myshorrek 14.07.08, 12:28 co w niej jest,ze nigdy nie mam jej dosc? macie tak samo?jaka lubicie najbardziej? ;D jestem chora wiec pogadajmy na ten sympatyczny i smakowity temat ;D Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
spiaca.z.otwartymi.oczami Re: pizza 14.07.08, 12:30 > co w niej jest - ponad 3000 lat tradycji :) Odpowiedz Link Zgłoś
dr.verte Re: pizza 14.07.08, 12:33 spiaca.z.otwartymi.oczami napisała: > co w niej jest - ponad 3000 lat tradycji takie np. ku..two ma znacznie dłuższą tradycje Odpowiedz Link Zgłoś
spiaca.z.otwartymi.oczami Re: pizza 14.07.08, 12:37 i pewnie jedno do drugiego pasuje od lat:) Odpowiedz Link Zgłoś
spiaca.z.otwartymi.oczami Re: pizza 14.07.08, 12:42 historia 3000 jey udokumentowane - pewnie było więcej bo to jedzenie biedaków z dawnych czasów - wszystko co na polu + resztki i do pieca (na polu na południu - RZYM itp) Odpowiedz Link Zgłoś
kontik_71 Re: pizza 14.07.08, 12:44 Tyle, ze pizza taka jaka znamy to jest raczej dosc wspolczesny wynalazek i pochodzi z USA... Tak samo jak spagetti to jest chinski wynalazek i wlosi sobie go tylko przywlaszczyli :P Odpowiedz Link Zgłoś
spiaca.z.otwartymi.oczami Re: pizza 14.07.08, 12:46 o Jezu weź nie trel bzdur, sama byłam w pizzeri w Neapolu gdzie podają pizzę z 1700 cośtam roku (pizzeri ma tyle lat i nie zmienili receptury) w USA to wtedy bizony ganiali neta nie masz? to poczytaj więcej - pewnie masę tego jest Odpowiedz Link Zgłoś
kontik_71 Re: pizza 14.07.08, 12:48 Tez sobie moge napisac, ze mam cos niezmienionego od ilus tam stuleci :P I daltego napisalem, ze pizza taka jaka my znamy to jest wymysl wloskich emigrantow w USA. Odpowiedz Link Zgłoś
spiaca.z.otwartymi.oczami Re: pizza 14.07.08, 12:51 > I daltego napisalem, ze pizza taka jaka my znamy to jest wymysl > wloskich emigrantow w USA. za to powinienes dostac zakaz spożywania pizzy:) na 10 lat herezja jakiej mało : Odpowiedz Link Zgłoś
kontik_71 Re: pizza 14.07.08, 12:52 niech sobie bedzie i herezja :p W sumie pozza to jest fast food i nic tego nie zmieni :P Odpowiedz Link Zgłoś
spiaca.z.otwartymi.oczami Re: pizza 14.07.08, 12:55 w tradycyjnej formie to nie jest fast food!!!! Legiony żymskie to jadły dla zdrowia (mąka+ woda+oliwa _ co było na polu) Fast food to dopiero amerykański wymysł: ulepszacze, polepszacze i usztywniacze - jakbyś zobaczył skład mąki i keczupu w amerykańskiej pizzy to byś więcej nie ruszył:) Odpowiedz Link Zgłoś
kontik_71 Re: pizza 14.07.08, 12:57 No i wreszce przynalas mi racje :P W sumie to polska zapiekanka a la Leba tez jest forma pizzy.. :) Odpowiedz Link Zgłoś
spiaca.z.otwartymi.oczami pierwsze z brzegu 14.07.08, 12:48 pierwsze z brzegu: i tak mniejwiecej było : Historia Pizzy Pizza pojawiła się około 3000 lat temu, zaś w swej żywotnej formie została wykreowana na terenie dzisiejszych Włoch. Nazwa jej pochodzi od łacińskiego "picea" - placek z wody i mąki. Po raz pierwszy słowo "pizza" pozostające w swej pisowni nie zmienione do dziś, pojawiło się około 997 r. we Włoszech. Do tego czasu ta popularna potrawa przechodzi swoje burzliwe etapy rozwoju. W XVI w. pojawia się akcent polski. na dworze królewskim Sforzów podczas wieczerzy weselnej Królowej Bony z Królem Polski Zygmuntem Starym pojawia się okrągły placek przyprawiony serem, mięsem i innymi specyfikami. Wzbudza podziw i uznanie przypadając młodej parze do gustu. Pizza na swój ostateczny wygląd czeka do roku 1889, kiedy to za sprawą neapolitańskiego kucharza Raffaela Osposito zostaje zasilona serem o nazwie Mozzarella. Ma to miejsce na okoliczność przyjazdu do Neapolu królowej Małgorzaty. Stąd też bierze swoją nazwę najbardziej znany na świecie rodzaj pizzy - Margherita. Aby zgłębić tajniki tej niezwykle popularnej potrawy, która przechodzi ciągłe przeobrażenia i rozwój zapraszamy do skosztowania naszej pizzy z Palermo. Odpowiedz Link Zgłoś
myshorrek Re: pizza 14.07.08, 12:33 tak naprawde nie znam osoby, ktora by nie lubila pizzy. a niby nie ma w niej nic nadzwyczajnego. ciasto & dodatki ;D Odpowiedz Link Zgłoś
kontik_71 Re: pizza 14.07.08, 12:39 Pizza moze sie przejesc.. jestem dowodem na takie cos :) Odpowiedz Link Zgłoś
myshorrek Re: pizza 14.07.08, 12:41 powaznie?ale przejadla sie na zawsze, czy po jakims czasie do niej wrociles?;D mi sie jakos nie chce przejesc. a jem czesto ;D Odpowiedz Link Zgłoś
kontik_71 Re: pizza 14.07.08, 12:42 Niestety tak sie sklada, ze w miejscach w ktorych pracuje znajduja sie tylko pizzernie.. no i ja sobie pomysle, ze znowu na obiad bedzie "placek" to az mna trzesie.. Odpowiedz Link Zgłoś
myshorrek Re: pizza 14.07.08, 12:40 z jajem nie jadlam ;D ale z sadzonym czy jakim? i jakie dodatki do tego? zaintrygowales mnie ;D Odpowiedz Link Zgłoś
trypel Re: pizza 14.07.08, 12:42 a feeeee Kontik, surowe jajo rozbite na pizzy pod koniec pieczenia :) Odpowiedz Link Zgłoś
kontik_71 Re: pizza 14.07.08, 12:43 Taaaa raz cos takiego dostalem.. tylko razem z tym dostalem gluta jajecznego.. bleeeee Odpowiedz Link Zgłoś
kontik_71 Re: pizza 14.07.08, 12:45 No wlasnie.. uwielbiam jajka, ale glut jajeczny wijacy sie na placku to juz bylo za duzo jak na moje sily :( Odpowiedz Link Zgłoś
myshorrek Re: pizza 14.07.08, 12:47 nie znosze wszystkiego co ma niepewna konsystencje ;D czyli takie bialko, budyn czy kisiel odpadaja ;D Odpowiedz Link Zgłoś
kontik_71 Re: pizza 14.07.08, 12:49 Budy i kisiel nie maja zylki jak jajo.. a wlasnie ta zylka postanowila popsuc mi apetyt i humor :( Odpowiedz Link Zgłoś
trypel Re: pizza 14.07.08, 12:50 no własnie to jest pyszne na dobrze przypieczonej pizzy :) każdej Odpowiedz Link Zgłoś
spiaca.z.otwartymi.oczami Re: pizza 14.07.08, 12:44 nie - pizza salami pieczona i pod koniec wbijamy jajko na wierzch - rzeby białko się ścieło a żółtko nie i jest ODJAZD Odpowiedz Link Zgłoś
kontik_71 Re: pizza 14.07.08, 12:45 To zobacz powyzej moja przygode z glutem jajecznym.. :P Odpowiedz Link Zgłoś
spiaca.z.otwartymi.oczami Re: pizza 14.07.08, 12:49 pizza to proste danie ale wykonanie wcale nie :) ps po czym się poznaje dobrą pizzerię (nie jadłeś jeszcze) Odpowiedz Link Zgłoś
kontik_71 Re: pizza 14.07.08, 12:51 Po tym, ze w calej knajpie paletaja sie tylko i wylacznie wlosi.. :P Ne jadam pizzy w Polsce wiec nie mam doswiadczen z pizza made in poland Odpowiedz Link Zgłoś
spiaca.z.otwartymi.oczami Re: pizza 14.07.08, 12:53 nie - absolutnie nie 1. Sprzedają pieczywo - z rana (ludzie stoja po bółki) idziesz sobie patrzysz stoi kolejka - a to tu jest dobra pizzeria a TY pewnie fan American Pizzy :) Odpowiedz Link Zgłoś
kontik_71 Re: pizza 14.07.08, 12:59 Powyzej napisalem, ze w ogole nie jestem fanem pizzy. U mnie nie ma american pizza a jedynie pizzerie prowadzone przez wlochow. Kucharzami tez sa wlosi... Odpowiedz Link Zgłoś
trypel Re: pizza 14.07.08, 12:52 przede wszystkim ze jak prosze o rozbicie jajka to nie robią głupiej miny i nie mówią że sie nie da tylko rozbijają i przynoszą tak jak powinni :) no i że sie nie dziwią że pizzę jem z oliwą a nie z keczupem Odpowiedz Link Zgłoś
spiaca.z.otwartymi.oczami Re: pizza 14.07.08, 12:56 tylko ignoranci i dzieci jedzą pizze z keczupem - no chyba że smak tak podły że keczupem się zalewa Odpowiedz Link Zgłoś
izabellaz1 Re: pizza 14.07.08, 13:02 trypel napisał: > najlepsza z jajkiem :) Sadzonym i ze szpinakiem:) Odpowiedz Link Zgłoś
jaceks20 Re: pizza 14.07.08, 12:56 hmm powiem szczerze ze dla mnie najlepszqa pizza to taka zrobiona w domu przez mame:) zupelnie inne ciasto(cienkie)dobrej jakosci dodatki i duzo sera niedawno na kuchni.tv lecial program o pizzeri gdzies w usa,gosciu robil pizze bodajze 44cm przekatna,ale dawal tyle dodatkow roznego rodzaju ze pizza wazyla na koniec ponad 5kg-kosztowala 18$- czyli teraz to jakies 36zl,4 osoby moglby najesc sie porzadnie taka pizza Odpowiedz Link Zgłoś
kontik_71 Naprawde dobre to jest: 14.07.08, 13:06 Np polendwiczki w sosie camembert.. palce lizac.. a nie placek z sosem pomidorowym :P Odpowiedz Link Zgłoś
jaceks20 Re: Naprawde dobre to jest: 14.07.08, 13:12 a co powiesz na sajgonki?:P Odpowiedz Link Zgłoś
kontik_71 Re: Naprawde dobre to jest: 14.07.08, 13:15 tez fast food tyle, ze azjatycki.. :( Od kiedy mialem okazje zobaczyc jak wyglada prawdziwe chinskie jedzenie to nasza europejska wersja nie ma wiekszych szans u mnie.. Odpowiedz Link Zgłoś
jaceks20 Re: Naprawde dobre to jest: 14.07.08, 13:18 hmm niby najlepszy chinczyk jest na rogu wisniowej i rakowieckiej,jadlem tam 2 razy,za duzo ludzi a sajgonki to obrzydliwe zjadlbym dobrego kindziuka Odpowiedz Link Zgłoś
funny_game Re: pizza 14.07.08, 13:23 Dobrą uwielbiam, kiepska jest mi w stanie obrzydzić myśli o stołowaniu się poza domem na kilka dni. A sama robię taką sobie, ale mam nowy przepis na ciasto i zrobię w weekend :) Odpowiedz Link Zgłoś
myshorrek Re: pizza 14.07.08, 13:25 probowalam wielokrotnie, z roznych przepisow i niestety efekt byl zawsze marny (jesli chodzi o ciasto). ;/ Odpowiedz Link Zgłoś
kontik_71 Re: pizza 14.07.08, 13:26 Bo przepis na ciadto to jedno a dobr ypiec to drugie.. a takiego przewanie nie ma sie w domu.. Odpowiedz Link Zgłoś