24.04.04, 00:19
1 Szatan reprezentuje zaspokojenie żądz zamiast wstrzemięźliwości.
2 Szatan reprezentuje pełnię życia zamiast duchowych mrzonek!
3 Szatan reprezentuje nieskalaną mądrość zamiast obłudnego oszukiwania samego siebie.
4 Szatan reprezentuje przychylność dla tych, którzy na to zasługują, zamiast marnowania miłości na niewdzięczników.
5 Szatan reprezentuje zemstę zamiast nadstawiania drugiego policzka!
6 Szatan reprezentuje odpowiedzialność w stosunku do odpowiedzialnych zamiast troski o psychicznych wampirów!
7 Szatan reprezentuje opinię, że człowiek jest zwierzęciem, niekiedy lepszym, ale częściej gorszym od czworonogów, z powodu zaś swojego "boskiego - duchowego i intelektualnego rozwoju" stał się najbardziej drapieżnym zwierzęciem ze wszystkich!
8 Szatan reprezentuje wszystkie tak zwane grzechy, ponieważ prowadzą one do
psychicznego, umysłowego i emocjonalnego zadowolenia!
9 Szatan jest najlepszym przyjacielem, jakiego kiedykolwiek Kościół posiadał, ponieważ przez wszystkie te lata dawał mu zajęcie!

To przeczytałem w utworze o wdzięcznej nazwie Biblia Szatana.
Z większością się zgadzam. Nie wiem tylko za bardzo o co chodzi w punkcie 6.
No i tłumaczenie jakieś takie chyba niezręczne z tym "reprezentuje".
Ale generalnie popieram.
Obserwuj wątek
    • orvokki Re: Szatan 24.04.04, 08:08
      Tak, on wszystko to obiecuje, a nic nie daje.

Polecam Fausta Marlowe'a :o)

p.s. a propos cytowanego przez Ciebie utworu, mój kolega pracował kiedyś w
      księgarni i opowiadał, że mieli na stanie bodaj 10 sztuk tego dzieła, z czego 8
      im ukradziono :o)
    • luzer Niejasności... ;-)) 24.04.04, 11:04
      ogolone_jajka napisał:

> To przeczytałem w utworze o wdzięcznej nazwie Biblia Szatana.
      > Z większością się zgadzam. Nie wiem tylko za bardzo o co chodzi w punkcie 6.
      > No i tłumaczenie jakieś takie chyba niezręczne z tym "reprezentuje".
      > Ale generalnie popieram.

Nie martw się, Jajek, że czegoś tam z tego dzieła nie rozumiesz. Wygląda na to,
      że w przyszłości, będziesz miał duuużo czasu, by sobie z szatanem te rozmaite
      niejasności powyjaśniać. wink))

LV23R smile)

--
      Dobrze wiedzieć, że gdzieś tam jest Koleś,
      wyluzowany za wszystkich nas, grzeszników.
    • svistak Re: Szatan 24.04.04, 11:14
      Jesli Bóg mowi prawde, to szatan klamie, a jesli szatan klamie to to wszystko
      co przeczytales w szatanskiej biblii jest klamstwem smile
      svistak
      • ogolone_jajka Re: Szatan 24.04.04, 12:55
        svistak napisała:

> Jesli Bóg mowi prawde, to szatan klamie, a jesli szatan klamie to to wszystko
        > co przeczytales w szatanskiej biblii jest klamstwem smile

Jesli szatan mowi prawde, to bóg klamie, a jesli bóg klamie to to wszystko
        co przeczytalas w boskiej biblii jest klamstwem smile

• svistak Prawda Jedyna 25.04.04, 13:51
          1. to nie jing i jiang. szatan to nie negatyw Boga. jest tylko stworzeniem. i
          to upadlym. dlatego cieszy sie gdy inni upadaja. jego ulubione powiedzonko:
          wszyscy tak robia.
          2. musisz komus sluzyc. wybierz juz dzis. jutro mozesz nie zdazyc.
          svistak

----
          pomysl bracie
          moze byc tak
          ze tylko raz
          i nigdy wiecej
          przejdzie obok
          i da ci znak
          Chrystus Zywy
          z krzyzem na rece
          krzykiem:chce!
          zatrzymasz Go
          buchnie w tobie Milosc
          bez granic
          pomysl
          moment krotki jak strzal
          jeden krzyk:chce!
          nic wiecej
    • maika7 Szatan??? 24.04.04, 11:25
      Jajek, czy dla Ciebie szatan nie jest taką samą nierealną postacią jak Bóg?
      smile
      M.
      • ogolone_jajka Re: Szatan??? 24.04.04, 12:57
        > Jajek, czy dla Ciebie szatan nie jest taką samą nierealną postacią jak Bóg?

Oczywiście, że jest. Widział kto kiedyś szatana????? Bo ja nie.
        Ale milszy mi szatan niż bóg (przynajmniej w owych 9-ciu zacytownych punktach)
        • maika7 Re: Szatan??? 24.04.04, 16:26
          Jeśli tak, to nie rozumiem fragmentu z pierwszego postu: "Z większością się
          zgadzam. Nie wiem tylko za bardzo o co chodzi w punkcie 6.No i tłumaczenie
          jakieś takie chyba niezręczne z tym "reprezentuje".Ale generalnie popieram.

To z czym się własciwie zgadzasz? I co popierasz?? Fikcję literacką???

M.
        • olivka27 Re: Szatan??? 24.04.04, 17:14
          Szatan się cieszy,że ludzie w niego nie wierzą.To jego największa broń
          • ogolone_jajka Re: Szatan??? 24.04.04, 23:24
            > Szatan się cieszy,że ludzie w niego nie wierzą.To jego największa broń

Bóg się cieszy,że ludzie w niego nie wierzą.To jego największa broń

• olivka27 Re: Szatan??? 25.04.04, 14:11
              Ludzie się cieszą,że nie wierzą w ogolone jajka-to ich największa broń...
              • ogolone_jajka Re: Szatan??? 25.04.04, 14:43

> Ludzie się cieszą,że nie wierzą w ogolone jajka-to ich największa broń...

Cóż, errare humanum est.
    • sion2 Re: Szatan 24.04.04, 11:37

> 1 Szatan reprezentuje zaspokojenie żądz zamiast wstrzemięźliwości.
      Zgadza się ! tylko zaspokajanie żądz prowdzi do wykrzywienia psychicznego,
      krzywdzenia drugiego człowieka aby zaspokoić siebie, do mojej degeneracji coraz
      większej a w koću do rozpaczy - poczytaj sobie o wszystkich którzy poszli za
      szatanem "na całego"

a Bóg prowadzi do głębokiego, pełnego szczęścia, które nigdy nie minie

2 Szatan reprezentuje pełnię życia zamiast duchowych mrzonek!
      Zalezy co nazywac pełnią zycia, jeżeli jest nią samowola, seksualne wyzywanie
      się na innych, morderstwa z przyjemności itd. to chyba nie.....

A Bóg mówi, ze Człowiek ma nie tylko ciało, ale i duszę i o nia trzeba dbać, bo
      jest mieszkaniem Boga w nas.

3 Szatan reprezentuje nieskalaną mądrość zamiast obłudnego oszukiwania samego s
      > iebie.

Szatan jest kłamcą od samegpo początku istnienia
      4 Szatan reprezentuje przychylność dla tych, którzy na to zasługują, zamiast ma
      >rnowania miłości na niewdzięczników.

Tak. gdyż jest wzorem egoizmu i obłudy oraz wygodnictwa.
      > 5 Szatan reprezentuje zemstę zamiast nadstawiania drugiego policzka!

oczywiście, a przeciez każdy wie, że nie ma to jak zemsta! wydaje bardzo dobre
      owoce dla człowieka: eskalację nienawiści
      > 6 Szatan reprezentuje odpowiedzialność w stosunku do odpowiedzialnych zamiast
      t
      > roski o psychicznych wampirów!
      ?????????

> 7 Szatan reprezentuje opinię, że człowiek jest zwierzęciem, niekiedy lepszym,
      a
      > le częściej gorszym od czworonogów, z powodu zaś swojego "boskiego -
      duchowego
      > i intelektualnego rozwoju" stał się najbardziej drapieżnym zwierzęciem ze
      wszys
      > tkich!

Bo szatan nie chce, aby człowiek piękniał duchowo i był wyżej od niego -
      niebieskiego ducha przecież! Do czego to podobne, aby musiał sie klaniac
      człowiekowi - przecież to zwierzę tylko! A BÓG STAŁ SIE CZŁOWIEKIEM A NIE
      ANIOŁEM ANI ZWIERZĘCIEM!
      Bóg człowieka wywyzsza a szatan go poniza.
      8 Szatan reprezentuje wszystkie tak zwane grzechy, ponieważ prowadzą one do
      > psychicznego, umysłowego i emocjonalnego zadowolenia!

zmieniłabym tylko ostatnie słowo na "zniewolenia"

> 9 Szatan jest najlepszym przyjacielem, jakiego kiedykolwiek Kościół posiadał,
      p
      > onieważ przez wszystkie te lata dawał mu zajęcie!

Największym sukcesem jakim szatan odniósł w stosunku do człowieka jest
      przekonanie go , ze on - szatan wcale nie istnieje i to wszystko co sie mówi o
      nim to mrzonki!

No to powodzenia jajek!
    • kulinka3 Re: Szatan 24.04.04, 12:50
      Jajek,
      skoro sięgnęłeś po literaturę "szatanistyczną" to polecam Ci serdecznie "Listy
      starego diabła do młodego" C.S.Lewisa. Nie wiem czy znasz? Jak nie to poczytaj
      koniecznie.
      Pozdrawiam
      • luzer Re: Szatan 25.04.04, 00:07
        kulinka3 napisała:

> Jajek,
        > skoro sięgnęłeś po literaturę "szatanistyczną" to polecam Ci serdecznie "Listy
        > starego diabła do młodego" C.S.Lewisa. Nie wiem czy znasz? Jak nie to poczytaj
        > koniecznie.

Tak, tak. Ze swej strony dodam też jeszcze trzy pozycje z zakresu literatury
        satanistycznej: "Igraszki z diabłem" i "Zapomnianego diabła" Jana Drdy oraz
        "Przyjaciela wesołego diabła" Kornela Makuszyńskiego. wink))
        Miłej lektury i orgiastycznych doznań Ci, Jajku, życzę! wink)))

LV23R smile)

--
        Dobrze wiedzieć, że gdzieś tam jest Koleś,
        wyluzowany za wszystkich nas, grzeszników.
    • adzia_a A już Ci tłumaczę... 26.04.04, 08:39
      ...chociaz doprawdy nie mogę uwierzyc, że dopiero teraz na to trafiłeś. Ja to
      czytałam gdzieś tam w podstawówce wink

W punkcie szóstym naszemu Szatanowi chodzi o to, że kazdy, kto od nas słabszy,
      komu zycie wymknęło się z rąk, kogo zapędziło w kozi róg, kto nie potrafi
      wyjść z zyciowej bryndzy to niewart naszej uwagi wampir psychiczny, i pomoc
      komuś takiemu jest stratą czasu.

Obyś nigdy nie znalazł się w syttuacji, kiedy wyglądając czyjejś pomocy trafisz
      na tych "odpowiedzialnych co to pomagają tylko odpowiedzialnym".

Czego i sobie (nie) życzę.
      • ogolone_jajka Re: A już Ci tłumaczę... 26.04.04, 11:05
        Dopiero teraz zdecydowałem się was tym nakarmić. Też kiedyś to widziałem, ale specjalnie sie tym nie przejąłem.

Jeśli punkt 6. oznacza to co napisałaś, to raczej się z nim nie zgadzam. No ale ja się z niczym bezkrytycznie nie zgadzam. Ani z bogiem ani z szatanem. Wybieram sobie od obu, to co mi pasuje. Bo jestem człowiekiem myślącym, a nie przyjmującym bezkrytycznie czyjeś poglądy. Howgh!
        • mika74 Re: A już Ci tłumaczę... 26.04.04, 14:30
          ogolone_jajka napisał:

> Dopiero teraz zdecydowałem się was tym nakarmić. Też kiedyś to widziałem, ale
          s
          > pecjalnie sie tym nie przejąłem.
          >
          > Jeśli punkt 6. oznacza to co napisałaś, to raczej się z nim nie zgadzam. No
          ale
          > ja się z niczym bezkrytycznie nie zgadzam. Ani z bogiem ani z szatanem.
          Wybier
          > am sobie od obu, to co mi pasuje. Bo jestem człowiekiem myślącym, a nie
          przyjmu
          > jącym bezkrytycznie czyjeś poglądy. Howgh!

Ja chyba jakas blondynka jestem, bo znowu Cie nie rozumiem. Zgadzasz sie z
          wszystkim o czym mówi cytowany przez Ciebie tekst (oprocz punktu 6,którego nie
          rozumiesz),więc z tym jaki jest diabeł, a z drugiej strony w diabła nie
          wierzysz!!!??? To zgadzasz sie z tym czy nie zgadzasz. Wierzysz,ze taki diabeł
          jest czy nie wierzysz? Poza tym zgadzasz sie bezkrytycznie z czyimis pogladami?
          To sa Twoje poglady czy czyjes?
          Poza tym dla Twojej wiadomości; "diabolos"(łac)-ten ,który dzieli, kłamca.
          a "Na poczatku było Słowo(Logos)", "Logos" (łac)-logika, harmonia, sens.

Luuudzie, gdzie Wy wszyscy dzis jestescie? Cus ja dzis prawie sama na forum!!!!
          • mika74 Re: A już Ci tłumaczę... 26.04.04, 14:33
            mika74 napisała:

> ogolone_jajka napisał:
            >
            > > Dopiero teraz zdecydowałem się was tym nakarmić. Też kiedyś to widziałem,
            > ale
            > s
            > > pecjalnie sie tym nie przejąłem.
            > >
            > > Jeśli punkt 6. oznacza to co napisałaś, to raczej się z nim nie zgadzam. N
            > o
            > ale
            > > ja się z niczym bezkrytycznie nie zgadzam. Ani z bogiem ani z szatanem.
            > Wybier
            > > am sobie od obu, to co mi pasuje. Bo jestem człowiekiem myślącym, a nie
            > przyjmu
            > > jącym bezkrytycznie czyjeś poglądy. Howgh!
            >
            > Ja chyba jakas blondynka jestem, bo znowu Cie nie rozumiem. Zgadzasz sie z
            > wszystkim o czym mówi cytowany przez Ciebie tekst (oprocz punktu 6,którego
            nie
            > rozumiesz),więc z tym jaki jest diabeł, a z drugiej strony w diabła nie
            > wierzysz!!!??? To zgadzasz sie z tym czy nie zgadzasz. Wierzysz,ze taki
            diabeł
            > jest czy nie wierzysz? Poza tym zgadzasz sie bezkrytycznie z czyimis
            pogladami?
            >
            > To sa Twoje poglady czy czyjes?
            > Poza tym dla Twojej wiadomości; "diabolos"(łac)-ten ,który dzieli, kłamca.
            > a "Na poczatku było Słowo(Logos)", "Logos" (łac)-logika, harmonia, sens.
            >
            >
            > Luuudzie, gdzie Wy wszyscy dzis jestescie? Cus ja dzis prawie sama na
            forum!!!!

Przepraszam "Logos" to chyba z greki,a nie z łaciny,ale z łaciny chyba
            podobnie. Znaczy "logika, harmonia, sens, uporzadkowanie, słowo"
        • svistak Re: A już Ci tłumaczę...- do jajka 26.04.04, 14:31
          No ale ja się z niczym bezkrytycznie nie zgadzam. Ani z bogiem ani z szatanem.
          Wybieram sobie od obu, to co mi pasuje. Bo jestem człowiekiem myślącym, a nie
          przyjmującym bezkrytycznie czyjeś poglądy.

hihihihihi... tak ci sie tylko wydaje
          s.
    • mama_kasia Re: Szatan 26.04.04, 15:30
      "Święty Michale Archaniele, broń nas w walce.
      Przeciw niegodziwości i zasadzkom złego ducha bądź nam obroną.
      Niech mu rozkaże Bóg, pokornie prosimy,
      a Ty, Książę wojska niebieskiego,
      szatana i inne złe duchy, które na zgubę dusz krążą po świecie,
      mocą Bożą strąć do piekła. Amen."

Wklejam tę modlitwę, chociaż mogę zostać posądzona o zacofanie.
      Mimo wszystko szatan jest dla mnie realną postacią i chcę prosić
      Boga o pomoc w walce z nim. Wydaje mi się także, że dyskutowanie
      o szatanie może być po prostu niebezpieczne.
      Kasia
      • ogolone_jajka Re: Szatan 26.04.04, 16:00
        > Wydaje mi się także, że dyskutowanie
        > o szatanie może być po prostu niebezpieczne.

Eeeeeee, ty poważnie czy sobie jaja robisz??? Bo we wszystko jestem gotów uwierzyć po lekturze tego forum.

Ale powiedz, że jaja, bo nie chce mi się jednak wierzyć.

• wojtek_tata Re: Szatan 26.04.04, 16:27
        Kasiu!
        Tak, tak. Sobie myślę, że dla Witka to teoria i zabawa "intelektualna". Dzieci
        bywają zafascynowane niewypałami. Dorośli (zwykle) wiedzą, że są bardziej
        bezpieczne zabawki.
        Ściski i dzięki za odwagę.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka