Dodaj do ulubionych

Hałas w przedszkolu

IP: *.xdsl.centertel.pl 18.01.12, 09:00
Witam serdecznie mam prawie 3 letnią córkę Maję, która od dwóch tyg. chodzi do miejscowego przedszkola,jest to jedyne przedszkole w tej miejscowości, Maja nosi implant od kiedy skończyła 10 miesięcy i aparat słuchowy.W przedszkolu jest jedynym dzieckiem z wada słuchu, prawdopodobnie jedynym na całą miejscowość, panie w przedszkolu nie miały nigdy styczności z dzieckiem z wadą słuchu.I tu zaczyna sie problem prosiłam aby panie zwróciły uwage jak dziecko radzi sobie w hałasie, czy nie trzeba jej powtarzac itp.I pani po kolejnym dniu stwierdza- no tak, ona faktycznie nie słyszy, kiedy wołam ją tyłu lub z boku to nie reaguje, musze podejsc i mówić przed nią ona chyba czyta z ruchu warg...Dobiła mnie tymi słowami, dziecko w domu rozmawia ze mną z drugiego pokoju słyszy na poziomie 25 db, śpiewa mówi wierszyki, zdaniem logopedy rozwija się bardzo dobrze..Jest dość niesmiała może stąd ten problem, faktycznie w hałasie prosi o powtórzenie.I teraz pytanie do Was, jak było z z waszymi dziecmi, czy ten hałas im przeszkadzał, może trzeba poczekać aż się oswoi, proszę o radę, ona bardzo chętnie chodzi do tego przedszkola, boję sie że panie już się uprzedziły i beda ja traktować inaczej, nie poznają jej takiej jaka jest naprawde...Przepraszam, że się rozpisałam, ale jest to dla mnie problem i prosze o rade.
Obserwuj wątek
    • j.marcz Re: Hałas w przedszkolu 18.01.12, 09:50
      Witaj. Moja Małgosia w marcu skonczy 3 lata, a od wrzesnia chodzi do przedszkola.
      od poczatku zaakceptowala przedszkole, podoba jej sie tak. Ma kolezanki, kolegów, z którymi od początku fajnie zaczęła się porozumiewac. Panie tez bardzo lubi, ale w zasadzie do grudnia z nimi nie rozmawiala.. Wykonywala wszystkie polecenia, czynnie uczestniczyla w zajeciach, ale gadac z paniami nie chciala smile Gdy bawi się z dziecmi, gada jak najęta, zachowuje się jak każde dziecko. gdy tylko pani probowala ją o coś pytać - milkła. dopiero w grudniu jakby przełamała sie i zaczęła odzywac się do pań. Także ja uważam, że powinnas dać malutkiej czas.. Dopiero 2 tygodnie chodzi do przedszkola smile
      • gojapio Re: Hałas w przedszkolu 18.01.12, 10:12
        zgadzam się z Asią - nastrój Młodej jest najlepszym wyznacznikiem tego, jak się tam czuje. Pewnie prawda jest bardzo prozaiczna - jest tak zafascynowana dziećmi i zabawkami, że ma w nosie to, że panie do niej coś mówią wink
        Filip chodzi do klubożłobka, gdzie jest tak w porywach do 15 dzieci, czyli pewnie mniej niż u Was, ale mogę mówić z perspektywy roku, że nie ma najmniejszych problemów z różnicowaniem mowy w hałasie. Często go zresztą testuję w autobusach, metrze, na ulicy - zero problemów (jak oczywiście ma ochotę usłyszeć - a to już temat na zupełnie inną opowieść wink
        Gosia
    • pizza987 Re: Hałas w przedszkolu 18.01.12, 15:20
      Łomatko, czasem nauczyciele są niereformowalni.... Musisz poinformować nauczycielki że w hałasie powinny starać się mówić do córki bedąc przed nią lub od strony implantu (bo chyba dzięki niemu ma lepszy odbiór?). Dodatkowo powinny wiedzieć że podczas prowadzenia zajęć powinny być vis-a-vis dziecka lub właśnie ze strony jego "lepszego" ucha. Takie informacje powinny być w orzeczeniu o potrzebie kształcenia specjalnego (w naszym przynajmniej były). W poprzednim przedszkolu (integracyjnym które ponoć miało doświadczenie z dziećmi z wadami słuchu) jakoś tego nikomu nie można było przetłumaczyć... tutaj w masowym a teraz już w zerówce nauczyciele przyjęli to do wiadomości, jak czegoś nie wiedzieli to pytali siię itp. Łącznie z tym że jak było szkolenia w stowarzyszeniu "Usłyszeć Świat" w Warszawie to poszli na to i byli bardzo zadowoleni że tak dużo się dowiedzieli.

Co do odnajdowania się w hałasie: Pola radzi sobie dosyc dobrze, jak czegoś nie usłyszy to stara sie dopytać, nauczyciele sa pod tym względem OK, starają się zwracać na nią uwagę. Jednak jak jest większy halas (przedstawienia, występy itp) to widzę że bywają problemy ze zrozumieniem, ale córa radzi sobie znakomicie patrząc co robią inne dzieciaki i szybko wpada w rytm. Mam nadzieje ze drugi implant pomoże w tym temacie.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka