04.05.07, 20:34
Ale tu pusto! Wszyscy są zaimplantowani i chyba zmienili forumsmileI tak tu
będę zaglądać. Pozdrawiamsmile

Mama 4-m. Kuby, ULP 110-15 dB, Oticon Sumo
Obserwuj wątek
    • tubisiowamama Re: Pustki 05.05.07, 06:55
      Racja.Wszystkich gdzieś wywiało. Może wszystko jest już tak dobrze że nie mają
      potrzeby? A może tak źle że nie mają sił? Nawet Dalmag założycielka forum
      poszła sobie hen daleko smile
      • masha25 Re: Pustki 05.05.07, 09:40
        mam nadzieje, ze wszystko dobrze, wrecz jestem przekonana, dlatego tu nie
        zaglądają!smile
        • martas29 Re: Pustki 07.05.07, 08:33
          Witam. Mam taką prośbę aby rodzice zaimplantowanych dzieci napisały coś o
          obecnej sytuacji. Jest dobrze czy jest źle? Macie doświadczenie podzielcie się.
          Tak to jakoś jest że przez zaimplantowaniem każdy tu zagląda, pisze a po fakcie
          gdzieś znika.
          • achoc Re: Pustki 07.05.07, 10:12
            Hej,
            Maja jest 8 m-cy po podłączeniu. Mam wrażanie jakby ostatnio stanęła w rozwoju,
            niby mówi, składa zdania, ale wszystko jest takie wyuczone. Pracujemy i czekamy
            na kolejny etap bardziej spontanicznej nauki mówieniasmile)
            Teraz jest na etapie podkreślania swojej płci i wszystko, co robi komentuje
            "dziewczynka idzie spać, dziewczynka je ciastko, dziewczynka jedzie rowerem...,
            dziewczynka jest grzeczna"
            Powtarza dużo, ale zapamiętać ciąg np. 5-6 wyrazów jest jej trudno. Mam
            nadzieję, że jak pójdzie do przedszkola (we wrześniu)nabierze większej płynności
            w gadaniu. Jeżeli chodzi o rozumienie to nie łapie jeszcze takich rzeczy jak
            wczoraj, jutro, za tydzień, wszystko o czym mowa przykłada do teraźniejszości.
            • isska12 Re: Pustki 07.05.07, 19:38
              Witam. Zuzka ma 2 i pół roczku i jest 9 miesięcy po podłaczeniu. Duzo rozumie.
              Zasób słownictwa biernego ma moim zdaniem na poziomie dobrze rozwiniętego 3
              latka. Jeżeli chodzi o mowę czynną to pojawiaja się pierwsze krótkie zdania np
              Zuzia do taty nie idzie ( to wieczorem jak ma iśc spać tatuś ja usypia i jest
              wówczas wrogiem numer jeden ) POdobnie jak Maja większość wypowiedzi ma
              wyuczonych. Mówi dużo, chętnie odpowiada na pytania ale powtarza wyuczone
              wyrazy czy całe zdania.

• agapolak Re: Pustki 10.05.07, 15:02
                Witam,
                Gabryś jest 4,5 m-ca po podłączeniu ma teraz póltora roku jakoś mówić za bardzo
                nie chce na razie jak widzi samochód to robi brum brum itd., ale bardzo dużo
                rozumie i to jest najfajniejsze chociaż miałam nadzieję, że po zaimplantowaniu
                jakoś szybciej to pójdzie ale i tak jest nieźle najważniejsze że jest nam sie
                coraz łatwiej dogadać
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka