mlagodna 06.04.05, 23:53 Cze, jak było u Was? Twój Gracek jest starszy od mojego Grzesia. Jestem ciekawa czy u Was było od początku 50 db czy było gorzej i na tym stanęło?? pozdro Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
magracka Re: Do Marioli - mamy Gracka 09.04.05, 20:11 Witam! reakcje Gracjanka na dźwięki z otoczenia się poprawiały, jednak wynik zawsze był taki sam, 45 db, w Instytucie wynik był gorszy 50, 60 db, ale różnica wynikała z aparatu na którym badania były robione. Po wyjściu ze szpitala nie reagował na dźwięki, ale w miarę jak się rozwijał, zaczął słuchać otoczenie, i zawsze był chwalony za to , że skupia uwagę na dźwiękach. Teraz ma aparaty ale wcale mimo lepszego nastawienia nie chce ich nosić, wyraźnie mówi mama, tata, koło oko, auto wuchodzi mu ato, halo i wiele wiele wyrazów które są podobne brzmieniowo do oryginałów, łączy ze sobą wyrazy , np halo tata, a ty gdzie? Jest bardzo melodyjny powtarza usłyszane melodję mowy i muzyki. Wiem , że u niektórych wcześniaków drogi słuchowe dojrzewają i ubytek się zmienia, z całego serca tego wam życzę! Często też bywam na wcześniakach, tak więc do następnego spotkania na forum pozdrawiam Mariola Odpowiedz Link Zgłoś