Dodaj do ulubionych

apel do kobiet ktore chca usunac

31.05.07, 14:01
blagam zastanowcie sie zanim zrobicie cos czego cofnac sie nieda to sa,
miniaturki ludzi. ktorzy juz posiadaja wole zycia tak jak i my.

javascript:displayWindow('fotoslideshow.php?zdjecie=8','10','10');

javascript:displayWindow('fotoslideshow.php?zdjecie=5','10','10');

javascript:displayWindow('fotoslideshow.php?zdjecie=4','10','10');

javascript:displayWindow('fotoslideshow.php?zdjecie=2','10','10');

javascript:displayWindow('fotoslideshow.php?zdjecie=3','10','10');

javascript:displayWindow('fotoslideshow.php?zdjecie=1','10','10');

W jaki sposób dokonuje się aborcji poprzez odessanie?
O: Ujście szyjki macicy jest utrzymywane w stopniowym rozwarciu (dylatacja)
za pomocą legarów o stopniowo powiększającej się średnicy. Do wnętrza macicy
wprowadzana jest wklęsła sonda (kaniula), by wyssać poczęte dziecko na
zewnątrz. Odessanie takie wykonywane jest za pomocą urządzenia podobnego do
odkurzacza domowego, ale o mocy 23 razy większej. Śmierć następuje poprzez
oderwanie rąk i nóg. Szczątki dziecka zamienione zostają w krwawą masę. Jest
to rutynowa metoda, najczęściej stosowana przez osoby wykonujące aborcję.

Jak można opisać metodę aborcji określaną jako dylatacja i odessanie pod
ciśnieniem?
O: W rozszerzaniu szyjki i odsysaniu pod ciśnieniem, szyjka macicy jest
poddawana działaniu dużej siły. Stopień otwarcia musi być znacznie większy
niż przy odessaniu praktykowanym w okresie pierwszego trymestru, ponieważ
ofiara, która ma być rozczłonkowana, ma od 13 do 24 tygodni, a co za tym
idzie -jest znacznie większa. Ponieważ kości poczętego dziecka są już
mocniejsze, używa się szczypiec, by je rozdzielić - najpierw nogi i ręce,
potem plecy. Na końcu miażdżona jest czaszka dziecka, zanim główka nie
zostanie całkiem wydobyta poprzez zassanie. Pozostałości płodu mogą zostać
usunięte kleszczami pierścieniowymi. W czasie przerywania ciąży za pomocą tej
metody nie stosuje się żadnego znieczulenia dziecka poczętego, ponieważ uważa
się, że agonia dziecka nie istnieje.

W jaki sposób hipertoniczny roztwór soli może zostać użyty w celu
spowodowania aborcji?
O: Przerwanie ciąży polega na wstrzyknięciu hipertonicznego roztworu soli
(powszechnie, aczkolwiek niewłaściwie, zwanej solanką). Igłą o długości 8 cm
przekłuwa się powłokę brzuszną oraz ściany macicy. Wydobywa się 60 cl płynu
owodniowego, a następnie do błony, która osłania dziecko, wstrzykuje się 200
ml hipertonicznego roztworu soli. Przyzwyczajone do przyjemności połykania
płynu, w jakim jest zanurzone, dziecko poczęte poznaje gorzki smak „fatalnego
jadu". Stopniowo żrąca sól pali mu gardło oraz delikatną skórę; na próżno
usiłuje ono uciec, miotając się z jednej strony macicy na drugą w strasznych
konwulsjach. Jego agonia może trwać godzinami. Wiele godzin minie, zanim
poczęte dziecko zostanie wydalone z łona matki. Jego ciałko jest czerwone od
oparzelin. Niektórzy z wykonujących zabiegi aborcyjne określają to zjawisko
jako efekt kandyzowanego jabłka.

Co to jest przerywanie ciąży za pomocą prostaglandyn?
O: Prostaglandyny są to hormony wywołujące skurcze porodowe. Mogą one zostać
wstrzyknięte do błony owodniowej lub zaaplikowane jako czopek dopochwowy. W
wyniku ich działania u matki rozpoczyna się poród, a dziecko rodzi się albo
martwe, albo zbyt małe, by było zdolne do życia poza macicą. Następnie
dziecko pozostawione jest bez opieki i umiera.

Co należy rozumieć przez „przerywanie ciąży za pomocą częściowego porodu"?
O: Ta metoda opisana została w dzienniku American Medical News. Przerwanie
ciąży za pomocą częściowego porodu polega na „wydobyciu nienaruszonego płodu
przez szyjkę macicy. Wyjmuje się najpierw nogi, później całą resztę w
wyjątkiem głowy. Chirurg zagłębia nożyce w podstawę czaszki, otwiera je na
maksymalną szerokość, aby poszerzyć otwór, po czym stosuje aspirację
[zassanie] w celu wydobycia mózgu". Na skutek wyznań pielęgniarki, która
asystowała przy wielu aborcjach dokonywanych drogą częściowego porodu i która
oświadczyła, że ustawodawcy powinni obowiązkowo znajdować się na salach
operacyjnych podczas dokonywania aborcji, Izba Reprezentantów Stanów
Zjednoczonych przegłosowała ustawę nakładającą karę pozbawienia wolności oraz
grzywnę na osobę, która wykonywałaby aborcję poprzez „poród częściowy żywego
płodu, a następnie zakończyłaby ten poród, zabijając płód". Jednak veto
prezydenta Billa Clintona spowodowało, że ta szczególnie barbarzyńska metoda
jest nadal „legalnie" stosowana w USA do zabijania nawet donoszonych,
dziewięciomiesięcznych dzieci.

Na czym polega histerotomia jako metoda aborcyjna?
O: W przypadku histerotomii, podobnie jak przy cesarskim cięciu, powłoka
brzuszna i macica matki są otwierane chirurgicznie. Ale podczas gdy cesarskie
cięcie praktykuje się po to, by uratować życie dziecka, histerotomia
stosowana jest po to, by je zabić. Niektórzy lekarze wykorzystują pępowinę,
by udusić dziecko.

brak mi slow....

Obserwuj wątek
    • tereska121 Re: apel do kobiet ktore chca usunac 31.05.07, 14:03
      sory zle skopiowane
      tu jest poprawnie

www.nieaborcji.pl/index.php?p=1
      • martishia7 Re: apel do kobiet ktore chca usunac 01.06.07, 01:09
        To sobie dodaj jeszcze,że w cywilizowanych krajach aborcji dokonuje się przez
        połknięcie tabletki.
        • wzr1 Re: apel do kobiet ktore chca usunac 03.06.07, 22:33
          > To sobie dodaj jeszcze,że w cywilizowanych krajach aborcji dokonuje się przez
          > połknięcie tabletki.

Oczywiście o cywilizacji śmierci tu jest mowa.
          • tereska121 Re: apel do kobiet ktore chca usunac 04.06.07, 13:54
            cywilizowana smierc, przynajmniek ladnie brzmi bo sens jest ten sam to tylko
            zwykle tumaczenie siebie samej usunelam ale w sposob cywilizowany wiec rozumiem
            tak jakby powiedziec zabilam ale tak troche lepiej pigulki o ktorych mowa to
            poprostu chemiczny secyfik naszpikowany hormonami ktory powoduje ze
            zagniezdzony zarodek zostaje wydarty z macicy wiec zamiast lyzeczki albo
            odsysacza pigolka to uczyni ewentualnie zarodek zostanie zniszczony zanim sie
            zagniezdzi co tez jest aborcja poniewaz nie dopuszczamy do rozwoju zarodka
            czyli tez zabijamy. dziewczyny wy akurat mowicie o pigulkach ze jest taka forma
            macie na mysli wybor bardziej humanitarnej smierci jezeli tak to mozna okreslic
            ale mowicie za siebie na swiecie srednio co 5,5 min dokonywana jest aborcja
            jednostka to nie wszystko mowimy o calym spoleczenstwie ogole ludzi ktory
            wybiera te bestialskie formy cale podziemie aborcyjne zapewne nie stosuje
            tej ''cywilizowanej smierci'' dlatego nie mozemy dzielic aborcji na lepsza czy
            gorsza ona poprostu ma jedno na celu i taka jest prawda. zycie przestalo miec
            jaka kolwiek wartosc w imie dobrobytu wygody i tylko dlatego zabijamy nasze
            potomstwo bo tak nam wygodniej i to jet jedyny argument. a te wszystkie istoty
            nie maja nawet jednej milionowej szansy obrony. Nie chce w zadnym przypadku
            oceniac czy krytykowac wasze decyzje jakie zostaly podjete od tego jestem
            daleka ale czasami warto nazywac rzeczy po imieniu aby przypomniec badz
            uswiadomic kobietom ktore maja zamiar dokonac aborcji ze ona ma tylko jedno
            imie smierc bez wzgledu jakich srodkow uzywamy. Dziekujemy naszym matkom w ich
            swieto ze sa i nas kochaja ze wlozyly trud w nasze wychowanie, a przeciez kazda
            z nas mogla byc ofiara i skonczyc pod lyzeczka czy pigulka. to smutne ale w XXI
            w co 5 dziecko moze powiedziec Dziekuje ci mamo ze nie zostalem, usuniety i
            darowalas mi zycie.
            • maryshaa Re: apel do kobiet ktore chca usunac 06.06.07, 08:37
              Jesteś na pierwszym roku studiów, zakochana, ślub... z wiadomych przyczyn
              stosujesz z młodym mężem antykoncepcję - zawodzi. Scenariusz drugi - masz już
              trójkę dzieci, ledwo przędziesz, nie stac Cię na antykoncepcję ( mówię o
              prawdziwej antykoncepcji, a nie o pseudo metdach moherowych beretów, bo z nimi
              to ciąża gwarantowana)- wpadasz. I co? Ok! Urodzę dziecko w imię swietej prawdy
              i ...wyrzucę je na śmietnik, albo oddam do sierocińca gdzie z naszym prawem
              adopcyjnym będzie gniło do 18, albo z braku możliwości finansowych oddam je do
              domu dziecka jak już będzie miało 3 latka, coby bardziej pocierpiało rozłąke z
              matką, ale bede je odwiedzac a jak! To ja już wolę usunać, a potem urodzic
              siadomie dziecko, owoc mojej miłości a nie pękniętej gumki. Po co produkowac
              kolejnego biednego, niekochanego obywatela domu dzicka? a Może lepiej urodzic i
              niech umiera świadome wszystkiego na śmietniku?
              Ubarwiam celowo, ale każdy kij ma dwa końce... każdy powinien mieć wybór (
              każdy świadomy człowiek, człowiek a nie zlepek komórek macierzystych!)
              • skp110 Re: apel do kobiet ktore chca usunac 07.06.07, 22:18
                > Ubarwiam celowo, ale każdy kij ma dwa końce... każdy powinien mieć wybór (
                > każdy świadomy człowiek,

