Dodaj do ulubionych

Kraków niedosłuch

05.05.14, 21:20
Witam Synek ma 3 miesiące, nie przeszliśmy badan w szpitalu przesiewowych, później 2,5m znow nie przeszedł badan przesiewowych, skierowanie a abr wyszlo ze ma 40 na jedno i 50 db na drugie uszko na Lenartowicza w Krakowie. Mamy za 2-3 miesiące znow powtórzyć abr. Mowia ze może słuch się rozwinie, czy to możliwe? co robic dalej? czekac? robic jakies dodatkowe badania? gdzie? w Krakowie? na sląsku w Kajetanach pomóżcie, nie chce przegapić kilku miesięcy. Czy można jakos jeszcze zdiagnozować słuch u 3 miesieczniaka? poznac przyczyne? ( 2 starsze corki dobrze słyszą, brak w rodzinie takich problemów).
prosba o pomoc i namiary na dobrych lekarzy i placówki
Obserwuj wątek
    • tataantosi Re: Kraków niedosłuch 06.05.14, 16:02
      Na razie bez paniki. Trzeba powtórzyć badanie ABR tak jak Wam powiedziano. Wynik faktycznie może się znacznie zmienić. Na razie maluszek jest malutki i wszystko się może zdarzyć.
      Co do tego gdzie to nie wiem co Wam poradzić bo nie wiem jak w Krakowie, w Katowicach polecam przychodnię na ul. Nasypowej "oddział" Kajetan (Międzynarodowe Centrum Słuchu i Mowy w Kajetanach). Jak chcecie to zadzwońcie do Kajetan i tam się skonsultujcie lub na Nasypową w Katowicach kontakt Centrum Słuchu i Mowy Medincus, ul. Nasypowa, ale tu chyba długie terminy oczekiwania na wizytę. Na razie obserwujcie małego i zobaczcie jego reakcje na dźwięk i tak Was o to będą pytać. Nie ma, na razie, innego badania diagnostycznego jak ABR w celu dokładniejszego potwierdzenia wartości niedosłuchu u dziecka małego.
    • lean.dra Re: Kraków niedosłuch 06.05.14, 16:52
      Mój synek ma niedosłuch na poziomie 50-60 dB. Ma teraz prawie 4 lata, zaczynaliśmy od badań przesiewowychsmile Jesteśmy z Krakowa, możemy się podzielić naszymi doświadczeniamismile kplazuk@interia.pl
    • asie_x Re: Kraków niedosłuch 07.05.14, 15:21
      ja mam dwójkę dzieci z 50-60db, też jestem z Krakowa ale co do lekarzy z lenartowicza mam s odczucia, Abr, protetyk, logopedzi ok ale lekarze ciągle tylko wmawiali ze sie popraw,i trzeba czekać itp. póżniej trafiłam do warszawy do Radziszewskiej i z drugim dzieckiem poszło już gładko, szybko aparaty, a nie czekanie. tylko teraz Radziszewska juz nie pracuje tam gdzie jeżdziliśmy i też powiem szczerze jestem w kropce uncertain
      • asie_x Re: Kraków niedosłuch 07.05.14, 15:22
        słabe odczucia, zgubiłam słowo smile
    • mikaa25 Re: Kraków niedosłuch 09.05.14, 10:46
      a wiesz gdzie będzie teraz przyjmować?
      • asie_x Re: Kraków niedosłuch 09.05.14, 13:29
        nie wiem, prywatnie przyjmuje w oticonie na pl trzech krzyży chyba, ale dość drogo, a ja z dwójką to już wychodzi spora sumka. pracuje albo pracowała, bo niewiem jak teraz, w dziekanowie leśnym tj chyba jakiś szpital ale ja sie nie orientuje i nie wiem czy tam wogule przyjmowała na zasadzie wizyt.
        • 0gabi2009 Re: Kraków niedosłuch 07.01.16, 20:33
          w Krakowie też powstał już oddział Warszawski to co w Katowicach i szczęście jest tam Pani Magda Larendowicz SUPER protetyk ,gdyby nie ona nasze dziecko dalej by słyszało poczekajmy może sie poprawi. POLECAM i dziękuję za pomoc

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka