08.08.14, 18:14
Słyszałam dziś w pracy rozmowę dwóch dziewczyn, jedna drugiej opowiadała wrażenia po kolejnej randce, że nie do końca zadowolona "bo wiesz, coś mi w nim nie pasuje" no i włączyły mi się tryby myślowe.

Przez miesiące, czasem lata kiedy jesteśmy sami często tworzymy w głowie wyobrażenie człowieka, którego chcielibyśmy spotkać. Jak puzzle, wszystko do siebie pasuje i wygląd, osobowość, takie to ładne. Randkując, poznając drugą osobę staramy sie dopasować ją do naszego obrazu i zdarza sie ze brakuje a to fragmentu w rogu, a to całego środka, obracamy klocki, kombinujemy no nijak nie da się wpasować. Im drobniejsze klocki tym trudniej. A gdyby tak zamiast wyobrażenia byla pusta kartka, ktorą ktoś mógłby zapełnić swoimi elementami puzzli?

takie drobne przemyślenia, bez konieczności komentowania wink
Obserwuj wątek
    • pzkpfw-vi-b-konigstiger Re: Obraz 08.08.14, 18:41
      no to ja mam inaczej - tylko mniej więcej wiem, jak ma facet wyglądać i jaki ma być, żeby mi coś zaskoczyło na jego widok, żebym się z nim dobrze czuła
      ale tak mniej więcej tylko wink jakiejś skomplikowanej wizji ani roboczej hipotezy nie tworzę

przy czym wygląd jest tu mniej istotny - bardziej to, co i jak mówi, jeśli poznajemy się przez internet i na początku się pisze - to jak on pisze, w jaki sposób wyraża myśli,

i jeśli to wszystko jakoś do mojej wyobraźni przemawia, to lubię taką osobę potem poznawać, stopniowo tworzyć ten obraz - i koniecznie zweryfikować to w rzeczywistości w nieodległym czasie

zwykle to, co zobaczę i poznam na żywo jest tym, co sobie w wyobraźni stworzyłam z grubsza, rzadko to jest pomyłka
      • ame_belge34 Re: Obraz 08.08.14, 18:47
        Mi sie niestety takie pomyłki zdarzają uncertain Staram się być rozsądna i rozumem oceniać człowieka zamiast czasem zawierzyć intuicji. Walczę z tym, na razie jest remis wink
        • torado Re: Obraz 08.08.14, 19:45
          ame_belge34 napisała:

> Mi sie niestety takie pomyłki zdarzają uncertain Staram się być rozsądna i rozumem oce
          > niać człowieka zamiast czasem zawierzyć intuicji. Walczę z tym, na razie jest r
          > emis wink

a ja dążę do jak najszybszego spotkania, żeby nie tworzyć sobie obrazu, tylko jak najszybciej ten obraz widzieć smile...tzn. już nie dążę, bo zdążyłam wink
          • ame_belge34 Re: Obraz 08.08.14, 20:22
            napisałam to chyba uogólniając nieco, nie jestem do końca przekonana czy rzeczywiście mam w sobie taki jednolity obraz, patrząc w przeszłość każdy z moich partnerów był diametralnie inny pod względem fizyczności i charakteru.
            Pomyślałam o tej dziewczynie randkującej, że staliśmy się strasznie wybredni (teraz bardzo uogólniam), jakbyśmy wybierali towar na półce w sklepie. Pewnie, że nie można być z kimś kto nas nie interesuje, nie kręci, ale czasem odnoszę wrażenie, że czepiamy się strasznych pierdół.
            • torado Re: Obraz 08.08.14, 20:42
              ame_belge34 napisała:
              > Pewnie, że
              > nie można być z kimś kto nas nie interesuje, nie kręci, ale czasem odnoszę wra
              > żenie, że czepiamy się strasznych pierdół.

świetnie napisałaś...też tak myślę smile
              • dreammaker Re: Obraz 08.08.14, 21:29
                Czy to babski wątek ? smile
                • torado Re: Obraz 09.08.14, 01:24
                  dreammaker napisał:

> Czy to babski wątek ? smile

no chyba ogólnoludzki...choć nie wiem czy kobietę można do tego gatunku zaliczyć wink big_grin
                  • lonelyshe29 Re: Obraz 09.08.14, 17:54
                    nie ma babskich wątków smile ... a tak swoją drogą, to lepiej nie robić obrazów, lepiej prosić o zdjęcie, szybko się poznać i się przekonać.
                  • dreammaker Re: Obraz 09.08.14, 20:11
                    >...choć nie wiem czy kobietę można do tego gatunku zaliczy
                    > ć wink big_grin

Zdecydowanie,"dzisiejsza" kobieta to już zupełnie nowa rasa ;D

> > Czy to babski wątek ? smile
                    >
                    > no chyba ogólnoludzki...

Pytałem,bo chciałem coś napisać na temat dość ciekawy,który omawiałyście i obawiałem się,że mnie zlinczujecie tutaj...ale już mi przeszło i nic nie napiszę wink
                    • lonelyshe29 Re: Obraz 09.08.14, 20:31
                      napisz, napisz smile się człowiekowi może oczu otworzą smile
                      • dreammaker Re: Obraz 09.08.14, 20:35
                        No komu jak komu,ale Tobie już raczej bardziej otworzyć się nie da wink
                        • lonelyshe29 Re: Obraz 09.08.14, 20:37
                          że niby jak oczy szerzej otworzę to wypadną?smile
                          • dreammaker Re: Obraz 09.08.14, 21:03
                            Chodziło mi raczej,że twardo stąpasz po ziemi smile
                            • lonelyshe29 Re: Obraz 10.08.14, 09:53
                              bo ziemia nie jest miękka smile
                              • dreammaker Re: Obraz 10.08.14, 20:19
                                Dzięki że mnie uświadomiłaś wink
                                • lonelyshe29 Re: Obraz 10.08.14, 21:22
                                  Zawsze do usług. jak Ty to robisz, że nigdy nikogo nie zdenerwujesz, tylko umiesz wszysto rozładować? To wrodzone czy wyuczone?smile
                                  • dreammaker Re: Obraz 10.08.14, 22:16
                                    >jak Ty to robisz, że nigdy nikogo nie zdenerwujesz

Tego akurat nie można być pewnym,nie wiem nawet dlaczego tak uważasz...myślę,że bywam czasami nawet bardzo denerwujący wink
                                    • lonelyshe29 Re: Obraz 10.08.14, 23:42
                                      hmmm tak?;d jakoś nie zauważyłam smile
                                      • dreammaker Re: Obraz 11.08.14, 16:51
                                        Może nie widzisz wszystkiego wink
                                        • lonelyshe29 Re: Obraz 11.08.14, 19:03
                                          hehe to taki masz denerwujący charakter?;d podaj przykład smile
                                          • ame_belge34 Re: Obraz 11.08.14, 20:02
                                            wiesz jak to jest z wadami ? jednego irytują do nie przytomności, a drugi je będzie uważał za zaletysmile i weź tu człowieku dogódź innym wink big_grin
                                            • lonelyshe29 Re: Obraz 11.08.14, 20:24
                                              święta prawda smile
                                              • dreammaker Re: Obraz 11.08.14, 20:40
                                                Czyli najlepiej nie próbować nikomu dogadzać na siłę smile
                                                • lonelyshe29 Re: Obraz 11.08.14, 20:46
                                                  próbować można, tylko co to daje smile
                                                  • dreammaker Re: Obraz 11.08.14, 20:57
                                                    To zależy chyba kto i dlaczego,dla jakich korzyści to robi,jednak na pewno nic zdrowego z tego nie wyjdzie wink
                                                  • lonelyshe29 Re: Obraz 11.08.14, 21:00
                                                    korzyści smile ? chyba raczej nikt takich rzeczy nie robi dla korzyści
                                                  • dreammaker Re: Obraz 11.08.14, 21:07
                                                    A ja myślę,że niektórzy dla korzyści zrobią naprawdę wiele wink
                                                  • lonelyshe29 Re: Obraz 11.08.14, 21:09
                                                    ja miałam tylko na myśli, że nie ma korzyści w waleniu głową w mur ... zakończyłam ten etap w moim życiu smile i jestem zadowolona smile
                                                  • dreammaker Re: Obraz 11.08.14, 21:13
                                                    A to przepraszam,nie zajarzyłem wink
                                                  • ame_belge34 Re: Obraz 11.08.14, 21:16
                                                    żartowałam z tym dogadzaniem wink
                                                  • dreammaker Re: Obraz 11.08.14, 21:21
                                                    > żartowałam z tym dogadzaniem wink

Nie no dlaczego,to jest bardzo sensowne smile

Nie wiem,czy inny aspekt poruszyłem,ale też wydawał mi się całkiem sensowny ;D
                                                  • lonelyshe29 Re: Obraz 11.08.14, 21:17
                                                    a tam smile inny aspekt poruszyłeś i tyle smile
    • 36spriing Re: Obraz 09.08.14, 00:25
      Zabawę w sklep można zaobserwować nawet tu na forum. Wystarczy poczytać niektóre ogłoszenia;/ Niestety za dużo analizujemy, kalkulujemy, a życie i tak napisze swój scenariusz wink
      • ame_belge34 Re: Obraz 09.08.14, 17:20
        tylko ciut niesprawiedliwie role rozdaje uncertain

Czy ja marudzę ?
        • lonelyshe29 Re: Obraz 09.08.14, 17:56
          kurde ta niesprawiedliwość losu też mnie wnerwia, jak czasem widzę, jakie Ksantypy znajdują sobie idealnie fajnego faceta smile heheh ... pocieszam się zawsze, że musi gdzieś mieć ukryty "feler" smile heh
          • ice_flower Re: Obraz 10.08.14, 10:56
            Lubię "ferelnych" facetów.. wink
        • 36spriing Re: Obraz 13.08.14, 15:49
          Marudzisz tongue_out Ale czasem człek musi bo inaczej się u - dusi smile

Poza tym sprawiedliwość nie istnieje, takie mam wrażenie ...

• ame_belge34 Re: Obraz 13.08.14, 19:34
            niestety nie istnieje i ja sie pytam dlaczego ?
            • dreammaker Re: Obraz 13.08.14, 22:39
              Myślę,że istnieje tylko każdy inaczej ją odbiera,może dobrze też jest sobie zadać to pytanie dlaczego odczuwamy tak jakby los był tylko dla nas niesprawiedliwy,jaki jest powód ?
              • 36spriing Re: Obraz 14.08.14, 11:19
                Jak mawiał Karol Bunsch „Sprawiedliwość bardzo łatwo znaleźć w słowniku, pod literą "S"” tongue_out

• dreammaker Re: Obraz 14.08.14, 11:26
                  Czyli każdy może ją odnaleźć...no rzeczywiście,prościej się nie da wink
                  • 36spriing Re: Obraz 14.08.14, 11:32
                    Tak to jest z pojęciami względnymi... wszyscy o nich marzą, mówią...ale rzadko komu udaje się to zobaczyć smile
            • 36spriing Re: Obraz 14.08.14, 11:23
              Na to pytanie nie ma racjonalnej odpowiedzi. Podobno nic nie dzieje się bez przyczyny... widocznie tak musi być, ale czy musi ? Któż to wie smile

Gdybyś miała okazję zamienić swoją rolę życiową, zrobiłabyś to ?
              Bo ja nie smile
    • ice_flower Re: Obraz 10.08.14, 10:58
      Właśnie jestem na etapie zapełniania pustej kartki i powiem Ci.. ech.. Tzn. żeby być absolutnie szczerą, ta kartka nie jest zupełnie biała, są zmazy po ołówku.. niby mocno wymazywałam, ale ślady i tak zostały.. Ame, ciężko.. sad
    • czarny.onyks Re: Obraz 11.08.14, 21:02
      a ja przestałam dawno tworzyć...
      teraz spotykam się i widzę...czy jest porozumienie..wspólne tematy, podobne poczucie humoru itd....
      no i pewnego rodzaju chemia, że ma się ochotę na kolejne spotkanie ...i następne....

ale bywa, że coś od razu mnie odpycha.....ot choćby palenie papierosów;/
    • face-predator Re: Obraz 12.08.14, 13:20
      Strasznie dużo facetów w tym niedamskim wątku wink. Miałem obawy się tu wypowiadać z uwagi na właśnie zbyt duże męskie zatłoczenie...

Poważnie będzie już. Czy kartka może być całkowicie pusta?? Nawet jak sobie tak twardo założysz to z czasem pojawią się argumenty nie do przeskoczenia. Z początku oczywiste typu - nie może być ćpunem, alkoholikiem też nie. Z czasem dopiszesz również - papierosów też lepiej żeby nie palił. Z czasem idziesz dalej w cechy o dużo większej popularności - nie no przynajmniej 170 cm wzrostu musi mieć... ale bez przesady żeby nie dwa metry. , nie no blondyn, ten to za młody, kurde jakie dziwne on nosi buty, zupełnie do moich nie pasują i tak dalej...
      I tak co chwile dopisujesz z czesem "już tą ostatnią" cechę aż w końcu nagle zauważasz, że puzzle są już praktycznie ułożone. Dziwisz się, ale patrząc na nie nie jesteś w stanie z choćby jednego elementu zrezygnować. Oczywiście przy bliższym poznaniu pewnie i ten kulawy okazał by się partnerem idealny, tyle tylko że ty go bliżej nie poznasz bo przecież ma wąsy.
      Przez neta trochę może być inaczej, bo czasami najpierw poznajesz zawartość a dopiero później opakowanie, które dużo łatwiej zmienić.
      -
      • ame_belge34 Re: Obraz 12.08.14, 13:34
        >Przez neta trochę może być inaczej, bo czasami najpierw poznajesz zawartość a d
        > opiero później opakowanie, które dużo łatwiej zmienić.

co do opakowania nie bylabym taka pewna.
        zbyt czesto jest tak ze w literkach jhedno z drugiem sie zakochalo, a spotkanie w realu przynioslo duze rozczarwoanie i nawet nie dali sobie szansy na zmiane opakowania.

mowi sie ze liczy sie tylko wnetrze, ale to sa tylko piekne slowa.
        • face-predator Re: Obraz 12.08.14, 13:39
          Fakt, to tylko piękne słowa, bo oczy ciągle widzą a serce tylko czasami spogląda.

Jeśli nie dali sobie nawet szansy, to czy oni faktycznie byli w sobie zakochanie?? Może tylko zauroczeni, a może nawet i nie to uncertain
          • ame_belge34 Re: Obraz 12.08.14, 14:23
            W słowach byli zauroczeni a nie w osobie. Czyż nie po to poeci pisali dla wybranek serca, aby najpierw w słowach sie zakochały i spojrzały przychylniejszym okiem ?

Rzeczywiście jest tak, ze im lepiej sie wirtualnie rozmawia, im więcej rzeczy łączy, tym łatwiej budować jakies relacje w realu, ale aby do tego doszło potrzebna jest ta legendarna chemia. Bez iskry ani rusz.
            • face-predator Re: Obraz 12.08.14, 15:51
              Nie wiem, wiesz wstyd się przyznać ale poetów nie czytam, o znaniu jakiegoś nie wspomnę, ale pewnie masz rację. Ale czy słowa to nie jest właśnie osoba?? Zewnętrzną stroną zawsze łatwiej oszukać drugą osobę.

Ale (znowu wink ) czy iskry nie powstają już w słowach. Przecież żeby dwoje osób różnej płci pisało ze sobą dłużej, nie przez jedną noc, to czy już wtedy nie musi między nimi powstać chemia?? Przecież jeżeli dwoje osób się zakocha, kiedy wstaje rano lub wraca z pracy i pierwsze co musi zrobić to nioe toaleta czy posiłek a czy czasem nie ma wiadomości od tej drugiej osoby to nie jest znak że coś jest na rzeczy. A wygląd to już tylko dopełnienie, kiedy w człowieku widzi sie tylko zalety a wady (każdy je ma) są niewidoczne. Czy zakochani nie mówią "o jakie piękne masz oczy" a nie zauważają tego feralnego nochala wink.

Może bredzę, a świat jednak taki wspaniały nie jest...
              • ame_belge34 Re: Obraz 12.08.14, 18:42
                To fakt, świat nie jest taki wspaniały i teraz pytanie czy sytuację uogólniamy, czy piszemy z własnego punktu widzenia.
                Jeśli ogólnie, to po kilku latach siedzenia w sieci (fora, czat) widzę czym kończy się pisanie, czasem wielotygodniowe między ludźmi. Widziałam wiele "wielkich miłości" internetowych, które każde słowo spijały sobie z dzióbków, a po spotkaniu umierały, bo coś przeszkadzało.
                Bardzo łatwo oceniamy ludzi i łatwo ich klasyfikujemy. Czy tego chcemy czy nie, jesteśmy oceniani przez pryzmat wyglądu.

Jeśli chodzi o moje podejście, to zgodzę się z Tobą, że iskry powstają w słowach, bo one budują więź. Człowiek jednak jest dużo bardziej skomplikowaną istotą i odbiera drugiego człowieka wszystkimi zmysłami. Dlatego dopiero kompilacja tego, co slyszymy (więc nie tylko słowa a tembr głosu), co widzimy (facet musi mi sie podobać, choć za żadne skarby świata nie musi być przystojniakiemwink ), co czujemy i smakujemy (jakkowiek by to nie zabrzmiało) daje tą chemię, która przyciąga do drugiego człowieka.

> Przecież jeżeli dwoje osób się zakocha, kiedy w
                > staje rano lub wraca z pracy i pierwsze co musi zrobić to nioe toaleta czy posi
                > łek a czy czasem nie ma wiadomości od tej drugiej osoby to nie jest znak że coś
                > jest na rzeczy.>

tak, to oznacza, ze coś się zaczyna dziać, może to fascynacja, zakochanie (to tylko kwestia nazewnictwa), ale na pewno to fajny początek.
                • face-predator Re: Obraz 15.08.14, 04:33
                  Nie no raczej uogólniamy, oczywiście biorąc pod uwagę własny punkt widzenia.

Muszę przyznać iż faktycznie nie pomyślałem o tym iż do pełni szczęścia trzeba drugiego człowieka poznać i poczuć wszystkimi zmysłami, również zasmakować wink. Ale to już inny etap poznawania, albo raczej inaczej, jak chcemy się wgłębiać w grugiego człowieka to znaczy iż poświęcamy mu czas i jeśli się czymś nie spali to wiążemy z nim jakieś plany.
                  Jednak wcześniej była gadka o samych początkach, odrzucając więc na bok społeczeństwo które smakuje się już po kilku słowach, to na początku tylko rozmawiamy i sie widzimy, więc jeśli już czujemy najsilniejsze uczucie do innej osoby, miłość to trudno mi zrozumieć osoby dla których jakiś szkopuł z wyglądu może to wszystko zniszczyć, z czasem oczywiście, gdy widzimy coraz więcej wad w drugim człowieku podczas wspólnego życia to zdanie może się zmienić, choć tu też nie oczekujmy iż pamela o 7.00 wygląda tak zniewalająco jak na filmach xxx, lub że boski Leonardo czasem nie puści czegoś bokiem. Ale na początku poznajemy się takimi jakimi chcemy by inni nas widzieli, ukrywając wszystkie niedoskonałości w szafie.

Początki zawsze są fajne... a wspomnienia bezcenne smile

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka