Dodaj do ulubionych

kilka pytań

IP: *.dynamic.chello.pl 03.09.12, 12:28
Witam. Muszę wyrobić córce orzeczenie o niepełnosprawności i mam parę pytań w związku z formalnościami.
1. czy wystarczą tylko wyniki badań robione ostatnio czy muszę dostarczyć komisji wyniki z całego leczenia? Dziecko czeka na tomografię ucha, zejdzie się pewnie za parę miesięcy i nie wiem, czy poczekać, czy obejdzie się bez tego?
2. Mam obawę co do zaświadczenia o stanie zdrowia wypisanego przez lekarza rodzinnego- spisała tylko to co napisał laryngolog, a od siebie dodała o nawracających chorobach dróg oddechowych, nie wiem czy to jest dobrze?
3. czy NFZ potrzebuje orzeczenia o niepełnosprawności do refundacji aparatu czy też nie? A jak nie to na jakiej podstawie refundują aparat?
Dziękuję bardzo za rady, jestem sama z tym wszystkim, nie znam nikogo kto mógłby mi te wszystkie zawiłości wytłumaczyć.
Obserwuj wątek
    • anulkaa_z Re: kilka pytań 03.09.12, 14:36
      Gość portalu: ktosiowa napisał(a):

> Witam. Muszę wyrobić córce orzeczenie o niepełnosprawności i mam parę pytań w z
      > wiązku z formalnościami.
      > 1. czy wystarczą tylko wyniki badań robione ostatnio czy muszę dostarczyć komis
      > ji wyniki z całego leczenia? Dziecko czeka na tomografię ucha, zejdzie się pewn
      > ie za parę miesięcy i nie wiem, czy poczekać, czy obejdzie się bez tego?

Nie pamiętam czy wszystkie wyniki badań były potrzebne, ale na pewno tomografia nie. Ważne są badania słuchu.

> 2. Mam obawę co do zaświadczenia o stanie zdrowia wypisanego przez lekarza rodz
      > innego- spisała tylko to co napisał laryngolog, a od siebie dodała o nawracając
      > ych chorobach dróg oddechowych, nie wiem czy to jest dobrze?

A dlaczego lekarz rodzinny to wypełnia? My dawaliśmy kartę informacyjną audiologowi i to on wszystko wypełniał. Z tego co pamiętam to musi być na specjalnym druku pobranym z ośrodka, gdzie wydają orzeczenia.

> 3. czy NFZ potrzebuje orzeczenia o niepełnosprawności do refundacji aparatu czy
      > też nie? A jak nie to na jakiej podstawie refundują aparat?

Do NFZ nie potrzeba orzeczenia. Trzeba mieć podpisane przez lekarza zlecenie na wyroby medyczne. Kwota dofinansowania na 1 aparat w przypadku dziecka to 1.500 zł.
      Możesz się dodatkowo starać o dofinansowanie w PCPR, ale tu już musisz mieć orzeczenie i trzeba spełniać kryteria dochodowe.

> Dziękuję bardzo za rady, jestem sama z tym wszystkim, nie znam nikogo kto mógłb
      > y mi te wszystkie zawiłości wytłumaczyć.

Najpewniej jest zadzwonić do ośrodka, który wydaje orzeczenia i się dokładnie dopytać co jest potrzebne, żeby później nie chodzić po kilka razy i donosić dokumenty.

Na niepełnosprawne dziecko przysługuje Ci zasiłek pielęgnacyjny w wysokości 153 zł.
      • Gość: ktosiowa Re: kilka pytań IP: *.dynamic.chello.pl 03.09.12, 21:27
        tak mnie pokierowali w IFiPS w Kampinosie, ja jutro pojadę do PCPR i się dowiem, bo już coraz mniej czasu na to, a ja stoję w miejscu, bo nie wiem za co się zabrać, przerażają mnie takie formalności
        • Gość: ktosiowa Re: kilka pytań IP: *.dynamic.chello.pl 03.09.12, 21:36
          jeszcze mam pytanie- razem z tym zaświadczeniem i wynikami badań muszę jeszcze jakiś wniosek napisać?
          • anulkaa_z Re: kilka pytań 04.09.12, 05:47
            tak, musisz złożyć wniosek o wydanie orzeczenia. Wzór do pobrania tutaj: dokumenty.nf.pl/Dokument/470/Wniosek-o-wydanie-orzeczenia-o-stopniu-niepelnosprawnosci/niepelnosprawnosc-orzeczenie-wniosek-wydanie/
            • Gość: ktosiowa Re: kilka pytań IP: *.opera-mini.net 04.09.12, 16:26
              bylam dzis w pcpr i nfz wszystko wiem. Jutro jade postarac sie o ksero wynikow ale kurcze moge na nie czekac do 30 dni sad no to pewnie za pol roku bedzie cora aparat miala jak tak zolwim tempem idzie
              • Gość: ktosiowa Re: kilka pytań IP: *.dynamic.chello.pl 04.09.12, 16:50
                a i jeszcze mam wątpliwość w nfz powiedzieli że potrzebują tylko dowodu ubezpieczenia i zaświadczenia o stanie zdrowia a na necie przeczytałam że jeszcze jakiś wniosek trzeba napisać więc już nie wiem sama ;/
                • jasiek4 Re: kilka pytań 04.09.12, 17:33
                  Wniosek na aparaty (a w zasadzie dwa wnioski jeden na aparaty drugi na wkładki) dostaniesz od lekarza, z tym wnioskiem, aktualnym dowodem ubezpieczenia i drukiem poświadczającym zgłoszenie dziecka do ubezpieczenia idziesz do właściwego oddziału NFZ a tam (przynajmniej we Wrocławiu) od ręki przystawiają pieczątkę. Od tego momentu masz 30 dni na zrealizowanie zakupu.
              • pestka_w_pestce Re: kilka pytań 05.09.12, 23:37
                jak poprosisz w rejestracji to skopiują Ci kilka najważniejszych stro9n. od nas nie chcieli żadnych innych dokumentów poza wynikami ABR
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka