obu tych obszarach. chociaz daleko mi jeszcze do
                "padalca", musze powiedziec, ze jedna z rzeczy, ktore
                trzymaja mnie po tej stronie oceanu jest wlasnie brak spolecznej
                czy kulturowej swiadomosci wieku. tutaj nikt obcy na ulicy nie
                powie starszej kobiecie 'babciu' (!). w polsce jest to dosc nagminne.
                nie ma tez tutaj spolecznych szuflad, ktore w polsce sortowaly
                ludzi w zaleznosci wieku. "toz to nie uchodzi w pani wieku!"
                slyszy sie dosc czesto. a pani ma 45 lat. co to znaczy "nie uchodzi"?
                gdzie to jest napisane co uchodzi a co nie w okreslonym wieku.
                nasze cialo jest tylko OPAKOWANIEM. trzeba nauczyc sie zyc w "swiecie
                bez luster". kazdy ma aspiracje bycia dumnym 'homo sapiens'
                a tak mala szacunku ma sie do 'sapiens'. mysl jest tym co czyni nas pieknymi.
                'padalcowa', dla mnie jestes piekna:)))))
                pozdrawiam
                graeme
                • p.a.d.a.l.c.o.w.a Re: TAM , za horyzontem....n/t 28.05.03, 22:22
                  graeme napisał:

> gdzies tam na forum ludzie rozpisywali sie na temat:
                  > zycie w polsce a w ameryce. argumenty padaly pokotem.
                  > o jednym jednak nikt tam nie wspomnial, tj. jak jest pojecie
                  > wieku w obu tych obszarach. chociaz daleko mi jeszcze do
                  > "padalca", musze powiedziec, ze jedna z rzeczy, ktore
                  > trzymaja mnie po tej stronie oceanu jest wlasnie brak spolecznej
                  > czy kulturowej swiadomosci wieku. tutaj nikt obcy na ulicy nie
                  > powie starszej kobiecie 'babciu' (!). w polsce jest to dosc nagminne.
                  > nie ma tez tutaj spolecznych szuflad, ktore w polsce sortowaly
                  > ludzi w zaleznosci wieku. "toz to nie uchodzi w pani wieku!"
                  > slyszy sie dosc czesto. a pani ma 45 lat. co to znaczy "nie uchodzi"?
                  > gdzie to jest napisane co uchodzi a co nie w okreslonym wieku.
                  > nasze cialo jest tylko OPAKOWANIEM. trzeba nauczyc sie zyc w "swiecie
                  > bez luster". kazdy ma aspiracje bycia dumnym 'homo sapiens'
                  > a tak mala szacunku ma sie do 'sapiens'. mysl jest tym co czyni nas pieknymi.
                  > 'padalcowa', dla mnie jestes piekna:)))))
                  > pozdrawiam, graeme.
                  Bardzo dziękuje Ci za ten mądry i lapidarny tekst. Mnie zaczyna przerazac ten
                  kult młodosci, która przecież nie jest i nigdy nie była - wartością samą w
                  sobie i bezwzględną.Wiem, że młodośc jest w swych zewnętrznych przejawach,
                  estetyczniejsza od starosci. Jest to w naszym kregu kulturowym bardzo
                  ugruntowany stereotyp. Jednak zaczyna być naprawdę straszne, gdy ten stereotyp
                  zdominowuje wszelkie przejawy życia społeczeństwa. Ludzie wiekowi spotykają się
                  na codzień z pobłażaniem i ..nie wstydźmy się tego powiedzieć...z odrzuceniem.
                  Nie chce się tu dzisiaj akurat obszerniej o tym rozpisywać, bo jestem po b.
                  trudnym dniu / urzedy, warsztat blacharski i temu podobne atrakcje /. Z coraz
                  większym smutkiem patrzę w smutne oczy ludzi starszych; mało komu są potrzebni.
                  byłam niedawno w tak zwanym domu spokojnej starości - prywatnym, prowadzonym na
                  średnio-dobrym poziomie. Było to dla mnie dojmujące przeżycie, mogę je porównać
                  jedynie z odwiedzinami w Domu dziecka / porzuconego/. Ech..nie chce wam psuć
                  chumoru takimi smutnymi watkami. może jeszcze kiedyś pociągnę ten temat. :-{
              • nieco.niesforny.stefan Re: TAM NIE TYLKO jest o wieku..... 29.05.03, 00:17

> nieco.niesforny.stefan napisał:
                >
                > >
                > > Ty Padalcowa masz dorosłą córkę ale lat 48. Tak mi jedni powiedzieli.
                > > Staro wyglądasz ? Jeśli staro to mogę się za Ciebie zabrać.
                > Ja mam 72 lata i starą córkę ( córka ma lat 50 ) Co do zabierania się, to
                liczę
                >
                > wyłącznie na płkownika ( niestety w stanie spoczynku ) - Ewalda.

Fakt istnienia płk mnie załamuje.
                Natomiast, mówiąc prawdę, niewiele mnie wygląd Padalcowej obchodzi i wiek, choć
                obstaję, że Padalcowa dopiero po 40-tce jest.
                Obojętnie ile by tam lat Padalcowa nie liczyła sobie, to widać dobrze, iż
                Padalcowa młodą jest osobą na umysle.
                I mnie kult młodosci denerwuje, choć nie osiągnąłem jeszcze wieku Padalcowej.
                A o wspomniane gdzies wyżej "babciu" czy "dziadku" do starszych ludzi,
                walczyłem niegdyś w placówce pewnej zdrowia.
                To poniżające dla starszych pacjentów to dziadkowanie i babciowanie przez
                pielęgniarki w szpitalach.
                W wielu krajach bogatszych co nieco od nas, emeryci naprawdę wchodzą w złoty
                wiek, kiedy to lumpowac sobie mogą, odpoczywać, zwiedzać, rozrywkować się...
                A tu....
                Ech, Padalcowo, jakby płk nie wypalił czy wypalił kiepsko, to ja zapraszam
                Padalcową na jakieś wygibasy młodziencze do pubu, klubu, disco czy gdziekolwiek
                indziej...

• p.a.d.a.l.c.o.w.a Re:n_n.Stefan -pozdrawiam 29.05.03, 08:28
                  nieco.niesforny.stefan napisał:

> > > Ty Padalcowa masz dorosłą córkę > > > Staro wyglądasz?
                  odp.: NIE WYGLĄDAM NA SWÓJ WIEK, TO FAKT.TEN FAKT MNIE ANI ZIĘBI ANI GRZEJE.

padalcowa napisała:
                  > > Ja mam 72 lata i starą córkę ( córka ma lat 50 ) Co do zabierania się, to
                  liczę wyłącznie na pułkownika ( niestety w stanie spoczynku ) - Ewalda.

n_n.stefan napisał:
                  > Fakt istnienia płk mnie załamuje.
                  > Natomiast, mówiąc prawdę, niewiele mnie wygląd Padalcowej obchodzi i wiek,
                  choć
                  > obstaję, że Padalcowa dopiero po 40-tce jest.
                  > Obojętnie ile by tam lat Padalcowa nie liczyła sobie, to widać dobrze, iż
                  > Padalcowa młodą jest osobą na umysle.
                  ****** To fakt- ale coraz bardziej zgorzkniałą***************
                  > I mnie kult młodosci denerwuje, choć nie osiągnąłem jeszcze wieku Padalcowej.
                  > A o wspomniane gdzies wyżej "babciu" czy "dziadku" do starszych ludzi,
                  > walczyłem niegdyś w placówce pewnej zdrowia.
                  *** tak trzymać !!!!******
                  > To poniżające dla starszych pacjentów to dziadkowanie i babciowanie przez
                  > pielęgniarki w szpitalach.
                  ***** nie tylko przez pielęgniarki, także i kadra wyższego stopnia sobie
                  folguje w tych sztucznych słodkościach*********
                  > W wielu krajach bogatszych co nieco od nas, emeryci naprawdę wchodzą w złoty
                  > wiek, kiedy to lumpowac sobie mogą, odpoczywać, zwiedzać, rozrywkować się...
                  > A tu....
                  > Ech, Padalcowo, jakby płk nie wypalił czy wypalił kiepsko, to ja zapraszam
                  > Padalcową na jakieś wygibasy młodziencze do pubu, klubu, disco czy
                  gdziekolwiek indziej...

***** dzięki, to juz raczej gdziekolwiek indziej, bo na wygibasy disco-clubowe
                  lumbago mi nie pozwoli. Ale spacer w parku Łazienkowskim mozna wziąc pod uwagę.
                  Chetnie bym spotkała kiedyś osobiście tych, którzy nie przekreślają ludzi
                  starszych za ich zmarszczki natomiast potrafią cenić za młode serce, otwartość
                  na innych i wiedzę- tę płynącą z faktu długiego życia. Zebyście wiedzieli, jak
                  mi żal, że byłam za głupia, aby porozmawiać z moim dziadkiem, zanim zmarł,
                  miałam wtedy ok. 14 lat , i miałam fiu-bździu w głowie. Dziadek był świadkiem
                  niezwykle ciekawych wydarzeń historii naszego kraju. Teraz ( zresztą od dawna )
                  często myślę, ile mógłby mi opowiedzieć, a to nie to samo, co przeczytać
                  najlepszą nawet ksiązkę historyczną, czy historiozoficzną. No, rozgadałam się.
                  Wyjeżdżam na miesiąc z W-wy, ale może tam, gdzie będę wpadnę czasem do
                  kaw.internet. aby poczytać/ popisać. pozdr.
                  =:) ..uśmiechnięty padalec z irokezem.
    • Gość: Anna Re: 72 lata-duzo to czy mało ? IP: *.cpe.net.cable.rogers.com 29.05.03, 01:29
      Absolutnie. Kazdy z nas potrzebuje radosci,uczucia, bliskosci,
      zainteresowania, usmiechu.... Wiek nie ma tutaj nic do rzeczy. To wspaniale ze
      jestes taka mloda. Pozdrawiam i zycze wszystkiego najlepszego.
      • p.a.d.a.l.c.o.w.a Re:Anna-dzięks! n/t 29.05.03, 17:28
        Gość portalu: Anna napisał(a):

> Absolutnie. Kazdy z nas potrzebuje radosci,uczucia, bliskosci,
        > zainteresowania, usmiechu.... Wiek nie ma tutaj nic do rzeczy. To wspaniale
        ze
        > jestes taka mloda. Pozdrawiam i zycze wszystkiego najlepszego.
    • p.a.d.a.l.c.o.w.a Re: Padalcowa posykuje na pożegnanie: ssssssssssss 29.05.03, 22:46
      =<:>-ssssssssssssssssssssssssssssssssssssssssssssssssssssssssssssssssssssss>>
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka