masha25 04.05.07, 20:34 Ale tu pusto! Wszyscy są zaimplantowani i chyba zmienili forumI tak tu będę zaglądać. Pozdrawiam Mama 4-m. Kuby, ULP 110-15 dB, Oticon Sumo Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
tubisiowamama Re: Pustki 05.05.07, 06:55 Racja.Wszystkich gdzieś wywiało. Może wszystko jest już tak dobrze że nie mają potrzeby? A może tak źle że nie mają sił? Nawet Dalmag założycielka forum poszła sobie hen daleko Odpowiedz Link Zgłoś
masha25 Re: Pustki 05.05.07, 09:40 mam nadzieje, ze wszystko dobrze, wrecz jestem przekonana, dlatego tu nie zaglądają! Odpowiedz Link Zgłoś
martas29 Re: Pustki 07.05.07, 08:33 Witam. Mam taką prośbę aby rodzice zaimplantowanych dzieci napisały coś o obecnej sytuacji. Jest dobrze czy jest źle? Macie doświadczenie podzielcie się. Tak to jakoś jest że przez zaimplantowaniem każdy tu zagląda, pisze a po fakcie gdzieś znika. Odpowiedz Link Zgłoś
achoc Re: Pustki 07.05.07, 10:12 Hej, Maja jest 8 m-cy po podłączeniu. Mam wrażanie jakby ostatnio stanęła w rozwoju, niby mówi, składa zdania, ale wszystko jest takie wyuczone. Pracujemy i czekamy na kolejny etap bardziej spontanicznej nauki mówienia) Teraz jest na etapie podkreślania swojej płci i wszystko, co robi komentuje "dziewczynka idzie spać, dziewczynka je ciastko, dziewczynka jedzie rowerem..., dziewczynka jest grzeczna" Powtarza dużo, ale zapamiętać ciąg np. 5-6 wyrazów jest jej trudno. Mam nadzieję, że jak pójdzie do przedszkola (we wrześniu)nabierze większej płynności w gadaniu. Jeżeli chodzi o rozumienie to nie łapie jeszcze takich rzeczy jak wczoraj, jutro, za tydzień, wszystko o czym mowa przykłada do teraźniejszości. Odpowiedz Link Zgłoś
isska12 Re: Pustki 07.05.07, 19:38 Witam. Zuzka ma 2 i pół roczku i jest 9 miesięcy po podłaczeniu. Duzo rozumie. Zasób słownictwa biernego ma moim zdaniem na poziomie dobrze rozwiniętego 3 latka. Jeżeli chodzi o mowę czynną to pojawiaja się pierwsze krótkie zdania np Zuzia do taty nie idzie ( to wieczorem jak ma iśc spać tatuś ja usypia i jest wówczas wrogiem numer jeden ) POdobnie jak Maja większość wypowiedzi ma wyuczonych. Mówi dużo, chętnie odpowiada na pytania ale powtarza wyuczone wyrazy czy całe zdania. Odpowiedz Link Zgłoś
agapolak Re: Pustki 10.05.07, 15:02 Witam, Gabryś jest 4,5 m-ca po podłączeniu ma teraz póltora roku jakoś mówić za bardzo nie chce na razie jak widzi samochód to robi brum brum itd., ale bardzo dużo rozumie i to jest najfajniejsze chociaż miałam nadzieję, że po zaimplantowaniu jakoś szybciej to pójdzie ale i tak jest nieźle najważniejsze że jest nam sie coraz łatwiej dogadać Odpowiedz Link Zgłoś