Tak jak ty masz prawo się powiesić ale nie masz prawa szkodzić sąsiadowi.

Twoje dziecko zaczyna od paru komórek i nie nasz prawa szkodzić jego rozwojowi

• jola9937 Re: apel do kobiet ktore chca usunac 08.06.07, 20:42
                Ja stoje przed tym wyborem.. a raczej już wybrałam..
                Jestem w ciązy, w 5 tygodniu. Nie radzę sobie z tym.
                Dopiero co skończyłam liceum, a to co się wydarzyło mnie przerasta. Chciałabym,
                aby ktoś, powiedział mi czy i jak dokonać "aborcji farmakologicznej"
                PROSZE o POMOC
                • nati1011 Re: apel do kobiet ktore chca usunac 09.06.07, 17:51
                  Zanim podejmiesz ostateczną decyzję zajrzyj jeszcze na to forum:

forum.gazeta.pl/forum/71,1.html?f=20823

Znajdziesz tam historie dziewczyn, które mają za sobą aborcję.
                  poczytaj co jest PO, na pewno jesteś na to gotowa?
                • figgin1 Re: apel do kobiet ktore chca usunac 27.06.08, 10:01
                  Weź gazetę i poczytaj ogłoszenia ginekologów typu "wywoływanie okresu" To są
                  koszty, ale urodzić jest drożej. Trzymam kciuki.
              • tereska121 Re: apel do kobiet ktore chca usunac 12.06.07, 12:17
                Jesteś na pierwszym roku studiów, zakochana, ślub... z wiadomych przyczyn
                > stosujesz z młodym mężem antykoncepcję - zawodzi.....

wlasnie ja jestem takim przypadkiem tylko cofajac sie wstecz bylam w liceum
                zero srodkow do zycia juz teraz maz tylko trzy lata starszy i do tego
                cudzoziemiec jednym slowem mowiac przerypane ale moja dziewczynka ma juz siedem
                lat skonczylam liceum zdalam przy niej mature i uczylam sie dalej. zycie nie
                jest lekkie to my odpowiadamy za nowego czlowieka a tak zupelnie na marginesie
                to stosuje ta metode mocherowych beretow i jak narazie mam jedno dziecko metoda
                jak narazie od 7 lat dziala. Patrzymy na kobiety ktore wyrzucaja dzieci i
                potem a jak mam wyrzucic to lepiej usune tylko dlaczego wzorujemy sie na
                takich traumatycznych przypadkach to sa kobiety nie zrownowarzone psychiczne
                takie osoby powinny miec opieke psychiatrow bo normalny czlowiek nie posunie
                sie do takiego kroku napewno kazda patrzac w tv wiadomosci ze wsciekloscia
                spoglada na te kobiety i zastanawia sie jak mozna dopuscic sie takiego
                bestialstwa, jak ktos zadalby nam pytanie czy ty zrobilabys cos takiego nasza
                odpowiedz brzmi jednoznacznie NIE wiec dlaczego kiedy wypowiadamy sie o aborcji
                to jako glowny argument podajemy a co mam je wyrzucic na smietnik to lepiej
                usune tylko czy naprawde cos takiego uczynisz? lbo zeby nie mialo co jesc, ale
                przrciez my zyjemy juz tyle lat na swiecie i z glodu nie umarlysmy wiec i
                dziecko nie umrze. jezeli juz stawiamy na aborcje to nasz wybor owszem tylko
                miejmy czelnosc przyznac sie jedynie przed sama soba tak jestem usowam moje
                dziecko poniewaz przeszkadza mi ono w realizacji planow, albo moze jestem
                jeszcze mloda i piekna i chce poszalec a nie siedziec z pieluchami mam ambicje
                na duza kase. te wszystkie argumenty powoduja ze pozbawiamy zycia. ale czy one
                sa tego warte czy cos jest bardziej wartosciowszego niz ludzkie zycie dla mnie
                przynajmniej nie ale kazdy ma swoje zdanie. tak czy inaczej ten zlepek komorek
                maciezystych albo ofiara peknietej gumy to ten sam zlepek tych samych komorek i
                ta sama ofiara to ten sam czlowiek co owoc milosci. a ilu z nas jest takim
                zlepkiem komorek tego nie wiemy albo tak nie wstydze sie przyznac ze wlasnie ja
                jestem takim zlepkiem ale nie czuje zebym byla innym czlowiekiem niz ten
                swiadomy owoc milosci.tak jak wczesniej juz pisalam nie chce nikogo krytykowac
                tylko czasem warto wdrozyc sie bardziej w sens aborcji.
                pozdrawiam goraco
                • aborcja1 Re: apel do kobiet ktore chca usunac 17.06.07, 22:37
                  jAK MOZNA Z TAKA PREMEDYTACJA I P[EWNOSCIA MOWIC O Aborcji. Z takim
                  przekonaniem. Porownwac swoja sytuacje: obckojrajowec, liceum. Moze dla innych
                  jest to przyslowiowe 'zawalenie zycia' i nie chca spoczac na 'licedum', albo
                  uczyc sie zaosznie, miec nieprzespanych nocy-bo im ' sie zdarzylo'

mozemy, dzielic aborcje na lepsza i gorsza
                  podalas przyklady bestialskie-bo kto odwazy sie na to, zeby wstrzykiwac sobie
                  cos przez brzuch i 'palic'tym dziecko-tak duze, kto uzywa metod 'porodowych'?,
                  kto wysysa mu mozg!?
                  sa tableti 'po' tak jak sa tabletki 'przed'. Mamy te 72 godziny-gdy nie ma
                  niczego, a gdy cos zaczyna sie dziac. Nie strasz drastycznymi metodami z krajow
                  trzeciego swaita. Tabletka-do kilku dni moze byc stosowana. Przeciez nikt nie
                  bedzie bral sie za aborcje w 3 miesiacu! Jestesmy cywlizowani i stad wiemy-jak
                  rozwija sie dziecko, kiedy i co mozemy zrobic. A pokazywanie zrozpaczonej i
                  przerazonej kobiecie pokrawiowionych zdjec i straszenie jej, nic nie da.
                  • memphis90 Re: apel do kobiet ktore chca usunac 10.08.07, 11:29
                    Postinor stosowany 72h po to nie aborcja, mylisz pojecia. Mówimy o lekach, które
                    podaje się w celu zabicia rozwijajacego się płodu- stosowane np. w przypadku
                    ciąży pozamacicznej. Jest to metotreksat, stosowany też w leczeniu nowotworów
                    (dlatego kobietom ciążarnym nie podaje się chemioterapii bez ich zgody). A 3
                    miesiąc to okres od 8 do 12 tygodnia- aborcja jest w Polsce dopuszczalna do 12
                    właśnie... Wtedy juz dziecko wchodzi w okres płodowy, ma wykształcone wszystkie
                    narządy, jest repliką dorosłego człowieka.
                • komorka25 do tereski121 18.06.08, 22:59
                  tereska121 napisała:

> wlasnie ja jestem takim przypadkiem tylko cofajac sie wstecz bylam
                  > w liceum zero srodkow do zycia juz teraz maz tylko trzy lata
                  > starszy i do tego cudzoziemiec jednym slowem mowiac przerypane ale
                  > moja dziewczynka ma juz siedem lat skonczylam liceum zdalam przy
                  > niej mature i uczylam sie dalej. zycie nie jest lekkie....

I dalej w tym samym stylu. Teresko, 7 lat temu nie było jeszcze
                  giertychowskiej amnestii, więc dziwię się, że udało ci się maturę
                  zdać. Liczba i rodzaj twoich błędów nasuwa myśl o nieskończonej
                  podstawówce. Z twojego bełkotu trudno nawet jakis sens wyłapać.
                  Co do aborcji natomiast - nie podniecaj się opisem zabiegów,
                  zwłaszcza że nikt nie robi tego w celu epatowania siebie i
                  otoczenia, zwróć natomiast uwagę na fakt, że szermowanie argumentami
                  o "człowieku" w przypadku kilkutygodniowego płodu, który w żaden
                  sposób nie przypomina człowieka (tu przydałaby ci się prawdziwa
                  wiedza biologiczna, której nie zdobyłaś zajęta pieluchami, zupkami i
                  kupkami) służy tylko do narzucania swoich poglądów przez pewne
                  środowiska osobom, które nie podzielają ich przekonań.
                  I pozwól sobie powiedzieć, że wbrew temu, co piszesz dalej, aborcja
                  nie jest rozwiązaniem stosowanym przez kobiety psychicznie
                  niezrównoważone - natomiast takie niezrównoważenie wykazują rozmaici
                  obrońcy zygot.
                  • basiulka78 Re: do tereski121 20.06.08, 14:46
                    he he.. dobre z tą amnestią... ;-) Co do Tereski, to sory, jak
                    jetses w liceum i masz faceta i sie nie przelewa, to sie puszczaj po
                    prostu. W obliczu prawa nawet jestes dzieckiem! Dla mnie takie
                    podejscie to dowod na to, ze niektorzy traktuja aborcje jak
                    antykoncepcje. Jak sie zdarzy to sie usunie,a narazie hulaj dusza
                    piekla nie ma... CHORE!!!!!!!!
              • madolka Re: apel do kobiet ktore chca usunac 04.07.07, 22:44
                jak nie mozesz miec dziecka, tzn go urodzic, to sie nie p....eprz!!!!!!!!!!!
                tyle. wkurzylam sie
                • exotique Re: apel do kobiet ktore chca usunac 18.06.08, 09:54
                  a w kosciele juz bylas?
                  slyszalas o tym, ze osadu nie ludzie dokonuja, a Bog?

I od kiedy do diaska, kobieta to inkubator? Poki co, nie ma pewnej
                  metody antykoncepcji, wiec sama nie p.....eprz, bo berecik zgubisz.
              • memphis90 Re: apel do kobiet ktore chca usunac 10.08.07, 11:23
                Nie stać Cię na pigułki, a masz kilka tyś na skrobankę? I czemu zaraz śmietnik,
                sierociniec- mozesz zrzec się prawa do dziecka i natychmiast zostanie adoptowane.
                • exotique Re: apel do kobiet ktore chca usunac 18.06.08, 11:20
                  nie kilka, a dwa tysie.

A czemu ma sie dziewczyna zmuszac do bycia inkubatorem? czemu ma
                  cierpiec przez 9 miesiecy? Bo czesc spoleczenstwa tak by chciala?

I jaka szybka adopcja??? Jak to tak szybko jest robione, to jakim
                  cudem sa jeszcze w tym kraju domy malego dziecka???
                  Jak juz faza plodu dojdzie do fazy noworodka, to organizacje
                  chroniace zycie poczete maja i taka matke i takie dziecko gleboko w
                  powazaniu.
                  • kadanka Re: apel do kobiet ktore chca usunac 19.06.08, 14:02
                    ci co gadaja jak potluczeni ze antykoncepcja taka tania, to chyba
                    nigdy w zyciu nie uprawiali seksu w miare regularnie.
                    po pierwsze cena tableytek od 15 wzwyz. czesto im lepsza
                    antykoncepcja tym drozsza - np plastry za 60zl miesiecznie. tak
                    tanio?
                    nie kazdy moze stosowac tabletki, naprawde jest mnostwo
                    przeciwskazan: palenie, problemy z zyłami, i wiele innych
                    (medycznych!)
                    zatem pozostaja gumki. czyli prawie 10zł za 3 sztuki..
                    nadal uwazacie ze antykoncepcja jest taka tania??:/

jest tez sterylizacja. dla ludzi ktorzy nie chca miec dzieci, a chca
                    uprawiac seks - normalna czynnosc nalezna kazdemu czlowiekowi!
                    tylko ze w swiętej polsce sterylizacja jest zabroniona.
                    zyjemy w chorym kraju, ot co
                • drinkit Re: apel do kobiet ktore chca usunac 18.06.08, 11:46
                  memphis90 napisała:

> Nie stać Cię na pigułki, a masz kilka tyś na skrobankę?

2 tysiace na zabieg to pestka w porównaniu z tym, ile trzeba wydac w
                  trakcie wychowywania dziecka, jezeli juz patrzysz na sprawę od tej
                  strony.
                  • 4tore Re: apel do kobiet ktore chca usunac 18.06.08, 12:36
                    no oczywiscie, moi koledzy zarabiajacy w cudownej Polsce po 1200 PLN
                    tez stwierdzili, ze nie jest to kraj do wychowywania dzieci i wola
                    je wychowywac w Szwablandii. Panstwo niemieckie ma dobre becikowe.
                    Osobiscie twierdze, ze najbardziej oplaca sie tu byc rozwodka :-)
              • 4tore Re: apel do kobiet ktore chca usunac 18.06.08, 12:39
                A z niektorych wypowiedzi wynika, ze co poniektorzy maja li tylko
                mozdzki skladajace sie z sieci trojneuronowej.
                Kto udzieli mi logicznej odpowiedzi, jaka jest roznica miedzy owocem
                milosci a zwykla ciaza.
                Powoli trzeba sie wycofywac rakiem, bo forum WCALE nie jest
                obiektywne.

• basiulka78 Re: apel do kobiet ktore chca usunac 20.06.08, 14:37
                Ale wiekszosc kobiet, dziewczyn usuwa ciaze nie z biedy, ale
                traktuje to jako zabieg, jak antykoncepcję. Wpadaja bo sie puszczają
                i za duzo sobie pozwlaja... tak bylo tez teraz z ta 14latka... Ze
                czyn niedozwolony... ładnie brzmi... Dla mnie to dziecko ktoremu sie
                wydawalo ze juz doroslo, stara malenka, ktora powinna poniesc
                konsekwencje. Jak jest ciaza to juz za pozno na myslenie. Trzeba
                myslec wczesniej.

Zaznaczam, ze dopuszczam aborcje po gwalcie, czy przy zagrozeniu
                zycia, choc nie iwem jak bym postapila sama...
                • ulqa65 Re: apel do kobiet ktore chca usunac 22.06.08, 20:05
                  basiulka78 napisała:

> Ale wiekszosc kobiet, dziewczyn usuwa ciaze nie z biedy, ale
                  > traktuje to jako zabieg, jak antykoncepcję. Wpadaja bo sie puszczają
                  > i za duzo sobie pozwlaja... tak bylo tez teraz z ta 14latka... Ze
                  > czyn niedozwolony... ładnie brzmi... Dla mnie to dziecko ktoremu sie
                  > wydawalo ze juz doroslo, stara malenka, ktora powinna poniesc
                  > konsekwencje. Jak jest ciaza to juz za pozno na myslenie. Trzeba
                  > myslec wczesniej.
                  >
                  > Zaznaczam, ze dopuszczam aborcje po gwalcie, czy przy zagrozeniu
                  > zycia, choc nie iwem jak bym postapila sama...

za kare ma urodzic? dlaczego jej ma byc lepiej?
                  a co z dzieckiem? jezeli nie jest gotowa i nie
                  potafi pokochac?
                  czy jeden czyn(aborcja)rowny jest wychowaniu
                  bez milosci czy wrecz w nienawisci?
    • flowerbomb5 Re: apel do kobiet ktore chca usunac 20.06.08, 05:59
      Duszenie poduszka jest bardziej humanitarne.
      • basiulka78 Re: apel do kobiet ktore chca usunac 20.06.08, 14:52
        Popieram apel... Niezależnie od przekonań i systemu wartości nie
        sposób zaprzeczyć, że płod w łonie matki żyje... Czuje ból, śpi,
        odczuwa bodźce z zewnątrz. Aborcja jest zabiciem życia. I nie
        ukrywajmy... w cierpieniach dla płodu (jesli tak bardzo boicie sie
        uzyc slowa dziecko). Czy w 1 czy 3 miesiacu... To ogromny ból i
        śmierć żywego juz organizmu... Pomyślcie o tym...

PS. Jestem za adopcją niechcialnych niemowlaków... Jest duzo rodzin,
        czekajacych na takie dzieciaki, one rzadko trafiaja do domów dziecka.
        • twojafantazja Re: apel do kobiet ktore chca usunac 20.06.08, 15:20
          basiulka78 napisała:

> Popieram apel... Niezależnie od przekonań i systemu wartości nie
          > sposób zaprzeczyć, że płod w łonie matki żyje... Czuje ból, śpi,
          > odczuwa bodźce z zewnątrz. Aborcja jest zabiciem życia. I nie
          > ukrywajmy... w cierpieniach dla płodu (jesli tak bardzo boicie sie
          > uzyc slowa dziecko). Czy w 1 czy 3 miesiacu... To ogromny ból i
          > śmierć żywego juz organizmu... Pomyślcie o tym...
          >
          > PS. Jestem za adopcją niechcialnych niemowlaków... Jest duzo rodzin,
          > czekajacych na takie dzieciaki, one rzadko trafiaja do domów dziecka.

Najlepsi naukowcy do dziś dnia spierają się od kiedy embrion (lub płód) odczuwa
          ból i czy w ogóle odczuwa.
          Ale Basiulka78 jest mądrzejsza od tych wszystkich naukowców i wie lepiej (może
          sama jakieś badania na w/w temat przeprowadzała?).
          A co do dzieci z Domu Dziecka: będę powtarzać do znudzenia-jest wiele dzieci
          gotowych ( w sensie formalnym ) do adopcji.Mają jedynie ten feler,że są starsze
          (kilkuletnie),czasem z rodzeństwem,które też trzeba adoptować( a to już
          kłopot,prawda?).
          Jest też pełno dzieci niepełnosprawnych i chorych - po nie również nie ustawia
          się z reguły kolejka MIŁYCH DOBRODUSZNYCH BEZDZIETNYCH PAR.
          Jak ktoś chce adoptować (i przeszedł już wszelkie wynikłe z adopcji
          formalności,testy psychologiczne itp.) to może w tych starszych dzieciach
          przebierać jak w ulęgałkach -spokojna głowa.
          A kto mi powie w czym 7-latek jest gorszy od noworodka? Czy są jakieś badania,że
          kilkuletnie dzieci (lub te chore) potrzebują mniej miłości i normalnych warunków
          życia od noworodków?
          • exotique Re: apel do kobiet ktore chca usunac 20.06.08, 18:25
            > A kto mi powie w czym 7-latek jest gorszy od noworodka? Czy są
            jakieś badania,ż
            > e
            > kilkuletnie dzieci (lub te chore) potrzebują mniej miłości i
            normalnych warunkó
            > w
            > życia od noworodków?

Jak dla mnie roznica jest ogromna. Dzieci, ktore spedzily kilka lat
            w domach dziecka sa ''zdziczale''. Nie odnajduja sie w nowej
            rodzinie. Lepiej nie ryzykowac. W koncu jak ktos chce dziecko, to
            chce dziecko, ktore bedzie mogl wychowac. A 7latek juz jest w jakis
            sposob uksztaltowany.
            Poza tym, wiekszosc z tych dzieci ma rodzicow oraz nieuregulowana
            sytuacje prawna. I nie mozna ich adoptowac.
            • katja_24 Re: apel do kobiet ktore chca usunac 20.06.08, 19:21
              Fakt, kilkuletnie dziecko ma juz swoje nawyki.
              Tak czy inaczej, biorac dziecko z domu dziecko, nigdy nie wiadoo, na
              co sie decydujemy, bo zawsze sa to obce geny, nie wiadomo czyje i
              nie wiadomo, co z tego wyrosnie ;)
            • twojafantazja Re: apel do kobiet ktore chca usunac 26.06.08, 10:35
              exotique napisała:

> > A kto mi powie w czym 7-latek jest gorszy od noworodka? Czy są
              > jakieś badania,ż
              > > e
              > > kilkuletnie dzieci (lub te chore) potrzebują mniej miłości i
              > normalnych warunkó
              > > w
              > > życia od noworodków?
              >
              > Jak dla mnie roznica jest ogromna. Dzieci, ktore spedzily kilka lat
              > w domach dziecka sa ''zdziczale''. Nie odnajduja sie w nowej
              > rodzinie. Lepiej nie ryzykowac. W koncu jak ktos chce dziecko, to
              > chce dziecko, ktore bedzie mogl wychowac. A 7latek juz jest w jakis
              > sposob uksztaltowany.
              > Poza tym, wiekszosc z tych dzieci ma rodzicow oraz nieuregulowana
              > sytuacje prawna. I nie mozna ich adoptowac.

