Dodaj do ulubionych

czy potrafi gluzyc ?

09.07.07, 10:49
Witam rodzice. Moja trzy miesieczna corcia ma zdjagnozowany niedosluch
stopnia glebokiego , czyli nie slyszy naszej mowy . Mam pytanie do was : czy
wasze dzieci gluzyly czy tez gruchaly jak kto woli ? W porownaniu do starszej
corki nie odbiega w tym niczym .
Obserwuj wątek
    • masha25 Re: czy potrafi gluzyc ? 09.07.07, 10:59
      głużenie i gaworzenie to nie to samo. Głuzy, czy tez grucha każde dziecko
      słyszące i niesłyszace. To jest niezależne i od tego zaczyna się proces nauki
      mowy. Ale gaworzenie, które zaczyna się po 6.m.ż jest już zamierzone. Gaworzą
      dzieci słyszące, powtarzają sylaby, jakie usłyszą- mamamama, papapa, itd.
      Dzieciom niesłyszącym brakuje tych bodźców, dlatego jeśli nie mają aparatów i
      pozostają w świecie ciszy, nie robią tego. Mój mały (z bardzo głębokim
      niedosłuchem, powyżej 100 dB) ma teraz 6 miesięcy, duzo sobie gada i czekam
      kiedy/i czy będzie sylabizować. Aparaty nosi od 2 m.ż.Pozdrawiam
      • martaoli Re: czy potrafi gluzyc ? 09.07.07, 11:14
        Moja Olenka dopiero bedzie miala aparaty 26 lipca jedziemy do ifps na wycisk
        mam nadzieje ze aparaty pomoga jej sluchac , mi przy takim niedosluchu nie
        pomogly mam wszczepiony implant , ale dzieci podobniez inaczej reaguja .
        pozdrawiam i dziekuje
        Marta mama malutkiej Olenki
        • masha25 Re: czy potrafi gluzyc ? 09.07.07, 11:25
          Tylko się nie denerwuj, jeśli dziecko nie zareaguje od razu w aparatch, ja
          czekałam chyba miesiąc, aż Kuba zorientował się, że doecieraja do niego
          dzwięki. Ciekawa jestem jak słyszy..
          • martaoli Re: czy potrafi gluzyc ? 09.07.07, 12:12
            A czy moglabys mi powiedziec jakie badania mial Twoj Kubus po zalozeniu
            aparatow ? Olenka przy doborze miala tylko puszczane dzwieki z glosnikow ja ją
            trzymalam na kolanach i to bylo wszystko . Wzdrygala sie przy nich , ale
            starsza corka jest nieokelzana siedmiolatka wiec w domu czasem jest bardzo
            glosno i Olunia tez bywalo ze sie wzdrygala , wiec nie wiem co o tym myslec .
            • masha25 Re: czy potrafi gluzyc ? 09.07.07, 22:19
              Niestety nie odpowiem Ci, dlaczego się wzdrygała. Mam nadzieje,że to była
              reakcja na dzwiek. Kubie nie puszczano dzwięków z głosników, tylko stukano w
              szklanke, bębenek, itp. Dopiero niedawno na tych próbach zareagował. Jakby co,
              pisz na maila. Pozdrawiam
    • mamaliwki Re: czy potrafi gluzyc ? 12.07.07, 17:48
      Witaj! jestem mamą czteromiesiecznej Liwii z głębokim niedosłuchem obustronnym.
      Od wczoraj nosi aparaty, które zostały ustawione w IFiPS. Mieliśmy robiony test
      o którym piszesz przy głośnikach, ale reakcji nie było co zresztą jak się
      dowiedziałam nie jest niczym straszsznym, a wręcz jest normalne.
      Mała głośno i często głuży i mamy nadzieję, że zamieni się to w gaworzenie.
      Dopiero zaczynamy właściwą rehabilitację, zobaczymy czy będą reakcje na dźwięki
      i kiedy wystąpią. Każdy by chciał, żeby tak właśnie było!
      Mój nr gg to 5927146
      Pozdrawiamy!!!!!!!!
      Pozdrawaimy serdecznie!
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka