Dodaj do ulubionych

TBS -Warto?

IP: 80.48.253.* 24.06.03, 14:57
Poniewaz za kilka miesiecy mamy zamiar sie pobrac, wspolnie z moim
narzeczonym jestesmy na etapie planowania naszej przyszłosci.Nie zamierzamy
mieszkac z rodzicami chcemy miec swoje mieszkanie ,pełną niezaleznosc.Jednak
na kupno własnosciowego narazie nas nie stac ,jedyne na co mozemy pozwolic
sobie w tej chwili to TBS.Słyszałam ze TBS cieszy sie duzym zainteresowaniem,
jednak mam pewne watpliwosci czy warto.Jak jest z tymi mieszkaniami czy ktos
z Was jest posiadaczem TBSu? Bede wdzięczna za info

Obserwuj wątek
    • soczewica moi znajomi mają chatkę z TBS 24.06.03, 15:43
      skoro przymierzasz się do TBSu, to pewnie zasady znasz lepiej ode mnie :) mogę
      powiedzieć ci natomiast, że moi znajomi, para "na dorobku" podjęli decyzję o
      inwestycji w TBSowe mieszkanko, i nie żałują. standard tegoż (jeden pokój z
      kuchnią) jest wysoki, jasny i przestronny pokój - kuchnia nieduża, ale z oknem.
      spora łazienka, przedpokój =- na pewno lepsze to od wynajmowanego mieszkania z
      niespodziankami w postaci dodatkowych opłat za prąad, gaz, nieuzgodnionych w
      umowie (się okazuje, że wykwitły i wynoszą czasem tyle, ze chyba codziennie
      ktoś musiał kąpać słonia, to tak z opowieści znajomych wynajmujących), czy
      nieszczelnych okien, karaluchów, albo podjeżdżającj kotem klatki schodowej.
      moi znajomi mieszkają na nowym osiedlu - chwilowo pozbawieni są towarzystwa
      różnych meneli a klatka schodowa jest wzorcowa (nie wiadomo jak to długo
      potrwa, ale na razie np. światło zapala się automatycznie kiedy ktoś na
      rzeczoną klatkę wchodzi).
      jest tylko jeden minus całej operacji - znajomi wybrali mieszkanko na czwartym,
      ostatnim piętrze, by mieć widok na Kopiec Krakusa; zapewniano ich, że widoku
      nic nie zasłoni, a tymczasem jakiś architekt ukisił im nowy blok przed oknem.
      ale to raczej detal kosmetyczny.
      wypadałoby też sprawdzić uczciwość firmy w której się buduje lokale, ale ja już
      nie wiem, jak to zrobić.
      życzę powodzenia - też się przymierzam do TBS'u, ale to dopiero w przyszłości :)
    • maga19 Re: TBS -Warto? 24.06.03, 16:12
      My z mezem mieszkamy w gdanskim TBSie. Oddali z poslizgiem-prawie rok, ale
      mieszkanko ladne (choc kawalerka-kuchnia mala, ale z duzym oknem, lazienka
      duza, jak na taki metraz, przedpokoj w sam raz pod zabudowe). Za to oplaty
      koszmarne-za oswietlenie klatki schodowej miesiac w miesiac, za konserwacje
      kotlowni jw, za domofon jw, itd. Poza tym przez miesiac nie mielismy cieplej
      wody, bo wsatwiono za maly kociol na taka liczbe mieszkancow i po wielkich
      awanturach ktos raczyl to zmienic. Poza tym zle umocowane listwy przyprogowe,
      zle pomalowane sciany, drzwi od lazienki mi sie same zamykaja (a bynajmniej
      nie sa na fotokomorke;))No dobrze, ale lepsze to, niz nabijac obcym ludziom
      kieszen i robic do tego oplaty. chociaz osobiscie radze, ze jezeli stac Was na
      kredyt, to jest to lepsze rozwiazanie.pozdr.
      • kasia.lomanczyk Re: TBS -Warto? 24.06.03, 23:08
        Ja mam mieszkanko w tym samym TBSie co maga19, ten sam blok, takie samo
        mieszkanie (kawalereczka), nawet w tym samym ukladzie - dokladnie 3 pietra
        wyzej. Musze powiedziec, ze jestem zadowolona, mimo pewnych usterek
        (odklejajace sie listwy przypodlogowe, zle sklejona podloga, lekko pomazane
        zaprawa kafelki w lazience, niestarannie pomalowane sciany i ciezko zamykajace
        sie drzwi wejsciowe). Faktem jest, ze standard jest wysoki (kafelki, szwedzkie
        podlogi, dobra armatura, ladne duze okna, niezla klatka schodowa), nie mam
        meneli za sasiadow, osiedle jest bezpieczne i ladne, choc nieco daleko od
        centrum (cos za cos - za to mamy cisze i kontakt z przyroda). Czynsz faktycznie
        troche wysoki - 300 zl (razem z tymi wszystkimi domofonami i kotlowniami), ale
        z drugiej strony, ogrzewanie wychodzi tanio, wynajmowanie wyszloby niepomiernie
        drozej, a i standard bylby pewnie nizszy, i co najwazniejsze nie bylabym u
        siebie. Tak wiec jak dla mnie - bomba.
    • Gość: anE a jakie jest rozwiniecie tego skrotu TBS?! IP: *.chello.pl 24.06.03, 16:31
      TBSpółdzielcze cos tam?! :-)
      pozdr.
      • soczewica Towarzystwo Budownictwa Społecznego... chyba n/t 24.06.03, 16:37

• Gość: anE thx n/t IP: *.chello.pl 24.06.03, 16:38
    • niedzwiedziczka Re: TBS -Warto? 24.06.03, 19:53
      Ja się tez tematem interesuję. I ostatnio czytałam, że
      myśli się nad ustawą pozwalającą na wykup mieszkania po
      określonym okresie (kiedy spłacona zostanie cała wartość
      mieszkania w czynszu).
      Z drugiej jednak strony wysokość czynszu jest dośc duża.
    • Gość: Misty Re: TBS -Warto? IP: *.met.pl 24.06.03, 23:52
      Taaa...wszystko pieknie, tylko kto ma na tzw. wklad partycypacyjny - ok. 30%
      wartosci mieszkania (minimum) plus kaucje w wysokosci 12-krotnosci czynszu...
      W Warszawie będzie to jakieś 50000-60000 w przypadku mieszkania 2-pokojowego
      ok. 40m:( W takiej sytuacji to chyba wziąc lepiej kredyt na te 20 000 więcej i
      kupic kawalerkę na własność, choćby i na rynku wtórnym. Dla pocieszenia powiem
      wam, ze mnie nawet na taki kredyt nie stac, i nie wiem, czy kiedykolwiek
      bedzie. A koncze wlasnie studia i jestem juz pare miesiecy bez pracy:(
    • losiu4 Re: TBS -Warto? 25.06.03, 08:54
      Gość portalu: m napisał(a):

> Poniewaz za kilka miesiecy mamy zamiar sie pobrac, wspolnie z moim
      > narzeczonym jestesmy na etapie planowania naszej przyszłosci.Nie zamierzamy
      > mieszkac z rodzicami chcemy miec swoje mieszkanie ,pełną niezaleznosc.Jednak
      > na kupno własnosciowego narazie nas nie stac ,jedyne na co mozemy pozwolic
      > sobie w tej chwili to TBS.Słyszałam ze TBS cieszy sie duzym zainteresowaniem,
      > jednak mam pewne watpliwosci czy warto.Jak jest z tymi mieszkaniami czy ktos
      > z Was jest posiadaczem TBSu? Bede wdzięczna za info

nie mieszkam w TBS, ale mam znajomych w Krakowku, ktorzy swego czasu przymierzali sie do tego. Zrezygnowali
      po zastanowieniu sie, stwierdzajac ze poczekaja na wlasne mieszkanie.

Pozdrawiam

Losiu
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka