ese1 23.03.08, 21:53 www.tvn24.pl/-1,1543408,wiadomosc.html a co im do tego? smutno mi sie zrobilo, ... Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
nati1011 Re: :(( 23.03.08, 22:19 Cóz - Unia Europejska pokazuje swoją prawdziwą twarz. A my cały czas udajemy, że nas to nie dotyczy. Ja się nawet ucieszyłam (oczywiście nie pomysłem). Może to w końcu nas pobudzi do jasnego powiedzenia, co jest dla nas ważne. Za Niece nie warto było umierać, ale w obronie nienarodzonych to co innego. Jan Paweł II namawiając Polskę do wstapienia do Unii Europejskiej miał nadzieję, ze tchniemy w nią ozywczego ducha wiary, a nie że przejmiemy od Europy najgorsze wady. W sobotę 29. 03 w szczecinie marsz dla życia. Pewnie w innych miastach też. Ten apel można wykorzystać do zmobilizowania większej ilości osób. Odpowiedz Link
franula Re: :(( 23.03.08, 22:30 tylko że Rada Europy nie ma NIC wspólnego z Unią Europejską... Odpowiedz Link
nati1011 Re: :(( 24.03.08, 09:42 Teoretycznie masz rację, ale praktycznie działają tam ci sami ludzie, te same partie i ten sam system wartości. Ponadto sama rada pisze, ze nikt nie może zostać w praktyce członkiem unii jeżeli nie był wcześniej członkiem rady. Na razie unia europejska nie może nam narzucić wielu swoich "cudownych" pomysłów moralnych i społecznych (choć pewnie zmieni się to po wprowadzeniu traktatu i karty praw człowieka) więc posługuje sie organizacjami takimi jak rada europy. "jest odrębna od Unii Europejskiej złożonej z 27 państw, jednak żadne państwo nie zostało członkiem Unii, jeśli wcześniej nie należało do Rady Europy, " "Cele Rada Europy została utworzona, aby: - chronić praw człowieka, bronić demokracji parlamentarnej i rządów prawa, (...)" Czytaj: nie dotyczy nienarodzonych, staruszków, upośledzonych umysłowo ....... Chronić prawa człowieka...... Już paru takich było, co to za człowieka uznawali tylko grupę wybranych. Tylko, że kiedyś za to kończyło sie na szubienicy, a dziś w radzie europy (( I pamiętajmy proszę, że mówimy o obowiązującym w wielu krajach "cywilizowanych" prawie do zabicia dziecka także w 2 połowie ciąży. Tu już nawet panie feministki nie moga nikomu wmówić, że mówimy o zygocie, komórkach czy innym dziwolągu. Odpowiedz Link
ese1 Re: :(( 24.03.08, 09:53 nati1011 napisała: > Teoretycznie masz rację, ale praktycznie działają tam ci sami > ludzie, te same partie i ten sam system wartości. Ponadto sama rada > pisze, ze nikt nie może zostać w praktyce członkiem unii jeżeli nie > był wcześniej członkiem rady. Na razie unia europejska nie może nam > narzucić wielu swoich "cudownych" pomysłów moralnych i społecznych > (choć pewnie zmieni się to po wprowadzeniu traktatu i karty praw > człowieka) więc posługuje sie organizacjami takimi jak rada europy. > ja tez mysle, ze to, ze cos ktos gdzies sobie zapisal niech pozostanie na papierze... bo nawet Unia nie moze nam narzucic tego typu regulacji, to wbrew naszej suwerennosci... to co mnie najbardziej martwi to tego typu artykuly.. ktos gdzies cos znalazl, rewelacje i spieszy pokazac ja na swiatlo dzienne, kolejna prowokacja bo nie od dzis wiadomo, ze temat ten nie ma konca w sporach i emocjach, i wyciaganie go przy kazdej kampanii wyborczej czy w innych ciekawych momentach naszego zycia politycznego jest tylko po to, aby zakryc biezace problemy, odwrocic uwage spoleczenstwa od tego, co istotne. A po wtore... chyba bardziej niz ten artykul, rozlozyly mnie komentarze pod nim... chyba na innym swiecie zyje, bo mozna oczywiscie nie wierzyc, byc ateista i miec wlasne poglady na tego typu sprawy, ale uzywanie glupich, totalnie glupich argumentacji mnie po prostu doluje... Odpowiedz Link
nati1011 Re: :(( 24.03.08, 10:11 ja komentarze pod wiadomościami internetowymi przestałam już dawno czytać. Szkoda oczu i czasu. Zamaiast to czytać, lepiej zmówić modlitwę w ich (piszących)intencji. Na pewno sie przyda )) Odpowiedz Link
franula Re: :(( 24.03.08, 10:11 taaak. hmmm nie umiem zrozumieć takiej argumentaccji. Dla mnie to jakas spiskowa teoria dziejów. W Radzie Europy jest 47 członków w tym Rosja, Azerbejdżan etc. to ciekawe jak Unia Europejska miałaby dzialać poprzez Radę Europy, która jest organizacją starszą od Unii o 50 lat (lub jesli uznać Wspólnoty Europejskie które były tczysto gospodarcza wspólnotą o 20) dodam że zgromadzenie parlamentarne jest organem doradczym które niczego narzucic nie może a składa się z takim parlamentarzystów jakich sami sobie wybierzemy. Z Polski mamy np.Ryszarda Bendera, mieliśmy (bo nie wiem czy mamy nadal) Leppera i Sobecką wiec prawdą jest pisanie ze w UE i RE działają ci sami ludzie - sami ich sobie wybieramy fakt. "Cele Rada Europy została utworzona, aby: - chronić praw człowieka, bronić demokracji parlamentarnej i rządów prawa, (...)" Czytaj: nie dotyczy nienarodzonych, staruszków, upośledzonych umysłowo ......." jak to dobrze, że nie tzreba się z Toba zgadzać. Odpowiedz Link
nati1011 Re: :(( 24.03.08, 10:27 > "Cele > Rada Europy została utworzona, aby: > - chronić praw człowieka, bronić demokracji parlamentarnej i rządów > prawa, (...)" > > Czytaj: nie dotyczy nienarodzonych, staruszków, upośledzonych > umysłowo ......." > > jak to dobrze, że nie tzreba się z Toba zgadzać. Oczywiście, ze nie musisz się ze mną zgadzać, ale ja też nie musze rozumieć, jak można twierdzić, ze chroni sie prawa człowieka i równocześnie wzywać do legalizacji aborcji na życzenie. Odpowiedz Link
maadzik3 Re: :(( 25.03.08, 08:46 Rada Europy jest zupełnie niezależna od Unii. Nie może swoim członkom (nie aplikującym) wiele narzuci ale zaleca może. Trudno się o zalecenia obraża nawet gdy się z nimi nie zgadza i nie zamierza do nich stosowac. Wszelkie ponadpanstwowe akty ktorymi jestesmy zwiazani (dwustronne i wielostronne) do czegos zobowiazuja, moga byc roznie interpretowane i dyskusja nad nimi jest normalna. To nie znaczy ze ktos nam cos narzuca. Rownie dobrze Polska, Irlandia i Malta moga wystosowac wniosek do innych czlonkow Rady Europy o rozpatrzenie rozwiazan prawnych w zakresie aborcji. Moga cos narzucic? Nie. Mogą probowac dyskusji i afirmowac wlasne stanowisko? Moga. Wiec ja problemu nie widze (poza myleniem podmiotow). A tak na marginesie - przeciwko Polsce toczylo sie w Genewie tajne postepowanie (moze jeszcze sie toczy, nie wiem) o lamanie przez ustawe antyaborcyjna paktow praw czlowieka ONZ. To juz bylo postepowanie sadowe i w specjalnym trybie (tzw. 1032). I nie chodzi o zmiane naszej ustawy bgo tego ONZ nie moze ani nie chce narzucac ale o stosowanie tej ktora mamy. Chodzilo o przypadki gdy ciezarnym odmowiono pewnych zabiegow (w tym chemioterapii) z uwagi na to ze byly w ciazy. W efekcie i matka i dziecko zmarli. Jest to wbrew naszemu prawu wewnetrznemu a zachacza o prawa czlowieka (w tym wypadku matki do leczenia) z paktow ONZ-owskich ktore ratyfikowalismy. Wystepujemy z ONZ? Czy juz ONZ to agenda Unii?) Na kazdy temat trzeba umiec dyskutowac, w tym na trudne i kontrowersyjne. Czasem trzeba sprobowac spojrzec na siebie z drugiej strony. Nie trzeba sie zgadzac z tym spojrzeniem, ale trzeba umiec spojrzec, zastanowic sie i podjac dyskusje. Ergo - zagrozenia dla stanu prawnego z zewnatrz nie ma bo nie istnieje prawo miedzynarodowe ktore mogloby narzucic zmiane ustawy antyaborcyjnej. Natomiast sa mechanizmy miedzynarodowe (wcale nie tylko w Unii, ani nawet nie przede wszystkim w Unii) mogace wymusic na kraju czlonkowskim przestrzeganie praw czlowieka ktore ten kraj gwarantuje. Ot i tyle. Jesli mamy zapis o prawie deo sprawiedliwego procesu w rozsadnym terminie i trzymamy kogos w areszcie przez 3 lata nawet go nie przesluchujac to nie placzmy gdy zasadzane jest odszkodowanie. Ale to nie prawo zewnetrzne tylko nasz kodeks + ratyfikowane pakty. A ponadpanstwowa jest tylko kontrola ich wykonania (gdy zawiedzie droga wewnetrzna). Odpowiedz Link
luccio1 Re: :(( 25.03.08, 11:06 Niestety, uwaga Rady Europy o polityce prorodzinnej (której w Polsce tak dobrze, jak nie ma), zawstydza i boli. Odpowiedz Link