asyntia23 24.02.09, 19:16 Witam! mam pytanie ostatnio okazalo sie za mam za wysoki poziom prolaktyny i obawiam sie ze moge miec przez to problemy w przyszlosci Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
varna771 Re: Prolaktyna 24.02.09, 19:25 asyntia23 napisała: > Witam! mam pytanie ostatnio okazalo sie za mam za wysoki poziom prolaktyny i > obawiam sie ze moge miec przez to problemy w przyszlosci ja tez mam problem z prolaktyną. Na dzień dzisiejszy wziełam ponad 120 tabletek bromocornu (obniżają poziom prolaktyny)a w kwietniu ide do ginekologa na kontrole. Jezeli chcesz cos wiecej sie dowiedziec napisz na maila:varna771@gazeta.pl zbyt osobiste by pisac na forum:) Odpowiedz Link Zgłoś
asyntia23 Re: Prolaktyna 24.02.09, 19:55 do varna771 muszę uciekać czy moglabys odpisac mi na maila asyntia23@wp.pl? pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
drie Re: Prolaktyna 24.02.09, 19:35 Dziewczyny. Napiszcie chociaz ogolnie o co chodzi z ta prolaktyna. Myslalam, ze sie czegos dowiem a wy na priva uciekacie. Nie pozwolcie mi googlac caly wieczor w stresie :) Odpowiedz Link Zgłoś
asyntia23 Re: Prolaktyna 24.02.09, 19:38 prolaktyna jest to hormon wydzieleany przez przysadke mozgowa i jest odpowiedzialny za owulacje, wiec zbyt wysoki poziom tego hormonu powoduje problemy z zajsciem w ciaze. Odpowiedz Link Zgłoś
drie Re: Prolaktyna 24.02.09, 19:40 Dzieki. Rozumiem, ze potrzeba specjalnych badan pod tym katem by ten poziom ustalic? Czy wysoki poziom ma rowniez dzialanie na inne czynnosci organizmu (oprocz zachodzenia w ciaza)? Odpowiedz Link Zgłoś
asyntia23 Re: Prolaktyna 24.02.09, 19:43 w moim przypadku zaczelo sie tak ze przez ok 2 m-ce nie mialam miesiaczki udalam sie do ginekologa i zostalam wyslana na badania hormonalne (krwi) i wtedy wlasnie okazalo sie ze to prolaktyna. powodowalo to u mnie miedzy innymi zanik miesiaczki Odpowiedz Link Zgłoś
drie Re: Prolaktyna 24.02.09, 19:44 Dziekuje za wyjasnienie Asyntia. Powodzenia w leczeniu. :) Odpowiedz Link Zgłoś
asyntia23 Re: Prolaktyna 24.02.09, 19:47 nie ma za co ;-) nie dziekuje ;) zeby nie zapeszyc Odpowiedz Link Zgłoś
varna771 drie 24.02.09, 20:02 drie napisała: > Dziewczyny. Napiszcie chociaz ogolnie o co chodzi z ta prolaktyna. > Myslalam, ze sie czegos dowiem a wy na priva uciekacie. Nie pozwolcie > mi googlac caly wieczor w stresie :) musisz sie leczyc albo u ginekologa lub endokrynologa.wysoki poziom prolaktyny prowadzi do problemów z zajsciem w ciąze, dlatego bardzo wazne jest bys powiedziala lekarzowi jakie plany masz w niedalekiej przyszlosci jezeli chodzi o powiekszenie rodziny:) Odpowiedz Link Zgłoś
drie Re: drie 24.02.09, 20:06 Ja tak zapobiegawczo sie dopytalam, bo nazwa "prolaktyna" mi nic nie mowila (zielona jestem w tej terminologii), a jesli dotyczy kobiet, to zawsze warto wiedziec wiecej niz mniej. Dziekuje. :) Odpowiedz Link Zgłoś
weekenda Re: Prolaktyna 24.02.09, 22:53 Zwiększone wydzielanie prolaktyny fizjologicznie ma miejsce tylko i wyłącznie w czasie ciązy i karmienia. To hormon odpowiedzialny m. in. za produkcję mleka oraz - i to wazniejsze - za blokowanie krwawienia miesięcznego. To oczywiście w olbrzymim uproszczeniu i skrócie. Jeśli jest jakieś zaburzenie w wydzielaniu prolaktyny - tylko ginekolog-endokrynolog. Odpowiedz Link Zgłoś