hanna413 27.12.07, 00:03 Może macie ciekawe artykuły, informacje na temat historii Bródna, patronów ulic, szkół, osiedli, kościołów, pomników,instytucji oraz innych patronów? Znacie kogoś kto wie dużo na ten temat? Pozdrawiam Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
sibeliuss Re: Historia Bródna 27.12.07, 09:11 Ale co masz dokładnie na myśli i czy pytasz hobbystycznie? Odpowiedz Link
hanna413 Re: Historia Bródna 31.12.07, 08:17 Mieszkam tu tyle lat i tak naprawdę znam tylko powierzchownie tylko najbliższą okolicę Bródna, a chciała bym poznać je dużo lepiej.Zwłaszcza , że teraz chciała bym napisać pracę o historii Bródna , a zwłaszcza o nazewnictwie ulic, jak powstawały i rozwijały się w ciągu wieków. Od niedawna poznaję tak naprawdę okolice i jej historię. Masz dużą wiedzę na temat Bródna skąd ją czerpiesz? Odpowiedz Link
sibeliuss Re: Historia Bródna 31.12.07, 08:34 Wiedzę mam średnią, bo zakres jest ogromny. Może skontaktuj się z Towarzystwem Przyjaciół Bródna, pogrzeb w Bibliotece m.st Warszawy, w internecie. To pozornie proste zadanie takim nie jest. Odpowiedz Link
hanna413 Re: Historia Bródna 31.12.07, 08:50 W Bibliotece na Koszykowej już sprawdzałam, mają ciekawe mapy i przewodniki, natomiast mało jest materiałów na temat samego Bródna - tak zwanych okolic Warszawy. W niektórych przewodnikach takich jak z 1880 roku. Przydają się informacje o ulicach, obiektach itp. Nie znając ich trudno jest wybrać informacje dotyczące samego Bródna, gdyż przewodnik obejmuje informacje o całej Warszawie i okolicach, Wawrze, Bródnie, Białołęce, Grochowie i innych okolicach. A sama nazwa ulicy lub obiektu niewiele mówi. Odpowiedz Link
sibeliuss Re: Historia Bródna 31.12.07, 08:59 Biorąc pod uwagę, że jestem po 30-tce a tematem interesuję się od zawsze to zdaję sobie sprawę, że sprawa nie jest prosta. Sporo informacji mam od rodziców i dziadków, którzy stąd pochodzą. Odpowiedz Link
hanna413 Re: Historia Bródna 27.01.08, 04:08 materiałów potrzebuję do napisania pracy na Uniwersytecie Odpowiedz Link
agab72 Re: Historia Bródna 28.12.07, 14:22 Myślę, że warto spróbować w Kole Przyjaciół Bródna Pozdrawiam. Aga. Odpowiedz Link
margala wątek o histori Bródna 29.12.07, 21:40 Ciekawy i rozbudowany wątek o historii Bródna jest tu: forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=16112&w=10388741&a=10388741 PozdrawiaM. Odpowiedz Link
czytelnik69 Re: wątek o histori Bródna 30.12.07, 19:17 a może byśmy zorganizowali konkurs wiedzy o Bródnie co wy na to Odpowiedz Link
hanna413 Re: Historia Bródna 31.12.07, 08:10 Chciała bym napisać prace na temat Bródna. Odpowiedz Link
nit21 Re: Historia Bródna 02.01.08, 16:15 Historia jest często zapisana w bruku, dosłownie np. na ulicy dawnej Kieystuta, przedłużenie Bartniczej do linii kolejowej obok kina świt. Widać prawdziwą przedwojenną ulicę, zaokrąglony bruk z rynsztokami, podjazdy pod posesje robione z tego co było, obok chodnik,też z epoki, aż boję się że ktoś to zauważy i zabierze: ), a tak, przetrwało i teraz jest na uboczu zapomniana uliczka. Nazwy szkół, to ciekawe, są budynki jak na Bartniczej przedwojennej szkoły, ale jacy byli patroni? Może w tych szkołach wiedzą jak było z ich historią. A kino świt, kiepskie, ciekawe jakią nazwę miało przed wojną i co się w nim działo? też mieszkam tu w okolicy, pamiętam jeszcze przedwojenny wielki stadion z fajnym drewnianym płotem, odkryty basen, remizę i czasem łaże, by zobaczyć zmiany... i niestety są, nikną te obiekty, które pamiętam. Kiedyś na terenie kolejowym wejście za myjnią obok kina Świt poszliśmy z tatą i oglądaliśmy postument, postawioną zabytkową lokomotywę (opieprzył nas wtedy ochroniarz) teraz jest w budynku ośrodek opieki, a kolejka zniknęła i stoją tam, jak można teraz tam pójść śmietniki. Też mam sentyment do Bródna i połaziłbym z kimś, kto miałby coś do opowiedzenia. Odpowiedz Link
sibeliuss Re: Historia Bródna 31.12.07, 08:37 TOWARZYSTWO PRZYJACIÓŁ WARSZAWY-ODDZIAŁ BRÓDNO ul. Bazyliańska 1, 03-206 Warszawa tel. 022 811-99-56 (śr. 13.00-16.00) Odpowiedz Link
hanna413 Re: Historia Bródna 31.12.07, 08:43 W środy w godzinach otwarcia w TPB 13-15 , chyba od niedawna czynne do 16? Jestem w pracy. Stąd trudno mi chodzić na spotkania Towarzystwa Przyjaciół Bródna, mimo że mieszkam niedaleko Odpowiedz Link
hanna413 Historia Bródna 01.01.08, 19:03 Witaj Może założymy własne Towarzystwo Przyjaciół Bródna i okolic? W godzinach i czasie bardziej dostępnych dla wszystkich chętnych? Pozdrawiam Odpowiedz Link
sibeliuss Re: Historia Bródna 01.01.08, 23:13 Albo wpłyńmy na późniejsze spotkania już istniejącego? Odpowiedz Link
nit21 Re: Historia Bródna 02.01.08, 16:16 Jakby były fajne takie spotkania, też wpadłbym: ). Odpowiedz Link
hanna413 Re: Historia Bródna 03.01.08, 15:35 Trudno zmienić przyzwyczajenia , dotyczących godzin spotkań Towarzystwa Przyjaciół Bródna Odpowiedz Link
szymciolo1 Re: Historia Bródna 18.01.08, 21:35 sibeliuss napisał: > > Albo wpłyńmy na późniejsze spotkania już istniejącego? Moim skromnym zdaniem, jesy nas więcej niż w tym Towarzystwie. Nie ujmując ich wiedzy chyba My stanowimy więksość. Zawsze można ustalić spotkanie w knajpie lub mieszkaniu (ile osób) a nie liczyć na starye babcie. szymciolo@o2.pl Odpowiedz Link
1robi Re: Historia Bródna 09.02.08, 18:57 W najnowszym numerze Stolica poświęcona jest naszej dzielnicy.Okładka myli ale temat numeru to Bródno.Dużo ciekawych tekstów i zdjęć. www.warszawa-stolica.pl/#top Odpowiedz Link