Nie przeczę,że dzieci spędzające jakiś czas w domu dziecka mają problemy
              emocjonalne-ale chyba tym bardziej potrzebna im normalna opieka rodziców i wsparcie?
              Poza tym nie mówię o dzieciach (bez znaczenia niemowlakach czy kilkulatkach) bez
              uregulowej sytuacji prawnej,bo wtedy wiadomo,nie można adoptować.
              Mówię o przypadkach dzieci kilkuletnich z uregulowaną sytuacją prawną,których
              nikt nie chce bo są "za stare".
              Kolejka chętnych ustawia się tylko po zdrowego noworodka.
              • exotique Re: apel do kobiet ktore chca usunac 27.06.08, 10:36
                > Poza tym nie mówię o dzieciach (bez znaczenia niemowlakach czy
                kilkulatkach) be
                > z
                > uregulowej sytuacji prawnej,bo wtedy wiadomo,nie można adoptować.
                > Mówię o przypadkach dzieci kilkuletnich z uregulowaną sytuacją
                prawną,których
                > nikt nie chce bo są "za stare".
                > Kolejka chętnych ustawia się tylko po zdrowego noworodka.

Nie rozumiem, gdzie problem. Nie dosc ze chca zaadoptowac, to chca
                raz ze noworodka a dwa - zdrowego.
                Jak najbardziej normalne. Nie sadze, bym podjela sie urodzenia
                ciezko chorego genetycznie dziecka, nie mowiac juz o zaadoptowaniu
                takowego. A czemu noworodek? Bo sie tworzy wiez emocjonalna juz od
                najwczesniejszych chwil.
                • twojafantazja Re: apel do kobiet ktore chca usunac 29.06.08, 23:54
                  Pewnie,a kilkulatki niech sobie czekają...Przecież to nie noworodki ani życia
                  poczęte,więc większość ludzi ma ich w ....
                  Poza tym dom dziecka to nie sklep z towarami-"tego wezmę,bo nowy i jeszcze nie
                  zepsuty",ale tamtego nie,bo już kilka lat w dd
                  i w psychologa trzeba by zainwestować.
                  Przy noworodku w dodatku przy odrobinie szczęścia można by wmówić otoczeniu,że
                  "moje własne".
        • frigg Re: apel do kobiet ktore chca usunac 25.06.08, 21:27
          w 1 miesiącu nikt nie założy Ci nawet karty ciąży. Bo nie ma czemu.
        • figgin1 Re: apel do kobiet ktore chca usunac 27.06.08, 10:08
          basiulka78 napisała:
          Czy w 1 czy 3 miesiacu... To ogromny ból i
          > śmierć żywego juz organizmu... Pomyślcie o tym...
          >

Myślę i nie mogę wymyślić. Jaki ból może odczuwać płód bez systemu nerwowego?
          • fioletowamalpa Re: apel do kobiet ktore chca usunac 27.06.08, 12:48
            skąd wiesz, że go nie ma?
            • exotique Re: apel do kobiet ktore chca usunac 04.07.08, 10:27
              a skad pewnosc ze ma?
              • fioletowamalpa Re: apel do kobiet ktore chca usunac 04.07.08, 13:03
                nie napisałam, że ma. tylko zapytałam skąd ta wiedza, że nie ma.
                wedle mojej, być może skąpej, ale jednak edukacji bilogicznej w
                podstawówce w klasach 4-8 oraz 1-4 w liceum, człowiek należy do
                kręgowców, u których najwcześniej pojawia się uklad nerwowy własnie.
                w 9 tygodniu są już nerwy czaszkowe, a zaraz potem zaczynają
                funkcjonować nerwy czuciowe. ale to tylko taka moja skromna wiedza
                szkolna..
                jeśli to cię nie przekonuje to dopytaj swojego lekarza dlaczego tak
                wazne jest dostarczanie kwasu foliowego napoczątku ciąży i przed nią.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka